taxalata xalasa έγραψε: 29 Μάιος 2023, 16:48
Εισουνα καλός στα αρχαία ;
αρκετά καλός
το είδα στα σχετικά νήματα περί αρχαιότητας.
το μάθημα που είμαι περήφανος για την σχολική μου εκπαίδευση
και χωρίς να με πιέσει κανένας αφού πήγα πρώτη δέσμη
οταν συγκρίνω τον εαυτό μου με άτομα που δεν διδάχτηκαν αρχαία είναι η μόνη περίπτωση που αισθάνομαι ανωτερότητα που δεν καλύπτεται με τίποτε
Ιδιωτικές δομές παιδιών. Πως είναι δυνατόν;
Κοινοβουλευτισμός είναι η εκπροσώπηση των φεουδαρχών απέναντι στον βασιλιά.
Azzurra Carnelos
Εθνικισμός είναι η βούληση για την επιβίωση του έθνους.
panos291 έγραψε: 29 Μάιος 2023, 07:49
Καποτε θα τελειωσουν τα 6 ι (ι, η, υ, ει, οι, υι) τα 2 ο (ο, ω) τα 2 ε (ε, αι), και τα ευ οπως τελειωσαν πριν 40 χρονια οι δασεις, οι ψιλες και οι περισπωμενες, αλλα δεν νομιζω να το προλαβουμε.
Καπια μερα θα τελιοσουν ολα αφτα κε οι ανθροποι θα γραφουν οπος μιλανε.
Είναι τραγελαφικό οτι αυτή η γλώσσα έχει 6 ι, 2 ο, 2 ε, αλλά δεν έχει μπε, ντε, γκε, τσε,τζε, ου, που είναι πολύ κοινοί ήχοι και εκφράζονται με δίφθογγους.
Λείπουν και άλλα.
Μπε και ντε εχουν το καθένα και από μια ένρινη εκδοχή την οποία το σημερινό αλφάβητο δεν καλύπτει (αλλιώς προφέρεται το μπ στην μπάλα και αλλιώς στο αμπέλι). Και τίποτα δεν μπορεί να αποδώσει επαρκώς τα δασυνόμενα ννjι και λλji ή τα sh και ch που απαντώνται σε ντοπιολαλιές.
Γενικά το ελληνικό αλφάβητο χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση κάποια στιγμή για να ανταπεξέλθει σωστά στις σύγχρονες ανάγκες της γλώσσας. Κατά πάσα πιθανότητα το αποτέλεσμα θα έχει περισσότερα γράμματα και σημεία στίξης και θα είναι εκ πρώτης όψεως πιο πολύπλοκο από το σημερινό μονοτονικό, αλλά πιο λειτουργικό στα νέα του χαρακτηριστικά και επομένως πιο εύχρηστο. Και δεν είναι δύσκολο να τηρηθεί συμβατότητα προς τα πισω για την αναπόφευκτη και πιθανότατα πολυετή μεταβατική περίοδο.
Αν εμείς χρειαζόμαστε μεταρρύθμιση στην ορθογραφία τότε οι Αμερικάνοι και οι Γάλλοι που γράφουν εντελὠς όπως να ναι τι χρειάζονται; Αλλαγή γραφικού συστήματος; https://carolingianrealm.blog/writing/Erwendine.php
Δεν είμαι αρμόδιος επί εκπαιδευτικών θεμάτων.
Τόσους σπουδαγμενους έχουμε. Να σκεφτούν κάτι αποτελεσματικό.
Υπάρχει ΙΕΠ και πολύ καλύτεροι ειδικοί ( καθηγητές πανεπιστημίου ,γλωσσολόγοι κλπ) από μένα κι εσένα. Ε του πστη ,τόσοι κάνουν λάθος και μόνο οι ειδήμονες στη φορουμάρα σαν ταξιτζήδες τα ξέρουν όλα;
δεν έχουν όλοι την ικανότητα της κατανόησης και της λύσης προβλημάτων. Αυτοί κλέφτες θα γίνουν;
Εισουνα καλός στα αρχαία ;
Είταν λέει.
αυτός είταν πάντως και ήναι
Azzurra Carnelos
Allah έγραψε: 29 Μάιος 2023, 16:58
Τι κάνουν λέει; Οι τριτοδεσμίτες; Σοβαρά τώρα;
Καλύτερο λόγο ίσως (και πάλι ίσως, όχι πάντα), άντε και μνήμη ελέφαντα, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο όταν αυτά είναι κυρίως που έχουν διδαχθεί. Στα υπόλοιπα, αυτά που δεν αποτελούν μέρος της παιδείας τους (κριτική σκέψη, ορθός λόγος, επίλυση προβλημάτων) είναι πάτοι τελείως.
Ο μέσος τριτοδεσμίτης δεν μπορεί να ξεχωρίσει τον κώλο του απ'τον αγκώνα του (που λένε και οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι).
Ίσως, στις μεταγενέστερες γενιές. Νομίζω στο παρόν σύστημα υπάρχουν τέσσερις κατευθύνσεις, ανάλογες με αυτές των δεσμών. Ήμουν στην πρώτη δέσμη τότε αλλά μου άρεσαν επίσης τα αρχαία ελληνικά και η φιλολογία έτσι τρέφω κάποια συμπάθεια. Αλλά έχω διαπιστώσει ότι έχουν πιο μεστή σκέψη, δεν είναι παπαγαλία τα αρχαία ελληνικά, που τους δίνει την δυνατότητα να μαθαίνουν και άλλα αντικείμενα, ακόμη και μαθηματικά.
Azzurra Carnelos
panos291 έγραψε: 28 Μάιος 2023, 22:23
Επειδή πλεον είναι πολλα τα χρόνια που εχω τελειωσει το σχολείο και δεν ξερω, υπαρχει καποιο μαθημα οικονομικων?
Να μαθαινουν εστω καποια απλα πραγματα. Εγω βαζω στοιχημα πως αν παρεις 100 ατομα - και οχι απαραίτητα μαθητες- και τους πεις οτι εχω πχ ενα ηλεκτρικο τρυπανι που κανει στο μαγαζι 100 ευρω, ποσος ειναι ο φπα? πανω απο τους μισους δεν θα ξερουν να απαντησουν.
κοντα 90% δεν θα ξερουν.
To be old and wise, you must first be young and stupid.
Επειδή πλεον είναι πολλα τα χρόνια που εχω τελειωσει το σχολείο και δεν ξερω, υπαρχει καποιο μαθημα οικονομικων?
Να μαθαινουν εστω καποια απλα πραγματα. Εγω βαζω στοιχημα πως αν παρεις 100 ατομα - και οχι απαραίτητα μαθητες- και τους πεις οτι εχω πχ ενα ηλεκτρικο τρυπανι που κανει στο μαγαζι 100 ευρω, ποσος ειναι ο φπα? πανω απο τους μισους δεν θα ξερουν να απαντησουν.
κοντα 90% δεν θα ξερουν.
τελική αξία /1,24 = αξία χωρίς φπα
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Σέλευκας την 29 Μάιος 2023, 17:26, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Azzurra Carnelos
Dorian έγραψε: 29 Μάιος 2023, 12:42
Κατά της κατάργησης για εθνικιστικούς λόγους. Στην μέση εκπαίδευση θα έπρεπε να δίνεται έμφαση στην κοινή και μεσαιωνικά κείμενα πχ πατερικά, βυζαντινοί ιστοριογράφοι, ώστε να είναι σχεδόν 100% κατανοητά. Σε βάθος χρόνου θα μπορούσε να επηρεάσουν και την καθομιλουμενη να έχουμε μερική επαναφορά όπως πχ οι Εβραίοι του Ισραήλ . Αττική διάλεκτο ομηρικά κλπ είναι για φιλολόγους .
Ακόμη καθιέρωση πολυτονικού ως επίσημης γραφής όπως πχ για πτυχία , απολυτήρια, νόμους εφημερίδα της κυβερνήσεως , πτυχιακές θεωρητικών σχολών, πινακίδες .
Η λεγόμενη κοινή ειδικά αυτή των ευαγγελίων που γράφτηκε και από μη Έλληνες παρουσιάζει κάποιες απλοποιήσεις σε σχέση με την αττική διάλεκτο αλλά 100% αρχαία ελληνικά είναι και αυτή. Και οι πατέρες και οι βυζαντινοί ιστοριογράφοι επίσης αρχαία ελληνικά γράφουν. Ακόμα και ο Χαλκοκονδύλης που έγραφε την εποχή της Άλωσης αρχαία γράφει και αυτός.