Σελίδα 13 από 25
Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2024, 23:00
από Ερμής
Παντού σχεδόν παίζουν τα πάντα και ακόμη περισσότερα όπως τσιαπατες φοκατσιες, αραβικές, τορτιγιες*, πολλές φορές και χειροποίητη πίτα.
Προσωπικά αν μπω σε γυράδικο και έχει 300 είδη ψωμιού, κάνω μεταβολή.
Μόνο ο Σιντ μου έχει μείνει για να κλείσω στο θέμα σουβλακι/σαντουιτς/γυρο
*ειδικά τορτιγιες παίζουν φουλ
Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2024, 01:13
από masterridley
hellegennes έγραψε: 23 Μαρ 2024, 22:24
Ούτε σε γυράδικο θα πει "βάλε μου το σάντουιτς με τον γύρο". Σάντουιτς είναι ονομασία-ομπρέλα.
Και τι θα πει; Εδώ χάμου, αν το μαγαζί πουλάει πίτα-γύρο και φρατζόλα με γύρο, μπορούμε άνετα να διαλέξουμε το 2ο λέγοντας σάντουιτς. Εσείς τι λέτε; Δώσε μου την πίτα ή δώσε μου το ψωμί;
...
Εν τω μεταξύ, έβαλα να δω περαιτέρω διαφορές και βλέπω ότι λέτε τοστ και τις... τετράγωνες φέτες και τα ψημένα σάντουιτς. Οπότε και κει χάνετε σε δύναμη διάκρισης!
Αντιθέτως, εμείς λέμε τοστ ΜΟΝΟ τις τετράγωνες φέτες και τα άλλα απλά "ψημένα σάντουιτς". Πρόσεξε ότι δεν είσαστε ούτε με τον ορισμό πιο σωστοί, γιατί και οι Άγγλοι toast λένε μόνο τις φέτες, ενώ τα υπόλοιπα είναι "
toasted something".
Χμ, τι έχει παίξει εκεί πάνω; Έχει δίκιο ο foscilis όταν λέει ότι έχετε περάσει από ένα είδος devolution; Όπως όταν τα αγγλικά χάσανε τις κλίσεις τους;
Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2024, 01:19
από masterridley
Ερμής έγραψε: 23 Μαρ 2024, 23:00
Παντού σχεδόν παίζουν τα πάντα και ακόμη περισσότερα όπως τσιαπατες φοκατσιες, αραβικές, τορτιγιες*, πολλές φορές και χειροποίητη πίτα.
Προσωπικά αν μπω σε γυράδικο και έχει 300 είδη ψωμιού, κάνω μεταβολή.
Μόνο ο Σιντ μου έχει μείνει για να κλείσω στο θέμα σουβλακι/σαντουιτς/γυρο
*ειδικά τορτιγιες παίζουν φουλ
Πήγα Σιντ λόγω του μεγάλου hype Γενάρη που ήμουν για δουλειά.
Γύρο δεν κατάλαβα πολλά γιατί τον πνίγουν τα άλλα υλικά στην πίτα... αλλά μπιφτέκι, έπαθα την πλάκα μου. Απλά το καλύτερο που έχω φάει (και δεν μου αρέσουν τα μπιφτέκια!). Του βάζει μέσα κάτι τυριά και κάτι πράσινο(?), απλά απίστευτο.
Νομίζω αν ξανανεβώ κάποια στιγμή, θα πάρω γύρο σκέτο, γιατί πρέπει να λέει...
Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2024, 01:21
από Alex Amsterdam
Τι ακριβως ειναι ο χειροποιητος γυρος και γιατι ειναι καλυτερος του μη χειροποιητου;
Τι ειναι η χειροποιητη πιτα και γιατι ειναι καλυτερη της μη χειροποιητης;
Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2024, 01:43
από Communio Sancta
Ερμής έγραψε: 23 Μαρ 2024, 23:00
Μόνο ο Σιντ μου έχει μείνε
Όχι επειδή είναι φίλος, αλλά είναι πολιτιστική κληρονομιά. Καλλιτέχνης.
Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2024, 01:43
από hellegennes
masterridley έγραψε: 24 Μαρ 2024, 01:13
hellegennes έγραψε: 23 Μαρ 2024, 22:24
Ούτε σε γυράδικο θα πει "βάλε μου το σάντουιτς με τον γύρο". Σάντουιτς είναι ονομασία-ομπρέλα.
Και τι θα πει; Εδώ χάμου, αν το μαγαζί πουλάει πίτα-γύρο και φρατζόλα με γύρο, μπορούμε άνετα να διαλέξουμε το 2ο λέγοντας σάντουιτς. Εσείς τι λέτε; Δώσε μου την πίτα ή δώσε μου το ψωμί;
Κυριολεκτικά, ναι. Π.χ. 2 πίτα-γύρο απ' όλα ή 2 ψωμάκι-γύρο απ' όλα ή 2 κυπριακή-γύρο απ' όλα, κτλ.
masterridley έγραψε: 24 Μαρ 2024, 01:13
Εν τω μεταξύ, έβαλα να δω περαιτέρω διαφορές και βλέπω ότι λέτε τοστ και τις... τετράγωνες φέτες και τα ψημένα σάντουιτς. Οπότε και κει χάνετε σε δύναμη διάκρισης!
Again, τοστ παγκοσμίως λέγεται το ψημένο ψωμί. Αυτό σημαίνει κυριολεκτικά η λέξη τοστ (toast). Εμείς όταν λέμε τοστ εννοούμε συνήθως κάτι που έχει υλικά ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί. Αυτό που λες "ψημένο σάντουιτς" εμείς το λέμε συνήθως πατημένο (στην τοστιέρα) και μερικές φορές τοστ. Συνήθως όμως όταν λέμε τοστ εννοούμε αυτό που κάνουμε σε τοστιέρα με τετράγωνο ψωμί του τοστ.
Η σύμφραση "ψημένο σάντουιτς" είναι κυριολεκτικά η απόδοση του "toast sandwich" (που σημαίνει άλλο πράγμα, δες παρακάτω). Εσείς το λένε "ψημένο σάντουιτς" εμείς το λέμε ή σκέτο σάντουιτς (απόδοση-δάνειο του δεύτερου όρου) ή σκέτο τοστ (απόδοση-δάνειο του πρώτου όρου). Δεν υπάρχει λάθος και σωστό, η μία είναι απόδοση με ένα δάνειο και η άλλη με δύο δάνεια. Άλλοτε το λέμε πατημένο, όπως είπα κι άλλοτε όχι. Το διακρίνουμε από το "μη ψημένο" (που δεν είναι άψητο βέβαια) που συνήθως λέγεται κρύο σάντουιτς.
masterridley έγραψε: 24 Μαρ 2024, 01:13Αντιθέτως, εμείς λέμε τοστ ΜΟΝΟ τις τετράγωνες φέτες και τα άλλα απλά "ψημένα σάντουιτς". Πρόσεξε ότι δεν είσαστε ούτε με τον ορισμό πιο σωστοί, γιατί και οι Άγγλοι toast λένε μόνο τις φέτες, ενώ τα υπόλοιπα είναι "
toasted something".
Κάνεις λάθος. Toast sandwich λέγεται στα αγγλικά αυτό που στην Ελλάδα λέμε τοστ (το τετράγωνο, της τοστιέρας). Toast σκέτο είναι το φρυγανισμένο ψωμί σε φρυγανιέρα (όχι το ψημένο σε τοστιέρα). Τουλάχιστον στην Βρετανία.
Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2024, 08:47
από Ερμής
Communio Sancta έγραψε: 24 Μαρ 2024, 01:43
Ερμής έγραψε: 23 Μαρ 2024, 23:00
Μόνο ο Σιντ μου έχει μείνε
Όχι επειδή είναι φίλος, αλλά είναι πολιτιστική κληρονομιά. Καλλιτέχνης.
Στο. Τέλος θα ανέβω αεροπορικώς θα πάω για πιτογυρα στο Σακαρο και θα φύγω όπως ήρθα. Θα πάρω και 2-3 στη χειραποσκευη
Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2024, 09:18
από Rakomelofronas
masterridley έγραψε: 24 Μαρ 2024, 01:13
Χμ, τι έχει παίξει εκεί πάνω; Έχει δίκιο ο foscilis όταν λέει ότι έχετε περάσει από ένα είδος devolution; Όπως όταν τα αγγλικά χάσανε τις κλίσεις τους;
Σε έναν κόσμο που δεν κάνει να σπας πλάκα με ξένους, χοντρούς, λοατκι, ΑΜΕΑ, μουσουλμάνους και γυναίκες και που τα ποντιακά ανέκδοτα θεωρούνται πια ξεπερασμένα, η Θεσσαλονίκη είναι πάντα εκεί για κοινωνικά αβλαβή καζούρα.

Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2024, 09:37
από stergiosbik
Alex Amsterdam έγραψε: 24 Μαρ 2024, 01:21
Τι ακριβως ειναι ο χειροποιητος γυρος και γιατι ειναι καλυτερος του μη χειροποιητου;
Τι ειναι η χειροποιητη πιτα και γιατι ειναι καλυτερη της μη χειροποιητης;
Υποθετω οτι επειδη τον φτιαχνεις μονος σου επιλεγεις και τα καλυτερα υλικα.
Επισης οι μη χειροποιητοι ειναι ολοι κατεψυγμενοι.
Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2024, 09:38
από stergiosbik
masterridley έγραψε: 24 Μαρ 2024, 01:19
Ερμής έγραψε: 23 Μαρ 2024, 23:00
Παντού σχεδόν παίζουν τα πάντα και ακόμη περισσότερα όπως τσιαπατες φοκατσιες, αραβικές, τορτιγιες*, πολλές φορές και χειροποίητη πίτα.
Προσωπικά αν μπω σε γυράδικο και έχει 300 είδη ψωμιού, κάνω μεταβολή.
Μόνο ο Σιντ μου έχει μείνει για να κλείσω στο θέμα σουβλακι/σαντουιτς/γυρο
*ειδικά τορτιγιες παίζουν φουλ
Πήγα Σιντ λόγω του μεγάλου hype Γενάρη που ήμουν για δουλειά.
Γύρο δεν κατάλαβα πολλά γιατί τον πνίγουν τα άλλα υλικά στην πίτα... αλλά μπιφτέκι, έπαθα την πλάκα μου. Απλά το καλύτερο που έχω φάει (και δεν μου αρέσουν τα μπιφτέκια!). Του βάζει μέσα κάτι τυριά και κάτι πράσινο(?), απλά απίστευτο.
Νομίζω αν ξανανεβώ κάποια στιγμή, θα πάρω γύρο σκέτο, γιατί πρέπει να λέει...
Που το εχει το μαγαζι.
Οταν ανεβω αν εχω χρονο να περασω.
Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2024, 09:40
από Ερμής
stergiosbik έγραψε: 24 Μαρ 2024, 09:37
Alex Amsterdam έγραψε: 24 Μαρ 2024, 01:21
Τι ακριβως ειναι ο χειροποιητος γυρος και γιατι ειναι καλυτερος του μη χειροποιητου;
Τι ειναι η χειροποιητη πιτα και γιατι ειναι καλυτερη της μη χειροποιητης;
Υποθετω οτι επειδη τον φτιαχνεις μονος σου επιλεγεις και τα καλυτερα υλικα.
Επισης οι μη χειροποιητοι ειναι ολοι κατεψυγμενοι.
Προφανώς ο ΓΓ εννοεί ότι δε σημαίνει πως κάποιος που φτιάχνει χειροποίητο, βάζει και τοπ ποιότητα
Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2024, 09:45
από stergiosbik
Ερμής έγραψε: 24 Μαρ 2024, 09:40
stergiosbik έγραψε: 24 Μαρ 2024, 09:37
Alex Amsterdam έγραψε: 24 Μαρ 2024, 01:21
Τι ακριβως ειναι ο χειροποιητος γυρος και γιατι ειναι καλυτερος του μη χειροποιητου;
Τι ειναι η χειροποιητη πιτα και γιατι ειναι καλυτερη της μη χειροποιητης;
Υποθετω οτι επειδη τον φτιαχνεις μονος σου επιλεγεις και τα καλυτερα υλικα.
Επισης οι μη χειροποιητοι ειναι ολοι κατεψυγμενοι.
Προφανώς ο ΓΓ εννοεί ότι δε σημαίνει πως κάποιος που φτιάχνει χειροποίητο, βάζει και τοπ ποιότητα
Πιθανον αλλα δεν το βρισκω λογικο.
Για να μπει στην διαδικασια καποιος να φτιαξει δικο του γυρο σημαινει οτι και θα του κοστισει παραπανω και θα διαθεσει πολυτιμο χρονο.
Αρα ποιος ο λογος να το κανει εκτος απο το να εχει καλυτερη ποιοτητα;
Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2024, 09:59
από Ερμής
stergiosbik έγραψε: 24 Μαρ 2024, 09:45
Ερμής έγραψε: 24 Μαρ 2024, 09:40
stergiosbik έγραψε: 24 Μαρ 2024, 09:37
Υποθετω οτι επειδη τον φτιαχνεις μονος σου επιλεγεις και τα καλυτερα υλικα.
Επισης οι μη χειροποιητοι ειναι ολοι κατεψυγμενοι.
Προφανώς ο ΓΓ εννοεί ότι δε σημαίνει πως κάποιος που φτιάχνει χειροποίητο, βάζει και τοπ ποιότητα
Πιθανον αλλα δεν το βρισκω λογικο.
Για να μπει στην διαδικασια καποιος να φτιαξει δικο του γυρο σημαινει οτι και θα του κοστισει παραπανω και θα διαθεσει πολυτιμο χρονο.
Αρα ποιος ο λογος να το κανει εκτος απο το να εχει καλυτερη ποιοτητα;
Και εγώ συμφωνώ σε αυτό αλλά προσπαθώ να μπω στη λογική του ΓΓ.
Το πιο σωστό τεστ είναι άλλο.
Στους 4 5 με χειροποίητο που τρώω εδώ Αθήνα, το άλλο πρωί είναι σα να μην έχω φάει τπτ, στους περισσότερους κατεψυγμένους, τους ρευομαι δύο μέρες.
Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2024, 10:07
από stergiosbik
Ερμής έγραψε: 24 Μαρ 2024, 09:59
stergiosbik έγραψε: 24 Μαρ 2024, 09:45
Ερμής έγραψε: 24 Μαρ 2024, 09:40
Προφανώς ο ΓΓ εννοεί ότι δε σημαίνει πως κάποιος που φτιάχνει χειροποίητο, βάζει και τοπ ποιότητα
Πιθανον αλλα δεν το βρισκω λογικο.
Για να μπει στην διαδικασια καποιος να φτιαξει δικο του γυρο σημαινει οτι και θα του κοστισει παραπανω και θα διαθεσει πολυτιμο χρονο.
Αρα ποιος ο λογος να το κανει εκτος απο το να εχει καλυτερη ποιοτητα;
Και εγώ συμφωνώ σε αυτό αλλά προσπαθώ να μπω στη λογική του ΓΓ.
Το πιο σωστό τεστ είναι άλλο.
Στους 4 5 με χειροποίητο που τρώω εδώ Αθήνα, το άλλο πρωί είναι σα να μην έχω φάει τπτ, στους περισσότερους κατεψυγμένους, τους ρευομαι δύο μέρες.
Καποτε ετυχε να συζητησω με γνωστο γνωστου που δουλευε σε μια απο τις πιο μεγαλες βιομηχανιες κρεατων στην Ελλαδα που εδρευει στην Λαρισα και παρασκευαζει κυριως προιοντα εστιασης.
Μου ειπε επι λεξει "Αν δεις πως γινονται οι γυροι,μπιφτεκια κλπ,δεν θα ξαναφας στην ζωη σου."
Re: Για να τελειώνουμε μια για πάντα με την παπαρολογια
Δημοσιεύτηκε: 24 Μαρ 2024, 10:12
από Ερμής
Παπαγεωργίου;