Δεν έχουν ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους οι ΗΠΑ; Που το είδες αυτό;Chilloutbuddy έγραψε: 09 Μάιος 2023, 02:49Mόνο τις φωτογραφίες είδα, αλλά μ'αρέσει που δείχνουν όλα αυτά που δεν έχουν, ποδηλατόδρομους, μικτές περατζάδες που περπατάει ο κόσμος και διάφορα τέτοια που βλέπουν στην Ευρώπη
Είναι πασίγνωστο ότι η Αμερική είναι φτιαγμένη για αυτοκίνητα και μόνο. Και οι πόλεις τους δεν έχουν μικτές περιοχές που μένεις και ψωνίζεις, περπατάς, κάθεσαι για καφέ κλπ, έχουν ζώνες που είναι αυστηρά ή το ένα ή το άλλο. Παίρνεις το αμάξι, βγαίνεις απ'το προάστιό σου (το οποίο είναι μόνο για να κοιμάσαι και να βλέπεις τηλεόραση), πας στη ζώνη με γραφεία και δουλεύεις, μετά ξαναμπαίνεις στο αμάξι πας στην άλλη ζώνη με τα πολυκαταστήματα και ψωνίζεις. Δεν είναι απάνθρωπο ή δυσλειτουργικό ή τίποτα τέτοιο, αλλά είναι βαρετό και απομονωμένο και το ξέρουν, γι'αυτό δείχνουν πάντα το αντίθετο στις φωτογραφίες.
Όταν έχουν κατ'εξαίρεση καμμιά παλιά πόλη ή παλιά συνοικία που είναι όντως μικτή και μπορείς να ζήσεις όλες τις πτυχές της ζωής στην ίδια περιοχή αλά Ευρώπη, γίνεται πανάκριβη γιατί θέλουν να πάνε όλοι.
Πάρε Βοστώνη για παράδειγμα.
https://trailmap.mapc.org/
Εδώ για το Seattle, το οποίο είναι γεμάτο με πράσινο έχει περίπου 200 χμ ποδηλατόδρομους.
https://www.bikemap.net/en/l/5809844/
Εδώ γράφει και για δρομείς.
https://greatruns.com/location/seattle-washington/
Αν εννοείς ότι οι αποστάσεις είναι τεράστιες και γενικά δεν μπορείς να πας με τα πόδια, συμφωνώ. Το «βαρετό και απομονωμένο» είναι σχετικό. Είναι η Εκάλη βαρετή; Εξαρτάται ποιον ρωτάς. Ίσως, αλλά δεν παύει να είναι μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας και όσοι μένουν εκεί δεν πάνε για την νυχτερινή ζωή, πάνε για άπλα, ησυχία, ιδιωτικότητα. Κάπως έτσι είναι και τα αμερικάνικα προάστια. Δεν βλέπω κάτι ιδιαίτερα ελκυστικό στο να βρίσκεσαι σε διαμέρισμα ο ένας πάνω στο άλλο, να περνάνε αυτοκίνητα/μηχανάκια από κάτω και να κορνάρει το κάθε αρχίδι στις μια το πρωί ή πχ να προσπαθείς να κοιμηθείς και να ακούς τους γείτονες να μαλώνουν ή να πηδιούνται. Εγώ είμαι κάθετα αντίθετος στο mixed use, διότι πάντα πάει χέρι χέρι με συνωστισμό/φασαρία και γενικά χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε σχέση με μονοκατοικίες. Καλό για ανήλικους και εργένηδες, αλλά για οικογένειες με παιδιά το ιδανικό είναι μονοκατοικία. Οι εμπορικές περιοχές πρέπει να διαχωρίζονται από τις οικιστικές. Στο σπίτι πας να ησυχάσεις, όχι να ακούς φασαρία. Στις αμερικάνικες πόλεις που έχω υπόψη μου εγώ υπάρχουν κεντρικές αρτηρίες με μαγαζιά και ακριβώς πίσω τους δρόμοι με μονοκατοικίες και μια χαρά περπατήσιμες είναι, ιδίως στο κέντρο, αλλά σίγουρα δεν έχουν τον συνωστισμό και την πυκνότητα που θα βρεις πχ σε μια ελληνική πόλη. Παραέξω έχει πιο πολύ άπλα, αλλά γενικά Αμερική = άπλα.
Άμα πας στο google maps και συγκρίνεις Μελβούρνη με Μαιάμι ή ΛΑ πχ, δεν νομίζω ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στο χωροταξικό σχεδιασμό των δύο πόλεων.
Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Πχ το Atherton είναι η ακριβότερη περιοχή του Σίλικον Βάλει (και των ΗΠΑ γενικά). Είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη άπλα σε σχέση με τον περίγυρο. Το Bel Air στο ΛΑ έχει σχεδόν μονοκατοικίες αποκλειστικά.Όταν έχουν κατ'εξαίρεση καμμιά παλιά πόλη ή παλιά συνοικία που είναι όντως μικτή και μπορείς να ζήσεις όλες τις πτυχές της ζωής στην ίδια περιοχή αλά Ευρώπη, γίνεται πανάκριβη γιατί θέλουν να πάνε όλοι.