Σενέκας έγραψε: 28 Ιούλ 2020, 23:35
The Age of Aquarius έγραψε: 28 Ιούλ 2020, 23:30
Σενέκας, κάπου έχω χαθεί και δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να αναδείξεις στο νήμα.
Ο,τι προκύψει. Κυρίως γελάω με την αντίφαση του να είναι κανείς εθνικιστής και παράλληλα πιστός χριστιανός, αφού οι λογικές ακροβασίες που απαιτεί φαίνονται στο νήμα.
ο παπάς στο αρχικό ποστ αν μη τι άλλο είναι ιδεολογικά συνεπής πάντως, σε αντίθεση με αυτούς που άφριζαν στο νήμα για την Αγία Σοφία αλλά εδώ τον υπερασπίζονται και λένε τι ωραία που τα λέει
Μα δεν είναι κάτι για γέλια. Είναι λυπηρό. Όσοι είναι πραγματικοί χριστιανοί βρίσκονται σε ατραπό.
Όταν οι ιστορικές συνθήκες έφεραν κοντά τον εθνικισμό με την ορθοδοξία σε επίπεδο απλού κόσμου, κανένας δε μπορούσε να φανταστεί πώς θα κατέληγε η ιστορία. Ούτε ήταν κατανοητό ποιες θα ήταν οι πολιτικές προεκτάσεις μεσοπρόθεσμα.
Φαντάσου έναν ορθόδοξο. Από τη μία καταλαβαίνει πως το αφήγημα του ορθολογισμού εξοστρακίζει τη βασική θρησκευτική φιλοσοφία. Από την άλλη καταλαβαίνει πως στην εποχή της νεωτερικότητας δε δύναται να υπάρξει επιστροφή σε προ-νεωτερικές πρακτικές χωρίς κοσμογονικές αλλαγές.
Και την ίδια στιγμή, η ρομαντική νοσταλγία της προ-νεωτερικότητας καταρρέει μπρος στο ιδεολόγημα του εθνικού κράτους που έχει πλέον επιβληθεί ως δεύτερη φύση και ο ορθόδοξος δε μπορεί να το απαρνηθεί.
Πλήρες αδιέξοδο που για μένα είναι πραγματικά λυπηρό.
Ο χρήστης Μπίστης για παράδειγμα, μού δίνει μέσα από τα γραπτά του ακριβώς αυτήν την εντύπωση. Και παρόλο που ούτε τον ξέρω τον άνθρωπο αλλά ούτε και νομίζω πως υπάρχει το παραμικρό κοινό σημείο, την ίδια στιγμή τον καταλαβαίνω και δε μπορώ να απαξιώσω όσα γράφει.