Στα παλιά τα χρόνια είναι σίγουρο ότι ασφαλίτες της κρατικής ασφάλειας διείσδυαν στις αναρχικές οργανώσεις. Υπήρχε ένα περιστατικό κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπου αναρχικοί είχαν κάνει επίθεση στα γραφεία της ΧΑ, οι Χρυσαυγίτες τους αντιμετώπισαν και μέσα στο σκηνικό...ενός αναρχικού του είχε πέσει η ταυτότητά του που ήταν...αστυνομική.Παλαιοελλαδίτης έγραψε: 28 Φεβ 2025, 23:40Γενικά μιλώντας, σημασία δεν έχει μόνο τι ισχυρίζεται κάποιος αλλά και ποιος το ισχυρίζεται (όχι εσύ, το τονίζω και πάλι πως αναφέρομαι γενικά) .Kauldron έγραψε: 28 Φεβ 2025, 22:53 Λοιπόν, το θέμα μας δεν είμαι εγώ, το θέμα μας είναι οι "ασφαλήτες" που είναι μεταμφιεσμένοι σε κουκουλοφόρους.
Θέλω κάποιος από 'σας να μου εξηγήσει τί μας διασφαλίζει οτι οι μεταμφιεσμένοι ασφαλήτες δε προκαλούν ή δε συμμετέχουν σε μπάχαλα.
Γιατί υπάρχουν και βίντεο που δείχνουν ασφαλήτες να τα σπάνε.
Η φωτογραφία που έβαλε το πήζον μπότ είναι φυσικά από άλλη χώρα (φαίνεται άλλωστε) αλλά οι φωτογραφίες που έβαλα εγώ και όλες οι άλλες που κυκλοφορούν ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ.
Απ' την άλλη το επιχείρημα οτι και καλά ντύνονται κουκουλοφλώροι για να συλλάβουν τους πραγματικούς μπαχαλαίους είναι μια μαλακία και μισή, αφού δε συλλαμβάνουν σχεδόν ποτέ κανέναν έτσι. Επομένως είτε οι ασφαλήτες είναι τελείως για το πούτσο καβάλα (δε λέω οτι δεν είναι γιωτόμπαλα και καραγκιόζηδες αλλά τόσο πολύ πια?), ή η αποστολή τους είναι να κάνουν μπάχαλα και οχι να πιάνουν αυτούς που θα τα κάνουν.
Άντε γιατί πολύ αέρα πήρανε κάτι δεξιούληδες. Αλλά βέβαια, αν έχετε απέναντι τον πήζοντα βρίσκετε αι τα κάνετε.
Σε ό,τι αφορά τα σώματα ασφαλείας, από τα λίγα που ξέρω, αυτό που δεν αμφισβητείται είναι η διαφθορά και η τριβή αστυνομικών με π.χ. το οργανωμένο έγκλημα. Άλλωστε, αυτό το έχουν αποδείξει όχι μόνο πολλές σοβαρές έρευνες που έχουν γίνει, αλλά και πολλές συλλήψεις επίορκων.
Για τους ασφαλίτες και τη δράση τους σε συγκεντρώσεις, πορείες κλπ, χωρίς να έχω μελετήσει το θέμα, υποθέτω πως ο επίσημος ρόλος τους είναι να εντοπίζουν ταραξίες και ενίοτε να τους συλλαμβάνουν. Εδώ, αν δεν κάνω λάθος, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο κατά τα 90s, για τα οποία κάποτε το indymedia είχε ολόκληρο αφιέρωμα στους ασφαλίτες που ''τσίμπαγαν'' διαδηλωτές.
Βέβαια, δεν αντιλέγω και δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ πως είναι πολύ πιθανόν ο ρόλος τους να είναι πιο βρώμικος, όχι μόνο εν έτει 2025, αλλά και διαχρονικά, είτε μιλάμε για ΠΑΣΟΚ, είτε για ΝΔ, είναι για ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (για προ 1974 δεν το συζητάω καν). Δεν αποκλείω το να ξεκινούν επεισόδια είτε για να διαλύσουν-αμαυρώσουν συγκεντρώσεις, είτε για να προκαλέσουν προσαγωγές και συλλήψεις ώστε να φανεί πως παράγουν έργο. Και επίσης, ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η - όποια - διείσδυσή τους σε ακραίους κύκλους, για την οποία ακούω κατά καιρούς διάφορα.![]()
Αλλά για να διαμορφώσω γνώμη επ' αυτού, δηλαδή για την ακριβή ύπαρξη και το μέγεθος αυτού του φαινομένου ''προβοκατόρων'' σε διαδηλώσεις, δεν μου αρκούν ούτε μεμονωμένα (και ενδεχομένως μονταρισμένα) βίντεο από το βοθροτουίτερ και το tiktok, ούτε οι γνώμες-κραυγές π.χ. του Μπογιόπουλου, της Γιάμαλη () και των ανυπόγραφων κειμένων στο βοθροcateur, το news247 ή το Documento.
Αυτό που αγνοώ τελείως, είναι το αν έχουν παρουσιαστεί σοβαρές έρευνες που να αποκαλύπτουν και να περιγράφουν πτυχές του φαινομένου και αν έχουν ελεγχθεί ποτέ πειθαρχικά περιπτώσεις ασφαλιτών που ''εξετράπησαν''. Πάντως, νομίζω πως δεν είμαι παράλογος όταν δεν πιστεύω πως μυστικοί αστυνομικοί ξυλοκοπούν αγρίως ή καίνε με μολότοφ συναδέλφους τους.
Αλλά η συμμετοχή τους δεν ήταν ως καθοδήγηση ή κάτι τέτοιο, αλλά ως απλά άτομα με στόχο την χαρτογράφηση και το φακέλωμα.
Σήμερα όμως κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Πέραν του ότι οι αναρχικοί έχουν άλλη πολιτική εμπειρία σε σχέση με αυτή που είχανε στο παρελθόν, οι αναρχικοί έχουν και φίλους δημοσιογράφους που τους παρέχουν πλήθος πληροφοριών. Πάντοτε είχανε δηλαδή, αλλά σήμερα με την εμπειρία που υπάρχει είναι αλλιώς. Άσε που πιστεύω ότι έχουν και συμπαθούντες σε ΕΥΠ και αστυνομία, γιατί η πρόσβασή τους σε πληροφορίες είναι απίστευτη. Εκτός κι αν υπάρχουν δημοσιογράφοι που έχουν παραπάνω πρόσβαση σε πληοροφοριές των κρατικών αρχών απο την αναμενόμενη και την παρέχουν στους αναρχικούς. Έχω έντονες υποψίες ότι η 17Ν είχε πληροφορηθεί τα στοιχεία και την ιδιότητα του Ελληνοαμερικανού πράκτορα της CIA Τζων Κυριάκου, χάρη σε δημοσιογράφους που είχαν πληροφορηθεί τα στοιχεία του και την ιδιότητά του απο αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής και στην συνέχεια οι δημοσιογράφοι τα διέρρευσαν σε ανθρώπους των Εξαρχείων, οι οποίοι με την σειρά ενημέρωσαν τους φίλους τους της 17Ν.
Έχοντας υπόψη όλα αυτά, γελάω όταν ακούω ότι οι αναρχικοί...καθοδηγούνται απο ασφαλίτες, τους οποίους μάλιστα δεν παίρνουν χαμπάρι.
Αυτό είναι κάτι άλλο βέβαια απο τους κουκουλοφόρους ασφαλίτες που χώνονται στα μπάχαλα για να κάνουν συλλήψεις.
Αυτοί δε που λένε ότι οι αναρχοπατέρες που καθοδηγούν τους αναρχικούς και οργανώνουν τα επεισόδια είναι...ασφαλίτες, απλά ζουν σε άλλον κόσμο. Ποιοι είναι ασφαλίτες; Οι αναρχοπατέρες; Οι πιο γνωστοί αναρχικοί; Αν είναι ασφαλίτες, τότε γιατί η Αριστερά τους οργάνωνε συμπαραστάσεις στο παρελθόν όταν συλλαμβανόντουσαν; Οργάνωναν συμπαραστάσεις σε ασφαλίτες; Απλά η Αριστερά πουλά σανό και κάποιοι τον τρώνε.