hellegennes έγραψε: 10 Μάιος 2023, 14:52
Bic έγραψε: 10 Μάιος 2023, 14:40
Κάτσε, γιατί με μπέρδεψες τώρα (και δεν θα είναι και η πρώτη φορά).
Κατ' αρχάς, να σου πω ότι προσωπικά το έχω ακούσει από πολλούς και διάφορους γιατρούς (και μερικούς φαρμακοποιούς) στο παρελθόν, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το έλεγε ποτέ η ιατρική κοινότητα; Επίσης, είπα ότι δεν ξέρω αν και κατά πόσον ισχύει, απλά ότι το λέγανε και από πριν και ότι δεν είναι κάτι νέο, που χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα αποκλειστικά στην περίοδο του κορωνοϊού (όπως άφησε να εννοηθεί ο φίλος πριν).
Είπα ότι αν το έλεγε κάποιος τότε δεν ήξερε τι έλεγε και πότε χρησιμοποιείται ο όρος. Άλλο "η ιατρική κοινότητα" κι άλλο "ο τάδε γιατρός" ή φαρμακοποιός που μπορεί εκτός αντικειμένου να λένε ό,τι τους κατέβει.
Bic έγραψε: 10 Μάιος 2023, 14:40Κατά δεύτερον, αυτό που γράφεις ότι η ανοσία αγέλης επιτυγχάνεται όταν φτάσουμε σε ένα άλφα ποσοστό ανοσίας, με φυσικά ή
εμβολιαστικά μέτρα, δεν σημαίνει ότι έχουν δίκιο τελικά; Εννοώ, ότι έχουν δίκιο ως προς την χρησιμότητα
και των εμβολιασμών, συν όλα τα άλλα. Ή λες κάτι άλλο και δεν το κατάλαβα;
Λέω ότι ισχύει αυτό μόνο υπό αυτές τις δυο προϋποθέσεις και είναι και οι δυο απαραίτητες. Δεν ισχύει ας πούμε για τα εμβόλια της γρίπης και φυσικά δεν ισχύει για τα εμβόλια του κορωνοϊού. Εδώ μιλάμε συγκεκριμένα για τα εμβόλια του κορωνοϊού, όχι ας πούμε της ιλαράς, που όντως η ανοσία αγέλης είναι η αιτία που η ασθένεια σχεδόν εξαφανίστηκε στην Δύση και επειδή πέφτει τα τελευταία χρόνια κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό (90% περίπου) έχουμε ξανά τοπικά επεισόδια (επιδημίες).
Μήτσο, δεν μιλάω ούτε για έναν γιατρό, ούτε για δυο αλλά ούτε και για τον "τάδε" γιατρό. Εντελώς συμπτωματικά, επειδή έχω κολλητό φαρμακοποιό και μου το είχε αναφέρει αυτός πρώτος ως θεωρία, δείχνοντάς μου μάλιστα και κάποια σχετικά άρθρα του δικού του κλάδου, έτυχε να το ψάξω λίγο το πράμα τότε να δω τι ισχύει. Και μιλάω για σχεδόν μια δεκαετία πριν. Σχεδόν όσοι γιατροί ρώτησα, μού είπαν πάνω-κάτω τα ίδια. Έτυχε βέβαια και κάποιος, δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αλλά ήταν καρδιολόγος σε μεγάλη ηλικία (νυν συνταξιούχος), που μου είπε ότι αυτός δεν πίστευε ότι ισχύει. Θυμάμαι είχα ρωτήσει πολλούς και διάφορους που γνώριζα τότε, διαφόρων ειδικοτήτων (από πνευμονολόγους μέχρι και μικροβιολόγους

). Σε κάποια στιγμή, λίγα χρόνια αργότερα, το συζήτησα και με φίλο καρδιολόγο (άλλον, νεότερο) ο οποίος μού είπε ότι αυτή είναι η επικρατούσα άποψη, θυμάμαι μάλιστα ότι μου έδωσε και κάποια links να το δω το πράμα, που αφορούσαν ιατρικά θέματα από σοβαρά και "επίσημα" sites τους.
Τώρα, αν στην πορεία κάτι άλλαξε, δεν το ξέρω. Αλλά τότε θυμάμαι που το λέγανε πολλοί.
Και πάλι βέβαια ξαναλέω, ότι ούτε ξέρω αν ισχύει ή όχι, αλλά ούτε και αυτό εξέτασα πιο πάνω. Απλά, ότι δεν είναι κάτι νέο ως θεωρία είπα.