!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Περί Θεού ο λόγος γενικά. Τί και πώς τον Αντιλαμβάνεται ο Άνθρωπος. Υπάρχει; Γνώμες και απόψεις.

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Περί Θεού ο λόγος γενικά. Τί και πώς τον Αντιλαμβάνεται ο Άνθρωπος. Υπάρχει; Γνώμες και απόψεις.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

paul25 έγραψε: 27 Ιαν 2020, 20:33 Βρε χελ εσυ με ρωτας κατι τετοιο; Πιστευεις οτι ο Θεος δια της εξελιξης μας το εμφυτευσε; Νομιζω πως οχι. Επομενως για καποιο εξελικτικο λογο αναπτυχθηκε στις τυχαια μεταβαλομενες περιβαλλοντικες συνθηκες (μαλλον για να φτιαχνουμε κοινοτητες). Επομενως ο μηχανισμος αυτος δημιουργει ψευδαισθηση και πυροδοτει το αισθημα οπω το fight or flight στις φοβιες.
Είμαι άθεος. Δεν πιστεύω τίποτα τέτοιο. Επίσης όμως δεν έχει σχέση και με το αν υπάρχει ή όχι θεός. Διά της εξέλιξης αποφεύγουμε να φάμε πράγματα που μυρίζουν ή φαίνονται άσχημα. Αυτό είναι ανεξάρτητο από το αν είναι ή όχι επιζήμια για εμάς. Συνήθως είναι. Η εξέλιξη μάς «προφύλαξε» απ' αυτά πριν ανακαλύψουμε τι σημαίνει αλλοίωση τροφίμων και μικροοργανισμοί.

Κοινώς, το αν έχουμε εξελικτική τάση να πιστεύουμε σε θεούς δεν μπορεί να είναι αντίστροφη απόδειξη για το ότι δεν υπάρχουν.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
ksk
Phorum.gr user: ksk

Re: Περί Θεού ο λόγος γενικά. Τί και πώς τον Αντιλαμβάνεται ο Άνθρωπος. Υπάρχει; Γνώμες και απόψεις.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksk »

stargazer έγραψε: 27 Ιαν 2020, 19:50 Για σκεφτείτε λίγο πόσο "εγώ" μένει όταν πεθάνει το σώμα με τις επιθυμίες τους φόβους τις ιδέες, τα πάθη, αλλά και όλα τα αισθητήρια όργανα
Και τι πρεπει να "δωσεις" στην τρομερη Θεα...
Παρατηρητής...
Άβαταρ μέλους
hellegennes

stavmanr έγραψε: 27 Ιαν 2020, 20:45 Μακάρι να ξέραμε πώς προκύπτουν αυτές οι εξισώσεις, με ποια στοιχεία και ποια φυσικά ή πειραματικά δεδομένα.
Δεν είδα το βίντεο αλλά μάλλον αναφέρεται στην εξίσωση του Ντρέικ. Η εξίσωση αυτή δεν είναι κάτι που προκύπτει από πειράματα και στοιχεία, είναι απλώς ένας υπολογισμός που στηρίζεται σε αριθμητική καταμέτρηση. Τόσα αστέρια στον γαλαξία, επί τόσοι πλανήτες ανά άστρο επί τόσο ποσοστό πλανητών στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου επί τόσο ποσοστό αυτών που μπορούν να αναπτύξουν ζωή όπως την ξέρουμε, κτλ.

Η εξίσωση του Ντρέικ, συγκεκριμένα, περιέχει αρκετές μεταβλητές για τις οποίες δεν έχουμε δεδομένα και θα μπορούσαν να είναι πολύ κοντά στο μηδέν*. Υπάρχουν άλλες όμως που είναι μετρημένες και άλλες που η εκτίμησή τους είναι εύκολη.

Αυτό που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ζωή στο σύμπαν -τουλάχιστον σε επίπεδο μικροοργανισμών- πρέπει να είναι συνηθισμένη, είναι δύο σημαντικές παράμετροι: η ζωή στην Γη ξεκίνησε αμέσως μόλις επέτρεψαν οι συνθήκες την δημιουργία σύνθετης χημείας και το γεγονός ότι η ζωή στην Γη έχει την βάση της στον άνθρακα, στο πιο διαδραστικό στοιχείο του περιοδικού πίνακα, και άρα είναι η λιγότερο εξωτική μορφή ζωής που θα μπορούσε να υπάρξει με βάση την χημική σύσταση.

Μέχρι στιγμής δεν είχαμε την τεχνολογία για να δούμε αν τυχόν υπάρχει ζωή έξω από το ηλιακό σύστημα. Καλά-καλά δεν έχουμε εξερευνήσει ακόμα την πιθανότητα να υπάρχει αλλού ζωή στο ηλιακό σύστημα.

* μηδέν δεν είναι καμμία, γιατί υπάρχουμε εμείς.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
User_601

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από User_601 »

relativer777 έγραψε: 27 Ιαν 2020, 08:31 Φίλη Εσθήρ καλή σου μέρα.
Όχι δεν περιμένω να καταλάβουν όλοι τί είναι ή δεν είναι ο Θεός.
Άλλωστε δεν πρόκειται για την όποια διδαχή ή κατήχηση. Μιά συζήτηση κάνουμε, εκφράζουμε, σκέψεις και απόψεις για ένα θέμα που δεν υπάρχει κανένας γνώστης της ύπαρξης και των έργων του Θεού. Όσο για το " Άν " ξέχασέ το.
Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει.

Παρεμπιπτόντως, ή υπογραφή σου σκοτώνει !
" Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος για πρώτη φορά στάθηκε στα πόδια του ,προκειμένου να ελευθερώσει τα χέρια του για να αυνανιστεί. "
Είσαι άπαιχτη !
Σε ευχαριστω !Και βεβαια ειναι επιτυχημενη η υπογραφη μου,διοτι ...ειναι αληθινη.Καθε μερα την αποδεικνυει την υπογραφη μου το ανθρωπινο ειδος. :102: Δυστυχως.
User_601

Πολλα μπορουμε να πουμε για την εξωγηινη ζωη,καλα ειναι στανταρτ οτι υπαρχει,απλα δεν φτανουν τα χρονια του συμπαντος και οι αποστασεις για να επισκεφτει ο ενας πολιτισμος τον αλλον,ουτε καν με την ταχυτητα του φωτος,αλλα οπως λεει και ο νηματοθετης δεν ειναι αυτο το θεμα ρε παιδια.Ουτε αποδεικνυει υπαρξη θεου η οχι.Ουτε πως φανταζομαστε τον θεο... :102:Δεν ειναι αυτο το ζητουμενο του νηματος,εχω την εντυπωση.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος User_601 την 27 Ιαν 2020, 21:19, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
relativer777
Phorum.gr user: relativer777

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από relativer777 »

A0ANACIVC έγραψε: 27 Ιαν 2020, 19:01
relativer777 έγραψε: 27 Ιαν 2020, 18:50
A0ANACIVC έγραψε: 27 Ιαν 2020, 18:38

Η αφιέρωση ολόκληρης της ζωής στον Θεό είναι προτιμότερη από κάθε έργο και κάθε έλεος...

Ξέρω όμως ότι οι αγαθοεργίες, οι δωρεές προς τους μοναστάς, τους ασκουμένους κλπ. είναι ό,τι πρέπει για τους εν τω κόσμω ζώντες πιστούς. Ο καθείς κατά τις δυνάμεθς του...
Τους μοναστας; βλογάς τα γένια σου.
Οι μοναχοί δεν χρειάζονται βοήθεια. Οι συνάνθρωποί σου είναι που πρέπει να βοηθάς.
Καλλά τί σόι Χριστιανοί είσαστε, εφόσον δεν τηρήται
Την διδασκαλία του Χριστού ;
Αγαθοεργία αυτό σημαίνει. Ο εν τω κόσμω χριστιανός δε χρειάζεται σπουδαία έργα εκτός αν είναι ανυπεράσπιστο μωρό κινδυνεύον από επίδοξους Ηρώδεις, βλ. κρατική εμμονή με τον δι' εκτρώσεως φόνο. Η σωτηρία του όντως είναι όχι απλά αγαθόν, αλλά το άριστον.
Φίλε κόψε τις μαλακίες σ' εμένα. Δεν μιλάς με κάποιον Χριστιανό για να τον δουλέψεις.
Αυτοί που πήγαν να αφιερωθούν στην ασκητική, έχουν ιερό χρέος την νηστεία. Οπότε δεν χρειάζονται χρήματα. Ή εκκλησία σας τί κάνει ? Μόνο να μαζεύει ξέρει ? Ας τους δώσει αυτή, έχει αρκετά δίς, δεν θα της λείψουν.
Εγώ προσωπικά χέστικα γι'αυτούς. Να είναι κάποιος συνάνθρώπος στην ανάγκη να βοηθήσω. Σε αυτούς ούτε το σάλιο μου.
Και όσο για τα τροπάρια δεν με αγγίζουν, ακόμη και αν είναι της κασιανής που το βρίσκω πολύ όμορφο.
Σε αυτό το νήμα δεν μιλάμε για Χριστιανισμό, ούτε για ορθοδοξία. Άλλο είναι το θέμα αυτού του νήματος.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος relativer777 την 27 Ιαν 2020, 21:19, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η ζωή είναι ωραία γι'αυτούς που ξέρουν να την ομορφαίνουν
Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 »

hellegennes έγραψε: 27 Ιαν 2020, 20:51
paul25 έγραψε: 27 Ιαν 2020, 20:33 Βρε χελ εσυ με ρωτας κατι τετοιο; Πιστευεις οτι ο Θεος δια της εξελιξης μας το εμφυτευσε; Νομιζω πως οχι. Επομενως για καποιο εξελικτικο λογο αναπτυχθηκε στις τυχαια μεταβαλομενες περιβαλλοντικες συνθηκες (μαλλον για να φτιαχνουμε κοινοτητες). Επομενως ο μηχανισμος αυτος δημιουργει ψευδαισθηση και πυροδοτει το αισθημα οπω το fight or flight στις φοβιες.
Είμαι άθεος. Δεν πιστεύω τίποτα τέτοιο. Επίσης όμως δεν έχει σχέση και με το αν υπάρχει ή όχι θεός. Διά της εξέλιξης αποφεύγουμε να φάμε πράγματα που μυρίζουν ή φαίνονται άσχημα. Αυτό είναι ανεξάρτητο από το αν είναι ή όχι επιζήμια για εμάς. Συνήθως είναι. Η εξέλιξη μάς «προφύλαξε» απ' αυτά πριν ανακαλύψουμε τι σημαίνει αλλοίωση τροφίμων και μικροοργανισμοί.

Κοινώς, το αν έχουμε εξελικτική τάση να πιστεύουμε σε θεούς δεν μπορεί να είναι αντίστροφη απόδειξη για το ότι δεν υπάρχουν.
Εαν θεωρησουμε οτι υπαρχει Θεος ο οποιος δεν επενεβει στην δημιουργια αυτου του αισθηματος, τοτε πεφτουμε στη κατηγορια του αδιαφορου Θεου. Επομενως η συζητηση θεωρητικοποιειται ακομα πιο πολυ και δεν μας αγγιζει. Ομως η υπαρξη θεου και ταυτοχρονα εξελιξη ελευθερη και τυχαια δεν νοειται, ειναι ασυμβιβαστα μεταξυ τους, θα πρεπει να δεχθεις η το ενα η το αλλο η οτι οντως υπσρχει ενα ανωτερο ον αλλα ειναι περιορισμενο, επομενως δεν ειναι Θεικο.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
User_601

relativer777 έγραψε: 27 Ιαν 2020, 21:19
relativer777 έγραψε: 27 Ιαν 2020, 18:50

Τους μοναστας; βλογάς τα γένια σου.
Οι μοναχοί δεν χρειάζονται βοήθεια. Οι συνάνθρωποί σου είναι που πρέπει να βοηθάς.
Καλλά τί σόι Χριστιανοί είσαστε, εφόσον δεν τηρήται
Την διδασκαλία του Χριστού ;
Αγαθοεργία αυτό σημαίνει. Ο εν τω κόσμω χριστιανός δε χρειάζεται σπουδαία έργα εκτός αν είναι ανυπεράσπιστο μωρό κινδυνεύον από επίδοξους Ηρώδεις, βλ. κρατική εμμονή με τον δι' εκτρώσεως φόνο. Η σωτηρία του όντως είναι όχι απλά αγαθόν, αλλά το άριστον.
Φίλε κόψε τις μαλακίες σ' εμένα. Δεν μιλάς με κάποιον Χριστιανό για να τον δουλέψεις.
Αυτοί που πήγαν να αφιερωθούν στην ασκητική, έχουν ιερό χρέος την νηστεία. Οπότε δεν χρειάζονται χρήματα. Ή εκκλησία σας τί κάνει ? Μόνο να μαζεύει ξέρει ? Ας τους δώσει αυτή, έχει αρκετά δίς, δεν θα της λείψουν.
Εγώ προσωπικά χέστικα γι'αυτούς. Να είναι κάποιος συνάνθρώπος στην ανάγκη να βοηθήσω. Σε αυτούς ούτε το σάλιο μου.
Και όσο για τα τροπάρια δεν με αγγίζουν, ακόμη και αν είναι της κασιανής που το βρίσκω πολύ όμορφο.
Σε αυτό το νήμα δεν μιλάμε για Χριστιανισμό, ούτε για ορθοδοξία. Άλλο είναι το θέμα αυτού του νήματος.
Αυτο. :smt023
Τα τρολακια τυπου λουκα να στριβουν.
Άβαταρ μέλους
A0ANACIVC

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από A0ANACIVC »

relativer777 έγραψε: 27 Ιαν 2020, 21:19 ...
Έπεσες απ' την κούνια πολλές φορές βλέπω...
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος A0ANACIVC την 27 Ιαν 2020, 21:27, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
relativer777

Εσθήρ έγραψε: 27 Ιαν 2020, 21:20

Φίλη Εσθήρ δεν ειναι απλά τρολάκια ,αλα πολύ χειρότερα. Κάνουν προσηλυτισμό στην θρησκεία τους και όποιον ψαρέψουν.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

paul25 έγραψε: 27 Ιαν 2020, 21:19 Εαν θεωρησουμε οτι υπαρχει Θεος ο οποιος δεν επενεβει στην δημιουργια αυτου του αισθηματος, τοτε πεφτουμε στη κατηγορια του αδιαφορου Θεου. Επομενως η συζητηση θεωρητικοποιειται ακομα πιο πολυ και δεν μας αγγιζει. Ομως η υπαρξη θεου και ταυτοχρονα εξελιξη ελευθερη και τυχαια δεν νοειται, ειναι ασυμβιβαστα μεταξυ τους, θα πρεπει να δεχθεις η το ενα η το αλλο η οτι οντως υπσρχει ενα ανωτερο ον αλλα ειναι περιορισμενο, επομενως δεν ειναι Θεικο.
Υπάρχουν διάφορα είδη θεών. Υπάρχει θεός δημιουργός που βάζει τα βασικά συστατικά και τα αφήνει να εξελιχθούν μόνα τους και επεμβαίνει όποτε θέλει ή κρίνει (η ελεύθερη αντίληψη περί θεού), θεός δημιουργός που δεν παρακολουθεί / δεν επεμβαίνει (ντεϊστική αντίληψη) και θεός προσωπικός που είναι υπεύθυνος για τα πάντα και έχει σχεδιασμένα τα πάντα (ο κλασικός θεός των μονοθεϊστικών θρησκειών). Ας μην μπλέξουμε μέσα πολυθεϊσμούς.

Οπότε δεν είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους αυτά. Είτε ο θεός ήθελε να έχουμε θεϊκό αίσθημα και το προγραμμάτισε είτε δημιουργήθηκε από την εξελικτική διαδικασία ανεξάρτητα, ανάλογα με το είδος του θεού που υφίσταται.

Η ουσία είναι ότι δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για την ανυπαρξία του θεού από την ύπαρξη θεϊκού αισθήματος. Δεν είναι καν επιβεβαιωμένο ότι υφίσταται τέτοιο πράγμα κωδικοποιημένο στο DNA μας.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
relativer777

A0ANACIVC έγραψε: 27 Ιαν 2020, 21:25
relativer777 έγραψε: 27 Ιαν 2020, 21:19 ...
Έπεσες απ' την κούνια πολλές φορές βλέπω...
Εάν αυτό σε ικανοποιεί τότε ναί. Εσύ όμως όταν μου απευθύνεσαι να ξέρεις ότι δεν δέχομαι προσηλυτισμό.
Είμουν κάποτε Χριστιανός αλλά αϊδίασα και έφυγα.
User_601

relativer777 έγραψε: 27 Ιαν 2020, 21:27
Εσθήρ έγραψε: 27 Ιαν 2020, 21:20
Φίλη Εσθήρ δεν ειναι απλά τρολάκια ,αλα πολύ χειρότερα. Κάνουν προσηλυτισμό στην θρησκεία τους και όποιον ψαρέψουν.
Συμφωνω απολυτα μαζι σου,ΑΛΛΑ.Προσηλυτισμο δεν κανουν μονο νεοι λογαρασμοι,αλλα και μια χαρα παλιοι,ακομα και απο το παλιο πχωρουμ,απο γνωστους και μη εξαιρετεους/εες χρηστριες,Να τα λεμε και αυτα. :lol:
Ο προσηλυτισμος παει συννεφο γενικως.ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ.οκ,ΣΩΝΕΙ..ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟ.
Κατι μπλε ροδα,,κατι σταβμαρ και τρεχα γυρευε.Αλλα τα μπλε ροδα το παραχεζουν και σορυ.Διοτι η ομιλια τους δεν εχει ιχνος επιστημονικοτητας,ειναι ξεκαθαρα προσηλυτισμος.\
ΟΧι ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος User_601 την 27 Ιαν 2020, 21:38, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 »

hellegennes έγραψε: 27 Ιαν 2020, 21:31 Υπάρχουν διάφορα είδη θεών. Υπάρχει θεός δημιουργός που βάζει τα βασικά συστατικά και τα αφήνει να εξελιχθούν μόνα τους και επεμβαίνει όποτε θέλει ή κρίνει (η ελεύθερη αντίληψη περί θεού), θεός δημιουργός που δεν παρακολουθεί / δεν επεμβαίνει (ντεϊστική αντίληψη) και θεός προσωπικός που είναι υπεύθυνος για τα πάντα και έχει σχεδιασμένα τα πάντα (ο κλασικός θεός των μονοθεϊστικών θρησκειών). Ας μην μπλέξουμε μέσα πολυθεϊσμούς.

Οπότε δεν είναι ασυμβίβαστα μεταξύ τους αυτά. Είτε ο θεός ήθελε να έχουμε θεϊκό αίσθημα και το προγραμμάτισε είτε δημιουργήθηκε από την εξελικτική διαδικασία ανεξάρτητα, ανάλογα με το είδος του θεού που υφίσταται.

Η ουσία είναι ότι δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για την ανυπαρξία του θεού από την ύπαρξη θεϊκού αισθήματος. Δεν είναι καν επιβεβαιωμένο ότι υφίσταται τέτοιο πράγμα κωδικοποιημένο στο DNA μας.
Οχι! Δεν ειναι δυνατον να υπαρχει πανταχου παρων και τα παντα πληρων Θεος και ταυτοχρονα χωρος για την τυχαιοτητα, ειναι αδυνατον αυτο. Αφου σε αυτη τη κοσμοαντιληψη ολος ο χωρος ειναι ο Θεος. Σε ποια γωνια αυτου του χωρου η εξελιξη κατελαβε τον δικο της αυτονομο; Δεν εχει λογικη. Θα πρεπει λοιπον να δεχθεις τον περιορισμο του οντος αυτου.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

paul25 έγραψε: 27 Ιαν 2020, 21:37 Οχι! Δεν ειναι δυνατον να υπαρχει πανταχου παρων και τα παντα πληρων Θεος και ταυτοχρονα χωρος για την τυχαιοτητα, ειναι αδυνατον αυτο. Αφου σε αυτη τη κοσμοαντιληψη ολος ο χωρος ειναι ο Θεος. Σε ποια γωνια αυτου του χωρου η εξελιξη κατελαβε τον δικο της αυτονομο; Δεν εχει λογικη. Θα πρεπει λοιπον να δεχθεις τον περιορισμο του οντος αυτου.
Μα αυτό που λες είναι μόνο μία συγκεκριμένη αντίληψη του θεού με βάση μια πολύ συγκεκριμένη θρησκεία. Ήδη αναφέρθηκα στα διαφορετικά είδη θεών.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”