Δογματισμός είναι να αποδέχεσαι κάτι σαν υπαρκτό/δεδομένο χωρίς να έχεις αποδείξεις.mec_ έγραψε: 12 Αύγ 2018, 22:19Αν το «με την ευρύτερη έννοια» περιλαμβάνει και το «ευφυείς ιδιότητες της ύλης» θα συμφωνήσω.Spiros252 έγραψε: 12 Αύγ 2018, 15:40 Συμφωνώ με την Εσθήρ στο ότι ο ευφυής σχεδιασμός με την ευρύτερη έννοια δεν μπορεί να αποκλειστεί και δεν πρέπει να συγχέεται απαραιτήτως με οποιαδήποτε θρησκεία ή θεότητα.
Μου φαίνεται εντελώς αστείο, να βασίζονται εξελιγμένα δημιουργήματα, όπως πχ το ανθρώπινο σώμα ή η λειτουργία του εγκεφάλου κλπ στην απόλυτη τυχαιότητα.
Θα πρέπει να υπάρχουν ιδιότητες της ύλης που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει που να παρουσιαζουν κάποιου είδους συμπεριφορά πχ συμβατό-ασύμβατο (για καλύτερη αναπαράσταση σκέψου τους πόλους του μαγνητη). Η απόλυτη τυχαιότητα τοτε μετατρέπεται σε ένα πεδίο συνδιασμών όπου κάποια πράγματα γίνονται δεκτά και κάποια απορρίπτονται με κριτήριο τις συμπεριφορές που παράγονται από τις ευφυείς ιδιότητες. Αυτό δημιουργεί «εξέλιξη» και βασικά τότε μπαίνει το νερό στο αυλάκι διότι η εξέλιξη μπορεί να βελτιωθεί και να παράγει δημιουργήματα.
Η έννοια του σχεδιασμού εμπλέκει την υπαρξη ανώτερης δύναμης. Δεν είμαι πρόθυμος να δεχτώ κάτι τέτοιο, αλλά αυτό είναι δικό μου πρόβλημα. Αν θέλω να είμαι έντιμος πρέπει να πω «δεν ξέρω». Όσοι υποστηρίζουν με σιγουριά πως υπάρχει ή πως δεν υπάρχει αυτή η ανώτερη δύναμη είναι απλά δογματιστές, επειδή δεν μπορούν να αποδείξουν τίποτα.
Δεν μπορείς να ταμπελιάσεις (γενικά το λέω και γίνεται τέτοια προσπάθεια εδώ μέσα) σαν δογματιστές όσους αρνούνται να αποδεχτούν υποθέσεις για κάτι που δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ύπαρξης του.
.