!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Έλλειψη ταινιών για τον Καρλομάγνο!

Κινηματογράφος (κριτικές και προτάσεις), θέατρο, ερμηνεία, χορός, τραγούδι, τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.ά.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Έλλειψη ταινιών για τον Καρλομάγνο!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

paul25 έγραψε: 11 Μαρ 2019, 01:53
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: 11 Μαρ 2019, 01:04 υπάρχουν πάντως πολλές ταινίες που αναφέρονται στη μεσαιωνική ιστορία/μυθιστορία της δυτικής Ευρώπης
ενδεικτικά:
braveheart
ρομπέν των δασών
ironclad
King Arthur
Henry V
και πολλές ακόμη
Ποιας Δυτικης Ευρωπης; Της Βρεττανιας θες να πεις, που ειναι το τσιρακι των ΗΠΑ, κωλος και βρακι ειναι αυτοι οι δυο μεχρι και στην ΕΕ δεν μπηκε το UK για να κανει το χατιρι των ΗΠΑ, αλοιμονο αν δεν τους εκαναν και ταινιες. Ασε που οι Βρεττανοι ηθοποιοι κανουν πιο ευκολα καριερα στο χολυγουντ απο οποιονδηποτε αλλον.
Νομίζω ότι είσαι κομμάτι προκατειλημμένος. Αφενός καριέρα στο Χόλιγουντ έχουν κάνει πολλοί Ευρωπαίοι ηθοποιοί που ξέρουν αγγλικά και ένα μάτσο ηθοποιοί που αρχικά ήξεραν αγγλικά όσο ξέρω εγώ τούρκικα (βλέπε Σβαρτζενέγκερ). Ο Μπαρδέμ, η Κοτιγιάρ, η Μπέργκμαν, η Λόρεν... εννοείται πως περισσότεροι Βρετανοί ηθοποιοί θα έκαναν καριέρα στο Χόλιγουντ επειδή μιλάνε... την ίδια γλώσσα;

Όσο για τον παραπάνω κατάλογο, δεν θα το 'λεγα ότι αυτές οι ταινίες είναι όλες ιδιαίτερα κολακευτικές για τους Βρετανούς. Είναι τέτοια ταινία το Braveheart; Ή η Ιωάννα της Λωραίνης;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
the_black_planet
Phorum.gr user: the_black_planet

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από the_black_planet »

Κουρκούας έγραψε: 11 Μαρ 2019, 01:24 Παίζουν 3-4 ρώσικα σε σχέση με βυζάντιο, αλλά η έμφαση είναι στους ρώσους.

Οι μέγιστες μεσαιωνικές ταινίες βέβαια παραμένουν δύο ρώσικες, ο αλεξάντερ νιέβσκι και ο αντρέι ρουμπλιόφ. Ταινιάρες με τα όλα τους.

Τι να λέμε τώρα, ταινια-αριστουργημα, δέος για τον ανεπανάληπτο Αϊζενστάιν και τη μουσική του Προκόφιεφ! :blm: :blm:
Εννοείται ότι είναι χαλαρά για το νήμα με τις υπεργαματες ταινίες!
Πάντως για μένα μια από τις καλύτερες ταινίες με Μεσαιωνικό θέμα είναι το Βασίλειο των Ουρανών, φοβερή παραγωγή, τρομερό καστ και πολύ όμορφη αφήγηση πολύ πιστή στον Ράνσιμαν για τα γεγονότα, τις ιστορικές μορφές και την κουλτούρα γενικά της εποχής. Σήμερα βέβαια έχει αλλάξει η επίσημη θεώρηση των σταυροφοριών αλλά όπως και να έχει πρόκειται για μια πολύ όμορφη ταινία κατά τη γνώμη μου που δραματοποιεί εξαιρετικά την αφήγηση του Ράνσιμαν.
Τελικά δεν γνωρίζει κανείς για το Chanson de Roland;; Λένε πάντως ότι είναι πολύ καλή και ιδιαίτερη ταινία, εγώ συγκεκριμένα διάβασα γι'αυτη διθυράμβους από τον διάσημο μελετητή του Μεσαίωνα Ζακ Λε Γκοφ αλλά και γενικά έχω διαβάσει πολύ καλές κριτικές και η αισθητική της είναι πολύ σωστή!
Ζωγράφισε έναν ήλιο στο ταβάνι, μίλησε με τ’ αγέρι της νυχτιάς
και χόρεψε μαζί με τη σκιά σου στους ήχους μιας αδύναμης καρδιάς.
Πάρε τηλέφωνο τη μοναξιά σου ή βγες ξανά στον δρόμο της φωτιάς
πάρε τηλέφωνο τη μοναξιά σου ή βγες ξανά στον δρόμο της φωτιάς
Άβαταρ μέλους
vagabondo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vagabondo »

the_black_planet έγραψε: 11 Μαρ 2019, 12:50
Τελικά δεν γνωρίζει κανείς για το Chanson de Roland;; Λένε πάντως ότι είναι πολύ καλή και ιδιαίτερη ταινία, εγώ συγκεκριμένα διάβασα γι'αυτη διθυράμβους από τον διάσημο μελετητή του Μεσαίωνα Ζακ Λε Γκοφ αλλά και γενικά έχω διαβάσει πολύ καλές κριτικές και η αισθητική της είναι πολύ σωστή!
Με 5.4 την βαθμολογούν στο IMDb
Θα θελα να την δω κι εγώ πάντως.
Occasio facit furem
Εγώ δεν είμαι χριστιανός, για να μην πω πως είμαι και άθεος!
Ο κόσμον ασοί γραμματισμέντς θα διαβαίν.
Άβαταρ μέλους
Κουρκούας
Phorum.gr user: Κουρκούας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κουρκούας »

Πάντως για μένα μια από τις καλύτερες ταινίες με Μεσαιωνικό θέμα είναι το Βασίλειο των Ουρανών, φοβερή παραγωγή, τρομερό καστ και πολύ όμορφη αφήγηση πολύ πιστή στον Ράνσιμαν για τα γεγονότα, τις ιστορικές μορφές και την κουλτούρα γενικά της εποχής. Σήμερα βέβαια έχει αλλάξει η επίσημη θεώρηση των σταυροφοριών αλλά όπως και να έχει πρόκειται για μια πολύ όμορφη ταινία κατά τη γνώμη μου που δραματοποιεί εξαιρετικά την αφήγηση του Ράνσιμαν.
ΑΥτή την ταινία, την είχα δει παρέα με ένα φίλο ιστορικό, που ήξερε καλά την περίοδο. Αυτός με είχε παρακινήσει να πάμε. Θυμάμαι περισσότερο τα μπινελίκια του κατά τη διάρκεια της και μετά, παρά την ίδια την ταινία.

Τα ιστορικά πρόσωπα τα ξεσκίζει---καμία σχέση με τα πραγματικά---και έχει όλο αυτό το αμερικάνικο μήνυμα της μετά 11/9 εποχής, ο φανατισμός είναι κακό και δε συμμαζεύεται. Εγώ αυτο δεν το άντεξα.

Αν το αφαιρέσεις αυτό, η παραγωγή και η φωτογραφία είναι καλή και οι σκηνές της πολιορκίας εντυπωσιακές. Και λένε ότι το director's cut είναι πολύ καλύτερο γιατί εξηγεί πράματα που χαν μέινει μετέωρα.
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος »

Κουρκούας έγραψε: 11 Μαρ 2019, 01:17 Επίσης μια ιταλογερμανική που αφορά τη σύγκρουση βυζαντινών-οστρογότθων στην ιταλία (μαντέψτε ποιοι είναι οι κακοί),

Βυζαντινοί ; :xena: Τι λέει το σενάριο ; :p2:

Για το Βυζάντιο υπάρχει και το Δοξόμπους :

Καλούτσικη μου φάνηκε ( με Βογόμιλους και έτσι ) , αλλά λένε πως την κοροϊδεύαν την εποχή της ( Παραδοξόμπους κ.λπ. ).
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )
Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 »

hellegennes έγραψε: 11 Μαρ 2019, 03:48
Νομίζω ότι είσαι κομμάτι προκατειλημμένος. Αφενός καριέρα στο Χόλιγουντ έχουν κάνει πολλοί Ευρωπαίοι ηθοποιοί που ξέρουν αγγλικά και ένα μάτσο ηθοποιοί που αρχικά ήξεραν αγγλικά όσο ξέρω εγώ τούρκικα (βλέπε Σβαρτζενέγκερ). Ο Μπαρδέμ, η Κοτιγιάρ, η Μπέργκμαν, η Λόρεν... εννοείται πως περισσότεροι Βρετανοί ηθοποιοί θα έκαναν καριέρα στο Χόλιγουντ επειδή μιλάνε... την ίδια γλώσσα;
Δεν διαφωνω οτι εχουν υπαρξει και αλλοι ηθοποιοι Ευρωπαιοι με καριερα στο χολυγουντ, αλλα το φαινομενο το χολυγουντ να δινει ολοενα και περοσσοτερη δουλεια τα τελευταια 15-20 χρονια σε βρεττανους ηθοποιους εχει παρει εκρηκτικες διαστασεις που εχει ανησυχησει μεχρι και τους ντοπιους ηθοποιους. Η γλωσσα σαφως και ειναι πλεονεκτημα εφοσον οι Βρεττανοι ηθοποιοι μιμουνται πιο ευκολα την Αμερικανικη προφορα σε βαθμο που να σε κανουν να πιστευεις πως ειναι Αμερικανοι, αλλα δεν εξηγει γιατι δεν διαλεγουν πρωτιστως οι παραγωγοι ντοπιους που την εχουν ηδη και αρκουνται σε ηθοποιους που την μιμουνται και τελος γιατι αυτο συμβαινει μονο με τους Αμερικανους αντρες ηθοποιους και οχι με τις Αμερικανες γυναικες ηθοποιους που ακομα εργοδοτουνται σε υψηλοτερα ποσοστα;
hellegennes έγραψε: 11 Μαρ 2019, 03:48 Όσο για τον παραπάνω κατάλογο, δεν θα το 'λεγα ότι αυτές οι ταινίες είναι όλες ιδιαίτερα κολακευτικές για τους Βρετανούς. Είναι τέτοια ταινία το Braveheart; Ή η Ιωάννα της Λωραίνης;
Ενταξει, εννοειται πως θα υπαρχουν και μη κολακευτικες ταινιες για τους Βρεττανους. Η Αμερικη ανεξαρτοποιηθηκε εναντια των Βρεττανων και θεματικες με ηρωες που τους ρεζιλεψαν εχουν ιδιαιτερη περαση σε ενα μεγαλο μερος του Αμερικανικου κοινου που τους υπενθυμιζει για ποια ιδεωδη πολεμησαν οι προγονοι τους.Αλλωστε ο Μελ Γκιμπσον λιγα χρονια μετα εκανε την ταινια ο Πατριωτης με τετοια θεματικη.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

paul25 έγραψε: 11 Μαρ 2019, 17:34
hellegennes έγραψε: 11 Μαρ 2019, 03:48
Δεν διαφωνω οτι εχουν υπαρξει και αλλοι ηθοποιοι Ευρωπαιοι με καριερα στο χολυγουντ, αλλα το φαινομενο το χολυγουντ να δινει ολοενα και περοσσοτερη δουλεια τα τελευταια 15-20 χρονια σε βρεττανους ηθοποιους εχει παρει εκρηκτικες διαστασεις που εχει ανησυχησει μεχρι και τους ντοπιους ηθοποιους. Η γλωσσα σαφως και ειναι πλεονεκτημα εφοσον οι Βρεττανοι ηθοποιοι μιμουνται πιο ευκολα την Αμερικανικη προφορα σε βαθμο που να σε κανουν να πιστευεις πως ειναι Αμερικανοι, αλλα δεν εξηγει γιατι δεν διαλεγουν πρωτιστως οι παραγωγοι ντοπιους που την εχουν ηδη και αρκουνται σε ηθοποιους που την μιμουνται και τελος γιατι αυτο συμβαινει μονο με τους Αμερικανους αντρες ηθοποιους και οχι με τις Αμερικανες γυναικες ηθοποιους που ακομα εργοδοτουνται σε υψηλοτερα ποσοστα;
Αυτό είναι εντύπωση ή έχεις αριθμούς; Ίσως να διαλέγουν Βρετανούς γιατί είναι καλύτεροι ηθοποιοί (γενικά είναι).
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
paul25

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 »

hellegennes έγραψε: 11 Μαρ 2019, 18:04 Αυτό είναι εντύπωση ή έχεις αριθμούς; Ίσως να διαλέγουν Βρετανούς γιατί είναι καλύτεροι ηθοποιοί (γενικά είναι).
Ναι! Μια εξηγηση που εχει δοθει ειναι αυτο που λες, οτι οι Αμερικανικες Δραματικες Σχολες δεν εχουν το επιπεδο των Βρεττανικων. Ερευνα με αριθμους γι'αυτο λιγο δυσκολο, εφοσον δεν ενδιαφερει ακομα κανενα σε βαθμο που να χρηματοδοτησει κατι τετοιο ( αν βρεις κατι εσυ βαλτο εδω). Ωστοσο δες αυτα τα αρθρακια ( δεν εχουν αριθμους)

https://www.theguardian.com/film/2015/j ... d-by-storm

https://www.newyorker.com/culture/richa ... ican-roles
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.
mitsolias666
Phorum.gr user: mitsolias666

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mitsolias666 »

Σοβαρή ταινία για τον Καρλομάγνο δεν κάνει το Χόλυγουντ για τον ίδιο λόγο που δε θα κάνει ποτέ για την μάχη του Χέιστιγκς, π. χ. Καλοί είναι οι Βίκινγκς όσο παρουσιάζονται ως βόρειοι βάρβαροι που κουτσομιλάνε κάτι σαν αγγλικά, αλλά δε θα βάλουμε Νορμανδούς να πηδάνε Αγγλίδες ψιθυρίζοντας σε άπταιστα γαλλικά το "τι σου κάνω μάνα μου"...
Άβαταρ μέλους
hellegennes

paul25 έγραψε: 11 Μαρ 2019, 18:22
hellegennes έγραψε: 11 Μαρ 2019, 18:04 Αυτό είναι εντύπωση ή έχεις αριθμούς; Ίσως να διαλέγουν Βρετανούς γιατί είναι καλύτεροι ηθοποιοί (γενικά είναι).
Ναι! Μια εξηγηση που εχει δοθει ειναι αυτο που λες, οτι οι Αμερικανικες Δραματικες Σχολες δεν εχουν το επιπεδο των Βρεττανικων. Ερευνα με αριθμους γι'αυτο λιγο δυσκολο, εφοσον δεν ενδιαφερει ακομα κανενα σε βαθμο που να χρηματοδοτησει κατι τετοιο ( αν βρεις κατι εσυ βαλτο εδω). Ωστοσο δες αυτα τα αρθρακια ( δεν εχουν αριθμους)

https://www.theguardian.com/film/2015/j ... d-by-storm

https://www.newyorker.com/culture/richa ... ican-roles
Ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι όντως οφείλεται στο ότι οι Βρετανοί έχουν σοβαρότερες σχολές και ηθοποιοί τους περισσότερη δραματική έκταση. Μπορείς να δεις τις απόπειρες Αμερικανών με διαφορετικές προφορές και να γελάσεις από το πόσο κακά μιμούνται ακόμα και εγχώριες -διαφορετικές από την δική τους- προφορές.

Οι γυναίκες ίσως προτίθενται λιγότερο να αφήσουν την χώρα τους για να παίξουν στο Χόλιγουντ. Χαρακτηριστική περίπτωση που θυμάμαι είναι η κοπέλα που έπαιζε την γυναίκα που παντρεύτηκε ο Ρος από τα Φιλαράκια, στην Αγγλία. Ο λόγος που το σενάριο οδήγησε στην αποχώρησή της, ενώ ήταν να έχει ημιμόνιμο ή μόνιμο ρόλο, ήταν η εγκυμοσύνη της (γι' αυτό μετά τον γάμο όποτε εμφανίζεται είναι σε κρεβάτι και σκεπασμένη). Η ηθοποιός δεν ήθελε να πηγαινοέρχεται και με τίποτα δεν ήθελε να αφήσει την Βρετανία και να μείνει στην Αμερική.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
the_black_planet
Phorum.gr user: the_black_planet

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από the_black_planet »

Κουρκούας έγραψε: 11 Μαρ 2019, 13:41
ΑΥτή την ταινία, την είχα δει παρέα με ένα φίλο ιστορικό, που ήξερε καλά την περίοδο. Αυτός με είχε παρακινήσει να πάμε. Θυμάμαι περισσότερο τα μπινελίκια του κατά τη διάρκεια της και μετά, παρά την ίδια την ταινία.

Τα ιστορικά πρόσωπα τα ξεσκίζει---καμία σχέση με τα πραγματικά---και έχει όλο αυτό το αμερικάνικο μήνυμα της μετά 11/9 εποχής, ο φανατισμός είναι κακό και δε συμμαζεύεται. Εγώ αυτο δεν το άντεξα.

Αν το αφαιρέσεις αυτό, η παραγωγή και η φωτογραφία είναι καλή και οι σκηνές της πολιορκίας εντυπωσιακές. Και λένε ότι το director's cut είναι πολύ καλύτερο γιατί εξηγεί πράματα που χαν μέινει μετέωρα.
Δεν θυμάμαι ποια έκδοση είχα δει αλλά μάλλον το director's cut. Κοίταξε, ξέχασα να το αναφέρω πριν, έχουν αλλάξει κάποια πράγματα σχετικά με τα ιστορικά πρόσωπα, ο χαρακτήρας του Τζέρεμι Άιρονς πχ είναι φανταστικός αλλά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Ραϋμονδο της Τρίπολης αν θυμάμαι καλά, από την άλλη ο Μπαλλιαν του Ιμπελέν που υποδύεται ο Ορλάντο Μπλουμ έχει ελάχιστη σχέση με το ομώνυμο ιστορικό πρόσωπο. Παρ' όλα αυτά όμως φίλε μου η αφήγηση της ταινίας είναι 100% στο πνεύμα του Ράνσιμαν, και όσον αφορά τα γεγονότα αλλά και γενικά τις κουλτούρες και την ζωή στην Ουτρεμερ εκείνη την εποχή. Κι αυτό που λες ότι είχε το μήνυμα κατά του φανατισμού και υπέρ της ειρήνης μεταξύ των λαών, εγώ πιστεύω ότι συμφωνεί απόλυτα τουλάχιστον με την αφήγηση του Ράνσιμαν για την εποχή και δεν είναι καθόλου υπερβολή, όντως, ειδικά οι άνθρωποι της εκκλησίας αλλά και όσοι ήταν πιστοί Χριστιανοί τότε και όχι κατσαπλιαδες ένιωθαν ότι ο Θεός είχε δώσει τους Αγίους Τόπους σε αυτούς για να δημιουργήσουν το "Βασίλειο των Ουρανών", το κράτος που θα ζουν σε ειρήνη και αρμονία ολα τα έθνη. Φυσικά αυτό κράτησε τα λίγα χρόνια της ειρήνης. Ίσως ο φίλος σου ο ιστορικός να έχει κατά νου άλλες μεταγενέστερες αφηγήσεις γιατί θυμάμαι και εδώ στο παλιό που είχαν γίνει συζητήσεις με τον George_V κτλ ότι έχουν ξεπεραστεί πλέον σε μεγάλο βαθμό οι απόψεις του Ράνσιμαν.
Ζωγράφισε έναν ήλιο στο ταβάνι, μίλησε με τ’ αγέρι της νυχτιάς
και χόρεψε μαζί με τη σκιά σου στους ήχους μιας αδύναμης καρδιάς.
Πάρε τηλέφωνο τη μοναξιά σου ή βγες ξανά στον δρόμο της φωτιάς
πάρε τηλέφωνο τη μοναξιά σου ή βγες ξανά στον δρόμο της φωτιάς
Άβαταρ μέλους
Μηχανικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μηχανικός »

Αν δεν υπήρχε η κόντρα των Αμερικάνων με τους Ιρανούς,
πιθανόν να μην γινόταν η ταινία με τους 300 του Λεωνίδα και τους κακούς Πέρσες.
Άβαταρ μέλους
Alchemist501

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alchemist501 »

Μηχανικός έγραψε: 11 Μαρ 2019, 22:02 Αν δεν υπήρχε η κόντρα των Αμερικάνων με τους Ιρανούς,
πιθανόν να μην γινόταν η ταινία με τους 300 του Λεωνίδα και τους κακούς Πέρσες.
Βλακεία ήταν κιόλας.

Μικρός γούσταρα να διαβάζω τις ιστορίες των Περσικών Πολέμων, τις μάχες και την στρατηγική.
Υπήρχε μπόλικο υλικό για γαμηστερές ταινίες.

Το 300 όχι μόνο ήταν βλακεία, αλλά μάλλον διέλυσε ελπίδες για κανονική μεταφορά στη μεγάλη οθόνη καθώς η όλη σύγκρουση είναι ήδη κηλιδωμένη από το ρατσισμό.

Θα μπορούσαμε βέβαια να δούμε τόσες άλλες ιστορίες :

1) Πελοποννησιακός Πόλεμος
2) Γαλατική εισβολή
3) Πύρρειος Πόλεμος στην Ιταλία
4) Ρωμαική εσιβολή
5) Φοινικικοί Πόλεμοι

Και βάλε...
“A half-truth is even more dangerous than a lie. A lie, you can detect at some stage, but half a truth is sure to mislead you for long.”

― Anurag Shourie
Απάντηση

Επιστροφή στο “7η τέχνη και Ηλ. ΜΜΕ”