!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Πως η CIA χρησιμοποίησε τη Τέχνη.....

Πολιτικά θέματα εκτός Ελλάδας
Jolly Roger_

Re: Πως η CIA χρησιμοποίησε τη Τέχνη.....

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jolly Roger_ »

ST48410 έγραψε: 01 Δεκ 2024, 01:09
Jolly Roger_ έγραψε: 01 Δεκ 2024, 01:00 Το σκεπτικό, αρχικά στα late 40s, της CIA να ασχοληθεί με την τέχνη, ήταν ότι έπρεπε να προωθηθεί μια παγκόσμια, άνευ εμφανών εθνικών ιδιαιτεροτήτων μορφή τέχνης (που όμως στον πυρήνα της θα ήταν αμερικάνικη), ενάντια στους εθνικούς ρεαλισμούς που προωθούσε τότε η ΕΣΣΔ. Τον καιρό δηλαδή που ο παραδοσιοκράτης συντηρητικός Ζντάνοφ προέτασσε τον Γκόρκι, τους νεοκλασικούς πίνακες και τα δημοτικά τραγούδια, οι γιάνκηδες έκαναν πολιτιστικό ιμπεριαλισμό με την αφηρημένη τέχνη του Πόλοκ και τη τζαζ του Άρμστρονγκ πριν ακόμα έρθει το ροκ εντ ρολ. Φυσικά οι Αμερικάνοι είχαν και ένα παγκόσμιο σύστημα μαζικής πολιτιστικής προπαγάνδας και ΜΜΕ το οποίο ήταν έτη φωτός επιδραστικότερο από το αντίστοιχο σοβιετικό, κι έτσι από το '70 και μετά όλη η νεολαία της Ανατολικής Ευρώπης άκουγε πανκ, ενώ κανένας νέος της Δύσης δεν διάβαζε Γκόρκι.
Υπάρχουν αμιγώς καλλιτεχνικοί λόγοι που πήγαν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και διεργασίες που ξεκινάνε από τα τέλη του 19ου αιώνα και στις οποίες έχουν ισχυρή παρουσία Ρώσοι καλλιτέχνες τις πρώτες 2 δεκαετίες του 20ου.
100% μαζί σου σε αυτό. Είχε μπει το νερό στο αυλάκι με Στραβίνσκι και Σένμπεργκ προπολεμικά (μουσική), σουρεαλισμό και εξπρεσιονισμό (ζωγραφική), Λε Κορμπιζιέ (αρχιτεκτονική). Και που αυτά με τη σειρά τους έχουν ρίζα στην decadence του 19ου και... εντάξει ας μην πάω στο άλλο άκρο που λέει ο Λούκατς ότι η μοντερνίστικη παρακμή ξεκινάει στον γερμανικό ρομαντισμό του 1790, αλλά σίγουρα είναι παλιότερα και βαθύτερα τα αίτια από το 1945 και τον Ψυχρό Πόλεμο.

Κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανάλυση μπορεί να γίνει επί του θέματος πώς και λόγω ποιων υλικών συνθηκών προέκυψε η μοντέρνα τέχνη (το 'χει κάνει ο Arnold Hauser στο Social History of Art, το 'χει κάνει ο Χομπσμπάουμ στα περί τέχνης κεφάλαια του γνωστού τετράτομου ιστορικού έργου του, και πάει λέγοντας). Μια από τις αιτίες είναι κι ο Ψυχρός Πόλεμος και το αμερικάνικο Congress for Cultural Freedom, αλλά ναι, προφανέστατα δεν είναι η μόνη, και αν ο Μάζης κάνει αυτό που λες, τότε υπεραπλουστεύει.
Άβαταρ μέλους
gassim

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gassim »

ST48410 έγραψε: 01 Δεκ 2024, 00:58
gassim έγραψε: 01 Δεκ 2024, 00:50
ST48410 έγραψε: 30 Νοέμ 2024, 22:55

....γιατί είναι ζωγράφος, είναι του χώρου.
Καλά ζωγράφος δεν είναι σίγουρα και για του χώρου αμφιβάλλω.
Ωραία. Για μια ακόμα φορά η συζήτηση θα καταφύγει σε ορισμούς. Αν εννοείς ότι ζωγράφος είναι κάποιος που ζωγραφίζει καλά, να το συζητήσουμε. Αν εννοείς ότι ζωγράφος είναι κάποιος που το σπούδασε, μάλλον θα διαφωνήσω. Έριξα μια ματιά σε αυτά που βλέπω στο net. Μπορείς ευλόγως να υποθέσεις από πράγματα που έχω γράψει στο παρελθόν ότι δεν θα με συγκινούσαν. Και χωρίς να σκαμπάζω πολλά από ζωγραφική, δεν μου μοιάζει να έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία. Ωστόσο ασχολείται. Ξέρει πρόσωπα και πράγματα. Κάνει αναφορές και σε μουσικά έργα (Πιθοπρακτά) που μου δείχνουν ότι έχει ακούσει 5 πράγματα.
Ωστόσο δεν θα επιμείνω. Εσύ ξέρεις το χώρο αυτό καλύτερα.

Τέλος πάντων αυτό για τις γάτες ήταν too much και ενδεικτικό ενός τρόπου σκέψης μια ομάδας ανθρώπων της γενιάς του και όχι μόνο.
Κι εγώ αυτή την εντύπωση έχω, ότι ασχολείται και ότι έχει ακούσει 5 πράγματα.
Τα έργα του όμως είναι κακά και φυσικά δεν πειράζει κάποιος να κάνει κακά έργα, κανένας δεν γεννήθηκε με γνώσεις σχεδίου, θέλει εξάσκηση. Το να αποφασίζεις όμως να τα εκθέσεις δείχνει ότι δεν καταλαβαίνεις ότι τα έργα είναι κακά. Εκεί κάτι παίζει, σημαίνει ότι δεν έχεις αναπτύξει ακόμη το κριτήριο και παρασύρεσαι από πιθανά κολακευτικά σχόλια διαφόρων.

Φυσικά στον τομέα του μπορεί να είναι κορυφή, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, ούτε το βίντεο είδα. Απλά κάπως κλωτσάει να αυτοαποκαλείται ζωγράφος.
Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ »

gassim έγραψε: 01 Δεκ 2024, 01:26
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 01 Δεκ 2024, 01:02
gassim έγραψε: 01 Δεκ 2024, 00:43

Που σπούδασε ζωγραφική ο Μάζης και τον αποκαλείς ζωγράφο;

.

Εγω θα ντρεπό μουνα να κάνω τέτοια ερώτηση..... :oops:

Ξέροντας απο την Ιστορία οτι πολλά Τζίνια ήταν αυτοδίδακτα.....

Ξέροντας κιότι η Παιδεία είναι συνήθως Αυτοπαιδεία.....

.
Πολλά τζινια ήταν αυτοδίδακτα αλλά κάθε αυτοδίδακτος δεν είναι τζίνι.

.

Η Μαλακία πιστεύεις οτι ειναι αυτοδίδακτη ή χρειάζεται να ανοίξεις Σχολή..... :smt017

Εγω θα ντρεπόμουν πάντως να σε ρωτούσα αν έχεις Δίπλωμα απο τη Σχολή..... :oops:

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...
Άβαταρ μέλους
gassim

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gassim »

ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 01 Δεκ 2024, 14:14
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 01 Δεκ 2024, 01:02

.

Εγω θα ντρεπό μουνα να κάνω τέτοια ερώτηση..... :oops:

Ξέροντας απο την Ιστορία οτι πολλά Τζίνια ήταν αυτοδίδακτα.....

Ξέροντας κιότι η Παιδεία είναι συνήθως Αυτοπαιδεία.....

.

.

Η Μαλακία πιστεύεις οτι ειναι αυτοδίδακτη ή χρειάζεται να ανοίξεις Σχολή..... :smt017

Εγω θα ντρεπόμουν πάντως να σε ρωτούσα αν έχεις Δίπλωμα απο τη Σχολή..... :oops:

.
Τώρα εσύ το λες ως ευφυολόγημα, αλλά σε διαβεβαιώνω ότι έχω συναντήσει σπέρμα που καταλάβαινε πιο πολλά εσένα απο ζωγραφική.
Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ »

gassim έγραψε: 01 Δεκ 2024, 15:27
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 01 Δεκ 2024, 14:14

.

.
Τώρα εσύ το λες ως ευφυολόγημα, αλλά σε διαβεβαιώνω ότι έχω συναντήσει σπέρμα που καταλάβαινε πιο πολλά εσένα απο ζωγραφική.

.

Εικόνα

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...
Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 »

Δεν βλέπω κανένα σοβαρό λόγο να εκτραπεί αυτό το νήμα σε προσωπικές προσβολές.

ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ γενικά μιλώντας δεν απαιτείται από έναν καλλιτέχνη να έχει πτυχία προκειμένου να δημιουργήσει. Ας κάνει ό,τι μπορεί και θα κριθεί με τα μέτρα της εποχής του. Οπότε το αν είναι ή όχι αυτοδίδακτος μπορεί να λέει πολλά, μπορεί και τίποτα.

Ωστόσο αυτό που βλέπουμε από τον 20ο αιώνα και έπειτα είναι το ότι καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο για τον αυτοδίδακτο καλλιτέχνη να αφομοιώσει τον τεράστιο όγκο γνώσεων που υπάρχει πλέον διαθέσιμος. Ο ίδιος καλλιτέχνης 300 ή 500 χρόνια πριν θα έπρεπε να μάθει κυρίως αυτά που κάνουν οι γύρω του, και σε έναν βαθμό αυτά τα οποία προηγήθηκαν. Σήμερα δεν πάει έτσι. Χρειάζεσαι σφαιρική γνώση της τέχνης/χειρισμού του υλικού αιώνων και όχι μόνο της δικής σου τέχνης. Δε νοείται ένας συνθέτης πχ να μην γνωρίζει τα βασικά κινήματα/εποχές στη ζωγραφική, τη γλυπτική κλπ.

Δεν μπορεί αυτά να τα μάθει ένας αυτοδίδακτος; Μπορεί. Υπάρχει internet και πληθώρα βιβλίων εκεί έξω. Μπορεί και να ανακαλύψει πολλά πράγματα μόνος του. Ωστόσο αυτό θα του φάει χρόνο. Πολύ χρόνο που μπορεί να είναι εξαιρετικά κρίσιμος για την ωρίμανσή του. Η ζωή είναι μικρή και ένας καλός δάσκαλος μπορεί να σου γλιτώσει χρόνο. Επίσης κανείς δεν σου εγγυάται όταν ξεκινάς να ασχολείσαι με κάτι ότι έχεις τρομερό ταλέντο. Μπορεί να μην έχεις και μέσα σε ένα κυκεώνα γνώσεων, να χαθείς ψάχνοντας.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Διεθνής πολιτική”