Σελίδα 2 από 2
Re: οδηγός κρασιού
Δημοσιεύτηκε: 25 Σεπ 2024, 12:48
από βοθρατζης
Εντάξει τώρα εδώ στον Ωρωπό δεν έχουμε κάνα σοβαρό υψόμετρο για ξερικά κλίματα, είμαστε κάμπος
όμως όλη η παρέα έχει πολύ πλάκα
ο καθένας έχει φτιάξει αμπελώνα και ο ένας θάβει τον άλλο απο πίσω..
τι θα πας να πιεις το κρασί του ..τάδε; ξύδι ρε φίλε ξύδι...
ένας φίλος ονειρευόταν να γυρίσει ένα αμπελώνα πέντε στρέμματα σε επαγγελματικό , ήθελε να κάνει το γιο οινολόγο και την κόρη γεωπόνο
τελικά ο γιος έγινε σκηνοθέτης και η κόρη λογίστρια..

Re: οδηγός κρασιού
Δημοσιεύτηκε: 25 Σεπ 2024, 19:05
από nick
βοθρατζης έγραψε: 24 Σεπ 2024, 16:24
σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνα του εμπορίου, δεν θα έχει χημικά ούτε μπογιές ούτε θα σε χτυπάει κατακέφαλα
Διάβασα ότι ο πονοκέφαλος δεν είναι από τα χημικά αλλά κυρίως από σάπια σταφύλια. Στο τσίπουρο λένε ότι παθαίνεις τύφλωση από την μεθανόλη που έχουν τα κοτσάνια.
Re: οδηγός κρασιού
Δημοσιεύτηκε: 26 Σεπ 2024, 02:28
από βοθρατζης
nick έγραψε: 25 Σεπ 2024, 19:05
βοθρατζης έγραψε: 24 Σεπ 2024, 16:24
σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνα του εμπορίου, δεν θα έχει χημικά ούτε μπογιές ούτε θα σε χτυπάει κατακέφαλα
Διάβασα ότι ο πονοκέφαλος δεν είναι από τα χημικά αλλά κυρίως από σάπια σταφύλια. Στο τσίπουρο λένε ότι παθαίνεις τύφλωση από την μεθανόλη που έχουν τα κοτσάνια.
χμμ
δεν ξέρω πάντως όσο πιο καθαρό είναι κάτι τόσο το καλύτερο
κάποτε άκουσα μια ιστορία που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση
θα θυμάσαι εκείνη την παλιά ρετσίνα που ήταν περιζήτητη τότε
Κάποτε πήρε κάποιος χημικός που δούλευε σε εκείνη την εταιρία, ένα μπουκάλι νερό του έριξε ένα χάπι μέσα και σε λίγα λεπτά έγινε το νερό ρετσίνα
ΜΕ τα σάπια σταφύλια εννοείς να έχουν γίνει σταφίδα; τότε θα βγάλει πολύ λάσπη, το έχω πάθει και αυτό
το τσίπουρο είναι μεγάλη ιστορία, αν διαβάσεις λίγο τις οδηγίες χρήσης σε αποστακτήρα, θα δεις ότι παίζουν ρόλο οι ποσοστώσεις που βάζεις στο καζάνι, το πότε και σε ποια θεοκρασία παίρνεις το καθαρό τσίπουρο και όχι το ξυλόπνευμα
παραπέρα ίσως έχει και περισσότερη ανάλυση η υπόθεση παραγωγής τσίπουρου που όπως ξέρουμε υπόκειται σε τελωνειακούς δασμούς.
Re: οδηγός κρασιού
Δημοσιεύτηκε: 26 Σεπ 2024, 02:49
από Machine ghost
βοθρατζης έγραψε: 26 Σεπ 2024, 02:28
nick έγραψε: 25 Σεπ 2024, 19:05
βοθρατζης έγραψε: 24 Σεπ 2024, 16:24
σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνα του εμπορίου, δεν θα έχει χημικά ούτε μπογιές ούτε θα σε χτυπάει κατακέφαλα
Διάβασα ότι ο πονοκέφαλος δεν είναι από τα χημικά αλλά κυρίως από σάπια σταφύλια. Στο τσίπουρο λένε ότι παθαίνεις τύφλωση από την μεθανόλη που έχουν τα κοτσάνια.
χμμ
δεν ξέρω πάντως όσο πιο καθαρό είναι κάτι τόσο το καλύτερο
κάποτε άκουσα μια ιστορία που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση
θα θυμάσαι εκείνη την παλιά ρετσίνα που ήταν περιζήτητη τότε
Κάποτε πήρε κάποιος χημικός που δούλευε σε εκείνη την εταιρία, ένα μπουκάλι νερό του έριξε ένα χάπι μέσα και σε λίγα λεπτά έγινε το νερό ρετσίνα
ΜΕ τα σάπια σταφύλια εννοείς να έχουν γίνει σταφίδα; τότε θα βγάλει πολύ λάσπη, το έχω πάθει και αυτό
το τσίπουρο είναι μεγάλη ιστορία, αν διαβάσεις λίγο τις οδηγίες χρήσης σε αποστακτήρα, θα δεις ότι παίζουν ρόλο οι ποσοστώσεις που βάζεις στο καζάνι, το πότε και σε ποια θεοκρασία παίρνεις το καθαρό τσίπουρο και όχι το ξυλόπνευμα
παραπέρα ίσως έχει και περισσότερη ανάλυση η υπόθεση παραγωγής τσίπουρου που όπως ξέρουμε υπόκειται σε τελωνειακούς δασμούς.
Βόθρα,
υπάρχει εφορία οινοπνεύματος ,
νόμιμη απόσταξη είναι μεγάλη ιστορία θες άδεια για καζάνι,θες επίσημη ογκομετρηση του, άδεια για μέρες λειτουργίας και περιοχή , σφράγισμα και ξεσφράγισμα, καταγραφικά θερμοκρασίας, βιβλία οινοπνεύματος θεωρημένα , ισοζύγια μάζας ,δείγματα, αναλύσεις , πυρανίχνευση πυρόσβεση κλπ κλπ ένα σωρό σκατά.
Γάμα τα , γιαυτο όλοι είναι παρανόμοι αλλά Ντάλτον. Και μισότυφλοι από ξύλοπνεύμα και την μαλακία που τους δέρνει.
Υπάρχει καθεστώς άνυδρης ένυδρης αιθανόλης μετουσιωμένης κ.α.
Ελάχιστα (μετρημένα στο χέρι πανελλαδικά) τα νόμιμα αποστακτήρια για εμπορεία.
Τα πιο πολλά έχουν καζάνια σαν βιτρίνα αλλά αγοράζουν φορολογημένη αιθανόλη την αραιώνουν και διαλύουν διάφορα αρώματα χρώματα κλπ (π.χ γλυκάνισο από Ισραήλ)
Οτι θες ρώτα.
Re: οδηγός κρασιού
Δημοσιεύτηκε: 28 Σεπ 2024, 12:33
από Dorian
GoBzi έγραψε: 25 Σεπ 2024, 12:43
βοθρατζης έγραψε: 25 Σεπ 2024, 12:38
ωραίος ο ταλιμπαν
όμως η κουτάλα μπορεί να πιάσει μύκητες, γενικά όμως αν όταν μαζεύεις το μετράς με το μπομόμετρο τη ρόγα και έχεις 12 και άντε 13 κατά μέσο όρο συνήθως θα βράσει
όμως εδώ ξέρεις που μπορεί να την πατήσεις αν δεν έχει βράσει πλήρως; γιατί με την κουτάλα δεν το ενεργοποιείς πλήρως
να το βάλεις σε μπουκάλια αν περισσέψει και να αρχίσει να κάνει εκρήξεις λόγω του ότι άρχισε το καλοκαίρι να ξαναβράζει
Γνώστης ο μαν. Και εμεις έτσι την πατήσαμε μια χρονία και είχαμε μπουκάλια που σκάσανε.
Σε μπουκάλια βάζεις 1 χρόνο μετά όταν έχει τελειώσει η ωρίμανση, συνήθως όταν τελειώνει το βαρέλι ανοξείδωτο και θες να το αδειάσεις καθαρίσεις για την επόμενη χρονιά, οπότε δεν υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα περαιτέρω ζύμωσης.
Ανακάτεμα δεν έχω ακούσει ούτε κάνει ποτέ, μόνο η διαδικασία του πατήματος/ εκθλιψης μεταφοράς στραγγισματος φτάνει. Ίσως φταίει το κλιμα νησιά νοτια Ελλα΄δα που ποτέ δεν ειχα πρόβλημα με χαμηλά σάκχαρα, το κύριο πρόβλημα πλέον είναι μην ξεραθούν τα πάντα.
Re: οδηγός κρασιού
Δημοσιεύτηκε: 28 Σεπ 2024, 12:52
από kongrosian
έχω κόψει το κρασί. έχει υψηλό λόγο θερμιδών/ακούσματος.
Re: οδηγός κρασιού
Δημοσιεύτηκε: 28 Σεπ 2024, 17:04
από Machine ghost
Να μην ρωτήσω για λούτριασμα βαρελιού βέβαια.
Re: οδηγός κρασιού
Δημοσιεύτηκε: 28 Σεπ 2024, 17:09
από taliban
βοθρατζης έγραψε: 25 Σεπ 2024, 12:38
ωραίος ο ταλιμπαν
όμως η κουτάλα μπορεί να πιάσει μύκητες, γενικά όμως αν όταν μαζεύεις το μετράς με το μπομόμετρο τη ρόγα και έχεις 12 και άντε 13 κατά μέσο όρο συνήθως θα βράσει
όμως εδώ ξέρεις που μπορεί να την πατήσεις αν δεν έχει βράσει πλήρως; γιατί με την κουτάλα δεν το ενεργοποιείς πλήρως
να το βάλεις σε μπουκάλια αν περισσέψει και να αρχίσει να κάνει εκρήξεις λόγω του ότι άρχισε το καλοκαίρι να ξαναβράζει
Λες να το βάλω στο υπόγειο και να σκάσει αντί να βγάζει μέλι η μηχανή του μελιού να βγάζει κρασί ;
Έτσι και αλλιώς θα το πάω σε χημείο να δω πριν το σφραγισω στο βαρέλι.
Re: οδηγός κρασιού
Δημοσιεύτηκε: 01 Οκτ 2024, 13:04
από taliban
Εμετρήθει σήμερα το κρασί στον κρασοαναλυτή.
Το έβγαλε 12.5% και έχει μηδενίσει κανονικά.
Μου έδωσε τρεις ΛΕΥΚΕΣ σκονες

Οι 2 ανακατεύονται σε 3 κιλα κρασί αντίστοιχα και μετά από 6 μέρες το κανω μετάγγιση στην βαρέλα.
Η τρίτη σκόνη μπαίνει εκεί που θα σφραγισω το καπάκι για το βαρέλι.
Re: οδηγός κρασιού
Δημοσιεύτηκε: 25 Δεκ 2024, 11:04
από taliban
Σε λίγη ώρα πλησιάζει η έναρξη της τελετής ανοίγματος του βαρελιού για να δούμε τι κάναμε !

Re: οδηγός κρασιού
Δημοσιεύτηκε: 25 Δεκ 2024, 11:11
από Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Όταν είμαι σε σπίτι και μου λένε έλα να σου βάλω φοβερό κρασί , μόνος το φτιάχνω ένα τεράστιο ΩΧ ΘΕΕ ΜΟΥ ! αντηχεί μες στο κεφάλι μου.
Μετά την πρώτη γουλια αναγκάζομαι να πω αισχρά ψέματα τύπου δεν πίνω κόκκινο/λευκό, κρασί γενικά, ο,τιδηποτε υγρό, για να σταματήσει το μαρτύριο.
Re: οδηγός κρασιού
Δημοσιεύτηκε: 25 Δεκ 2024, 11:14
από taliban
Η ποικιλία σταφυλιών ωριμάζει στα 1100+
Το βαρέλι είναι ξύλινο παλαιού τύπου
Οι συμβουλές παλαιων κρασοπαραγωγων έχουν ακολουθηθεί κατά γράμμα
Ε ναι ωραίο θα βγει ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΚΡΑΣΙ ΕΦΤΙΑΞΑ ( ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΙΝΩ)

Re: οδηγός κρασιού
Δημοσιεύτηκε: 25 Δεκ 2024, 11:29
από Feindflug
Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε: 25 Δεκ 2024, 11:11
Όταν είμαι σε σπίτι και μου λένε
έλα να σου βάλω φοβερό κρασί , μόνος το φτιάχνω ένα τεράστιο ΩΧ ΘΕΕ ΜΟΥ ! αντηχεί μες στο κεφάλι μου.
Μετά την πρώτη γουλια αναγκάζομαι να πω αισχρά ψέματα τύπου δεν πίνω κόκκινο/λευκό, κρασί γενικά, ο,τιδηποτε υγρό, για να σταματήσει το μαρτύριο.
Το ίδιο και με τα τσίπουρα, τύπε.
Στο τέλος καταλήγεις να γεύεσαι κάτι ανάμεσα σε πρώτη ύλη για εκρηκτικά και υγρό απολύμανσης. Φυσικά και είναι μόνο για αυτούς που ξέρουν από τσίπουρο και όχι για φλώρους. Αν βλέπεις το ίδιο καλά μετά την πρώτη γουλιά, παίξε και Τζόκερ.