ηταν, και ειναι.
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Νίκος Πλουμπίδης ☭
Re: Νίκος Πλουμπίδης ☭
To be old and wise, you must first be young and stupid.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.
- Ληστοσυμμορίτης
Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Σε τούτη την πατρίδα τι γυρεύω,
με μισθοφόρους και πραιτωριανούς,
τη δόξα σου γονατιστός να ζητιανεύω,
και να χτυπώ την πόρτα σου στους ουρανούς,
και να χτυπώ την πόρτα σου στους ουρανούς.
Σαν ψίχουλα είναι τούτα τα στιχάκια,
από συμπόσια και ξενύχτια ποιητών,
τα ψυθιρίζουν οι χαφιέδες στα σοκάκια,
εκεί που πάω σαν το ψάρι να πιαστώ,
εκεί που πάω σαν το ψάρι να πιαστώ.
Κινήσαμε για μακρινό ταξίδι
κι η νύχτα φαρμακώνει τα φιλιά
ποιος κόσμος μας κρατάει και ποιο σανίδι
απόψε που δικάζουν τον Πλουμπίδη.
Λύκοι αγκαλιά με τα σκυλιά, λύκοι αγκαλιά με τα σκυλιά.
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Σε τούτη την πατρίδα τι γυρεύω,
με μισθοφόρους και πραιτωριανούς,
και να χτυπώ την πόρτα σου στους ουρανούς,
και να χτυπώ την πόρτα σου στους ουρανούς.
Σαν ψίχουλα είναι τούτα τα στιχάκια,
από συμπόσια και ξενύχτια ποιητών,
εκεί που πάω σαν το ψάρι να πιαστώ,
εκεί που πάω σαν το ψάρι να πιαστώ.
Κινήσαμε για μακρινό ταξίδι
κι η νύχτα φαρμακώνει τα φιλιά
ποιος κόσμος μας κρατάει και ποιο σανίδι
απόψε που δικάζουν τον Πλουμπίδη.
Λύκοι αγκαλιά με τα σκυλιά, λύκοι αγκαλιά με τα σκυλιά.
Καπιταλισμός ένα σύστημα που σαπίζει
Έγκλημα της Πύλου: ο θάνατος διακοπές στη μεσόγειο πάει.
- Ληστοσυμμορίτης
Ο Ν. Πλουμπίδης είναι μια από τις πιο ηρωικές και συνάμα από τις πιο τραγικές μορφές του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας. Γεννήθηκε στο χωριό Λαγκάδια της Αρκαδίας στις 31 Δεκέμβρη 1902 από φτωχή αγροτική οικογένεια. Παρά τη φτώχεια και τις στερήσεις, κατάφερε να τελειώσει το διδασκαλείο Πύργου τον Ιούλη του 1924 και τον ίδιο χρόνο διορίστηκε δάσκαλος σ' ένα χωριό της Ελασσόνας.
Το 1926 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Παράλληλα συνέχισε τη δράση του στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα και εκλέχτηκε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το Μάρτη του 1931 πιάστηκε για τη συνδικαλιστική του δράση και καταδικάστηκε. Με τη δικτατορία του Μεταξά, ο Ν. Πλουμπίδης πέρασε στην παρανομία. Το 1937 βρίσκεται στο Βόλο, καθοδηγητής του Γραφείου Περιοχής της Θεσσαλίας. Το 1938 γυρίζει στην Αθήνα και στη σύσκεψη του Ιούνη του 1938 εκλέγεται μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.
Το 1926 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Παράλληλα συνέχισε τη δράση του στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα και εκλέχτηκε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το Μάρτη του 1931 πιάστηκε για τη συνδικαλιστική του δράση και καταδικάστηκε. Με τη δικτατορία του Μεταξά, ο Ν. Πλουμπίδης πέρασε στην παρανομία. Το 1937 βρίσκεται στο Βόλο, καθοδηγητής του Γραφείου Περιοχής της Θεσσαλίας. Το 1938 γυρίζει στην Αθήνα και στη σύσκεψη του Ιούνη του 1938 εκλέγεται μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.
- Ληστοσυμμορίτης
Δουλεύει ακούραστα για την ανάπτυξη του κινήματος της ένδοξης Εθνικής Αντίστασης. Είναι από τους καθοδηγητές των μεγάλων κινητοποιήσεων του λαού της Αθήνας ενάντια στους φασίστες κατακτητές. Παίζει πρωτεύοντα ρόλο ιδιαίτερα στη μεγάλη διαδήλωση των 200 χιλιάδων λαού στις 5 του Μάρτη του 1943 ενάντια στην επιστράτευση.
Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου παραμένει στην Αθήνα. Στην παρανομία και κάτω από δύσκολες συνθήκες συνεχίζει την κομματική δουλιά. Μετά την ήττα του ΔΣΕ, συνεχίζει παράνομα να προσπαθεί να ανασυντάξει τις κομματικές δυνάμεις. Από την παρανομία με γράμμα του, κάνει μια ύστατη προσπάθεια να σώσει τον Ν. Μπελογιάννη από την εκτέλεση. Υστερα από σύντομο χρονικό διάστημα συλλαμβάνεται.
Λανθασμένες εκτιμήσεις της καθοδήγησης του Κόμματος έχουν σαν αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ο Πλουμπίδης, με απόφαση της ΚΕ, σαν "πράκτορας του εχθρού". Εκείνος όμως και σ' αυτή την ξεχωριστά δύσκολη για τον ίδιο προσωπικά στιγμή, επιδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής του κομμουνιστή. "Η ανακοίνωση της ΚΕ - γράφει χαρακτηριστικά, από το κελί της φυλακής του - είναι οδυνηρή για μένα, αλλά είναι ΣΕΒΑΣΤΗ. Εκείνοι που με αγαπούν και με σέβονται, οφείλουν να πειθαρχήσουν στο Κόμμα. Τιμή έχω την τιμή του Κόμματος"...
Λίγο αργότερα στέλνεται στο στρατοδικείο, το οποίο τον καταδικάζει σε θάνατο με την αισχρή κατηγορία της "κατασκοπίας". Στις 14 Αυγούστου του 1953 εκτελείται.
Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου παραμένει στην Αθήνα. Στην παρανομία και κάτω από δύσκολες συνθήκες συνεχίζει την κομματική δουλιά. Μετά την ήττα του ΔΣΕ, συνεχίζει παράνομα να προσπαθεί να ανασυντάξει τις κομματικές δυνάμεις. Από την παρανομία με γράμμα του, κάνει μια ύστατη προσπάθεια να σώσει τον Ν. Μπελογιάννη από την εκτέλεση. Υστερα από σύντομο χρονικό διάστημα συλλαμβάνεται.
Λανθασμένες εκτιμήσεις της καθοδήγησης του Κόμματος έχουν σαν αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ο Πλουμπίδης, με απόφαση της ΚΕ, σαν "πράκτορας του εχθρού". Εκείνος όμως και σ' αυτή την ξεχωριστά δύσκολη για τον ίδιο προσωπικά στιγμή, επιδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής του κομμουνιστή. "Η ανακοίνωση της ΚΕ - γράφει χαρακτηριστικά, από το κελί της φυλακής του - είναι οδυνηρή για μένα, αλλά είναι ΣΕΒΑΣΤΗ. Εκείνοι που με αγαπούν και με σέβονται, οφείλουν να πειθαρχήσουν στο Κόμμα. Τιμή έχω την τιμή του Κόμματος"...
Λίγο αργότερα στέλνεται στο στρατοδικείο, το οποίο τον καταδικάζει σε θάνατο με την αισχρή κατηγορία της "κατασκοπίας". Στις 14 Αυγούστου του 1953 εκτελείται.
- Ληστοσυμμορίτης
Ο νίκος πλουμπίδης επειδή ήταν κκες ήξερε πως η πιο μεγάλη υπόθεση είναι να έχει η εργατική τάξη και ο λαός στην ελλάδα ένα κόμμα με τα συμφέροντα του, η αστική τάξη είχε κόμματα που την εξυπηρετούσαν. Το να έχει όμως η εργατική τάξη το κόμμα της και να μην είναι ουρά της αστικής είναι η πιο μεγάλη υπόθεση.
- Ληστοσυμμορίτης
«Όταν έφτασα στην Ελασσόνα και πριν ακόμα ορκισθώ και πάρω μισθό, βρέθηκα σε κίνηση της δασκαλικής ομοσπονδίας για αύξηση του μισθού. Πήρα ενεργό μέρος. Έγινα μέλος της επιτροπής του συλλόγου και αμέσως με χαρακτήρισαν για κομμουνιστή, χωρίς όμως εγώ να ξέρω τι είναι κομμουνισμός.
Όταν πήγα στη Βούρμπα και είδα την εκμετάλλευση του αγρότη από τον φορατζή, τον τοκογλύφο, την Τράπεζα, το χωροφύλακα, το μοναστήρι, του οποίου το χωριό ήταν τσιφλίκι, και το δάσκαλο που υποχρεώνει τα παιδιά να πηγαίνουν κάθε μέρα καλό φαγητό με τη σειρά, επαναστάτησα. Κατάργησα το φαγητό του δασκάλου, ξεσήκωσα τους αγρότες για ζητήματά τους, έκανα καθετί που θα καλυτέρευε τη ζωή, χωρίς όμως μπούσουλα, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς εγώ να ξέρω τι θέλω καλά καλά. Με έλεγαν κομμουνιστή χωρίς να ξέρω.
Το Νοέμβρη του 1925 ένας γεωπόνος μού υπέδειξε και αγόρασα το "Αλφάβητο του κομμουνισμού" και τον "Ιστορικό Υλισμό". Διαβάζοντας αυτά βρήκα τον δρόμο μου. Έψαξα να βρω τους κομμουνιστές που υπήρχαν στην Επαρχία και στις γιορτές των Χριστουγέννων - αρχές του 1926, μαζί με τον Μανώλη Βάκο, καφετζή της Ελασσόνας και τον Γιάννη Σελίδη, φυματικό, πρόεδρο των Παλαιών Πολεμιστών, φτιάξαμε κομματική επιτροπή. Γραμματέας έγινε ο Μανώλης, και γιατί ήταν στο Κέντρο και γιατί ήταν καλύτερος, και για να πιάσει σύνδεση με τη Λάρισα...».
Όταν πήγα στη Βούρμπα και είδα την εκμετάλλευση του αγρότη από τον φορατζή, τον τοκογλύφο, την Τράπεζα, το χωροφύλακα, το μοναστήρι, του οποίου το χωριό ήταν τσιφλίκι, και το δάσκαλο που υποχρεώνει τα παιδιά να πηγαίνουν κάθε μέρα καλό φαγητό με τη σειρά, επαναστάτησα. Κατάργησα το φαγητό του δασκάλου, ξεσήκωσα τους αγρότες για ζητήματά τους, έκανα καθετί που θα καλυτέρευε τη ζωή, χωρίς όμως μπούσουλα, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς εγώ να ξέρω τι θέλω καλά καλά. Με έλεγαν κομμουνιστή χωρίς να ξέρω.
Το Νοέμβρη του 1925 ένας γεωπόνος μού υπέδειξε και αγόρασα το "Αλφάβητο του κομμουνισμού" και τον "Ιστορικό Υλισμό". Διαβάζοντας αυτά βρήκα τον δρόμο μου. Έψαξα να βρω τους κομμουνιστές που υπήρχαν στην Επαρχία και στις γιορτές των Χριστουγέννων - αρχές του 1926, μαζί με τον Μανώλη Βάκο, καφετζή της Ελασσόνας και τον Γιάννη Σελίδη, φυματικό, πρόεδρο των Παλαιών Πολεμιστών, φτιάξαμε κομματική επιτροπή. Γραμματέας έγινε ο Μανώλης, και γιατί ήταν στο Κέντρο και γιατί ήταν καλύτερος, και για να πιάσει σύνδεση με τη Λάρισα...».
- Ληστοσυμμορίτης
«Πάνω σ' όλες τις προσπάθειες των καλοθελητών δηλώνω τ' ακόλουθα:
1) Το ΚΚΕ είναι τόσο δυνατό και έχει τόσο βαθιές ρίζες μέσα στον Λαό που καμιά δύναμη δεν μπορεί να το διασπάσει, να το σπιλώσει, να το βλάψει.
2) Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν φοβάται τις αποκαλύψεις οποιουδήποτε προδότη, γιατί η πολιτική του και οι σκοποί του είναι καθαροί σαν το κρύσταλλο.
3) Με την ηγεσία του ΚΚΕ δεν με χωρίζει καμιά διαφορά, καμιά διαφωνία.
4) Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ που με αποκαλεί προδότη οφείλεται στη φροντίδα της ηγεσίας να προφυλάξει το Κόμμα από έναν υποτιθέμενο εχθρό. Η ανακοίνωση στηρίχθηκε σε λαθεμένες ενδείξεις και σε υποβολιμαίες από τον εχθρό πληροφορίες, και ασφαλώς θα επανεξεταστεί όταν το Κόμμα μπορέσει.
5) Εγώ δεν είμαι προδότης, ήμουν, είμαι και θα παραμείνω πιστός στο Κόμμα, και
6) Η απόφαση του Κόμματός μου, οποιαδήποτε κι αν είναι, είναι για μένα ΣΕΒΑΣΤΗ».
1) Το ΚΚΕ είναι τόσο δυνατό και έχει τόσο βαθιές ρίζες μέσα στον Λαό που καμιά δύναμη δεν μπορεί να το διασπάσει, να το σπιλώσει, να το βλάψει.
2) Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν φοβάται τις αποκαλύψεις οποιουδήποτε προδότη, γιατί η πολιτική του και οι σκοποί του είναι καθαροί σαν το κρύσταλλο.
3) Με την ηγεσία του ΚΚΕ δεν με χωρίζει καμιά διαφορά, καμιά διαφωνία.
4) Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ που με αποκαλεί προδότη οφείλεται στη φροντίδα της ηγεσίας να προφυλάξει το Κόμμα από έναν υποτιθέμενο εχθρό. Η ανακοίνωση στηρίχθηκε σε λαθεμένες ενδείξεις και σε υποβολιμαίες από τον εχθρό πληροφορίες, και ασφαλώς θα επανεξεταστεί όταν το Κόμμα μπορέσει.
5) Εγώ δεν είμαι προδότης, ήμουν, είμαι και θα παραμείνω πιστός στο Κόμμα, και
6) Η απόφαση του Κόμματός μου, οποιαδήποτε κι αν είναι, είναι για μένα ΣΕΒΑΣΤΗ».
- Ληστοσυμμορίτης
Τιμή και δόξα στο κόμμα που βγάζει πλουμπιδηδες
- George_V
- Phorum.gr user: George_V
Αφού πρώτα τον είπε προδότη και χαφιέ.
Μετά ήταν ουπς μαλακια μας δεν είναι προδότης και χαφιές κάναμε λάθος.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
- Ληστοσυμμορίτης
Μία το απαντάει ο ίδιος αυτό, αυτά που λες εδώ τα έλεγαν οι ταγματαλητες που έπιασαν τα πόστα μετά την απελευθέρωση. Μέσα στην φυλακή του τα λέγανε και ήρθες εδώ να μας αναπαράγεις την υαγματαλητικη ρητορική. Όμως σας απαντάει ο ίδιος ο Νικόλας, σκουλήκια.George_V έγραψε: 28 Ιούλ 2024, 21:42Αφού πρώτα τον είπε προδότη και χαφιέ.
Σκατα στον τάφο του
- George_V
Μιλάω για το ΚΚΕ.Ληστοσυμμορίτης έγραψε: 28 Ιούλ 2024, 21:47Μία το απαντάει ο ίδιος αυτό, αυτά που λες εδώ τα έλεγαν οι ταγματαλητες που έπιασαν τα πόστα μετά την απελευθέρωση. Μέσα στην φυλακή του τα λέγανε και ήρθες εδώ να μας αναπαράγεις την υαγματαλητικη ρητορική. Όμως σας απαντάει ο ίδιος ο Νικόλας, σκουλήκια.George_V έγραψε: 28 Ιούλ 2024, 21:42Αφού πρώτα τον είπε προδότη και χαφιέ.
Αυτοί τον είπαν προδότη και χαφιέ. Όχι οι ταγματασφαλίτες.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
- Ληστοσυμμορίτης
Ξαναδιάβασε τις δημοσιεύσεις του νήματος. Τι έλεγαν οι φασίστες; χαχα πλουμπιδη το κόμμα σε λέει χαφιε.
Και το απάντησε ο ίδιος.
Και το απάντησε ο ίδιος.
- George_V
Συγνώμη δεν τον καταδίκασε το ΚΚΕ ως χαφιέ και τον διέγραψε?Ληστοσυμμορίτης έγραψε: 28 Ιούλ 2024, 21:51 Ξαναδιάβασε τις δημοσιεύσεις του νήματος. Τι έλεγαν οι φασίστες; χαχα πλουμπιδη το κόμμα σε λέει χαφιε.
Και το απάντησε ο ίδιος.
Και μετά δεν είπαν ουπς συγνώμη λάθος κάναμε δεν είναι χαφιές και δεν τρώει τα λεφτά της προδοσίας στην Αμερική αφού βέβαια είχαν ξωπεταξει τον Ζαχαριάδη πρώτα.
Είπα κάτι διαφορετικό από αυτό? Η έγινε κάτι διαφορετικό από ότι είπα?
- Ληστοσυμμορίτης
όλα αυτά τα έχει απαντήσει ο ίδιος ο πλουμπίδης
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 8 Απαντήσεις
- 298 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
-
- 2 Απαντήσεις