Πάρε το Max μαν, έχω ένα MBP M2 Max και δεν έχω τίποτα κακό να πω. Παρόμοιο workload με αυτό που περιέγραψες (πολλά containers + mild ML κάθε δύο βδομάδες περίπου) συν καθημερινό recompilation του v8, συν πολλά rust projects. Ότι καλύτερο έχω χρησιμοποιήσει σε laptop. Μόνο και μόνο η οθόνη αξίζει τα λεφτά του.foscilis έγραψε: 15 Ιούλ 2024, 00:29 Αξιζει να δωσω 2200 για Macbook Pro 14"?
Οταν λεω ηπιο pytorch συνηθως εκπαιδευω classifiers με ενα layer στυλ xlm-roberta σε καμια δεκαρια χιλιαδες κειμενα, πραγμα που παιρνει 10 ωρες σε intel cpu, 3 ωρες σε intel gpu και καμια ωρα σε nvidia.
Οταν λεω jetbrains εννοω το goland με μερικα μεγαλουτσικα projects.
Οταν λεω docker εννοω καμια τριανταρια containers που κανουν mirror για λογους τεστ τα components απο ενα ΠΟΛΥ βαρυ συστημα (κανονικα ειναι 30 server): clickhouse, postgres, seaweed, solr και οι υπηρεσιες που αναπτυσσουμε στο jetbrains αλλα προφανως χωρις το ιδιο φορτιο.
Αυτη τη στιγμη εχω αυτο με Ubuntu 23.04:
https://www.plaisio.gr/pc-perifereiaka/ ... o-_4366174
και τα παει πολυ καλα εκτος που παγωνει αρκετα συχνα πχ οταν κανω docker down/up ή docker buildx με το goland ανοιχτο, κυριως λογω μαλακισμενης διαχειρισης μνημης ενεκα η ARC του ZFS.
Επισης εχει βγαλει προβληματα, δε δουλευει μια ολοκληρη σειρα πληκτρων και δε μπορω να το παω για επισκευη γιατι δεν με παιρνει 15 μερες χωρις λαπτοπ, εχω συνδεσει εξωτερικο. Και μια στο τοσο αποφασιζει να μη φορτιζει που ξερω οτι ειναι πολυ ανησυχητικο σημαδι.
Οποτε υποθετω το ερωτημα μου ειναι αν αυτο:
https://i-system.gr/el/macbook-pro-14-m ... r-bto.html
ειναι σημαντικο upgrade. Ξερω οτι ειναι η μνημη και ο δισκος, αλλα περα απο αυτο.
Προσπαθω να καταλαβω αν Μ3+iGPU, ειδικα σε ML αλλα και γενικα καιει λιγοτερο/αποδιδει περισσοτερο απο intel i7-1355u και δε βγαζω ακρη.
Επισης: ποσο θα μου λειψει ο ανεμιστηρας αν παω σε Air; Γιατι πραγματικα θα με βολευαν πολυ περισσοτερο οι 15 ιντσες και οι μαλακες δε βγαζουν Pro 15 ιντσων.
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Jetbrains docker ηπιο pytorch
Re: Jetbrains docker ηπιο pytorch
Ενπηρειά και σθένος σου πήρε 6 σελίδες να κάνεις άρνηση απαιτούμενος. Είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα. Ακόμα και οι Ζαίοι δεν χρειάζονται τα δύο χρώματα σαν κυρίες.
Thank you Google Translate.
Εχει εξαντληθει αλλα θεωρω πως αυτη η κατηγορια ειναι πανακριβη. Μην ξεχναμε ειμαι ικανοποιημενος με την ταχυτητα και την όλη εμπειρια του Dell αν αγνοησουμε τα σκαλωματα που ειναι σκαλωματα οχι swapping ή κατι τετοιο, τουλαχιστον οχι παντα. Και δεν κάνω recompilation του v8 καθημερινα, είπαμε. Για αυτά έχουμε build servers.
Δε θέλω να το ζητήσω από την εταιρεία (οποτε θα ανεβαινε ισως το budget αλλα οχι πολυ παραπανω απο 3500), θέλω να ειναι δικό μου και ενταξει δε δινω πανω απο 2.300 για κομπιουτερ. Θα εξακολουθησω να έχω παραδίπλα το εταιρικό Dell για πράγματα που απαιτουν να είσαι στο εταιρικό VPN, πχ να ανεβασεις το ετοιμο docker image στο repo, αλλά θα χρησιμοποιώ το δικό μου σαν βασικό σταθμό εργασίας.
Επίσης δε θυμάμαι αν το είπα αλλά πραγματικά είναι πρόβλημα για μένα η επισκευή, τώρα το Dell που έχει χαλάσει το πληκτρολόγιο και θέλει αντικατασταση δε με παίρνει να το δώσω για δύο βδομάδες, ούτε καν για μισή μέρα, και κοντευει να ληξει η εγγυηση. Και δεν παίζει να συντονιστώ με Αγγλία για να μου στείλουν αλλο (ακόμα κι αν δεν υπήρχε τι μαλακοbrexit). Η απώλεια του προηγούμενου με έκανε μα συνειδητοποίησα ότι πρέπει να έχω εφεδρικό που να είναι συγκρίσιμο με το κυρίως, οχι virtual workstations και μαλακιες που δίνουμε στους consultants (οι οποίοι είναι γραφιαδες επί της ουσιας).
Οπότε το ερώτημα παραμένει αν το 14αρι Pro με τον απλό Μ3 και 16-24 μνήμη συνιστά αναβάθμιση σε σχέση με Ubuntu, core i7 1355u + Iris XE. Αλλιώς να πάρω απλά ένα δεύτερο Dell ή κάτι παρόμοιο.
Δε θέλω να το ζητήσω από την εταιρεία (οποτε θα ανεβαινε ισως το budget αλλα οχι πολυ παραπανω απο 3500), θέλω να ειναι δικό μου και ενταξει δε δινω πανω απο 2.300 για κομπιουτερ. Θα εξακολουθησω να έχω παραδίπλα το εταιρικό Dell για πράγματα που απαιτουν να είσαι στο εταιρικό VPN, πχ να ανεβασεις το ετοιμο docker image στο repo, αλλά θα χρησιμοποιώ το δικό μου σαν βασικό σταθμό εργασίας.
Επίσης δε θυμάμαι αν το είπα αλλά πραγματικά είναι πρόβλημα για μένα η επισκευή, τώρα το Dell που έχει χαλάσει το πληκτρολόγιο και θέλει αντικατασταση δε με παίρνει να το δώσω για δύο βδομάδες, ούτε καν για μισή μέρα, και κοντευει να ληξει η εγγυηση. Και δεν παίζει να συντονιστώ με Αγγλία για να μου στείλουν αλλο (ακόμα κι αν δεν υπήρχε τι μαλακοbrexit). Η απώλεια του προηγούμενου με έκανε μα συνειδητοποίησα ότι πρέπει να έχω εφεδρικό που να είναι συγκρίσιμο με το κυρίως, οχι virtual workstations και μαλακιες που δίνουμε στους consultants (οι οποίοι είναι γραφιαδες επί της ουσιας).
Οπότε το ερώτημα παραμένει αν το 14αρι Pro με τον απλό Μ3 και 16-24 μνήμη συνιστά αναβάθμιση σε σχέση με Ubuntu, core i7 1355u + Iris XE. Αλλιώς να πάρω απλά ένα δεύτερο Dell ή κάτι παρόμοιο.
Φυσικά και είναι upgrade, ο M3 κάνει outperform στα πάντα τον 1355u και η igpu του Μ3 έχει σχεδόν διπλα TFLOPs από την Iris XE. Επίσης εγώ προσωπικά σιχαίνομαι την Iris, στο lenovo μου έχει βγάλει την παναγία.foscilis έγραψε: 16 Ιούλ 2024, 01:49 Εχει εξαντληθει αλλα θεωρω πως αυτη η κατηγορια ειναι πανακριβη. Μην ξεχναμε ειμαι ικανοποιημενος με την ταχυτητα και την όλη εμπειρια του Dell αν αγνοησουμε τα σκαλωματα που ειναι σκαλωματα οχι swapping ή κατι τετοιο, τουλαχιστον οχι παντα. Και δεν κάνω recompilation του v8 καθημερινα, είπαμε. Για αυτά έχουμε build servers.
Ενπηρειά και σθένος σου πήρε 6 σελίδες να κάνεις άρνηση απαιτούμενος. Είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα, είμαι νεαρή γυναίκα. Ακόμα και οι Ζαίοι δεν χρειάζονται τα δύο χρώματα σαν κυρίες.
- omg kai 3 lol
Μέρα με τη νύχτα η διαφορα, δε θα βρεις καλύτερη compact λύση από αυτό μπλεκοντας με εξωτερικές κάρτες ή με λαπτοπ με nvidia gpu δε θα ξανασχοληθεις με hardware για μια 5ετιαfoscilis έγραψε: 16 Ιούλ 2024, 01:49 Οπότε το ερώτημα παραμένει αν το 14αρι Pro με τον απλό Μ3 και 16-24 μνήμη συνιστά αναβάθμιση σε σχέση με Ubuntu, core i7 1355u + Iris XE. Αλλιώς να πάρω απλά ένα δεύτερο Dell ή κάτι παρόμοιο.
Πηρα αυτο με τα 18GB και επεξεργαστη Pro 11 core CPU 14 GPU παιδια τι μηχανηματαρα ειναι αυτη και επισης τωρα καταλαβα τι προσπαθουσε να κανει η Ubuntu με το Unity χαχαχχα δε ντρεπονται οι αλητες.
Οπότε πώς πάει το pythorch.foscilis έγραψε: 18 Ιούλ 2024, 16:13 Πηρα αυτο με τα 18GB και επεξεργαστη Pro 11 core CPU 14 GPU παιδια τι μηχανηματαρα ειναι αυτη και επισης τωρα καταλαβα τι προσπαθουσε να κανει η Ubuntu με το Unity χαχαχχα δε ντρεπονται οι αλητες.
Στο ίδιο ακριβώς μοντέλο:
core i7 cpu με ipex optimizations: 4.5 its/sec
UHD graphics: 6 its/sec
Iris Xe: 11 its/sec
Nvidia T4: 21 its/sec
Mac M3 Pro: 26 its/sec
πρέπει βέβαια να πω ότι ήδη από την iris xe αρχίζει να μην πολυαξίζει τα 600 ευρώ παρά πάνω για μια nvidia. Κατά τη γνώμη μου η Intel πρέπει να σοβαρευτεί, να κάνει το ipex να μην χαλάει με κάθε minor update, να καθαρογράψει και μερικά primitives και αυτομάτως θα γίνει #1 στο AI απλώς και μόνο λόγω γιγαντιαίας προεγκατεστημένης βάσης, σκεφτείτε όλα αυτά τα UHD σε σέρβερ εκεί έξω που κυριολεκτικά δεν κάνουν απολύτως τίποτα.
core i7 cpu με ipex optimizations: 4.5 its/sec
UHD graphics: 6 its/sec
Iris Xe: 11 its/sec
Nvidia T4: 21 its/sec
Mac M3 Pro: 26 its/sec
πρέπει βέβαια να πω ότι ήδη από την iris xe αρχίζει να μην πολυαξίζει τα 600 ευρώ παρά πάνω για μια nvidia. Κατά τη γνώμη μου η Intel πρέπει να σοβαρευτεί, να κάνει το ipex να μην χαλάει με κάθε minor update, να καθαρογράψει και μερικά primitives και αυτομάτως θα γίνει #1 στο AI απλώς και μόνο λόγω γιγαντιαίας προεγκατεστημένης βάσης, σκεφτείτε όλα αυτά τα UHD σε σέρβερ εκεί έξω που κυριολεκτικά δεν κάνουν απολύτως τίποτα.
- omg kai 3 lol
τα Intel Lunar Lake που θα βγουν σε λιγο θα ειναι 50% ταχυτερα απο τα current MeteorLake τα οποια ειναι ηδη 50% ταχuτερα απο τα ξεπερασμενα πλεον IrisXe
ολα ειναι με ενσωματωμενα dedicated NPUs και πολυ λιγοτερη καταναλωση, σε 1~2 χρονια θα εχει εξισωσει και ισως ξεπερασει το gap των Arm
https://www.forbes.com/sites/moorinsigh ... about-x86/
https://www.tomshardware.com/pc-compone ... erformance
ολα ειναι με ενσωματωμενα dedicated NPUs και πολυ λιγοτερη καταναλωση, σε 1~2 χρονια θα εχει εξισωσει και ισως ξεπερασει το gap των Arm
Τα arm δε θα κάτσουν ακίνητα όμως. Στην τεχνολογία το να είσαι 1-2 χρόνια πίσω είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ υστέρηση.omg kai 3 lol έγραψε: 23 Ιούλ 2024, 16:21 τα Intel Lunar Lake που θα βγουν σε λιγο θα ειναι 50% ταχυτερα απο τα current MeteorLake τα οποια ειναι ηδη 50% ταχuτερα απο τα ξεπερασμενα πλεον IrisXe
Ωστόσο εγώ αναφέρθηκα στην υποστήριξη από λογισμικό. Ακόμα και οι UHD είναι αρκετά καλές για inference, δίνουν ένα 1.5Χ σε σχέση με τη CPU για πλάκα το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο. Αλλά το runtime της Intel, από drivers μέχρι βιβλιοθήκες C και Python είναι άθλιο, υπερβολικά δύσκολο στην εγκατάσταση, υπερβολικά πολύπλοκο, εύθραυστο μέχρι αηδίας, με πολύ περιορισμένη λίστα υποστηριζόμενων λειτουργικών/εκδόσεων κλπ, βασικά apt upgrade από την ίδια την Ιντελ μπορεί να στο καταστρέψει τι να λέμε. Και ακόμα και τώρα δεν καλύπτει ικανοποιητικά όλες τις πράξεις που χρειάζεσαι στο machine learning. Θεωρώ ότι εκεί έχει κάνει τεράστια δουλειά η Nvidia, στο CUDA και το CUDnn, όχι αναγκαστικά στις κάρτες που ΟΚ είναι καλές αλλά όχι αναγκαστικά με όρους value for money.
Αν καθόταν η Intel και έγραφε μια σοβαρή βιβλιοθήκη που να μη βγάζει σπυριά ο εγκέφαλός σου προσπαθώντας να την εγκαταστήσεις και να τη διατηρήσεις λειτουργική με κάθε security patch, και συμμετείχε οργανικά στο PyTorch και το Tensorflow αντί να κάνει παράλληλη ανάπτυξη σε δικά της branches, θα εξαφάνιζε τον ανταγωνισμό απλώς και μόνο λόγω τεράστιας προεγκατεστημένης βάσης.
- omg kai 3 lol
foscilis έγραψε: 26 Ιούλ 2024, 19:03Τα arm δε θα κάτσουν ακίνητα όμως. Στην τεχνολογία το να είσαι 1-2 χρόνια πίσω είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ υστέρηση.omg kai 3 lol έγραψε: 23 Ιούλ 2024, 16:21 τα Intel Lunar Lake που θα βγουν σε λιγο θα ειναι 50% ταχυτερα απο τα current MeteorLake τα οποια ειναι ηδη 50% ταχuτερα απο τα ξεπερασμενα πλεον IrisXe
Ωστόσο εγώ αναφέρθηκα στην υποστήριξη από λογισμικό. Ακόμα και οι UHD είναι αρκετά καλές για inference, δίνουν ένα 1.5Χ σε σχέση με τη CPU για πλάκα το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο. Αλλά το runtime της Intel, από drivers μέχρι βιβλιοθήκες C και Python είναι άθλιο, υπερβολικά δύσκολο στην εγκατάσταση, υπερβολικά πολύπλοκο, εύθραυστο μέχρι αηδίας, με πολύ περιορισμένη λίστα υποστηριζόμενων λειτουργικών/εκδόσεων κλπ, βασικά apt upgrade από την ίδια την Ιντελ μπορεί να στο καταστρέψει τι να λέμε. Και ακόμα και τώρα δεν καλύπτει ικανοποιητικά όλες τις πράξεις που χρειάζεσαι στο machine learning. Θεωρώ ότι εκεί έχει κάνει τεράστια δουλειά η Nvidia, στο CUDA και το CUDnn, όχι αναγκαστικά στις κάρτες που ΟΚ είναι καλές αλλά όχι αναγκαστικά με όρους value for money.
Αν καθόταν η Intel και έγραφε μια σοβαρή βιβλιοθήκη που να μη βγάζει σπυριά ο εγκέφαλός σου προσπαθώντας να την εγκαταστήσεις και να τη διατηρήσεις λειτουργική με κάθε security patch, και συμμετείχε οργανικά στο PyTorch και το Tensorflow αντί να κάνει παράλληλη ανάπτυξη σε δικά της branches, θα εξαφάνιζε τον ανταγωνισμό απλώς και μόνο λόγω τεράστιας προεγκατεστημένης βάσης.
ειδαμε οτι το μπαμ εγινε με τους Μ1 απο κει και περα η διαφορα μεταξυ Μ2 και Μ3 δεν ηταν εξισου εντυπωσιακη
οι gpu εχουν διαφορετικο σχεδιασμο πιο απλοικο, γιαυτο και ειναι ευκολοτερες στο programming,
η intel μολις τα τελευταια χρονια κανει εισοδο με dedicated gpus, χρησιμοποιωντας αυτη τη τεχνογνωσια αναβαθμιζει και τα ενσωματωμενα γραφικα μαζι και με τα Npus στην mid to low range κατηγορια που ομως παρολαυτα και εκει εχει μεγαλα περιθωρια εξελιξης και κερδους
- Οργισμένος
Poio Dell exeis?foscilis έγραψε: 16 Ιούλ 2024, 01:49 Εχει εξαντληθει αλλα θεωρω πως αυτη η κατηγορια ειναι πανακριβη. Μην ξεχναμε ειμαι ικανοποιημενος με την ταχυτητα και την όλη εμπειρια του Dell αν αγνοησουμε τα σκαλωματα που ειναι σκαλωματα οχι swapping ή κατι τετοιο, τουλαχιστον οχι παντα. Και δεν κάνω recompilation του v8 καθημερινα, είπαμε. Για αυτά έχουμε build servers.
ΤΟ βιβλίο μου:https://www.smashwords.com/books/view/412984
Η τραγελαφικά ωμή αλήθεια για την Ελλάδα.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
Στηρίξτε με, η αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ να λάμψει...
Η τραγελαφικά ωμή αλήθεια για την Ελλάδα.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
Στηρίξτε με, η αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ να λάμψει...
πρώτα απ' όλα το Mac έχει τόσο γαμάτο trackpad που είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που δεν καρφώνω αυτομάτως ποντίκι. Σήμερα έβαλα και διαπίστωσα ότι δε με βόλευε.
- Cecily Anne
Εγώ έχω το xps από όταν πρωτοβγήκε. Μαλακια έκανα διότι τελικά το θέμα ταμπλετ/πενακι πήγε άπατο. Τα στυλο ήταν γτπ, τα προγράμματα κολλάγανε. Όταν έπιασα στα χέρια μου apple pen σε iPad δεν ξανασχοληθηκα με αυτή τη λειτουργία του λαπτοπ.foscilis έγραψε: 15 Ιούλ 2024, 01:12 Με αυτό που έχω:
https://www.plaisio.gr/pc-perifereiaka/ ... o-_4366174
Επίσης οθόνη αφής, απλώς δε διπλώνει προς τα πίσω να γίνει τάμπλετ.
Φαντάζομαι θα έχει βελτιωθεί από τότε.
“I ought to of shot that dog myself, George. I shouldn't ought to of let no stranger shoot my dog.”