Yochanan έγραψε: 03 Ιουν 2024, 20:46
Όχι Ισίλδωρα, κι εγώ σαν αστείο το διάβασα και είναι ένα χωρατό εν καλή τη πίστει που θα μπορούσα να είχα πει κι εγώ. Εγώ βέβαια δικαιούμαι να λέω τέτοια χωρατά γιατί μερικοί από τους καλύτερους μου φίλους είναι Εβραίοι οπότε έχω το Jew Card (δεν εννοώ την πιστωτική, εννοώ το πάσο για να λέω χωρατά για Εβραίους - πιστωτική έχετε όλοι, φροντίσαμε εμείς για αυτό).
Οσον αφορά αυτό που ρώτησες θα συμφωνήσω και εδώ με τον Ρωμαίο φίλο μας - ένας σημαντικός λόγος που ασχολήθηκαν οι πρόγονοι μερικών από τοςυ καλύτερους φίλους μου με την τραπεζική είναι ότι στους γκογ...εθν...Χριστιανούς αυτό απαγορεύοταν πρώτον και δεύτερον στους ίδιους απαγορεύοταν εν πολλοίς η κατοχή γης για αγροτική εκμετάλλευση που θεωρούταν τοτες και πραγματι ήταν κιολας η κυρια πηγη πλουτισμου (στην προ-καπιταλιστικη - φεουδαρχικη οικονομια). Αυτο ηταν και το μοτιβο στην Οθωμανικη Αυτοκρατορια (αποκλεισμένη απο την κατοχη γης μειονοτητα με δεσμους με ομοθρησκες κοινοτητες εξωτερικο) αλλα με τους Χριστιανους (εμας) στην απο κατω οποτε και εφτασε να έχουν ολο το εμποριο και τις τραπεζες οι Ελληνες και Αρμενιοι μεχρι που οι Τούρκοι τους γενοκτόνησαν και τα τσουρνέψαν ολα. Η ιστορία δεν επαναλλαμβάνεται αλλά κάνει ομοιοκαταληξία.
Μάλιστα, θενκς, δεν το ήξερα και για Χριστιανούς. Μόνο για το Ισλάμ είχα ακούσει ότι ο τόκος είναι απαγορευμένος, όπως και για διάφορα παρατράγουδα που έχουν προκύψει κατά καιρούς απ' αυτό (μέχρι κι ο γείτονας Ταγίπ κάποια στιγμή είχε κάποια θέματα όταν το γύρισε πολύ στην θρησκεία για πολιτικούς λόγους, απ' όσο θυμάμαι δηλαδή), αλλά για Καθολικούς κλπ όχι, δεν είχε τύχει ν' ακούσω κάτι, εξ ου και η απορία μου.
Όσο για το άλλο θέμα, ναι τώρα που το ξαναβλέπω μάλλον μαλακία είπα, όντως πιθανόν να έκανε πλάκα. Απλά, όπως είπα και πιο πάνω, λίγο ότι δεν μού έχει δώσει τέτοια δείγματα ο Σενέκας γενικά, λίγο το ύφος του (μισού περίπου) ποστ, λίγο ότι μ' έγραψε στα τριχωτά του στην αρχή σε μια απλή ευθεία ερώτηση... μάλλον έπαιξαν κάποιον ρόλο να το πάρω στραβά. Μέα κούλπα λοιπόν, σόρυ Σενέκα.