Re: Απορία για αυ(β)γά
Δημοσιεύτηκε: 03 Μάιος 2024, 17:37
Ου Να σου ΓαΜήσω...
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://dev.phorum.com.gr/
Ου Να σου ΓαΜήσω...
Λέω και 'γω, ξαναμπήκε ο Γούντεντ?Isildur έγραψε: 03 Μάιος 2024, 16:48 Όχι, δεν έχει να κάνει με μαγειρική το θέμα (όχι ευθέως δηλαδή), γι' αυτό και στο Περί Ανέμων.
Έγινε κάτι προχθές που δεν το 'χω ξαναδεί ποτέ μου και μού φάνηκε πολύ κουφό. Έβρασε η σύζυγος αυγά την Τετάρτη το βράδυ, με σκοπό να τα έχει έτοιμα την Πέμπτη το πρωί που θα σηκωνόταν αχάραγα να τα βάψει (κρατάει τα έθιμα, απλά είπε να είναι βρασμένα και να έχει μόνο το βάψιμο). Πήρε μερικές καρτέλες (των 30 νομίζω) και ήταν ανάμεικτα, δηλαδή και λευκά και καφέ, τα έβαλε σε δόσεις σε μεγάλη χύτρα, έριξε ξύδι και τα έβαλε να βράζουν. Σε κάποια στιγμή, βγάζει μια δόση από καφέ αυγά και βλέπει πολλά απ' αυτά να έχουν "ξεβάψει" σε σημεία-σημεία και να έχουν γίνει παρδαλά (αλλού λευκά, αλλού καφέ). Με φωνάζει, μού λέει "ρε συ, τι παίζει εδώ; δεν έχω ξαναδεί ποτέ να φεύγει το χρώμα από πάνω, μήπως φταίει ότι έριξα μπόλικο ξύδι;". Της λέω ότι με τρολάρει, κάτι άλλο έκανε και με δουλεύει κλπ, οπότε πιάνει ένα που δεν είχε χάσει το χρώμα του και το τρίβει με σφουγγαράκι κουζίνας (και μάλιστα σχετικά απαλά). Σε δευτερόλεπτα, όλο το αυγό ήταν άσπρο! Ήταν λες και κάποιος είχε βάψει το τσόφλι με βαφή κι όχι να είναι το φυσικό χρώμα του.![]()
Έχει κανείς καμμιά ιδέα τι παίζει; Του έχει τύχει ποτέ κάτι τέτοιο, καφέ αυγό δηλαδή που να... ξεβάφει, έστω κι αν μπήκε παραπάνω ξίδι στην κατσαρόλα;![]()
Kauldron έγραψε: 03 Μάιος 2024, 18:04Λέω και 'γω, ξαναμπήκε ο Γούντεντ?Isildur έγραψε: 03 Μάιος 2024, 16:48 Όχι, δεν έχει να κάνει με μαγειρική το θέμα (όχι ευθέως δηλαδή), γι' αυτό και στο Περί Ανέμων.
Έγινε κάτι προχθές που δεν το 'χω ξαναδεί ποτέ μου και μού φάνηκε πολύ κουφό. Έβρασε η σύζυγος αυγά την Τετάρτη το βράδυ, με σκοπό να τα έχει έτοιμα την Πέμπτη το πρωί που θα σηκωνόταν αχάραγα να τα βάψει (κρατάει τα έθιμα, απλά είπε να είναι βρασμένα και να έχει μόνο το βάψιμο). Πήρε μερικές καρτέλες (των 30 νομίζω) και ήταν ανάμεικτα, δηλαδή και λευκά και καφέ, τα έβαλε σε δόσεις σε μεγάλη χύτρα, έριξε ξύδι και τα έβαλε να βράζουν. Σε κάποια στιγμή, βγάζει μια δόση από καφέ αυγά και βλέπει πολλά απ' αυτά να έχουν "ξεβάψει" σε σημεία-σημεία και να έχουν γίνει παρδαλά (αλλού λευκά, αλλού καφέ). Με φωνάζει, μού λέει "ρε συ, τι παίζει εδώ; δεν έχω ξαναδεί ποτέ να φεύγει το χρώμα από πάνω, μήπως φταίει ότι έριξα μπόλικο ξύδι;". Της λέω ότι με τρολάρει, κάτι άλλο έκανε και με δουλεύει κλπ, οπότε πιάνει ένα που δεν είχε χάσει το χρώμα του και το τρίβει με σφουγγαράκι κουζίνας (και μάλιστα σχετικά απαλά). Σε δευτερόλεπτα, όλο το αυγό ήταν άσπρο! Ήταν λες και κάποιος είχε βάψει το τσόφλι με βαφή κι όχι να είναι το φυσικό χρώμα του.![]()
Έχει κανείς καμμιά ιδέα τι παίζει; Του έχει τύχει ποτέ κάτι τέτοιο, καφέ αυγό δηλαδή που να... ξεβάφει, έστω κι αν μπήκε παραπάνω ξίδι στην κατσαρόλα;![]()
Ναι, μάλλον κάτι τέτοιο θα είναι λογικά, απλά ίσως δεν είχε τύχει ποτέ να βάλουμε τόσο ξίδι άλλη φορά και γι' αυτό δεν το ξανάδαμε.Bill Hicks έγραψε: 03 Μάιος 2024, 17:39 προφανώς το χρώμα είναι μόνο στην επιφάνεια και το οξύ διαλύει το κέλυφος αφαιρώντας μια στρώση. αν αφήσεις αυγό μέσα σε ξύδι διαλύεται εντελώς το κέλυφος.
Στην Ελλάδα όχι, σε άλλες χώρες είναι.Beria έγραψε: 03 Μάιος 2024, 17:22Δεν είναι ακριβότερα τα καφέ αυγά, όπως έγραψε παραπάνω ο ΙσιλδουραςΣπύρος έγραψε: 03 Μάιος 2024, 17:19 Εγώ ξέρω ότι το ξύδι τι ρίχνει κανείς με την βαφή όχι για να βράσουν απλά. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με το χρώμα αλλά δεν νομίζω να κάτσει κανείς να βάψει τα αυγά με επικίνδυνες βαφές για το κέρδος.
το τσέκαρα και φαίνεται όντως έτσιIsildur έγραψε: 04 Μάιος 2024, 07:14Ναι, μάλλον κάτι τέτοιο θα είναι λογικά, απλά ίσως δεν είχε τύχει ποτέ να βάλουμε τόσο ξίδι άλλη φορά και γι' αυτό δεν το ξανάδαμε.Bill Hicks έγραψε: 03 Μάιος 2024, 17:39 προφανώς το χρώμα είναι μόνο στην επιφάνεια και το οξύ διαλύει το κέλυφος αφαιρώντας μια στρώση. αν αφήσεις αυγό μέσα σε ξύδι διαλύεται εντελώς το κέλυφος.
The brown colour of an eggshell comes from the pigment protoporphyrin derived from haemoglobin in the blood. Protoporphyrin produces reddish-brown colours.
Most of this pigment occurs on the surface of the shell, beneath the bloom (aka cuticle). Cleaning an egg with a brown shell will sometimes dissolve or rub off some of the brown colour. While the inside of the shell remains white, the outside of a brown eggshell can range in shade from barely tinted to nearly black.
Θέλω να πιστεύω ότι έφταιγε και η ποσότητα του ξιδιού, γιατί κι άλλες φορές έχει τύχει να ρίξω κι εγώ ξίδι στο βράσιμο (ακούγοντας κάποια συμβουλή, δεν θυμάμαι για ποιον λόγο), αλλά τέτοιο πράμα δεν θυμάμαι. Και σου λέω, γίνανε λευκά-λευκά, σαν τα γνωστά άσπρα δηλαδή.hellegennes έγραψε: 04 Μάιος 2024, 07:35Στην Ελλάδα όχι, σε άλλες χώρες είναι.Beria έγραψε: 03 Μάιος 2024, 17:22Δεν είναι ακριβότερα τα καφέ αυγά, όπως έγραψε παραπάνω ο ΙσιλδουραςΣπύρος έγραψε: 03 Μάιος 2024, 17:19 Εγώ ξέρω ότι το ξύδι τι ρίχνει κανείς με την βαφή όχι για να βράσουν απλά. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με το χρώμα αλλά δεν νομίζω να κάτσει κανείς να βάψει τα αυγά με επικίνδυνες βαφές για το κέρδος.
Βέβαια το ότι ξέβαψαν τα αβγά οφείλεται στο ότι όχι απλώς τα έβαλε σε ξύδι αλλά τα έβρασε μαζί με το ξύδι. Μπορεί ο καθένας να δει αν βγαίνει εύκολα το χρώμα απλώς τρίβοντας με ξύδι (η απάντηση είναι όχι, θα αρχίσει να αποχρωματίζεται μεν, αλλά άσπρο δεν θα γίνει). Το κλειδί είναι ότι το ξύδι έβρασε μαζί με το αβγό.
Θενκς ρε Γιόχι για το ψάξιμο, νομίζω η απάντησή σου εξηγεί ακριβώς το φαινόμενο!Yochanan έγραψε: 04 Μάιος 2024, 07:36το τσέκαρα και φαίνεται όντως έτσιIsildur έγραψε: 04 Μάιος 2024, 07:14Ναι, μάλλον κάτι τέτοιο θα είναι λογικά, απλά ίσως δεν είχε τύχει ποτέ να βάλουμε τόσο ξίδι άλλη φορά και γι' αυτό δεν το ξανάδαμε.Bill Hicks έγραψε: 03 Μάιος 2024, 17:39 προφανώς το χρώμα είναι μόνο στην επιφάνεια και το οξύ διαλύει το κέλυφος αφαιρώντας μια στρώση. αν αφήσεις αυγό μέσα σε ξύδι διαλύεται εντελώς το κέλυφος.
https://poultrykeeper.com/keeping-chick ... l-colours/
The brown colour of an eggshell comes from the pigment protoporphyrin derived from haemoglobin in the blood. Protoporphyrin produces reddish-brown colours.
Most of this pigment occurs on the surface of the shell, beneath the bloom (aka cuticle). Cleaning an egg with a brown shell will sometimes dissolve or rub off some of the brown colour. While the inside of the shell remains white, the outside of a brown eggshell can range in shade from barely tinted to nearly black.
Μια λέξη: Αμερικάνοι.Isildur έγραψε: 04 Μάιος 2024, 07:51 Πιο ακριβά γιατί τα πουλάνε εκεί που λες; Τα θεωρούν καλύτερα, πιο θρεπτικά... κάτι; Παράξενο πάντως.


Ωραίος!Japetus έγραψε: 04 Μάιος 2024, 08:08 Δεν είχα δει το νήμα να σου απαντήσω νωρίτερα, αλλά ακριβώς όπως είδες, το καφέ χρώμα στα αυγά είναι επίστρωση που εκκρίνεται από ορισμένες κότες κατά τη γέννηση του αυγού. Αν σπάσεις ένα καφέ αυγό, το εσωτερικό μέρος από το τσόφλι είναι λευκό..
Εκτός από τα λευκά αυγά, υπάρχουν ράτσες κοτόπουλων που έχουν μια γαλάζια χροιά στα αυγά τους. Αν τα διασταυρώσεις με κότες που γεννάνε καφέ αυγά το αποτέλεσμα θα είναι να βγουν πουλιά που θα γεννάνε πράσινα αυγά (γαλάζια με καφέ επίστρωση).. Υπάρχουν και περιπτώσεις παθολογικές όπου τα αυγά παίρνουν ένα ροζ χρώμα.. Υπάρχουν και ράτσες που γεννάνε πολύ σκούρα καφέ αυγά...
Μου άρεσε να παίζω αυτό το παιχνίδι των διασταυρώσεων με τα κοτόπουλα και να διατηρώ κότες που κάνουν πολύχρωμα αυγά..
![]()
Α, πες έτσι ρε, ναι τότε δικαιολογείται.hellegennes έγραψε: 04 Μάιος 2024, 08:03Μια λέξη: Αμερικάνοι.Isildur έγραψε: 04 Μάιος 2024, 07:51 Πιο ακριβά γιατί τα πουλάνε εκεί που λες; Τα θεωρούν καλύτερα, πιο θρεπτικά... κάτι; Παράξενο πάντως.