Σελίδα 2 από 5

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:37
από ΓΑΛΗ
Δεν έχω φάει ποτέ μπακαλιάρο με σκορδαλιά σε επετειακές φάσεις.

Και δεν τρελλαίνομαι για τη σκορδαλιά, ούτως ή άλλως.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:38
από Υδράργυρος
taxalata xalasa έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:17
paul25 έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:12
taxalata xalasa έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:07

και γιατι δεν τρως γαυρο ή σαρδελα ή τσιπουρα ή...ή... Γιατί πρεπει να τρως μπακαλιαρο που δεν ειναι των ελληνικων υδατων;
Γιατί η ορθόδοξη παραδοσιακή νηστεία είναι πολύ σκληρή και σε αποδυναμώνει. Χρειάζεσαι κάποια διαλείμματα με λιπαρά, ο μπακαλιάρος είναι ένα τέτοιο φαγητό, επιπλέον είχε και οικονομικούς λόγους εφόσον ήταν φθηνό ψάρι λόγω του ότι μπορούσε να εμπορευθει μαζικά λόγω της παστωσης και να συντηρηθεί.
Και η σαρδελα ειναι πλουσια σε λιπαρα και παστωνεται και υπαρχει στα υδατα μας και ειναι φτηνοτερη απο το εισαγωμενο μπακαλαο.

Κάπου αλλου ειναι η αιτία και ελπιζω να βρεθει καποιος που να χει καποια εξηγηση.

Ο George_V που ειναι ειδικος στις ιστορικες λεπτομέρειες, το ριξε στην παλαβη. Μια ελπιδα ειχα κι αυτη την πηρε ο αγερα.
Η παστη σαρδελα δε μπορει να υποστηριξει εορταστικο γευμα. Δεν υπαρχουν συνταγες με παστες σαρδελες

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:43
από ΓΑΛΗ
Υδράργυρος έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:38 εορταστικο γευμα
Είναι λίγο χαζό να μιλάμε σήμερα για "εορταστικά γεύματα" δεν είναι;

Εθιμικά ή παραδοσιακά ως ευκαιρία για να τσακίσουμε ακόμη μια μέρα ό,τι τσακίζαμε μια οποιαδήποτε άλλη καθημερινή, ναι. Αλλά μέχρι εκεί.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:44
από taxalata xalasa
Υδράργυρος έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:38
taxalata xalasa έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:17
paul25 έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:12

Γιατί η ορθόδοξη παραδοσιακή νηστεία είναι πολύ σκληρή και σε αποδυναμώνει. Χρειάζεσαι κάποια διαλείμματα με λιπαρά, ο μπακαλιάρος είναι ένα τέτοιο φαγητό, επιπλέον είχε και οικονομικούς λόγους εφόσον ήταν φθηνό ψάρι λόγω του ότι μπορούσε να εμπορευθει μαζικά λόγω της παστωσης και να συντηρηθεί.
Και η σαρδελα ειναι πλουσια σε λιπαρα και παστωνεται και υπαρχει στα υδατα μας και ειναι φτηνοτερη απο το εισαγωμενο μπακαλαο.

Κάπου αλλου ειναι η αιτία και ελπιζω να βρεθει καποιος που να χει καποια εξηγηση.

Ο George_V που ειναι ειδικος στις ιστορικες λεπτομέρειες, το ριξε στην παλαβη. Μια ελπιδα ειχα κι αυτη την πηρε ο αγερα.
Η παστη σαρδελα δε μπορει να υποστηριξει εορταστικο γευμα. Δεν υπαρχουν συνταγες με παστες σαρδελες
Κάτι βρήκα στο ιντερνετι. Μενει να δουμε αν υπαρχει ιστορικη καταγραφη.

Μια ιστορική εκδοχή αναφέρει ότι ο παστός μπακαλιάρος κατέκλυσε την αγορά της χώρας μας κάπου στον 17ο με 18ο αιώνα, όταν οι Άγγλοι τον έφερναν εδώ σε μεγάλες ποσότητες για να πάρουν ως αντάλλαγμα σταφίδες.

Είναι μια λογική εξήγηση. Αν ειναι αληθεια ή οχι ειναι αλλουνου παπα βαγγέλιο, ρε βαγγέλη!

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:46
από Υδράργυρος
ΓΑΛΗ έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:43
Υδράργυρος έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:38 εορταστικο γευμα
Είναι λίγο χαζό να μιλάμε σήμερα για "εορταστικά γεύματα" δεν είναι;

Εθιμικά ή παραδοσιακά ως ευκαιρία για να τσακίσουμε ακόμη μια μέρα ό,τι τσακίζαμε μια οποιαδήποτε άλλη καθημερινή, ναι. Αλλά μέχρι εκεί.
Δεν ξερω τι τρως εσυ, εμεις καθημερινες κατι φακες, κατι μακαρονια, αντε κανα μπιφτεκι, μια μερα σκουπα οτι εχει μεινει

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:47
από GoBack
taxalata xalasa έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:44

Κάτι βρήκα στο ιντερνετι. Μενει να δουμε αν υπαρχει ιστορικη καταγραφη.

Μια ιστορική εκδοχή αναφέρει ότι ο παστός μπακαλιάρος κατέκλυσε την αγορά της χώρας μας κάπου στον 17ο με 18ο αιώνα, όταν οι Άγγλοι τον έφερναν εδώ σε μεγάλες ποσότητες για να πάρουν ως αντάλλαγμα σταφίδες.

Είνια μια λογική εξήγηση. Αν ειναι αληθεια ή οχι ειναι αλλουνου παπα βαγγέλιο, ρε βαγγέλη!
Ψητο μπακαλιαρο με χορτα και σταφιδες ειχε σημερα το τραπεζι.Απλα το καταθετω ως στοιχειο.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:47
από taxalata xalasa
Δηλαδή πριν έρθει ο μπακαλάος στην Ελλάδα, τι έτρωγαν οι χριστιανοί την 25η Μαρτίου και εν μεσω σαρακοστής;

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:54
από vantono
Γαμαει ο μπακαλιάρος και ο οριτζιναλ και αυτο το υποείδος του, το λινγκ.
Σημερα τιμησα τον ορίτζιναλ, και τηγανητό και πλακί. Η σκορδαλια ποτέ μου δεν με τρέλανε, παρότι γενικα ειμαι του σκορδου στο φσγητο.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 01:59
από ΓΑΛΗ
vantono έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:54 Γαμαει ο μπακαλιάρος και ο οριτζιναλ και αυτο το υποείδος του, το λινγκ.
Σημερα τιμησα τον ορίτζιναλ, και τηγανητό και πλακί. Η σκορδαλια ποτέ μου δεν με τρέλανε, παρότι γενικα ειμαι του σκορδου στο φσγητο.
Ρε συ, όλα τα ψαρικά και θαλασσινά είναι ωραία αν μαγειρευτούν/ψηθούν καλά. Το "εορταστικό" γεύμα από πού προκύπτει, ρώτησα.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 04:41
από paul25
taxalata xalasa έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:30
paul25 έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:21
taxalata xalasa έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:17

Και η σαρδελα ειναι πλουσια σε λιπαρα και παστωνεται και υπαρχει στα υδατα μας και ειναι φτηνοτερη απο το εισαγωμενο μπακαλαο.

Κάπου αλλου ειναι η αιτία και ελπιζω να βρεθει καποιος που να χει καποια εξηγηση.

Ο George_V που ειναι ειδικος στις ιστορικες λεπτομέρειες, το ριξε στην παλαβη. Μια ελπιδα ειχα κι αυτη την πηρε ο αγερα.
Η σαρδέλα αρχίζει να εμφανίζεται τον επόμενο μηνα δεν είναι εποχιακή, που να την βρουν σε μεγάλες ποσότητες που απαιτούνταν; Απλή οικονομία κλίματος είναι η απάντηση.
Απλοϊκή απαντηση. Κατι αλλο παιζει και θα το μαθουμε.
Όχι! Δεν είναι απλοϊκή απάντηση, είναι Η απάντηση! Ενδεχομένως να μην ήταν Έλληνες ψαράδες αυτοί που προμήθευαν τον παστό μπακαλιάρο και εδώ που τα λέμε μπορεί να μην ήταν, αφού εμφανίζεται ξαφνικά στην ιστορία του τόπου και μάλιστα με ξένη λέξη κάτι που μας υποψιαζει ότι γινοταν εισαγωγή του στην Ελλαδα, αλλά αυτός που τον προμήθευε το έκανε υπό τις αρχές της οικονομίας κλίμακας καλυπτοντας τις ανάγκες των ντόπιων που σου περιεγραψα σε προηγούμενο ποστ.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 05:25
από Αρίστος
Ενω μ' αρεσει το ψαρι δεν τρελλαινομαι για μπακαλιαρο και σιχαινομαι το γαβρο, τη σκορδαλια αντιθετως μια χαρα την τρωω συνηθως με συνοδεια παντζαροσαλατας.

Η σαρακοστη ειναι σοφο εθιμο για αποτοξινωση ακριβως τις μερες που πρεπει να ανανεωθει ο οργανισμος λογω της ανοιξης, χωρις καθαρση απο τις τοξινες δεν γινεται ανανεωση, πιθανοτατα κιολας το εθιμο θα ηταν και προχριστιανικο.

.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 08:08
από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης
για να μισήσει ο νέος τις εθνικές εορτές, να του βρωμάνε, και να απόκτησει επαναστατική συνείδηση, πέρα από ζομπεθνοπαρατες.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 08:09
από Frappezitis
Τέλος οι μπακαλιάροι
Από σημερα θα σας κλαίνε οι ρέγγες..

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 08:11
από Frappezitis
Καρολίνα έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:01 Για να μην αντέχουμε να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλον και κατ'επέκταση να μην προβούμε σε συνουσία, μια και είναι και Σαρακοστή.

(Εγώ πάντως έφαγα καλαμαράκια και χταπόδι.)
Οσες και οσοι δεν έφαγαν χθες μπακαλιάρο σκορδαλιά ειναι εχθροί του έθνους.

Re: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

Δημοσιεύτηκε: 26 Μαρ 2023, 10:42
από OANNHSEA
taxalata xalasa έγραψε: 26 Μαρ 2023, 01:47 Δηλαδή πριν έρθει ο μπακαλάος στην Ελλάδα, τι έτρωγαν οι χριστιανοί την 25η Μαρτίου και εν μεσω σαρακοστής;
Υπήρχαν πολλά ψάρια τα οποία έκαναν τότε παστά ή λιαστά - σήμερα τα έχουμε ξεχάσει - και συνήθως τα έτρωγαν σούπα.
Σε κάποια νησιά των Κυκλάδων μπορεί να βρεις κάποια στοιχεία τους ακόμη.
Έτσι και αλλιώς, τον μπακαλιάρο δεν τον έτρωγαν τόσο στα νησιά, όσο στην ηπειρωτική Ελλάδα μια και εκεί δεν μπορούσαν να βρουν φρέσκο ψάρι...

ΥΓ
Μην νομίζεις, και ο μπακαλιάρος σαν ψάρι εν αφθονία στην Αγγλία (και δη το fish and chips) ήρθε μετά την καθιέρωση των σιδηροδρόμων.
Μέχρι τότε ήταν απλά ένα ψάρι παστό στην αγορά.

.