!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Στυλό ή στιλό,Ρωσσία ή Ρωσια

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
gassim

Re: Στυλό ή στιλό,Ρωσσία ή Ρωσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gassim »

Ε και για την Ρώμη μάλλον έπαιξε τον ρόλο του οτι μοιάζει με την ελληνική λέξη ρώμη, οπότε το ταιριάξαμε.
fagano3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fagano3 »

hellegennes έγραψε: 16 Απρ 2018, 18:21 Η Ρώμη είναι ελληνοποιημένη. Πήρε πολύ νωρίς μεταγραφή, όπως η Αίγυπτος. Κλίνεται κανονικά στα ελληνικά.

Ο Ναπολέων, πάλι, έχει πολύ βολική ταύτιση με το «λέων» και κλίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Άρα win κι εδώ.

Με τον Σαίξπηρ τι κάνεις είναι το θέμα. Ή τον Γκαίτε, τον Γκαίμπελς, τις Βρυξέλλες;
Bρυξελλες με 2 λ γιατι προερχεται απο το Bruxelles, το ιδιο και για την Ρωσσια με 2 σ.

Γκαιτε και Γκαιμπελς προερχονται απο το Goethe και Goebbels. Στην συγκεκριμενη περιπτωση εχουμε και μια εξαιρεση και της γερμανικης ορθογραφιας μιας και το οe δεν χρησιμοποιειται πια στη νεα ορθογραφια.Ειμαι υπερ του αι στα ελληνικα για να δειξει οτι δεν προερχεται απο e.

Παντως πρεπει να υπαρξει μια τυποποιηση επισημη.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Αυτό που λες ονομάζεται αντιστρεψιμότητα και είναι μια λανθασμένη άποψη για το πώς η ελληνική γραφή όχι απλώς αντικατοπτρίζει οπτικά την ορθογραφία στην γλώσσα προέλευσης αλλά και οδηγεί σ' αυτήν. Τώρα με ποιον τρόπο το Σαίξπηρ οδηγεί στο Shakespeare, ο θεός κι η ψυχή μας.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
Custom_F

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F »

Ηράκλειτος έγραψε: 07 Απρ 2018, 16:50
chris έγραψε: 07 Απρ 2018, 16:41...και λογικά είναι Ρωσία, γιατί να έχει 2 σσ;...
Στα Ρωσσικά είναι Россия, άρα έχει 2σ.
Τοτε τι δουλεια εχει το "ω";

Τη μια ακουω οτι γραφουμε τις ξενες λεξεις με οσο πιο απλα γραμματα γινεται και την αλλη οτι πρεπει να πλησιαζουμε τη λεξη οπως γραφεται στη γλωσσα της.

Ας παρει καποιος μια αποφαση.

HaTeRs GoNnA hAtE... :102:
νύχτα έγραψε: 23 Δεκ 2019, 09:51...η φιλία γενικώς μας εξημερώνει
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Δεν είναι το μόνο κουλό ωμέγα. Και η Ιαπωνία έχει, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, και μιλάμε για μια γλώσσα που δεν έχει καν αλφάβητο και το όνομά της δεν έχει μακρό [ο] και φυσικά ούτε και στα γαλλικά έχει, από όπου πήραμε την λέξη.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός »

Κολάρα ή κωλάρα;
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.
Άβαταρ μέλους
Custom_F

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F »

Χαοτικός έγραψε: 17 Απρ 2018, 23:20 Κολάρα ή κωλάρα;
Κολλαρα.

HaTeRs GoNnA hAtE... :102:
νύχτα έγραψε: 23 Δεκ 2019, 09:51...η φιλία γενικώς μας εξημερώνει
fagano3

hellegennes έγραψε: 17 Απρ 2018, 22:48 Αυτό που λες ονομάζεται αντιστρεψιμότητα και είναι μια λανθασμένη άποψη για το πώς η ελληνική γραφή όχι απλώς αντικατοπτρίζει οπτικά την ορθογραφία στην γλώσσα προέλευσης αλλά και οδηγεί σ' αυτήν. Τώρα με ποιον τρόπο το Σαίξπηρ οδηγεί στο Shakespeare, ο θεός κι η ψυχή μας.
Στα αγγλικα δεν μπορεις να το εφαρμοσεις γιατι δεν υπαρχουν κανονες προφορας για ολες τις περιπτωσεις.Σε αλλες γλωσσες μπορεις.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Για πες μερικές, αντιστρέψιμες, γαλλικές λέξεις. Ας πούμε, με ποιον τρόπο σε βοηθάει το Γκιγιώμ να φτάσεις στην αρχική ορθογραφία;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
ΟΥΤΙΣ
Μέγας Ιεροσυντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΟΥΤΙΣ »

Πάντως η Ρωσία παλιά γραφόταν και Ρουσία που είναι και πιο λογικό, αφού έτσι προφέρεται στα ρούσικα!

Το στυλό είναι αντιδάνειο. Νομίζω προέρχεται απο τον στύλο.
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.
fagano3

hellegennes έγραψε: 17 Απρ 2018, 23:39 Για πες μερικές, αντιστρέψιμες, γαλλικές λέξεις. Ας πούμε, με ποιον τρόπο σε βοηθάει το Γκιγιώμ να φτάσεις στην αρχική ορθογραφία;
Σε βοηθαει να καταλαβεις οτι δεν υπαρχει ο στην γαλλικη λεξη αλλα ειναι ειναι au
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Ναι και το «γκι» τι είναι; Και γιατί να μην είναι [eau] το [ω]; Και τέτοια γαλλικά επώνυμα έχομεν.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
Thor
Phorum.gr user: Thor

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thor »

fagano3 έγραψε: 07 Απρ 2018, 15:29 Ερωτησεις.

1. Ποια ειναι η σωστη ορθογραφια σημερα.Στυλο ή στιλο.Ρωσσια ή Ρωσια;

2. Πως μπορουμε να ξερουμε ποια ειναι η σωστη ορθογραφια;Η μονη επιλογη ειναι η παρουσα σχολικη γραμματικη;Στην Γερμανια υπαρχει το duden και το ινστιτουτο που αποφασιζει για την γραμματικη,ορθογραφια.Στην Ισπανια υπαρχει η βασιλικη ακαδημια ΡΑΕ.Στην Ελλαδα ποιος αποφασιζει και που μπορουμε να το βρουμε στο ιντερνετ;Ξερω οτι υπαρχει η ακαδημια Αθηνων και το κεντρο ελληνικης γλωσσας αλλα ουτε εχω καταλαβει ποιος ειναι υπευθυνος για τι, οπως και δεν βρισκω μια επισημη σελιδα για την σωστη επισημη ορθογραφηση των λεξεων.

3.Το στυλο παρουσιαζεται ως ακλιτο προφανως επειδη ειναι ξενη λεξη.Ειναι ομως αυτο πραγματικο κριτηριο;Το στυλο εχει καταληξη που κλινεται στα ελληνικα.Π.χ. αυγο,αυγα.Αντιστοιχα εχουμε ξενες λεξεις π.χ. πολλες ιταλικες που κλινονται.Λεμε ολοι πηραμε δυο ζευγαρια μποτες.Δεν εχω ακουσει ποτε πηρα δυο ζευγαρια μποτα.Γιατι να λεμε δυο στυλο και οχι δυο στυλα τοτε;Μηπως τελικα το κριτηριο ειναι απλως να ειναι καινουρια ξενη λεξη;
Η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη «ο στύλος».
http://glossaellinili.blogspot.gr/2010/ ... st_14.html
Μαλακίαν φυγείν αδύνατον.
Στου Κουνγκφού τη πόρτα, όσο θέλεις βρόντα.
Άβαταρ μέλους
shrike
Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike »

Thor1 έγραψε: 19 Απρ 2018, 13:05
fagano3 έγραψε: 07 Απρ 2018, 15:29 Ερωτησεις.

1. Ποια ειναι η σωστη ορθογραφια σημερα.Στυλο ή στιλο.Ρωσσια ή Ρωσια;

2. Πως μπορουμε να ξερουμε ποια ειναι η σωστη ορθογραφια;Η μονη επιλογη ειναι η παρουσα σχολικη γραμματικη;Στην Γερμανια υπαρχει το duden και το ινστιτουτο που αποφασιζει για την γραμματικη,ορθογραφια.Στην Ισπανια υπαρχει η βασιλικη ακαδημια ΡΑΕ.Στην Ελλαδα ποιος αποφασιζει και που μπορουμε να το βρουμε στο ιντερνετ;Ξερω οτι υπαρχει η ακαδημια Αθηνων και το κεντρο ελληνικης γλωσσας αλλα ουτε εχω καταλαβει ποιος ειναι υπευθυνος για τι, οπως και δεν βρισκω μια επισημη σελιδα για την σωστη επισημη ορθογραφηση των λεξεων.

3.Το στυλο παρουσιαζεται ως ακλιτο προφανως επειδη ειναι ξενη λεξη.Ειναι ομως αυτο πραγματικο κριτηριο;Το στυλο εχει καταληξη που κλινεται στα ελληνικα.Π.χ. αυγο,αυγα.Αντιστοιχα εχουμε ξενες λεξεις π.χ. πολλες ιταλικες που κλινονται.Λεμε ολοι πηραμε δυο ζευγαρια μποτες.Δεν εχω ακουσει ποτε πηρα δυο ζευγαρια μποτα.Γιατι να λεμε δυο στυλο και οχι δυο στυλα τοτε;Μηπως τελικα το κριτηριο ειναι απλως να ειναι καινουρια ξενη λεξη;
Η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη «ο στύλος».
http://glossaellinili.blogspot.gr/2010/ ... st_14.html
Και εμπιστεύεσαι για θέματα ορθογραφίας ένα blog που λέγεται glossaellinili; :lol:

Άβαταρ μέλους
Thor
Phorum.gr user: Thor

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Thor »

μα η λεξη ειναι αντιδανειο της ελληνικης.
Που διαφωνεις;
Μαλακίαν φυγείν αδύνατον.
Στου Κουνγκφού τη πόρτα, όσο θέλεις βρόντα.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”