waldorf έγραψε: 09 Σεπ 2018, 18:09
Αλλά έτσι για το ονόρε θα ανεβάσω φωτογραφίες απ`το παρελθόν (για να εκτιμήσουν την τέχνη μου και οι νεώτεροι

):
Ωραίος! Έχω έναν φίλο που βγήκε πριν 2-3 χρόνια στη σύνταξη και έχει πάρει σβάρνα και φκιάνει διάφορα παστά, καπνιστά, παστουρμάδες, προσούτα κλπ σαν τα δικά σου. Έχει μπόλικο χρόνο βέβαια πλέον λόγω σύνταξης. Εγώ αργώ ακόμα να φτάσω σε τέτοια φάση (και αν, ποτέ), αλλά έχω βάλει μπρος για καπνιστήριο και σε κάποια στιγμή θα αρχίσω κι εγώ τα καπνίσματα. Φέτος θα βράσει και για πρώτη φορά τσίπουρο, είδε εμένα και του ήρθε η όρεξη να το κάνει (σσσσσς, δεν το φωνάζουμε αυτό).
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ έγραψε: 09 Σεπ 2018, 19:01
29094.jpg
shrike έγραψε: 08 Σεπ 2018, 13:30
Κι από τότε που πρωτο-έφαγα Νοτιοελλαδίτικο κοκορέτσι πριν καμιά εικοσαριά χρόνια (Λιβαδειά) που είναι πιο στενό σε σχέση με τις γκουμούτσες που κάνουν(μ)ε συνήθως εδώ στα Βόρεια, το κάνω έτσι πλέον. Χίλιες φορές καλύτερα δύο τέτοια μικρότερα, παρά ένα μεγάλο. Είναι πολύ καλύτερα και στο ψήσιμο, αλλά και στη γεύση.
Σράικ έχεις βάλει ποτέ άντερα μέσα σε λουκάνικο ;;;
Όχι, αυτό δεν το 'χω δοκιμάσει. Μέσα στο λουκάνικο λες, ε; Δεν θα είναι πιο δύσπεπτο έτσι, όπως αν βάλεις σκέπη;
Δοκιμές έχω κάνει κατά καιρούς διάφορες, ειδικά όταν έχω περίσσευμα έντερου για γέμισμα, που πάντα περισσεύει.
Πριν λίγα χρόνια έβαλα για πρώτη φορά και πράσο, στην αυθεντική συνταγή δεν υπήρχε. Δεν είναι κακό, του προσθέτει λίγη γλύκα βέβαια που δεν αρέσει σε όλους, και φυσικά
σου προσθέτει αρκετά αέρια μετά. Τώρα πια πότε το κάνω με πράσο, πότε χωρίς. Ή, αν κάνω μπόλικο, βάζω στο μισό περίπου για να υπάρχουν 2 εναλλακτικές.
Μια φορά έκανα ξιδάτο, είχα δοκιμάσει κάτι ξιδάτα αγορασμένα και μού άρεσαν. Δεν του πολυ-πάει, ίσως φταίει ο τύπος του λουκάνικου, αυτό που κάνω είναι για άμεση κατανάλωση (φρέσκο).
Επίσης, μια φορά πρόσθεσα εντόσθια που είχαν περισσέψει από το κοκορέτσι. Αντικατέστησα το μισό περίπου κρέας με συκωτάκια, σπλήνα, σκέπη κλπ. Δεν ήταν κακό, κάτι σαν σπληναντερολουκάνικο βγήκε τελικά, αλλά προτιμώ το "αυθεντικό".
Την χειρότερη δοκιμή απ' όλες την κάναμε μια χρονιά, όταν ένας ανιψιός μου είπε να βάλουμε ζελεδάκια μέσα, Χαρίμπο νομίζω. Έτρωγε κάτι τέτοια στο Βέλγιο (εννοείται πως ήταν εντελώς διαφορετικά λουκάνικα εκείνα) και πρότεινε να το δοκιμάσουμε. Ευτυχώς που κάναμε μόνο δυο μικρά κομμάτια, ούτε τα σκυλιά δεν τα τρώγανε μετά...
Φυσικά, όλες αυτές οι δοκιμές έχουν γίνει αφού πρώτα έχει γίνει παραγωγή του κανονικού κι έχουμε περίσσευμα υλικών. Δεν χαλαλίζω τόσα κιλά κρέας, χορταρικών και λαδιού για μαλακίες που μπορεί να αποτύχουν...
Ενημερωτικά, συνδυάζεται τέλεια με πάπρικα και μπούκοβο.