Σελίδα 2 από 2
Re: καταψυξη
Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2021, 19:24
από Χαοτικός
Ζενίθεδρος έγραψε: 17 Νοέμ 2021, 16:09
Όταν αργεί κάτι να καταψυχθεί, το νερό δημιουργεί κρυστάλλους που καταστρέφουν τα κύτταρα. Εάν το αποψύξεις απότομα, οι κρύσταλλοι, όπως θα εξατμίζονται, θα σκοτώσουν και τα υπόλοιπα, και στο τέλος θα τρως νεκρή οργανική ύλη. Για αυτό και η κατάψυξη πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και η απόψυξη αργά.
Κόβουν τις κυτταρικές μεμβράνες. Αλλά αυτό έχει να κάνει με την κρυογονκή και το αν αν θα είναι ζωντανός ο οργανισμός μετά την απόψυξη. Στο φαγητό δεν σε νοιάζουν τα κύτταρα και η ακεραιότητα στους. Πρωτεΐνες θες να πάρεις και άλλα πράγματα. Οργανική ύλη δηλαδή.
Re: καταψυξη
Δημοσιεύτηκε: 17 Νοέμ 2021, 19:32
από klg
Πάντως σύμφωνα με τα
guidelines του FSIS είναι safe το να μαγειρέψεις απευθείας κατεψυγμένα κρέατα. Δεν ξέρω τα scientific specifics του γιατί είναι safe, απλά το αναφέρω.
Προφανώς έχει τεράστια σημασία και το πώς θα μαγειρέψεις την μπριζόλα. Αν θες να την κάνεις pan-sear για παράδειγμα, δεν θα πάει πολύ καλά το να την πετάξεις απευθείας στο pan από την κατάψυξη.
Re: καταψυξη
Δημοσιεύτηκε: 18 Νοέμ 2021, 11:44
από Δημοκράτης
Σέλευκας έγραψε: 17 Νοέμ 2021, 16:00
τι προσοχή θέλει δηλαδή; Το έψησα και το έφαγα
για το ωμο ψησιμο που λες το δεχομαι οτι εκει παίζει κανεις με λεπτομεριες
θέλει άλλο χρόνο για να ψηθεί , αν έχεις και άλλα υλικά μέσα μπορεί να τους αλλάξει την γεύση, θα βγάλει νερό
όλα παίζουν ρόλο , χημεία είναι στην τελική
Re: καταψυξη
Δημοσιεύτηκε: 18 Νοέμ 2021, 11:47
από perseus
Μια χαρα μπορεις αλλα προσεκτικα
Re: καταψυξη
Δημοσιεύτηκε: 18 Νοέμ 2021, 11:48
από perseus
Καραμελίτσα έγραψε: 17 Νοέμ 2021, 18:43
Υπάρχει κάποια συσκευή που να ψήνει μπριζόλα από κατάψυξη σε 10 λεπτά; Έστω 20;
Ναι το λενε ταιγκαν ,είναι νέα τεχνολογια.
Re: καταψυξη
Δημοσιεύτηκε: 18 Νοέμ 2021, 11:50
από Gherschaagk
perseus έγραψε: 18 Νοέμ 2021, 11:48
Καραμελίτσα έγραψε: 17 Νοέμ 2021, 18:43
Υπάρχει κάποια συσκευή που να ψήνει μπριζόλα από κατάψυξη σε 10 λεπτά; Έστω 20;
Ναι το λενε
ταιγκαν ,είναι νέα τεχνολογια.

Re: καταψυξη
Δημοσιεύτηκε: 18 Νοέμ 2021, 12:25
από Volk
panos291 έγραψε: 17 Νοέμ 2021, 18:01
Ζενίθεδρος έγραψε: 17 Νοέμ 2021, 16:09
Όταν αργεί κάτι να καταψυχθεί, το νερό δημιουργεί κρυστάλλους που καταστρέφουν τα κύτταρα. Εάν το αποψύξεις απότομα, οι κρύσταλλοι, όπως θα εξατμίζονται, θα σκοτώσουν και τα υπόλοιπα, και στο τέλος θα τρως νεκρή οργανική ύλη. Για αυτό και η κατάψυξη πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και η απόψυξη αργά.
Α μπραβο. Αυτο ακριβως κανουν τα blast chillers, αποτρέπουν την δημιουργία κρυσταλλων.
Απο κει και περα οταν θελετε να αποψυξετε κατι πχ κρεας, ο ιδανικός τροπος είναι να το παρετε απο την κατάψυξη και να το βαλετε στο ψυγείο μια μέρα πριν.

Re: καταψυξη
Δημοσιεύτηκε: 18 Νοέμ 2021, 12:29
από Volk
Εχω ψησει απειρες φορες μπριζολες και μπιφτεκια απευθειας απο τη καταψυξη στο φουρνο ή στα καρβουνα. Δεν παρατηρησα καποια διαφορα στη γευση και στην υφη στο τελικο αποτελεσμα.
Προθερμασμενος φουρνος στους 180 βαθμους και τα βαζω μεσα απευθειας πανω σε λαδοκολλα-ταψι ή και σε μεταλλικη γαστρα την οποια τη ξεσκεπαζω τα τελευταια 20 λεπτα.