!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Νηστεύετε;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Νηστεύετε;

Πιστεύω-Νηστεύω
15
41%
Πιστεύω αλλά δε νηστεύω, αυτά είναι παπάτζες.
2
5%
Δε πιστεύω αλλά νηστεύω για να ξεκοιλιαστώ με ευχαρίστηση το Πάσχα
3
8%
Δε πιστεύω αλλά νηστεύω. Και αν υπάρχει Θεός; Γιατί να μείνω στην απέξω;
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Δε πιστεύω αλλά νηστεύω μόνο μπροστά στις θείες και στα πεθερικά
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Δε πιστεύω, δε νηστεύω
17
46%

Σύνολο ψήφων: 37

stergiosbik

Re: Νηστεύετε;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stergiosbik »

Οσοι ενδιαφερεστε αξιζει νομιζω να το διαβασετε.
Ιδιως προς το τελος.

Νηστεία

Να λοιπόν που φτάσαμε και στην Μεγάλη Σαρακοστή. Από την Δευτέρα αρχίζουμε την νηστεία.
Η ερώτηση που προβάλλει είναι: Τι είναι τελικά η νηστεία; Και μία άλλη εξίσου σημαντική ερώτηση: Να κάνω νηστεία, αφού δεν μπορώ να κόψω τα πάθη και τις αμαρτίες μου;
Με όσα ξέρω αλλά κυρίως με όσα έμαθα στον Ιερό Άθωνα, θα προσπαθήσω να ψελλίσω λίγες σκέψεις. Είμαι σίγουρος για το ότι άλλοι αδελφοί και πνευματικοί πατέρες ξέρουν αλλά και εφαρμόζουν πολύ περισσότερα.
Τι είναι νηστεία; Είναι αποχή τροφών. Δεν τρώω και δεν πίνω κάποιες συγκεκριμένες τροφές.

Ωραία. Αλλά αυτό γίνεται και στην δίαιτα. Και εκεί ο γιατρός απαγορεύει να φάμε διάφορες τροφές. Σωστά. Συνεπώς υπάρχουν κοινά ανάμεσα στην νηστεία και στην δίαιτα.

Υπάρχει όμως και η διαφορά. Η δίαιτα είναι σεβαστή και επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους, από τους γιατρούς, για το υλικό και ευλογημένο, για το πλασμένο από τα χέρια του Θεού, σώμα μας.
Η νηστεία είναι εντολή του ίδιου του αγίου Θεού. Ο Χριστός νήστευε.
Η νηστεία είναι απόδειξη ότι αγαπώ τον Θεό. Η νηστεία είναι δείγμα γιά το ότι περιμένω τον Θεό. Δεν στερούμε τις τροφές, αφού με γεμίζει η αγάπη του Θεού και η προσευχή.
Ποιός ερωτευμένος δεν κάνει θυσίες, πολλές φορές αμέτρητες, όταν αγαπάει και περιμένει τον έρωτά του; Ποιος δεν πονάει όταν αγαπάει;
Ε, λοιπόν, το ίδιο είναι και στην πνευματική ζωή. Ο έρωτας της ψυχής είναι ο Χριστός. Αξίζει δηλαδή να αγωνίζεται η ψυχή, περιμένοντας, νηστεύοντας, με ταλαιπωρία πολλές φορές και κόπο, για να φανερώσει στον Χριστό ότι τον περιμένει, επειδή τον αγαπάει.
Και ενώ η δίαιτα δεν ωφελεί ψυχικά τον άνθρωπο, η νηστεία τον ωφελεί πάρα πολύ και σωματικά. Αποχή από παχυντικές τροφές είναι ότι καλύτερο για το σώμα.
Και επί πλέον, η νηστεία είναι μία παραδοσιακή μέθοδος ζωής. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, οι άνθρωποι, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εφαρμόζουν την αποχή από τροφές.
Γιατί τότε, και εμείς που πιστεύουμε στον αληθινό Θεό, που ζούμε μέσα στην ορθόδοξη Εκκλησία, που είμαστε βαπτισμένοι στην αγία κολυμβήθρα, που είμαστε το σώμα του Χριστού, να μην εφαρμόσουμε για ένα διάστημα την νηστεία; Για να απαλλαγούμε από τα βλαβερά, για να στερηθούμε τα νόστιμα αλλά επιβλαβή, να δείξουμε ότι αγαπούμε τον Χριστό και τον περιμένουμε.
Και τώρα η δεύτερη ερώτηση. Αξίζει να κρατάω την νηστεία, όταν δεν εγκρατεύομαι από τα άλλα;
Μα, και βέβαια αξίζει. Αξίζει, γιατί δείχνει ότι έχω διάθεση αγώνα, αλλά ακόμα δεν κατάφερα να κόψω όλα τα επιβαλαβή. Αξίζει, γιατί καλλιεργώ μέσα μου την ελπίδα ότι με τον λίγο αυτόν αγώνα μου, έστω και σιγά σιγά, θα με δει ο Θεός και θα με λυπηθεί και θα με βοηθήσει να νικήσω και τα άλλα επιβλαβή και βλαβερά για την ψυχή μου. Εξάλλου, δεν είμαστε όλοι πρωταθλητές. Πολλοί αγωνίζονται, λίγοι όμως κάνουν πρωταθλητισμό.
Αξίζει, έστω και λίγο, και σιγά σιγά, να μαθαίνουμε να ζούμε ολιγαρκείς. Και αξίζει πολύ, να ελπίζουμε στο ότι ο Χριστός μάς βλέπει και ακούει τον μικρό μας στεναγμό.
Αδελφοί μου, Καλή τεσσαρακοστή.

http://www.aprosver.gr/%ce%bd%ce%b7%cf% ... %b9%ce%b1/
Άβαταρ μέλους
Μπίστης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπίστης »

Ναι & ναι.
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".
Άβαταρ μέλους
Custom_F

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F »

Τσου.

Και να ηθελα βεβαια να νηστεψω, τι στο καλο θα ετρωγα; Ο,τι εχει αλευρι δεν το τρωω, πατατες, ρυζια, οσπρια εχουν αποκλειστει, φρουτα επισης. Αν εκοβα και τα ζωικα προιοντα... τι μας μενει ρε αδελφια;
Δε νηστευω λοιπον, αλλα η προσπαθεια που κανω ειναι μεγαλη και μπορει να μη γινεται για το "θειο" του πραγματος, αλλα στο τελος ολοι κανουμε ο,τι κανουμε για το καλο και συμφερον μας.
Αυτο κανω και γω.
Ο πιστος για να εξασφαλισει μια θεση αργοτερα, εγω για να διατηρησω αυτη που εχω, οσο πιο καλα μπορω.

HaTeRs GoNnA hAtE... :102:
νύχτα έγραψε: 23 Δεκ 2019, 09:51...η φιλία γενικώς μας εξημερώνει
Άβαταρ μέλους
chris

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris »

Ελα, έχουμε και polls; μπράβο στους διαχειριστές!
Αλλά έχω ένσταση, εγώ νηστεύω αλλά με εξαναγκάζουν κύριε πρόεδρε, ασκούν ψυχολογική βία πάνω μου και θέλοντας και μη νηστεύω... :-)
τι πρέπει να ψηφίσω;

ps: άσε που κατά λάθος έστειλα αυτή την απάντηση σε άλλο thread :-)))
c/
bluerose

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose »

stergiosbik έγραψε: 05 Απρ 2018, 14:51 Ποια 'Οσσα;
Δεν φανταζομαι κανενα μοναστηρι στον Κισσαβο;
Οσσα Θεσσαλονίκης
Άβαταρ μέλους
ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
Phorum.gr user: ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ »

chris έγραψε: 05 Απρ 2018, 16:30 Ελα, έχουμε και polls; μπράβο στους διαχειριστές!
Εγώ προσπάθησα να ανοίξω το πρωί αλλά δεν υπήρχε τέτοια επιλογή.

Μάλλον μεχρι στιγμής το προνομιο το διατηρούν μόνο πιστοποιημενοι και μοντς :a040:
Άβαταρ μέλους
Recondite

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Recondite »

Όχι και όχι. Και να πίστευα δεν θα νήστευα. Το ότι το έκανε ο Ιησούς δεν είναι επιχείρημα, κοπανούσε και τους μικροπωλητές στον ναο του Σολομώντα. Άσε που είναι ηλίθιο. Γιατί να κάνεις νηστεία από κρέας, λάδι, γαλακτοκομικά και κρασί; Κάνε από όλα, ψωμί και νερό πρέπει να τρως, και την Μεγάλη Εβδομάδα τίποτα, μόνο νερό.
Άβαταρ μέλους
Custom_F

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F »

Recondite έγραψε: 05 Απρ 2018, 16:40 Όχι και όχι. Και να πίστευα δεν θα νήστευα. Το ότι το έκανε ο Ιησούς δεν είναι επιχείρημα, κοπανούσε και τους μικροπωλητές στον ναο του Σολομώντα. Άσε που είναι ηλίθιο. Γιατί να κάνεις νηστεία από κρέας, λάδι, γαλακτοκομικά και κρασί; Κάνε από όλα, ψωμί και νερό πρέπει να τρως, και την Μεγάλη Εβδομάδα τίποτα, μόνο νερό.
Το ξυλο ποτε να πεφτει;

HaTeRs GoNnA hAtE... :102:
νύχτα έγραψε: 23 Δεκ 2019, 09:51...η φιλία γενικώς μας εξημερώνει
Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger »

Πιστεύω αλλά δεν νηστεύω. Εκτός από την μεγάλη εβδομάδα που δεν τρώω κρέας. Θα νηστέψω όμως όταν πάω να κοινωνήσω.

Let them make the first mistake. We make the last move.

bluerose

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bluerose »

Otto Weininger έγραψε: 05 Απρ 2018, 16:49 Πιστεύω αλλά δεν νηστεύω. Εκτός από την μεγάλη εβδομάδα που δεν τρώω κρέας. Θα νηστέψω όμως όταν πάω να κοινωνήσω.
Ναι αλλα πρώτα πρέπει να εξομολογηθείς. Κάτσε να δεις πρώτα αν μπορεις να κοινωνήσεις:P
Άβαταρ μέλους
chris

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από chris »

ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ έγραψε: 05 Απρ 2018, 16:34
chris έγραψε: 05 Απρ 2018, 16:30 Ελα, έχουμε και polls; μπράβο στους διαχειριστές!
Εγώ προσπάθησα να ανοίξω το πρωί αλλά δεν υπήρχε τέτοια επιλογή.

Μάλλον μεχρι στιγμής το προνομιο το διατηρούν μόνο πιστοποιημενοι και μοντς :a040:
Ούτε γω είμαι πιστοποιημένος, τι είναι πάλι τούτο;
χμμ, δεν δοκίμασα να κάνω εγώ poll....
Ουφ πια με τις διακρίσεις, ανοίξτε τα polls για τον λαό! :D
ψήφισα το 3ο αλλά να καταγραφεί ότι δεν με εκφράζει απόλυτα! :102:
c/
Άβαταρ μέλους
Otto Weininger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger »

bluerose έγραψε: 05 Απρ 2018, 16:51
Otto Weininger έγραψε: 05 Απρ 2018, 16:49 Πιστεύω αλλά δεν νηστεύω. Εκτός από την μεγάλη εβδομάδα που δεν τρώω κρέας. Θα νηστέψω όμως όταν πάω να κοινωνήσω.
Ναι αλλα πρώτα πρέπει να εξομολογηθείς. Κάτσε να δεις πρώτα αν μπορεις να κοινωνήσεις:P
Μπορώ. Είμαι καλός κατά βάθος.

Let them make the first mistake. We make the last move.

Άβαταρ μέλους
Recondite

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Recondite »

Custom_F έγραψε: 05 Απρ 2018, 16:47Το ξυλο ποτε να πεφτει;
Ένα αυτο-μαστίγωμα την Μ. Παρασκευή δεν θα έβλαπτε για να δείξεις την ευλάβειά σου.
Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα »

Ναι και ναι
...δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι...
Άβαταρ μέλους
Αγις

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις »

Δέν και δέν.