Σελίδα 2 από 30

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:22
από stergiosbik
EKPLIKTIKOS έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:15 Οι μπρικα δεν ειναι ακριβως εσπρεσο μηχανές. Μην το παρεις στραβα, κ εγώ εχω μια, αλλα δεν μπορεί να πιασει τις πιεσεις που χρειάζεται ο κανονικός εσπρεσο. Αν θες κατι καλυτερο κ φθηνότερο γι αυτο που έχεις, δοκιμασε λαβατσα κοκκινο. Ειναι αξιοπρεπης σε μπρικα λογω μειξης και κοψιματος, αν κ δεν ειναι κανας τοπ καφες.
Δεν ειναι μονο θεμα πιεσης.
Ειναι-κυριως- η θερμοκρασια.Οι μακινετες τον καινε τον καφε μιας και βραζουν στην ουσια το νερο οταν ο εσπρεσσο πρεπει να εκχυλιζεται σε θερμοκρασιες απο 92 εως 95 βαθμους βαριά.
Χωρις πλακα τωρα.Αυτη η μηχανη κανει παπαδες για τα χρηματα που κοστιζει και ανετα συγκρινεται με εσπρεσσιερες 200 ευρω.
Αρκει να τηρεις καποια πραγματα,που ουτως ή αλλως πρεπει να τηρεις με ολες τις μηχανες.
https://www.e-shop.gr/kafetiera-espress ... HAP.105204

Παντως για να λεμε την αληθεια,για πραγματικα καλο καφε πρεπει να παρει κανεις μια μεταχειρισμενη επαγγελματικη μηχανη με ενα κλειστρο οπως και εναν μεταχειρισμενο μυλο επαγγελματικο.
Λεω μεταχειρισμενα για να μην εκτοξευθει το κοστος.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:25
από Ερμής
Δηλαδή για τι ποσά μιλαμε;

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:30
από Nandros
Ερμής έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:12 Αν πίνεις πάνω από 2 καφέδες τη μέρα μπες στη σελίδα των εσπρεσσομηχανων Jura. Μη σε ξενίσει η τιμή για αρχή. Κανεις αποσβεση πολύ πολύ γρήγορα.
Σατανικέ πες μια γνώμη για τις Jura.
Ο πρωινός είναι Douwe σκέτος ή μισός-μισός με νες.
Το απόγευμα ξεκίνησα τώρα με τον κλασικό εσπρέσσο του μπρικιού.

Δεν θέλω να μπω στο παιγνίδι της μηχανής. Μου φαίνεται πολύ πιασοκωλέ η όλη επιχείρηση με τα κουπάκια μιας χρήσης.
stergiosbik έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:12 Η μακινετα δυστυχως δεν κανει εσπρεσο.Κατι σε μοκα περισσοτερο.
Η Bialetti που εβαλε ο Nandros εχει τις καλυτερες.H Brikka κανει παραπανω κρεμα.
Η Douwe Egberts για τα δικα μου γουστα ειναι απαραδεκτη.Η illy ειναι καλη οπως επισης και Jacobs αλλα συγκεκριμενα αυτος ο καφες...

και οχι ο arabica που εχει η εταιρεια.
Γενικα παντως το σημαντικοτερο πραγμα ειναι η σωστη παρασκευη του εσπρεσο και η μηχανη να ειναι καλη.
Καποιος που ξερει να φτιαξει εσπρεσο θα σου δωσει ενα πολυ αξιοπρεπες αποτελεσμα σε σχεση με καποιον που δε γνωριζει και ας εχει την καλυτερη πρωτη υλη.
Τον Douwe τον βρήκα σαν μοναδική λύση τότε, αφού δεν υπήρχε άλλος στιγμιαίος εσπρεσσο στα ΣΜ.
Τον illy τον χρησιμοποιεί ο ανεψιός μου στο καφέ/μπαρ στο παππουδοχωριό μου και τον σύστησε σαν καλό εσπρεσσο. Από κει και πέρα είναι δοκιμή και γούστο.
EKPLIKTIKOS έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:15 Οι μπρικα δεν ειναι ακριβως εσπρεσο μηχανές. Μην το παρεις στραβα, κ εγώ εχω μια, αλλα δεν μπορεί να πιασει τις πιεσεις που χρειάζεται ο κανονικός εσπρεσο. Αν θες κατι καλυτερο κ φθηνότερο γι αυτο που έχεις, δοκιμασε λαβατσα κοκκινο. Ειναι αξιοπρεπης σε μπρικα λογω μειξης και κοψιματος, αν κ δεν ειναι κανας τοπ καφες.
Καμία παρεξήγηση. Ήδη γνώριζα για την μειωμένη πίεση.
Έγραψα ήδη για τις μηχανές.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:32
από Beria
Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:06
Ο '' Ελληνικος'' θελει αργοοο ψησιμο σε καταλληλο μπρικι κ χαμηλη θερμοκρασια - κολαααασσσηηη κανενας εσπρεσσο δεν τον πλησιαζει
Το θεμα ειναι οτι τετοιες συνθηκες δεν ειναι ευκολες κ ετσι πινουμε τα νεροπλυματα μηχανης των καφε η τα βιαστικα γκαζιου των καφενειων κ φυσικο ειναι να μην μας αρεσουν
Και χαρμάνι που θα ανακαλύψεις σιγά, σιγά και με δοκιμές
Και καφεκόπτη που να τον ξέρεις

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:35
από Nandros
Beria έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:32
Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:06
Ο '' Ελληνικος'' θελει αργοοο ψησιμο σε καταλληλο μπρικι κ χαμηλη θερμοκρασια - κολαααασσσηηη κανενας εσπρεσσο δεν τον πλησιαζει
Το θεμα ειναι οτι τετοιες συνθηκες δεν ειναι ευκολες κ ετσι πινουμε τα νεροπλυματα μηχανης των καφε η τα βιαστικα γκαζιου των καφενειων κ φυσικο ειναι να μην μας αρεσουν
Και χαρμάνι που θα ανακαλύψεις σιγά, σιγά και με δοκιμές
Και καφεκόπτη που να τον ξέρεις
Καλά είναι όλα αυτά ρε παιδιά, αλλά δεν θα τρέχω στην Κόρινθο από το χωριό που μένω! :102:

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:37
από stergiosbik
Οι μονές ξεκινανε περιπου απο τα 7-8 κατοσταρικα και απο κανα 250αρι ο μυλος.
Παντως θεωρω πολυ πιο σημαντικο το να ξερει καποιος να φτιαξει εσπρεσσο παρα το ιδιο το μηχανημα.
Να εχει δηλαδη παντα καθαρη τη μηχανη,να ξερει να ρυθμισει την θερμοκρασια της μηχανης,να παταει σωστα (ισια δηλαδη) και με την απαιτουμενη δυναμη τον καφε (περιπου στα 14-15 κιλα),να πειραματιστει με το κοψιμο στον μυλο και χιλια δυο αλλα.
Σα να λεμε δηλαδη να μην ξερει καποιος οδηγηση και να τον βαλουμε στην πιστα.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:38
από Αγις
Beria έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:32
Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:06
Ο '' Ελληνικος'' θελει αργοοο ψησιμο σε καταλληλο μπρικι κ χαμηλη θερμοκρασια - κολαααασσσηηη κανενας εσπρεσσο δεν τον πλησιαζει
Το θεμα ειναι οτι τετοιες συνθηκες δεν ειναι ευκολες κ ετσι πινουμε τα νεροπλυματα μηχανης των καφε η τα βιαστικα γκαζιου των καφενειων κ φυσικο ειναι να μην μας αρεσουν
Και χαρμάνι που θα ανακαλύψεις σιγά, σιγά και με δοκιμές
Και καφεκόπτη που να τον ξέρεις
:g030:

και...

Εικόνα

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:39
από Ερμής
stergiosbik έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:37 Οι μονές ξεκινανε περιπου απο τα 7-8 κατοσταρικα και απο κανα 250αρι ο μυλος.
Παντως θεωρω πολυ πιο σημαντικο το να ξερει καποιος να φτιαξει εσπρεσσο παρα το ιδιο το μηχανημα.
Να εχει δηλαδη παντα καθαρη τη μηχανη,να ξερει να ρυθμισει την θερμοκρασια της μηχανης,να παταει σωστα (ισια δηλαδη) και με την απαιτουμενη δυναμη τον καφε (περιπου στα 14-15 κιλα),να πειραματιστει με το κοψιμο στον μυλο και χιλια δυο αλλα.
Σα να λεμε δηλαδη να μην ξερει καποιος οδηγηση και να τον βαλουμε στην πιστα.
Δηλαδη χιλιαρικο. Πας σε Jura και δε θα πιστεύεις το αποτέλεσμα.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:39
από Nandros
stergiosbik έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:37 Οι μονές ξεκινανε περιπου απο τα 7-8 κατοσταρικα και απο κανα 250αρι ο μυλος.
Παντως θεωρω πολυ πιο σημαντικο το να ξερει καποιος να φτιαξει εσπρεσσο παρα το ιδιο το μηχανημα.
Να εχει δηλαδη παντα καθαρη τη μηχανη,να ξερει να ρυθμισει την θερμοκρασια της μηχανης,να παταει σωστα (ισια δηλαδη) και με την απαιτουμενη δυναμη τον καφε (περιπου στα 14-15 κιλα),να πειραματιστει με το κοψιμο στον μυλο και χιλια δυο αλλα.
Σα να λεμε δηλαδη να μην ξερει καποιος οδηγηση και να τον βαλουμε στην πιστα.
Γι αυτό ξεκίνησα από τα απλά. Φαντάσου να έχω πάρει μηχανές, μύλους, κλπ και να μου περάσει η καύλα στο 3μηνο!

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:42
από Nandros
Αγις έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:38
:g030:

και...

Εικόνα
Με φαντάζομαι κατακαλόκαιρο, να ρίχνω ξύλα στην υδραυλική ξυλόσομπα, για να κάνει θράκα και μετά τον καφέ! :003:

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:42
από Λίνο Βεντούρα
Ερμής έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:39
stergiosbik έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:37 Οι μονές ξεκινανε περιπου απο τα 7-8 κατοσταρικα και απο κανα 250αρι ο μυλος.
Παντως θεωρω πολυ πιο σημαντικο το να ξερει καποιος να φτιαξει εσπρεσσο παρα το ιδιο το μηχανημα.
Να εχει δηλαδη παντα καθαρη τη μηχανη,να ξερει να ρυθμισει την θερμοκρασια της μηχανης,να παταει σωστα (ισια δηλαδη) και με την απαιτουμενη δυναμη τον καφε (περιπου στα 14-15 κιλα),να πειραματιστει με το κοψιμο στον μυλο και χιλια δυο αλλα.
Σα να λεμε δηλαδη να μην ξερει καποιος οδηγηση και να τον βαλουμε στην πιστα.
Δηλαδη χιλιαρικο. Πας σε Jura και δε θα πιστεύεις το αποτέλεσμα.
αφού οι γιούρα είναι πανάκριβες.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:43
από EKPLIKTIKOS
stergiosbik έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:22
Παντως για να λεμε την αληθεια,για πραγματικα καλο καφε πρεπει να παρει κανεις μια μεταχειρισμενη επαγγελματικη μηχανη με ενα κλειστρο οπως και εναν μεταχειρισμενο μυλο επαγγελματικο.
Λεω μεταχειρισμενα για να μην εκτοξευθει το κοστος.
Δικιο εχεις αλλα επειδη δεν είμαστε κροισοι δυσκολα θα δώσει καποιος χιλιαρικο πλας για να πινει ενα ρημαδοκαφε της προκοπης. Και πόσους θα πιεις μέχρι να κανεις απόσβεση, να πεις οτι θα επαιρνες απ εξω.

Εγω ειχα παρει μια gaggia baby ή classic, δε θυμάμαι αυτη τη στιγμή :fp: , και μύλο, αλλα πλεον έχω καταλήξει με κλασικη αηδια καψουλα λογω ευκολίας, κ οταν θέλω να πιω σωστο καφε, παιρνω απ έξω.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:44
από stergiosbik
Ερμής έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:39
stergiosbik έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:37 Οι μονές ξεκινανε περιπου απο τα 7-8 κατοσταρικα και απο κανα 250αρι ο μυλος.
Παντως θεωρω πολυ πιο σημαντικο το να ξερει καποιος να φτιαξει εσπρεσσο παρα το ιδιο το μηχανημα.
Να εχει δηλαδη παντα καθαρη τη μηχανη,να ξερει να ρυθμισει την θερμοκρασια της μηχανης,να παταει σωστα (ισια δηλαδη) και με την απαιτουμενη δυναμη τον καφε (περιπου στα 14-15 κιλα),να πειραματιστει με το κοψιμο στον μυλο και χιλια δυο αλλα.
Σα να λεμε δηλαδη να μην ξερει καποιος οδηγηση και να τον βαλουμε στην πιστα.
Δηλαδη χιλιαρικο. Πας σε Jura και δε θα πιστεύεις το αποτέλεσμα.
Αυτοματες ε;
Αν και ποτε δεν θελω να αποκλειω κατι,κραταω μικρο καλαθι.
Αλλά για να ειμαστε ειλικρινεις.
Ειναι σχεδον παρανοΐκο να δωσει καποιος ενα χιλαρικο για να πινει 2-3 καφεδες τη μερα.

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:46
από Niki
stergiosbik έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:44 [


Ειναι σχεδον παρανοΐκο να δωσει καποιος ενα χιλαρικο για να πινει 2-3 καφεδες τη μερα.
:oops:

Re: Περί εσπρέσσο

Δημοσιεύτηκε: 15 Απρ 2020, 21:47
από Ερμής
Λίνο Βεντούρα έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:42
Ερμής έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:39
stergiosbik έγραψε: 15 Απρ 2020, 21:37 Οι μονές ξεκινανε περιπου απο τα 7-8 κατοσταρικα και απο κανα 250αρι ο μυλος.
Παντως θεωρω πολυ πιο σημαντικο το να ξερει καποιος να φτιαξει εσπρεσσο παρα το ιδιο το μηχανημα.
Να εχει δηλαδη παντα καθαρη τη μηχανη,να ξερει να ρυθμισει την θερμοκρασια της μηχανης,να παταει σωστα (ισια δηλαδη) και με την απαιτουμενη δυναμη τον καφε (περιπου στα 14-15 κιλα),να πειραματιστει με το κοψιμο στον μυλο και χιλια δυο αλλα.
Σα να λεμε δηλαδη να μην ξερει καποιος οδηγηση και να τον βαλουμε στην πιστα.
Δηλαδη χιλιαρικο. Πας σε Jura και δε θα πιστεύεις το αποτέλεσμα.
αφού οι γιούρα είναι πανάκριβες.
Γι'αυτό ρώτησα πόσο πάει μια επαγγελματική Μεταχειρισμένη. Αν είναι στα ίδια επίπεδα πας σε μια τέτοια καινούργια. Το αποτέλεσμα είναι πάρα πάρα πολύ καλό και όπως είπα κάνεις απόσβεση. Στη δουλειά θέλαμε περί τους 10 καφέδες συνολικά τη μέρα. Αν τα βάλεις κατω η απόσβεση είναι σε λιγότερο από τρίμηνο σε σχέση με το να αγοράζεις