Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η Αθήνα να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ με τις οποίες θα δηλώνεται η θέση για τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, φαίνεται ότι δεν προκρίνει αυτή την επιλογή.
Μιλώντας σε ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, με θέμα «Ασφάλεια και προοπτικές για τους νέους ενεργειακούς δρόμους στη νοτιανατολική Μεσόγειο» άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα από μια μονομερή δημοσιοποίηση στον ΟΗΕ των συντεταγμένων που θεωρεί η Αθήνα ότι καθορίζουν τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ως εκ τούτου την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας.
«Η μονομερής δήλωση δε συνιστά κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας», ανέφερε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτησης αν η ελληνική πλευρά προτίθεται να αποστείλει αναλυτική περιγραφή των συντεταγμένων. «Η οριοθέτηση δε γίνεται μονομερώς με δήλωση, αλλά με συμφωνίες μεταξύ των κρατών και για αυτό βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και με την ιταλική και την αιγυπτιακή πλευρά», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.
Επικεντρώνουν σε προσπάθεια αποφυγής της πρωτοκόλλησης (καλά κάνουν και μακάρι να γίνει, αν και δύσκολο έτσι που άφησαν να εξελιχθούν τα πράγματα) αλλά για ποιό λόγο να μην δώσουμε κι εμείς συντεταγμένες? Θα μας κοστίσει τίποτα?
Δεν τα άφησε κανείς να εξελιχθούν έτσι, απλά δεν μπορούσε να γίνει τίποτα επί του παρόντος.
Η Τουρκία έφερε τις συντεταγμένες που συμφωνησε με άλλο κράτος στην γειτονιά, δηλαδή τη Λιβύη, θα πρέπει λοιπόν να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα πρώτα με Ιταλία ή/και Αίγυπτο, διαφορετικά μάλλον περισσότερο θα φανεί να είναι σε μειονεκτική θέση άμα τις φέρει μόνη της.
Echelon έγραψε: 22 Φεβ 2020, 08:27
Δεν είναι άχρηστο να δώσουμε συντεταγμένες στον ΟΗΕ. Άχρηστος είναι ο ίδιος ο ΟΗΕ. Γενικά όλοι αυτοί οι <παγκόσμιοι>> οργανισμοί είναι αναχρονιστικές πίπες, κάτι σαν μια παγκόσμια ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, των οποίων ο μόνος ρόλος είναι να μασάνε χρήμα. Καμιά χώρα, κανένα κράτος, που σέβεται τον εαυτό της/του δεν δίνει σημασία σε μερικούς διορισμένους καρεκλοκένταυρους.
+1
Απορώ γιατί ακόμα ασχολείται η κυβέρνηση μας με οηε και εε
Γι αυτό απορούν όλοι οι καφενοβιοι, όπως και το 2015 υπήρχε έξαρση τέτοιων αποριών στις πλατείες από διανοούμενους συμπολίτες μας που κατασκηνωναν. Είναι σύνηθες φαινόμενο γενικα.
Μπούμπη, δεν έχει σημασία τι διεκδικείς. Οι καρεκλοκένταυροι των διεθνών οργανισμών θα <<αποφασίσουν>> αυτό που μπορείς να τους επιβάλεις. Επαναλαμβάνω. Αν θέλεις να θεωρείσαι σοβαρή χώρα τους διεθνείς οργανισμούς πρέπει να τους έχεις γραμμένους στα @@ σου.
Ο ΟΗΕ δεν αποφασίζει για τίποτα. Στην Χάγη παίρνονται οι αποφάσεις και στο δικαστήριο της θαλάσσης, αν προσφύγουν οι δύο χώρες που έχουν διαμάχη. Και γίνεται αυτό ξέρετε, δεν πάνε όλοι να σκοτωθούν για τις αοζ όπως φαντασιωνεται ο παρανοϊκός νους του κάθε εθνικιστή.
Θα πρέπει να μάθεις ανάγνωση. Δεν μίλησα συγκεκριμένα για ΟΗΕ. Μίλησα για διεθνείς οργανισμούς. Η Χάγη είναι ένας από αυτούς. Πρέπει και αυτήν να την έχεις γραμμένη στα @@ σου, αν θες να λογίζεσαι ως σοβαρή χώρα. Δηλαδή η Χάγη θα καταδικάσει για ένα Χ ζήτημα τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ θα συμμορφωθούν; Νομίζω πως όντας ενήλικες ξέρουμε την απάντηση.
Εντάξει εσύ που γράφεις τον ΟΗΕ και την ΕΕ στα @@ σου φαίνεσαι άκρως σοβαρός καφενοβιος κατασκηνωτης, προκρίθηκε η άποψη σου, λύθηκε το θεματακι. Παράγγειλε τσιπουρακι τωρα και άσε τους διπλωμάτες να κάνουν τη δουλειά τους.
Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 22 Φεβ 2020, 08:42
Ο ΟΗΕ δεν αποφασίζει για τίποτα. Στην Χάγη παίρνονται οι αποφάσεις και στο δικαστήριο της θαλάσσης, αν προσφύγουν οι δύο χώρες που έχουν διαμάχη. Και γίνεται αυτό ξέρετε, δεν πάνε όλοι να σκοτωθούν για τις αοζ όπως φαντασιωνεται ο παρανοϊκός νους του κάθε εθνικιστή.
Θα πρέπει να μάθεις ανάγνωση. Δεν μίλησα συγκεκριμένα για ΟΗΕ. Μίλησα για διεθνείς οργανισμούς. Η Χάγη είναι ένας από αυτούς. Πρέπει και αυτήν να την έχεις γραμμένη στα @@ σου, αν θες να λογίζεσαι ως σοβαρή χώρα. Δηλαδή η Χάγη θα καταδικάσει για ένα Χ ζήτημα τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ θα συμμορφωθούν; Νομίζω πως όντας ενήλικες ξέρουμε την απάντηση.
Εντάξει εσύ που γράφεις τον ΟΗΕ και την ΕΕ στα @@ σου φαίνεσαι άκρως σοβαρός καφενοβιος κατασκηνωτης, προκρίθηκε η άποψη σου, λύθηκε το θεματακι. Παράγγειλε τσιπουρακι τωρα και άσε τους διπλωμάτες να κάνουν τη δουλειά τους.
Κούνα το κεφάλι σου, σύνελθε και ξαναδιάβασε τι έγραψα. Βασικά άσε, θα το ξαναγράψω επειδή έχω κέφια, χωρίς να ελπίζω ότι θα το καταλάβεις. Εγώ, εσύ, το οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπό δεν μπορεί να γράψει τους διεθνείς οργανισμούς γιατί δεν έχει κάποια <<συναλλαγή>> μαζί τους. Εγώ αναφέρθηκα σε ΧΩΡΕΣ/ΚΡΑΤΗ(το γράφω με κεφαλαία μπας και, αλλά δεν) που πρέπει να έχουν γραμμένους τους διεθνείς οργανισμούς. Εσύ αν θες πίστευε ότι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσσία, Γερμανία κλπ. δίνουν σημασία στο τι λέει ο κάθε καρεκλοκένταυρος του κάθε ΟΗΕ.
Κούνα το κεφάλι σου, σύνελθε και ξαναδιάβασε τι έγραψα. Βασικά άσε, θα το ξαναγράψω επειδή έχω κέφια, χωρίς να ελπίζω ότι θα το καταλάβεις. Εγώ, εσύ, το οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπό δεν μπορεί να γράψει τους διεθνείς οργανισμούς γιατί δεν έχει κάποια <<συναλλαγή>> μαζί τους. Εγώ αναφέρθηκα σε ΧΩΡΕΣ/ΚΡΑΤΗ(το γράφω με κεφαλαία μπας και, αλλά δεν) που πρέπει να έχουν γραμμένους τους διεθνείς οργανισμούς. Εσύ αν θες πίστευε ότι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσσία, Γερμανία κλπ. δίνουν σημασία στο τι λέει ο κάθε καρεκλοκένταυρος του κάθε ΟΗΕ.
Ελλάδα που να γράφει στα @@ της τον ΟΗΕ όμως είναι αυτό που περιέγραψα στο ποστ μου.
Μπούμπη, δεν έχει σημασία τι διεκδικείς. Οι καρεκλοκένταυροι των διεθνών οργανισμών θα <<αποφασίσουν>> αυτό που μπορείς να τους επιβάλεις. Επαναλαμβάνω. Αν θέλεις να θεωρείσαι σοβαρή χώρα τους διεθνείς οργανισμούς πρέπει να τους έχεις γραμμένους στα @@ σου.
Και κυνικά να το πάρεις, οι ΗΠΑ τους παίρνει να έχουν γραμμένο τον ΟΗΕ, εσένα όχι. Και γενικά μιλάμε για Χάγη και τα λοιπά, επειδή όπως λες έχεις το δίκιο σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς και τον καθορισμό της αοζ, που πάλι διεθνεις οργανισμοί ορίζουν τα όρια και ποιος δικαιούται. Τώρα εντάξει, συζητήσεις του τύπου στα άρχιδια μας όλα, πάμε να μπουκαρουμε στην πόλη, είναι για κάνα παραφορουμ του 2006.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας μπαχαλος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας μπαχαλος που τον αλυσοδένουνε.
Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 22 Φεβ 2020, 08:42
Και κυνικά να το πάρεις, οι ΗΠΑ τους παίρνει να έχουν γραμμένο τον ΟΗΕ, εσένα όχι. Και γενικά μιλάμε για Χάγη και τα λοιπά, επειδή όπως λες έχεις το δίκιο σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς και τον καθορισμό της αοζ, που πάλι διεθνεις οργανισμοί ορίζουν τα όρια και ποιος δικαιούται. Τώρα εντάξει, συζητήσεις του τύπου στα άρχιδια μας όλα, πάμε να μπουκαρουμε στην πόλη, είναι για κάνα παραφορουμ του 2006.
Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι η Ελλάδα μπορεί να γράψει τον κάθε ΟΗΕ. Κρατάω όμως πως φαίνεται να συμφωνείς ότι οι ΗΠΑ το έχουν γραμμένο. Σε γενικές γραμμές Διεθνές <<Δίκαιο>> είναι αυτό που μπορεί να επιβάλλει κάθε χώρα ανάλογα με την δυναμική της. Πρακτικά ΟΗΕ, Χάγη κλπ. είναι για να προσφεύγουν Παλαιστίνιοι, Κούρδοι κλπ.
Δεν είναι άχρηστο να δώσουμε συντεταγμένες στον ΟΗΕ. Άχρηστος είναι ο ίδιος ο ΟΗΕ. Γενικά όλοι αυτοί οι <παγκόσμιοι>> οργανισμοί είναι αναχρονιστικές πίπες, κάτι σαν μια παγκόσμια ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, των οποίων ο μόνος ρόλος είναι να μασάνε χρήμα. Καμιά χώρα, κανένα κράτος, που σέβεται τον εαυτό της/του δεν δίνει σημασία σε μερικούς διορισμένους καρεκλοκένταυρους.
+1
Γι αυτό απορούν όλοι οι καφενοβιοι, όπως και το 2015 υπήρχε έξαρση τέτοιων αποριών στις πλατείες από διανοούμενους συμπολίτες μας που κατασκηνωναν. Είναι σύνηθες φαινόμενο γενικα.
Φίλε μου κανενα σοβαρό κράτος δεν δίνει σημασία τι αποφασίζει ο κάθε οργανισμός. Τα παραδείγματα πολλά. Αφού τα κράτη δεν ακολουθούν τις γραμμές των οργανισμών όταν είναι αντίθετες με τα συμφέροντα τους, γιατί να τις ακολουθούμε εμείς;
Ολιγόστευαν οι σκύλοι,
και Αλλά εφώναζαν, Αλλά
και των Χριστιανών τα χείλη
φωτιά εφώναζαν, φωτιά.
+1
Φίλε μου κανενα σοβαρό κράτος δεν δίνει σημασία τι αποφασίζει ο κάθε οργανισμός. Τα παραδείγματα πολλά. Αφού τα κράτη δεν ακολουθούν τις γραμμές των οργανισμών όταν είναι αντίθετες με τα συμφέροντα τους, γιατί να τις ακολουθούμε εμείς;
+1
Αγαπητέ μου τα πραγματικά σοβαρά κράτη, πχ σκανδιναβικά που δίνουν σημασία στις αποφάσεις των οργανισμών. Υπάρχουν βέβαια και τα πολύ ισχυρά κράτη τύπου ΗΠΑ Ρωσία κλπ που μπορούν εως κάποιον βαθμό να μη δίνουν σημασία στους οργανισμούς και το διεθνές δίκαιο απολαμβανοντας κάποια ασυλία αλλά φυσικά αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα.
Αυτό που καταλαβαίνω σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας είναι ότι οι κυβερνώντες κοιτάζουν τις εξελίξεις μην ξέροντας τι να κάνουν, και γι'αυτό προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες για την αδράνεια τους.
Και δεν ξέρουν τι να κάνουν γιατί δεν διαθέτουν εμπειρία από διεθνείς σχέσεις, και δεν υπάρχει εθνικό πλάνο εξωτερικής πολιτικής, την στιγμή που υπάρχουν τόσες εξαρτήσεις από άλλες χώρες...
Παροτι εχω τα κεφια μου σημερα διαβαζοντας ολα αυτα τα απαραδεκτα εκνευριστηκα.
ΔΕΝ χρειαζεται η Ελλαδα να ανακηρυξει ΑΟΖ με αλλη χωρα προκειμενου να υποβαλει ΕΝΣΤΑΣΗ στο τουρκολιβυκο μνημονιο με παραθεση συντεταγμενων.
Θα μπορουσε να βαλει τις συντεταγμενες τουλαχιστον της υφαλοκρηπιδας των ελληνικων νησιων την οποια παραβιαζει το τουρκολιβυκο μνημονιο.
Αυτο ΕΠΙΒΑΛΟΤΑΝ απο τις διεθνεις πρακτικες να το κανει.
Δεν το εκανε και θα το βρει μπροστα της με εθνικη κριση στην οποια θα βγουμε και κατηγορουμενοι.
Ο Ερντογαν οταν θα στειλει το Ορουτς Ρεις στην Κρητη εαν παρεμποδιστει απο το ελληνικο ναυτικο θα το παιξει θυμα γιατι αυτος εχει δωσει συμφωνα με τη διεθνη πρακτικη συντεταγμενες της ΑΟΖ του στον ΟΗΕ ενω η Ελλαδα ΔΕΝ τις αμφισβητησε ουτε με παραθεση της υφαλοκρηπιδας των νησιων.
Ας ειναι ο ΟΗΕ αχρηστος. Εφοσον εμεις θελουμε να παμε στη Χαγη και η Χαγη ειναι το δικαστηριο του ΟΗΕ θα επρεπε να αμφισβητησουμε με ενσταση την ανακηρυξη της τουρκολιβυκης ΑΟΖ.
Πως;
Αναρτωντας στον ΟΗΕ την υφαλοκρηπιδα των ελληνικων νησιων που η τουρκικη ΑΟΖ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ.
Τοτε θα ειμαστε ΑΠΟ ΠΑΝΩ διπλωματικα ενω τωρα ο Ερντογαν μας εχει καβαλησει και μας πιτσιλαει.
Στη Χαγη αν τυχον παμε ο δικαστης θα μας πει, μπορει να αμφισβητειτε με τα λογια το τουρκολιβυκο μνημονιο αλλα την επισημη διαδικασια της ενστασης δεν την τηρησατε και ετσι στα διεθνη οργανα φαινεται να το αποδεχεστε.