Null έγραψε: 31 Ιούλ 2019, 14:27
Γιάννης έγραψε: 31 Ιούλ 2019, 14:21
Υπολείμματα καφέ (κατακάθια ελληνικού, ή από τη μηχανή του εσπρέσσο). Δεν τα πετάμε.
1. Αν έχουμε φυτά εσωτερικού χώρου, τα εμπλουτίζουμε με τον χρησιμοποιημένο αλεσμένο καφέ. Κάνει φανταστικό λίπασμα.
2. Επίσης, κατά καιρούς (όχι καθημερινά), ρίχνουμε στις τρύπες του νεροχύτη. Διαλύει τους λιπαρούς ρύπους, το κάνει γουλί χωρίς χλωρίνες και άλλα επιθετικά χημικά. Εξαφανίζει μυρωδιές και προλαμβάνει το βούλωμα.
Και τα τσόφλια από τα αβγά, καθώς και τις φλούδες από τις μπανάνες.Κάνε τα μείγμα και βάζε τα. Αν είσαι από αυτούς που πετάνε το νερό από την πρώτη βράση όταν φτιάχνουν φακές, μπορείς να το χώσεις και αυτό.
Δυστυχώς αυτό τον καιρό είμαι σε διαμέρισμα χωρίς εξωτερικούς χώρους (τη Β. Ευρώπη τους μέσα) και έχω μόνο μερικα γλαστράκια με μυρωδικά στο πρεβάζι. Παλιά που είχα κήπο, είχα βαρέλι-χωνευτήρι και έφτιαχνα δικό μου μίγμα. Έβαζα μέσα φλούδια από λαχανικά και φρούτα, τσόφλια από αυγά, υπολείμματα από καφέ και τσάι, και όλα τα ποώδη αποκλαδέματα από τον κήπο (φύλλα και χόρτα δηλαδή). Δεν χρειάστηκε να πληρώσω ποτέ για λίπασμα. Το βαρέλι πρέπει να είναι χωρίς πάτο, να έχει επαφή με το χώμα του κήπου για να πηγαινοέρχονται σκουλήκια και ζωύφια να κάνουν τη δουλειά τους, μετατρέπονται τα πάντα σε χώμα στο πι και φι.
Για τους αρχάριους: Δεν βάζουμε ποτέ μέσα αποφάγια κρέατος, κόκκαλα, ψωμί. Δεν συνεισφέρουν στη δημιουργία λιπάσματος, και προσελκύουν ποντίκια και αρουραίους.
Στον ίδιο κήπο είχα βάλει και βαρέλι που είχα συνδέσει με τα λούκια της σκεπής και μάζευε νερό της βροχής. Με βρυσάκι μονταρισμένο κοντά στη βάση, τζάμπα νερό για πότισμα.