Σελίδα 10 από 28
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 13:22
από hellegennes
Allah έγραψε: 23 Μαρ 2025, 09:15
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 23:03
Allah έγραψε: 22 Μαρ 2025, 16:53
Σοβαρά; Η κασερόπιτα δεν έχει κίτρινο τυρί μέσα;
Βάλε ξανά τα γυαλιά σου, μπάρμπα.
Τι δεν κατάλαβες;
Το κασέρι είναι είδος τυριού, και είναι κίτρινο.
Άρα η κασερόπιτα είναι είδος τυρόπιτας, και έχει μέσα κίτρινο τυρί.
Το πρόβλημα που έχετε εκεί πάνω μάλλον δεν είναι μόνο γλωσσικό.
Η κασερόπιτα δεν είναι είδος τυρόπιτας όπως η σπανακόπιτα δεν είναι είδος τσουκνιδόπιτας. Η τυρόπιτα είναι είδος πίτας που έχει λευκό τυρί και η κασερόπιτα είναι είδος πίτας που έχει κίτρινο τυρί. Απλά ελληνικά είναι. Κάνε μια προσπάθεια.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 13:22
από gassim
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 23:10
gassim έγραψε: 22 Μαρ 2025, 18:37
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 14:35
Ναι και φαντάζομαι ότι αυτό ίσχυε παντού μέχρι την σύγχρονη εποχή. Αλλά και να μην είναι έτσι, αυτό είναι συχνό φαινόμενο στην γλώσσα.
Λέμε τζιπ όλα τα 4χ4, χόβερκραφτ όλα τα αεριωθούμενα υδροσκάφη, σελοτέιπ όλες τις κολλητικές ταινίες, ποστ ιτ όλα τα αυτοκόλλητα χαρτάκια και ένα μάτσο άλλα. Όλα αυτά είναι μάρκες ή καταχωρημένα ονόματα.
Επίσης ΛΕΤΕ φέτα σχεδόν όλα τα λευκά τυριά στον νότο. Φέτα είναι το αιγοπρόβειο τυρί συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον απόλυτο, σύγχρονο ορισμό του, όχι το κατσικίσιο ας πούμε.
Βασικά και η φέτα σχετικά πρόσφατη έννοια είναι. Η λέξη που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες για τα λευκά τυριά παλιότερα ήταν απλώς "τυρί", από τον Όμηρο ως τον 19ο αιώνα. Το τυρί που έτρωγαν ήταν κατσικίσιο, πρόβειο ή αιγοπρόβειο και το έλεγαν τυρί. Η χρήση της λέξης "φέτα" συγκεκριμένα για τα λευκά τυριά είναι του 19ου αιώνα.
Όλα αυτά έχουν διατηρηθεί σε λέξεις όπως η τυρόπιτα, το τυρόψωμο, η κασερόπιτα, η κασεροκροκέτα, κτλ. Τα μεν έχουν κάποιο λευκό τυρί, τα δε κάποιο κίτρινο. Σχεδόν ποτέ δεν έχουν φέτα και κασέρι, γιατί είναι ακριβά τυριά.
Στον Βορρά διατηρήθηκε η απλή διάκριση τυρί = κάποιο λευκό τυρί και κασέρι = κάποιο κίτρινο τυρί, στον Νότο όχι.
Και τώρα για τα λευκά τυριά (και για τα κίτρινα) χρησιμοποιούμε την λέξη τυρί. Φέτα λέμε την φέτα.
Όντως λέμε τυρόπιτα και τυρόψωμο γιατί δεν έχουν απαραίτητα φέτα.
Η φέτα είναι πολύ σύγχρονη έννοια. Μέχρι που έγινε ΠΟΠ δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη χρήση της.
Εδώ την ξέραμε απο πιο παλιά την φέτα. Τουλάχιστον απο την δεκαετία του 80 που θυμάμαι εγώ, φέτα λέγαμε την φέτα και όχι όλα τα λευκά τυριά. Ο μόνος διαχωρισμός ήταν στην σκληρή φέτα και στην μαλακή φέτα.
ΠΟΠ έγινε πολύ αργότερα.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 13:25
από ΓΑΛΗ
gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:22
Τουλάχιστον απο την δεκαετία του 80 που θυμάμαι εγώ, φέτα λέγαμε την φέτα και όχι όλα τα λευκά τυριά. Ο μόνος διαχωρισμός ήταν στην σκληρή φέτα και στην
μαλακή φέτα.
ΠΟΠ έγινε πολύ αργότερα.
Η οποία δεν παίζει πια, παρά σε κάτι ξενέρωτες παραλλαγές.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 13:29
από gassim
ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:25
gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:22
Τουλάχιστον απο την δεκαετία του 80 που θυμάμαι εγώ, φέτα λέγαμε την φέτα και όχι όλα τα λευκά τυριά. Ο μόνος διαχωρισμός ήταν στην σκληρή φέτα και στην
μαλακή φέτα.
ΠΟΠ έγινε πολύ αργότερα.
Η οποία δεν παίζει πια, παρά σε κάτι ξενέρωτες παραλλαγές.
όντως όταν ήμασταν μικροί η μαλακή φέτα έσπερνε, ειδικά με ζεστό ψωμί.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 13:36
από ST48410
gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:22
Εδώ την ξέραμε απο πιο παλιά την φέτα. Τουλάχιστον απο την δεκαετία του 80 που θυμάμαι εγώ, φέτα λέγαμε την φέτα και όχι όλα τα λευκά τυριά. Ο μόνος διαχωρισμός ήταν στην σκληρή φέτα και στην μαλακή φέτα.
ΠΟΠ έγινε πολύ αργότερα.
Και του '70. Για την ακρίβεια τότε δεν υπήρχε η σημερινή μεγάλη ποικιλία σε άλλα λευκά τυριά. Κάτι μυζήθρες και ανθότυρα θυμάμαι μόνο. Αλλά αυτά τα συσκευασμένα που πρέπει να διαβάσεις οδηγίες για να βγάλεις άκρη τι είναι, δεν έπαιζαν τότε. Βαρελίσια φέτα παίρναμε κυρίως σκληρή ή μαλακή.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 13:36
από ΓΑΛΗ
gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:29
ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:25
gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:22
Τουλάχιστον απο την δεκαετία του 80 που θυμάμαι εγώ, φέτα λέγαμε την φέτα και όχι όλα τα λευκά τυριά. Ο μόνος διαχωρισμός ήταν στην σκληρή φέτα και στην
μαλακή φέτα.
ΠΟΠ έγινε πολύ αργότερα.
Η οποία δεν παίζει πια, παρά σε κάτι ξενέρωτες παραλλαγές.
όντως όταν ήμασταν μικροί η μαλακή φέτα έσπερνε, ειδικά με ζεστό ψωμί.
Κάπως έτσι. Βουτυρένια υφη, πιο φίνα γεύση. Χωρίς φυσικά να υποτιμάται η "αψαδα" της σκληρής σε άλλες εφαρμογές. Σήμερα, ακόμη και οι φέτες παίζουν σ´ ένα ψιλοαδιάφορο περίπου.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 13:38
από gassim
ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:36
gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:29
ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:25
Η οποία δεν παίζει πια, παρά σε κάτι ξενέρωτες παραλλαγές.
όντως όταν ήμασταν μικροί η μαλακή φέτα έσπερνε, ειδικά με ζεστό ψωμί.
Κάπως έτσι. Βουτυρένια υφη, πιο φίνα γεύση. Χωρίς φυσικά να υποτιμάται η "αψαδα" της σκληρής σε άλλες εφαρμογές. Σήμερα, ακόμη και οι φέτες παίζουν σ´ ένα ψιλοαδιάφορο περίπου.
απο μια άποψη καλύτερα γιατί έχουμε και χοληστερίνη.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 13:38
από ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:25
gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:22
Τουλάχιστον απο την δεκαετία του 80 που θυμάμαι εγώ, φέτα λέγαμε την φέτα και όχι όλα τα λευκά τυριά. Ο μόνος διαχωρισμός ήταν στην σκληρή φέτα και στην
μαλακή φέτα.
ΠΟΠ έγινε πολύ αργότερα.
Η οποία δεν παίζει πια, παρά σε κάτι ξενέρωτες παραλλαγές.
Ελληνικά καλούδια Κουκάκι και γαστρόνιο Καλλιδρομίου. Ζητάς την μαλακή Αρκαδίας και με ευχαριστείς μετά
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 13:39
από Beria
hellegennes έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:22
Allah έγραψε: 23 Μαρ 2025, 09:15
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 23:03
Βάλε ξανά τα γυαλιά σου, μπάρμπα.
Τι δεν κατάλαβες;
Το κασέρι είναι είδος τυριού, και είναι κίτρινο.
Άρα η κασερόπιτα είναι είδος τυρόπιτας, και έχει μέσα κίτρινο τυρί.
Το πρόβλημα που έχετε εκεί πάνω μάλλον δεν είναι μόνο γλωσσικό.
Η κασερόπιτα δεν είναι είδος τυρόπιτας όπως η σπανακόπιτα δεν είναι είδος τσουκνιδόπιτας. Η τυρόπιτα είναι είδος πίτας που έχει λευκό τυρί και
η κασερόπιτα είναι είδος πίτας που έχει κίτρινο τυρί. Απλά ελληνικά είναι. Κάνε μια προσπάθεια.
Η κασεροπιτα είναι σφολιάτα με
κασέρι
Δεν έχει γραβιέρα, γκούντα (sic), ή εμενταλ (κίτρινα τυριά)
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 13:41
από gassim
ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 12:15
Ερμής έγραψε: 23 Μαρ 2025, 11:03
Καραμελίτσα έγραψε: 23 Μαρ 2025, 10:41
Να υποθέσω ότι το έμμενταλ το λένε κασέρι φούιτ;
Ασε που έχει ίδια γεύση με την κεφαλογραβιερα ξερωγω
Εγώ πάντως δηλώνω ευθαρσώς ότι αν μου έδιναν να δοκιμάσω με κλειστά μάτια 20 λευκά και κίτρινα τυριά, το μόνο που θα ξεχώριζα με σιγουριά, θα ήταν τα λευκά από τα κίτρινα και από τα κίτρινα το κασέρι.
Να μπερδέψεις το γκούντα με το ένταμ άντε να το δεχτώ, αλλά υπάρχει περίπτωση να μην ξεχωρίσεις το κασέρι από το γκούντα ή το έμενταλ;
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 13:44
από ΓΑΛΗ
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:38
ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:25
gassim έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:22
Τουλάχιστον απο την δεκαετία του 80 που θυμάμαι εγώ, φέτα λέγαμε την φέτα και όχι όλα τα λευκά τυριά. Ο μόνος διαχωρισμός ήταν στην σκληρή φέτα και στην
μαλακή φέτα.
ΠΟΠ έγινε πολύ αργότερα.
Η οποία δεν παίζει πια, παρά σε κάτι ξενέρωτες παραλλαγές.
Ελληνικά καλούδια Κουκάκι και γαστρόνιο Καλλιδρομίου. Ζητάς την μαλακή Αρκαδίας και με ευχαριστείς μετά
Βρε χιπστερολατρεία, θενκς για την πληροφόρηση αλλά ξέρω κι εγώ πού να βρω το χ η ψ προϊόν αλλά δεν είμαι και τόσο ζόρικη στο φαϊ ώστε να "ξενητεύομαι", να ακριβοπληρώνω ή να μπαίνω σε λίστα αναμονής ώστε να βρω αυτό που πρώτα έβρισκα στο χαλαρό, σε μαγαζιά και ...λαϊκά μπακάλικα της γειτονιάς μου.
Ενιγουέι, αν βρεθώ στα παλιά μου λημέρια, θα ξαναπεράσω από Καλλιδρομίου, έτσι από περιέργεια. Από βιολογικά κλπ παίζουν τόσο στη γειτονιά μου όσο και στην αγορά της Καλλιθέας. Το κέντρο, το ξέρω καλύτερα από σένα, χρόνια τώρα. Τέρμα ξενέρωμα, λέμε.

Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 14:04
από Ασέβαστος
Καραμελίτσα έγραψε: 23 Μαρ 2025, 10:41
Να υποθέσω ότι το έμμενταλ το λένε κασέρι φούιτ;

καλό.
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 14:09
από ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:44
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:38
ΓΑΛΗ έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:25
Η οποία δεν παίζει πια, παρά σε κάτι ξενέρωτες παραλλαγές.
Ελληνικά καλούδια Κουκάκι και γαστρόνιο Καλλιδρομίου. Ζητάς την μαλακή Αρκαδίας και με ευχαριστείς μετά
Βρε χιπστερολατρεία, θενκς για την πληροφόρηση αλλά ξέρω κι εγώ πού να βρω το χ η ψ προϊόν αλλά δεν είμαι και τόσο ζόρικη στο φαϊ ώστε να "ξενητεύομαι", να ακριβοπληρώνω ή να μπαίνω σε λίστα αναμονής ώστε να βρω αυτό που πρώτα έβρισκα στο χαλαρό, σε μαγαζιά και ...λαϊκά μπακάλικα της γειτονιάς μου.
Ενιγουέι, αν βρεθώ στα παλιά μου λημέρια, θα ξαναπεράσω από Καλλιδρομίου, έτσι από περιέργεια. Από βιολογικά κλπ παίζουν τόσο στη γειτονιά μου όσο και στην αγορά της Καλλιθέας. Το κέντρο, το ξέρω καλύτερα από σένα, χρόνια τώρα. Τέρμα ξενέρωμα, λέμε.
Αφού λες «δεν παίζει πια», τί βρίσκεις δλδ; Είτε παίζει, είτε δεν βρίσκεις

Μιλάμε τώρα για φέτα να την απλώνεις με το μαχαίρι σαν βούτυρο
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 14:10
από Ασέβαστος
hellegennes έγραψε: 23 Μαρ 2025, 13:22
Allah έγραψε: 23 Μαρ 2025, 09:15
hellegennes έγραψε: 22 Μαρ 2025, 23:03
Βάλε ξανά τα γυαλιά σου, μπάρμπα.
Τι δεν κατάλαβες;
Το κασέρι είναι είδος τυριού, και είναι κίτρινο.
Άρα η κασερόπιτα είναι είδος τυρόπιτας, και έχει μέσα κίτρινο τυρί.
Το πρόβλημα που έχετε εκεί πάνω μάλλον δεν είναι μόνο γλωσσικό.
Η κασερόπιτα δεν είναι είδος τυρόπιτας όπως η σπανακόπιτα δεν είναι είδος τσουκνιδόπιτας. Η τυρόπιτα είναι είδος πίτας που έχει λευκό τυρί και η κασερόπιτα είναι είδος πίτας που έχει κίτρινο τυρί. Απλά ελληνικά είναι. Κάνε μια προσπάθεια.
Η ζαμπονοτυροπιτα τι χρώμα τυρί έχει;
Re: Γιατί ακόμα τα λένε όλα κασέρια;
Δημοσιεύτηκε: 23 Μαρ 2025, 14:12
από ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Επίσης επειδή είστε άνιωθοι και χρειάζεστε κάποιον να σας ξεβλαχέψει, συνιστώ γραβιερόπιτα νάξου στην αρχή της βουλιαγμένης. Ο τύπος καθημερινά ξεπουλάει πριν τις δέκα-ένδεκα
