!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Τα Βιβλία που Μας Διαμορφώνουν: Φιλοσοφικές Αναγνώσεις που Άλλαξαν τη Σκέψη μας

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.
Imperium

Re: Τα Βιβλία που Μας Διαμορφώνουν: Φιλοσοφικές Αναγνώσεις που Άλλαξαν τη Σκέψη μας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Imperium »

enaon έγραψε: 04 Μαρ 2025, 21:51 δήλωση εκανες, που ειχε πολυ ενδιαφέρον αν μπορεις να την αιτιολογήσεις,
[...]
τεσπα, κρατάμε νομίζω οτι την δήλωση την άφησες χωρίς αιτιολόγηση.
Τι να αιτιολόγησω ρε; Πας καλά; :D :D :D

Την "δήλωσή μου" οτι ο Αχιλλέας είχε θεά για μαμά;
Την "δήλωσή μου" οτι ήταν σωματικά άτρωτος, άρα όποιοι ισχυρισμοί για ανδρεία είναι κούφιοι;
Την "δήλωσή μου" οτι έπαιζε το πουλάκι του χαζεύοντας τους Αχαιούς απ το στρατόπεδό του;
Ή την "δήλωση μου" οτι για πεντακόσια χρόνια και βάλε, όλα αυτά διδάσκονταν σαν παραδείγματα προς μίμησιν; Και λέγονταν "Ελληνική Παιδεία";
Τέλεια.
Για μισό, να βρω μια θεά για μαμά, μια μαρμίτα να βουτηχτώ, έναν λόφο να στρατοπεδώσω να σας χαζεύω, και είμαστε έτοιμοι...

Αν θεωρείς οτι αυτές οι απλές παρατηρήσεις είναι "δηλώσεις" που θέλουν "αιτιολόγηση", μάλλον έχεις πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο απο εμένα. :P

Πες μας καλύτερα ποια σκηνή απ την Ιλιάδα σε έχει εμπνεύσει, και πώς - να δούμε αν υπάρχει βάση για περισσότερη ανάλυση και "αιτιολόγηση"! Βιντεάκια της πλάκας βάζει και ο Ρέμπελος, δεν μας λεν τίποτα.
Imperium

Re: Τα Βιβλία που Μας Διαμορφώνουν: Φιλοσοφικές Αναγνώσεις που Άλλαξαν τη Σκέψη μας

jason0 έγραψε: 04 Μαρ 2025, 22:01
sharp έγραψε: 04 Μαρ 2025, 21:55
Καραμελίτσα έγραψε: 04 Μαρ 2025, 20:25 Βασικά οι μόνοι αξιόλογοι χαρακτήρες στην Ιλιάδα είναι οι γυναικείοι. Το έπος μας δίδασκε από παλιά, ότι ο πολιτισμός πρέπει να βασιστεί στο γυναικείο φύλο, γιατί το αντρικό όλο σε ψωροπερηφάνεια και πολέμους οδηγεί, αλλά τότε δεν είχαμε την τεχνολογία να κάνουμε το αντρικό φύλο αχρειαστο για αναπαραγωγή. Το τέλειο καταγγελτικο έργο είναι, τρεις αιώνες μπροστά.
Οι ρόλοι είναι από τη φύση δοσμένοι. Δεν μπορούν οι γυναίκες με το μωρό στη κοιλιά να κυνηγάνε θηράματα, ούτε να κάνουν πολέμους.

Κι εσύ παρεμπ. δεν είσαι πολύ φιλειρηνική.
Ο πόλεμος δεν ξεκίνησε θεωρητικά γιατί ο άλλος έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη και οι άλλες δυο στράβωσαν;
Ακόμα χειρότερα ήταν τα πράγματα!
Δεν το βρήκε ο Πάρις μόνος του το μήλο, να πει- αχ, σε ποια θεά να το δώσω;
Η Έριδα (διχόνοια) του το έδωσε με εντολή να διαλέξει μια απ' τις ήδη στραβωμένες θεές (σιγά μην περίμεναν τον Πάρη για να στραβώσουν μεταξύ τους). Τι να κάνει ένα αθώο βοσκόπουλο εκεί πάνω στα κατσάβραχα που έβοσκε τα γίδια του; Ασέ που του είπαν οτι όποια θεά διαλέξεις θα σε ανταμείψει! Ίσως ξέχασαν να του πουν οτι οι άλλες δυο θα σε κάνουν να βλαστημήσεις την μέρα που γεννήθηκες. Διάλεξε ο φουκαράς την μιλφάρα, αναμενόμενο, κι από κει και πέρα γάμησε τα κι άφησε τα.

Υπόθεση λοιπόν, σαν αυτην που περιγράφει ο Τσιτσάνης - "Ήταν προμελετημένη, καρφωτή και λαδωμένη".

Οι άνθρωποι δεν ξέραν τι τους βρήκε.
nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo »

το τρουκαλο αν δεν εβαζε στην ιστορια τον αρη και το κκε θα εσκαγε- εξου και το χειροκροτημα

τα περισσοτερα ρεταλια =ρεμαλια απο τους θεατες ουτε που θα γνωριζαν για τι αναφερεται ο αιαντας

γμτ μου το εχω διαβασει αλλα ελαχιστα θυμαμαι περα απο οτι ο θανατος του αιαντα ειναι και ο θανατος
της ηρωικής εποχης και των θεων
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nemo την 05 Μαρ 2025, 07:33, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo »

γαλη η γαλη κατι καινουργιο θα εχει να πει ..αν εχει την ορεξη
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Nα πω κάτι σχετικά με τί; Με τα έπη και βιβλία με θέμα την αρχαία Ελλάδα ή κάτι άλλο;
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Imperium

Το θέμα του νήματος είναι βιβλία που μας διαμόρφωσαν η/και άλλαξαν την σκέψη μας.
Όχι αν έχουν λογοτεχνική αξία, είναι κλασσικά, κοκ.
nemo έγραψε: 05 Μαρ 2025, 07:21 το τρουκαλο αν δεν εβαζε στην ιστορια τον αρη και το κκε θα εσκαγε- εξου και το χειροκροτημα
Μα δεν νοείται Ιλιάδα χωρίς Άρη! :smt005: :smt005: :smt005:
Ή παππάς χωρίς στομφώδες κήρυγμα ΚΚΕ. Πουτουςβρίσκουν ρεεε;
περα απο οτι ο θανατος του αιαντα ειναι και ο θανατος
της ηρωικής εποχης και των θεων
Όταν ήμουν πιτσιρικάς η αδικία του θάνατου του Αίαντα μου είχε κάνει ζημιά. Σχεδόν έκλαιγα.
Μάλλον ακόμα δεν το έχω ξεπεράσει... :smt005: :smt005: :smt005:

Παίζει να ήταν η Ιλιάδα ένας απ' τους κύριους λόγους που έγινα ανθέλληνας. :P
Άβαταρ μέλους
Saturn
Phorum.gr user: Saturn

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Saturn »

Για την διαχρονική διχόνοια των Ελλήνων, έπρεπε να κλαις
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
Imperium

Στα ποίηματα να προσθέσω και κάποια απ τα ιστορικά του Καβάφη.

Με επηρέασαν:
Στα 200 πΧ , και
Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης (μια και λέγαμε για τον Μενέλαο :P )

Στο πρώτο βλέπω ένα σορό παρερμηνείες γουοκ, συνήθως σε σχολικες αναλύσεις, και γελάω. Φαντάζομαι θα τις έχουν δει και άλλοι.

Το Απολείπειν ο θεός Αντώνιον είναι το κάτι άλλο, υπερβατικό!
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Imperium έγραψε: 05 Μαρ 2025, 15:36 Στα ποίηματα να προσθέσω και κάποια απ τα ιστορικά του Καβάφη.

Με επηρέασαν:
Στα 200 πΧ , και
Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης

Στο πρώτο βλέπω ένα σορό παρερμηνείες γουοκ, συνήθως σε σχολικες αναλύσεις, και γελάω.

Το Απολείπειν ο θεός Αντώνιον είναι το κάτι άλλο, υπερβατικό!
Καλά, στο 200πΧ οι αλλού γι' αλλού "μεταφράσεις" χτυπάνε κόκκινο. Ακόμη και από λόγιους.

Το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα ποιήματα του Καβάφη είναι ιστορικά και με διαχρονική δυναμική γιατί αποτελούν σαφέστατες προσομοιώσεις της πολιτικής, ασχέτως χρόνου.

Όπως και να 'χει υπάρχουν νήματα για τον Καβάφη, καλό θα είναι η όποια συζήτηση για τα ποιήματα του να γίνει εκεί.

Ένα από τα τελευταία είναι αυτό

viewtopic.php?f=20&t=1996
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΓΑΛΗ την 05 Μαρ 2025, 15:47, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Imperium

Saturn έγραψε: 05 Μαρ 2025, 15:30 Για την διαχρονική διχόνοια των Ελλήνων, έπρεπε να κλαις
Έχω σχηματίσει πια την γνώμη ότι καμμία διχόνοια δεν έχουν στ' αλήθεια οι Έλληνες, όλοι από ακριβώς την ίδια πάστα είναι! :)
Imperium

ΓΑΛΗ έγραψε: 05 Μαρ 2025, 15:41 Όπως και να 'χει υπάρχουν νήματα για τον Καβάφη, καλό θα είναι η όποια συζήτηση για τα ποιήματα του να γίνει εκεί.
Sure, απλώς τα ανέφερα εδώ γιατι άπτονται της θεματολογίας.
Άβαταρ μέλους
Saturn

Αν εννοείς αυτό που κατάλαβα, αυτό δεν φέρνει διχόνοια?
δὸς αὐτοῖς, Κύριε, κατὰ τὰ ἔργα αὐτῶν ... κατὰ τὰ ἔργα τῶν χειρῶν αὐτῶν δὸς αὐτοῖς, ἀπόδος τὸ ἀνταπόδομα αὐτῶν αὐτοῖς
Imperium

Saturn έγραψε: 05 Μαρ 2025, 15:47 Αν εννοείς αυτό που κατάλαβα, αυτό δεν φέρνει διχόνοια?
Όχι.

Είναι σαν να δείς ένα ζευγάρι στον δρόμο να μαλώνει. Αν πας να τους χωρίσεις ή να επέμβεις, εσύ θα τις φας.

(Με άλλα λόγια, δεν είναι διχόνοια, είναι εθνικό σπορ
Διάβασαν πολύ Ιλιάδα και τους έμεινε μόνο η φιλονικία!)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Imperium την 05 Μαρ 2025, 15:57, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Άβαταρ μέλους
Saturn

λολ

μου θύμησες ένα ανέκδοτο τώρα, από το χωριό μου
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”