Έτσι ακριβώς.Νταρνάκας έγραψε: 05 Αύγ 2018, 01:18 Το "όσους" στην πρόταση "ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν" είναι υποκείμενο του "συμμετείχαν" και γι' αυτό πρέπει να γίνει "όσοι", επειδή το υποκείμενο στη νεοελληνική πρέπει να είναι πάντα στην ονομαστική, κατά Μπαμπινιώτη.
Αν πούμε όμως "Ευχαριστώ όσους συμμετείχαν", το "όσους" που είναι σε αιτιατική είναι και υποκείμενο του "συμμετείχαν" και αντικείμενο του "ευχαριστώ". Άρα το υποκείμενο μπορεί να είναι σε αιτιατική μόνο στην περίπτωση που είναι ταυτόχρονα και αντικείμενο άλλου ρήματος;
Δεν ξέρω αλλά αυτό το "όλους όσοι" μου ακούγεται σαν βαρβαρισμός κι ας είναι συντακτικά πιο σωστό. Κι επίσης, κατά την ίδια λογική δε θα έπρεπε να λέμε και "όλους αυτοί" ή "όλους εκείνοι" (τα οποία ακούγονται ακόμα χειρότερα);
"Σήμερα τιμούμε όλους αυτοί που θυσιάστηκαν..."
"Τι έχετε να πείτε σε όλους εκείνοι που σας κατηγορούν";
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Αγραμματοσύνη στο Phorum.gr
Re: Αγραμματοσύνη στο Phorum.gr
Πάνος Σκουρλέτης
Λοιπον Σαλιβερε τεστ
Χωρις google
Θελω να μου πεις την κλιση του ρηματος "εκπλήσσομαι" στο δευτερο προσωπο, στον πληθυντικο, στον αοριστο χρονο.
Χωρις google
Θελω να μου πεις την κλιση του ρηματος "εκπλήσσομαι" στο δευτερο προσωπο, στον πληθυντικο, στον αοριστο χρονο.
Νταρνάκας έγραψε: 05 Αύγ 2018, 01:18 Το "όσους" στην πρόταση "ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν" είναι υποκείμενο του "συμμετείχαν" και γι' αυτό πρέπει να γίνει "όσοι", επειδή το υποκείμενο στη νεοελληνική πρέπει να είναι πάντα στην ονομαστική, κατά Μπαμπινιώτη.
Αν πούμε όμως "Ευχαριστώ όσους συμμετείχαν", το "όσους" που είναι σε αιτιατική είναι και υποκείμενο του "συμμετείχαν" και αντικείμενο του "ευχαριστώ". Άρα το υποκείμενο μπορεί να είναι σε αιτιατική μόνο στην περίπτωση που είναι ταυτόχρονα και αντικείμενο άλλου ρήματος;
Δεν ξέρω αλλά αυτό το "όλους όσοι" μου ακούγεται σαν βαρβαρισμός κι ας είναι συντακτικά πιο σωστό. Κι επίσης, κατά την ίδια λογική δε θα έπρεπε να λέμε και "όλους αυτοί" ή "όλους εκείνοι" (τα οποία ακούγονται ακόμα χειρότερα);
"Τι έχετε να πείτε σε όλους εκείνοι που σας κατηγορούν";
Ακούγεται λάθος, διότι είναι λάθος και είναι λάθος, διότι δεν πρόκειται για δύο προτάσεις. Είχα βρει και παράδειγμα στα αρχαία που το επιβεβαιώνει, αν το ξαναβρώ θα το βάλω.
Αυτό συμβαίνει ήδη.Dorian έγραψε: 03 Αύγ 2018, 17:13 Εκτός αν μιλάμε για την εκ νεκρών ανάσταση της εβραϊκής γλώσσας ως υποχρεωτικής γλώσσας του Ισραήλ, εκεί ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Και σιγά το δύσκολο το ελληνικό αλφάβητο και γραφή που είναι και φωνητική που υποτίθεται αποτελεί παράγοντα οπισθοδρόμησης. Ασιατικοί λαοί Κινέζοι, Ιάπωνες, με μερικές χιλίάδες χαρακτήρες έχουν μείνει πολύ πίσω για αυτόΔεν μπορούν να συμμετάσχουν στον σύγχρονο κόσμο. Ο μόνος λόγος είναι ο αντιεθνικιστικός να διασπαστεί η γλωσσική γραμματική συνέχεια της γραμματείας, που θα αποκλείσει όλους τους μη εξειδικευμένους από την άμεση πρόσβαση σε παλαιότερα κείμενα. Η ανάγνωση θα γίνει τόσο κουραστική ως αδύνατη. Και βέβαια είναι δουλειά του κράτους να διατηρήσει την ελληνική γραφή. Σε αυτό τον τομέα είναι δουλειά του, αυτό είναι υπεύθυνο για την δημοτική εκπαίδευση, όχι να σέρνονται τα πράγματα τυχαία όπως λάχει.
Παρομοιως λεςsharp έγραψε: 05 Αύγ 2018, 02:06Νταρνάκας έγραψε: 05 Αύγ 2018, 01:18 Το "όσους" στην πρόταση "ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν" είναι υποκείμενο του "συμμετείχαν" και γι' αυτό πρέπει να γίνει "όσοι", επειδή το υποκείμενο στη νεοελληνική πρέπει να είναι πάντα στην ονομαστική, κατά Μπαμπινιώτη.
"Τι έχετε να πείτε σε όλους εκείνοι που σας κατηγορούν";![]()
Ακούγεται λάθος, διότι είναι λάθος και είναι λάθος, διότι δεν πρόκειται για δύο προτάσεις. Είχα βρει και παράδειγμα στα αρχαία που το επιβεβαιώνει, αν το ξαναβρώ θα το βάλω.
Έβγαλα από την τάξη αυτούς τους μαθητές που αντέγραφαν.
Με την λογική σου θα έπρεπε να πεις
Έβγαλα από την τάξη αυτούς οι μαθητές που αντέγραφαν.
Το βρίσκεις σωστό;
"τους μαθητές που αντέγραφαν" είναι επεξηγηματικό στο αυτούς. Έχει θέση αντικειμένου, όχι δευτερ. προτασης.
Έβγαλα από την τάξη όλους όσους αντέγραφαν.
-
mec
Νομίζω πρέπει να αναγνωρίσουμε ένα είδος έλξης (παρόμοιας με την έλξη του αναφορικού στα αρχαία) που είναι οικεία στο γλωσσικό αίσθημα.
Saliveros έγραψε: 31 Ιούλ 2018, 09:26 Είχα ξεκινήσει κάτι σχετικό στο παλιό Phorum, λίγο πριν την κατάρρευσή του.
ευτυχώς, πρώτα ήρθες εσύ στον κόσμο και μετά καθιερώθηκε η έννοια του χρόνου - άρα αποκλείεται να γεννήθηκες Σάββατο...
Μητσοτάκη πομπόμ-πομ
Εξεπλάγητε ή εκπλαγήκατε ή κουφαθήκατε.BILLO έγραψε: 05 Αύγ 2018, 01:51 Λοιπον Σαλιβερε τεστ
Χωρις google
Πάνος Σκουρλέτης
Όχι, διότι οι μαθητές αναφέρονται στο "αυτούς" το οποίο είναι το υποκείμενο του ρήματος "αντέγραφαν".sharp έγραψε: 05 Αύγ 2018, 02:22 Παρομοιως λες
Έβγαλα από την τάξη αυτούς τους μαθητές που αντέγραφαν.
Με την λογική σου θα έπρεπε να πεις
Έβγαλα από την τάξη αυτούς οι μαθητές που αντέγραφαν.
Το βρίσκεις σωστό;
Εφόσον υπάρχει το "που", λέμε "αυτούς που αντέγραφαν", αλλιώς "όλους όσοι αντέγραφαν".
Μόνο το "μαθητές" είναι επεξηγηματικό του "αυτούς""τους μαθητές που αντέγραφαν" είναι επεξηγηματικό στο αυτούς. Έχει θέση αντικειμένου, όχι δευτερ. προτασης.
Έβγαλα από την τάξη όλους όσους αντέγραφαν.
"όσους αντέγραφαν"; Ποιοί τους αντέγραφαν;
Πάνος Σκουρλέτης
Θα προσθέσω και το πιο απλό "νοιώσατε έκπληξη" για όσους δεν θυμούνται ή δεν έμαθαν τις κλίσεις.
Το "νοιώθω ή νιώθω" είναι πολύ πιο εύκολο ρήμα.
Γενικώς, το κάθε τι μπορεί να περιγραφεί/αποδοθεί/εκφρασθεί και με απλά ελληνικά, που είναι γνωστά σε όλους.
Το "νοιώθω ή νιώθω" είναι πολύ πιο εύκολο ρήμα.
Γενικώς, το κάθε τι μπορεί να περιγραφεί/αποδοθεί/εκφρασθεί και με απλά ελληνικά, που είναι γνωστά σε όλους.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Εξαιρούνται δημοσιογράφοι, πολιτικοί, διδάσκαλοι και λοιπαί ευπαθείς ομάδες.ΓΑΛΗ έγραψε: 05 Αύγ 2018, 10:58 Γενικώς, το κάθε τι μπορεί να περιγραφεί με απλά ελληνικά, που είναι γνωστά σε όλους.
Πάνος Σκουρλέτης
Αφού το λες και μόνος σου:Saliveros έγραψε: 05 Αύγ 2018, 10:40 Μόνο το "μαθητές" είναι επεξηγηματικό του "αυτούς"
"όσους αντέγραφαν"; Ποιοί τους αντέγραφαν;
"όλους όσους αντέγραφαν" είναι διαφορετικό από "όλους όσους τους αντέγραφαν"; Δεν υπάρχει σύγχιση.
Correct.mec_ έγραψε: 05 Αύγ 2018, 02:26 Νομίζω πρέπει να αναγνωρίσουμε ένα είδος έλξης (παρόμοιας με την έλξη του αναφορικού στα αρχαία) που είναι οικεία στο γλωσσικό αίσθημα.
Έτσι ακριβώς
Η μανία της διόρθωσης του όλους όσους και του κατ' αρχήν και κατ' αρχάς είναι απότοκος των ιντερνετικών ανοησιών τύπου είκοσι φράσεις που λέμε λάθος
gassim έγραψε: 07 Σεπ 2021, 14:12 Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 12 Απαντήσεις
- 480 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από George_V
-
- 21 Απαντήσεις