Allah έγραψε: 12 Φεβ 2025, 11:01
Το άλλο για την ιστορική ακρίβεια όταν πρόκειται για μυθικά πρόσωπα σε μια ταινία φαντασίας δεν πρόκειται καν να το σχολιάσω, το παραδίδω στην χλεύη που του αξίζει.
Χλεύη αξίζει σε όποιον θεωρεί ότι η μυθολογία δεν είναι κομμάτι της ιστορίας ενός λαού και μπορεί να λέει μαλακίες όπως ότι οι Αιγύπτιοι πίστευαν πως ο Ρα είχε μορφή κροκόδειλου και ήταν ένας σατανικός θεός που έπινε το αίμα βρεφών στην κούνια.
Γενικά, όποιος λέει ότι αν κάτι δεν είναι αλήθεια μπορείς να το παρουσιάσεις όπως θέλεις είναι κρετίνος. Ας πούμε, ούτε ότι ο γαλαξίας μας είναι ο μοναδικός στο σύμπαν είναι αλήθεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είσαι καραγκιόζης αν κάνεις ταινία για την ζωή του Αϊνστάιν και τον βάζεις να λέει ότι ξέρει πως υπάρχουν 2 τρισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Νετο Γκουερινο έγραψε: 12 Φεβ 2025, 09:17
Κείμενα από που να έχει χέλι;
Από την εποχή του Ομήρου;
Από την εποχή του Αχιλλέα.
Και από την εποχή του Αχιλλέα έχουμε
Κάτι άλλο;
Έχουμε ιστορικά κείμενα από την εποχή του Αχιλλέα; Για δείξε μου μερικά.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Καραμελίτσα έγραψε: 12 Φεβ 2025, 10:21
Να θυμίσω ότι τα κριτήρια του Χόλυγουντ για συμπερίληψη, προκειμένου να προταθεί ταινία για το βραβείο καλύτερης ταινίας εξακολουθούν να είναι να ισχύει ένα από τα παρακάτω:
A1. Lead or significant supporting actors
At least one of the lead actors or significant supporting actors is from an underrepresented racial or ethnic group.
• Asian
• Hispanic/Latinx
• Black/African American
• Indigenous/Native American/Alaskan Native
• Middle Eastern/North African
• Native Hawaiian or other Pacific Islander
• Other underrepresented race or ethnicity
A2. General ensemble cast
At least 30% of all actors in secondary and more minor roles are from at least two of the following underrepresented groups:
• Women
• Racial or ethnic group
• LGBTQ+
• People with cognitive or physical disabilities, or who are deaf or hard of hearing
A3. Main storyline/subject matter
The main storyline(s), theme or narrative of the film is centered on an underrepresented group(s).
• Women
• Racial or ethnic group
• LGBTQ+
• People with cognitive or physical disabilities, or who are deaf or hard of hearing
Εκτός αν έβγαζε τον Οδυσσέα κουφό ή μονόχειρα ή έκανε πρωταγωνιστή τον Πολύφημο, δεν θα μπορούσε να προταθεί για όσκαρ καλύτερης ταινίας χωρίς μαύρο στους πρωταγωνιστές.
Θα μπορούσε βέβαια να βάλει χαβανέζους για τους θιακήσιους, νησί το ένα νησί το άλλο και ο Οδυσσέας είχε πάει Αμερική, άλλωστε.
Ντηλητ δις!
Θα το διαβάσει ο ζτεο και θα πάθει εγκεφαλικό καθώς έχει ψηθεί πως πρόκειται για επιλογή καλλιτεχνικής έκφρασης και τυχαίο γεγονός που απλώς προέκυψε
Fluffy έγραψε: 25 Αύγ 2021, 12:22
Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.
Έχουν βλέπω υψηλά στάνταρ εκεί στα όσκαρ. Ήταν, δηλαδή, πάντα, αλλά τώρα το έχουν τερματίσει.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Έχουμε κείμενα που υπάρχουν τα ονόματα όλων των θεών που αναφέρει ο Όμηρος
Έχουμε κείμενα που αναφέρουν ότι ο Απόλλωνας είναι ο προστάτης της Τροίας όπως αναφέρει ο Όμηρος
Έχουμε κείμενα που αναφέρουν ότι οι ελληνικές πόλεις είχαν γεμίσει με δούλες από την μ.ασια γύρω στο 1200
Σε ένα από αυτά στην Πύλο υπάρχει και το προηγούμενο όνομα της Αλικαρνασσού,το Ζέφυρος
Νετο Γκουερινο έγραψε: 12 Φεβ 2025, 11:02
Και από την εποχή του Αχιλλέα έχουμε
Κάτι άλλο;
Έχουμε κείμενα που αναφέρουν ότι ο Απόλλωνας είναι ο προστάτης της Τροίας όπως αναφέρει ο Όμηρος
Έχουμε κείμενα που αναφέρουν ότι οι ελληνικές πόλεις είχαν γεμίσει με δούλες από την μ.ασια γύρω στο 1200
Σε ένα από αυτά στην Πύλο υπάρχει και το προηγούμενο όνομα της Αλικαρνασσού,το Ζέφυρος
Και τι σχέση έχουν όλα αυτά με αυτό που είπα; Καμμιά απολύτως.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Να θυμίσω ότι τα κριτήρια του Χόλυγουντ για συμπερίληψη, προκειμένου να προταθεί ταινία για το βραβείο καλύτερης ταινίας εξακολουθούν να είναι να ισχύει ένα από τα παρακάτω:
A1. Lead or significant supporting actors
At least one of the lead actors or significant supporting actors is from an underrepresented racial or ethnic group.
• Asian
• Hispanic/Latinx
• Black/African American
• Indigenous/Native American/Alaskan Native
• Middle Eastern/North African
• Native Hawaiian or other Pacific Islander
• Other underrepresented race or ethnicity
A2. General ensemble cast
At least 30% of all actors in secondary and more minor roles are from at least two of the following underrepresented groups:
• Women
• Racial or ethnic group
• LGBTQ+
A3. Main storyline/subject matter
The main storyline(s), theme or narrative of the film is centered on an underrepresented group(s).
• Women
• Racial or ethnic group
• LGBTQ+
Εκτός αν έβγαζε τον Οδυσσέα κουφό ή μονόχειρα ή έκανε πρωταγωνιστή τον Πολύφημο, δεν θα μπορούσε να προταθεί για όσκαρ καλύτερης ταινίας χωρίς μαύρο στους πρωταγωνιστές.
Θα μπορούσε βέβαια να βάλει χαβανέζους για τους θιακήσιους, νησί το ένα νησί το άλλο και ο Οδυσσέας είχε πάει Αμερική, άλλωστε.
Ντηλητ δις!
Θα το διαβάσει ο ζτεο και θα πάθει εγκεφαλικό καθώς έχει ψηθεί πως πρόκειται για επιλογή καλλιτεχνικής έκφρασης και τυχαίο γεγονός που απλώς προέκυψε
Μπαρούφες αυτά είναι κριτήρια για βραβεία όχι επιβολή για να κάνεις ταινία και ιδίως δεν μπορείς να τα επιβάλεις στον Νολαν.
Ντηλητ δις!
Μπαρούφες αυτά είναι κριτήρια για βραβεία όχι επιβολή για να κάνεις ταινία και ιδίως δεν μπορείς να τα επιβάλεις στον Νολαν.
Fluffy έγραψε: 25 Αύγ 2021, 12:22
Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.
Νετο Γκουερινο έγραψε: 12 Φεβ 2025, 11:39
Ιστορικές πληροφορίες από κείμενα είναι
αν δεν ειναι γραμμενες σε πλακες πηλινες δεν παραδεχονται τιποτα ...
πχ
ο κυκλαδιτικος πολιτισμος και δεν ειχε γραφη .....ενω ειχαν ολοι οι αλλοι στις ερημους
εμεις τα ειχαμε σε προφορικη προσφορα ...τα μαθαινανε απεξω που τα λεγανε σε γαμους και βαφτίσια
zteo έγραψε: 12 Φεβ 2025, 00:27
Διότι αυτό είναι ο μύθος η επιλογή της απόλυτης ελευθερίας να τον κάνεις ότι θέλεις.
Γιαυτό στην Ελληνική μυθολογία υπάρχουν τόσες παραλαγες για τους μύθους.
Εάν θέσουμε όρια ιστορικής ακριβείας στον μύθο ουσιαστικά στερούμε από τον καλλιτέχνη την ελευθερία της έκφρασης και τον εξαναγκαζουμε να πει την ίδια ιστορία ξανά και ξανά.
Με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να μην ξανά ασχοληθούν με κάτι τόσο περιοριστικο.
Θέλουμε λοιπόν η Ελληνική μυθολογία να αποτελεί πηγή έμπνευσης ακόμα και για το Χόλιγουντ η την θέλουμε να σαπίζει ξεχασμένη στις βιβλιοθήκες.
Άλλο πράγμα είναι η διασκευή, άλλο αυτό που συζητάμε.
Επειδή δε αναφέρθηκε η Ζήνα, δεν έκανε αρκετή ζημιά αυτή και ο Ηρακλής και οι 300 αρκετή ζημιά στο πώς βλέπει ο κόσμος την αρχαία Ελλάδα;
Ειδικότερα σε ένα πολιτικοποιημένο θέμα όπως αυτό, η επιλογή να αναπαρίσταται μια ελληνική θεότητα ως μαύρη, ανοίγει την συζήτηση για το αν στην ελληνική μυθολογία η Αθηνά ήταν μαύρη, τι φυλετική διάρθρωση είχαν οι πόλεις κράτη και λοιπές ανιστόρητες μαλακίες.
Δεν είναι έτσι απλά "μύθος είναι, ό,τι θέλεις τον κάνεις" γιατί είναι ιστορικός μύθος. Αυτός που δεν ξέρει μπορεί άνετα να πιστεύει ότι η θεά Αθηνά στην αρχαιοελληνική μυθολογία ήταν μαύρη, όπως μπορεί να πιστεύει ότι κυκλοφορούσαν πολεμίστριες με δερμάτινα μίνι που έπαιζαν τάβλι και αγόραζαν ντομάτες πληρώνοντας με δηνάρια.
Αυτό είναι το θετικό η ταινία να αποτελέσει κίνητρο να ψάξει κάποιος για την ελληνική μυθολογία και μα εμπνευστεί από αυτή.
Αυτός που απλά θα πιστέψει ότι η Αθήνα είναι μαύρη θα πιστέψει ότι του δώσουν να φάει. Οπότε τζάμπα ανησυχείς για το τι θα πιστέψει αυτός.
Νετο Γκουερινο έγραψε: 12 Φεβ 2025, 11:39
Ιστορικές πληροφορίες από κείμενα είναι
Τρομερές ιστορικές πληροφορίες. Οι οποίες πληροφορίες είναι γνωστές σε εμάς, γιατί εμείς τις αποκρυπτογραφήσαμε, αλλά ο Όμηρος δεν θα τα κατάφερνε ποτέ, αν δηλαδή μπορούσε να τα βρει κάπου, γιατί μιλάμε για αιώνες μετά.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
zteo έγραψε: 12 Φεβ 2025, 12:00
Αυτό είναι το θετικό η ταινία να αποτελέσει κίνητρο να ψάξει κάποιος για την ελληνική μυθολογία και μα εμπνευστεί από αυτή.
Αυτός που απλά θα πιστέψει ότι η Αθήνα είναι μαύρη θα πιστέψει ότι του δώσουν να φάει. Οπότε τζάμπα ανησυχείς για το τι θα πιστέψει αυτός.
Καλά, δεν μένω και ξάγρυπνος, αλλά σαφώς με ενοχλεί και με εκνευρίζει η ιστορική παραπληροφόρηση. Εξάλλου ξέρουμε ότι δεν είναι καλλιτεχνική επιλογή, είναι πολιτική επιλογή. Κι αυτό με εκνευρίζει ακόμα περισσότερο. Δεν έχω πρόβλημα με την καλλιτεχνική άδεια, όμως εδώ δεν έχουμε αυτό.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,