Η έννοια του σωφρονισμού περιλαμβάνει το στοιχείο της μεταμέλειας. Και προκύπτει η εξής παραδοχή: Οτι άμα κλείσεις έναν δολοφόνο για κάποια χρόνια στην φυλακή, αυτός θα "μεταμεληθεί".Cecily Anne έγραψε: 02 Οκτ 2021, 16:55Απαντάω και σε σένα και στον aljawn, για να μην κάνω διπλά ποστ.ΓΑΛΗ έγραψε: 02 Οκτ 2021, 15:47Εμένα η δράστις, μου γυρίζει τα άντερα, χωρίς καν να έχω υποστεί γρατζουνιά. Και δεν είναι μια στιγμιαία αλλά διαρκής αίσθηση, που με οργίζει κάθε φορά που το σκέφτομαι.Cecily Anne έγραψε: 02 Οκτ 2021, 14:36
Δεν μπορεί να ανακάμψει το θύμα. Οι μεταμοσχέσεις προσώπου είναι σε πολύ χαμηλό ερευνητικό στάδιο, η αποκατάσταση έχει μικρές πιθανότητες, πρακτικά δε θα επανέλθει ποτέ. Αν το κριτήριο είναι ότι ζει, ναι ζει. Εγώ στη θέση της δεν ξέρω κατά πόσο θα την πάλευα να ζω έτσι, να μη σχολιάσω ότι δε θα καθόμουν να ασχολούμαι με τις αποφάσεις του δικαστηρίου. Δεν μπορείς να συνέλθεις μετά από τέτοιες βλάβες και είναι τελείως αστείο να συζητάμε εδώ πέρα αυτή τη στιγμή για "τα προβλήματα" που δημιουργούν τα ΜΜΕ στην ελληνική δικαιοσύνη, όταν η ελληνική δικαιοσύνη θα την βγάλει έξω σε μερικά χρονάκια, ενώ η άλλη θα τρώει στη μάπα χειρουργεία και θεραπείες αποκατάστασης. Ειλικρινά, θέλω να βρεθεί ένας να μου πει αν θα είχε το ψυχικό σθένος να τραβάει όσα τραβάει τώρα η κοπέλα αυτή και δε θα της είχε ήδη κάνει τα άντερα της κόμπο στο λαιμό.
Και σαφώς δεν είμαι η μόνη.
Οπότε, το ερώτημα είναι αν τελικώς οι νόμιμες "απαλές" ποινές είναι η πιο σύντομη οδός για την αυτοδικία. Ναι ξέρω, το γνωστό ποίημα είναι "εγώ θα έκανα αυτό .... αλλά η κοινωνία πρέπει να κάνει το άλλο".
Πολύ πειστικό ως επιχείρημα, δε λέω.
Έτσι όπως έχει καταντήσει το πράγμα με τις ποινές πλέον, πιο λογικό είναι να την ξεπαστρέψει και να πετάξει και αυτή ένα ψυχιατρικό λόγο, που κι αυτή κι αν δικαιολογεί ενα σωρό μετά από αυτό που της συνέβη, παρά να ζήσει την υπόλοιπη ζωή της με το φόβο. Και άντε μετά δώστε της άδικο. Ναι, κανείς μας δε λέει ναι στην αυτοδικία πρακτικά, αλλά τελικά όλοι το ίδιο σκεφτόμαστε, γιατί ουσιαστικά το ποινικό σύστημα είναι βασισμένο στο δράστη. Πώς να τιμωρήσω το δράστη, πώς να σωφρονίσω το δράστη, πώς να περάσει καλά ο δράστης στη φυλακή, πώς να επανενταχτεί ο δράστης στην κοινωνία. Το ότι ο δράστης μπαίνει φυλακή, για να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο από την παρουσία του το έχουμε καλά καλά ξεχάσει πλέον.
Στην πράξη βέβαια διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν δολοφόνοι που έχουν μεταμεληθεί πριν καν φυλακιστούνε, ενώ άλλοι δεν μεταμελούνται ούτε στον αιώνα τον άπαντα.