!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Φρούτα

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
Μηχανικός

Re: Φρούτα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μηχανικός »

fagano3 έγραψε: 19 Ιουν 2019, 12:02 Α και μια ερωτηση.

Σαν παιδι,πριν 30 χρονια, δεν θυμαμαι να ειχα δει ποτε αβοκαντο σε μαναβικο ουτε λωτο.Ακτινιδιο μετα το 90.

Στη νοτια Ελλαδα ειχαν τετοια φρουτα πριν 30 χρονια;
Το αβοκάντο καλλιεργείται εδώ πάνω από 40 χρόνια.

Τον λωτός το είχαν και οι αρχαίοι Έλληνες, καλλιεργείται εδώ από τα αρχαία χρόνια.

Ο λωτός είναι πολύ παρεξηγημένο φρούτο. Πηγαίνουν και παίρνουν ημιάγουρους λωτούς από το μανάβικο που είναι μια αηδία.
Μόνο άμα φας γινωμένο φρούτο πάνω στο δέντρο θα καταλάβεις για τι απόλαυση πρόκειται. Πρέπει βέβαια να γνωρίζεις κάποιον που έχει τέτοια δένδρα ή να έχεις στην αυλή σου αν μένεις στην Καλαμάτα. :D
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μηχανικός την 19 Ιουν 2019, 12:16, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
fagano3

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fagano3 »

Ερμής έγραψε: 19 Ιουν 2019, 12:08 Στη Νότια Ελλάδα έχουμε και δέντρα λωτών και αβοκάντο. Απο μικρό παιδί τα θυμάμαι.
Λωτό μάλιστα είχαμε παλιά και στο πατρικό του πατέρα μου. Αλλά με την ανακαίνιση ξηλώθηκαν όλα
Ακτινίδια όχι.
Λωτο μου ειπαν οτι εχει και στο χωριο μου.Μου φαινεται παραξενο γιατι ποτε δεν θυμαμαι τετοιο φρουτο.

ΤηΝ τελευταια φορα το βρηκα στο Βασιλοπουλο αλλα της Ελλαδος ειναι πιο μικροι απο αυτους της Ισπανιας.

Φοβερο φρουτο αλλα βεβαια μονο σαν φρουτο σκετο ενω το αβοκαντο πραγματικα μπορει να συνδιαστει με τα παντα.
Άβαταρ μέλους
shrike
Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike »

fagano3 έγραψε: 19 Ιουν 2019, 12:02
Uppercut έγραψε: 07 Ιουν 2019, 20:47 Αβοκάντο τρώτε;
Ναι τρελαινομαι.

Εδω ειναι σαν τη κοκα κολα.Παει με ολα.

Μου αρεσει πολυ με ντοματα ή σε σαντουιτσ με σολομο ή σαν σαλτσα για το ψαρι.

Α και μια ερωτηση.

Σαν παιδι,πριν 30 χρονια, δεν θυμαμαι να ειχα δει ποτε αβοκαντο σε μαναβικο ουτε λωτο.Ακτινιδιο μετα το 90.

Τα ακτινίδια νομίζω κάπου εκεί γύρω στο '90 τα μάθαμε/ήρθαν στην Ελλάδα. Και η περιοχή που ασχολήθηκε περισσότερο με την καλλιέργειά τους ήταν η Πιερία, αν θυμάμαι καλά.

Αβοκάντο έχει τύχει να το μάθω πολύ μικρός τυχαία, επειδή ο κολλητός μου όταν ήμουν στο δημοτικό (40+ χρόνια πριν) είχε έρθει απ' έξω, γενικά ήταν μια οικογένεια ΟΗΕ, και ο πατέρας του έφερνε διάφορα πράματα από το εξωτερικό που πηγαινοερχόταν συχνά λόγω δουλειάς (τότε έμαθα και μπόλικα ευρωπαϊκά τυριά που εδώ δεν τα πολυ-ξέραμε, έφερνε διάφορα για φοντύ). Νομίζω όμως ότι εδώ δεν κυκλοφορούσαν, κι εγώ αρκετά μεγάλος θυμάμαι να τα πρωτο-είδα σε μανάβικο.

Τους λωτούς όμως τους ήξερα από πάντα, είναι κι αυτοί στην ίδια κατηγορία με τα "σπάνια" και εξωτικά; Ίσως φταίει ότι είχαμε λωτό (δέντρο) σε ένα κτήμα στο χωριό και τους ξέρω από εκεί, δεν ξέρω...

Άβαταρ μέλους
shrike

fagano3 έγραψε: 19 Ιουν 2019, 12:12
Ερμής έγραψε: 19 Ιουν 2019, 12:08 Στη Νότια Ελλάδα έχουμε και δέντρα λωτών και αβοκάντο. Απο μικρό παιδί τα θυμάμαι.
Λωτό μάλιστα είχαμε παλιά και στο πατρικό του πατέρα μου. Αλλά με την ανακαίνιση ξηλώθηκαν όλα
Ακτινίδια όχι.
Λωτο μου ειπαν οτι εχει και στο χωριο μου.Μου φαινεται παραξενο γιατι ποτε δεν θυμαμαι τετοιο φρουτο.

ΤηΝ τελευταια φορα το βρηκα στο Βασιλοπουλο αλλα της Ελλαδος ειναι πιο μικροι απο αυτους της Ισπανιας.

Φοβερο φρουτο αλλα βεβαια μονο σαν φρουτο σκετο ενω το αβοκαντο πραγματικα μπορει να συνδιαστει με τα παντα.
Α, ΟΚ. Ναι ρε συ, κι εγώ τους ξέρω από πολύ μικρός και ποτέ δεν θυμάμαι να τους αντιμετωπίζαμε σαν κάτι εξωτικό.

Φοβερό φρούτο όπως λες, αλλά μην κάνεις τη μαλακία να το φας πριν ωριμάσει τελείως (μπορεί να μπερδευτεί κάποιος που δεν τα ξέρει, λόγω χρώματος). Μουδιάζει όλο το στόμα, σαν να έχεις μόλις φύγει από τον οδοντίατρο είναι. :lol:

fagano3

Μηχανικός έγραψε: 19 Ιουν 2019, 12:11
fagano3 έγραψε: 19 Ιουν 2019, 12:02 Α και μια ερωτηση.

Το αβοκάντο καλλιεργείται εδώ πάνω από 40 χρόνια.

Τον λωτός το είχαν και οι αρχαίοι Έλληνες, καλλιεργείται εδώ από τα αρχαία χρόνια.
Ναι οι γνωστοι λωτοφαγοι.

Εννοω αν ειχε μαζικη παραγωγη.Το ιδιο και για το αβοκαντο.

Ισπανια που το ξερουν καλα λογω λατινικης αμερικης εχουν αρκετα πιατα που το συνδιαζουν.Για Ελλαδα δεν ξερω κανενα φαγητο με αβοκαντο.
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

Μου αρέσουν τα κεράσια, οι μπανάνες, τα κυδώνια, τα ρόδια και τα βερύκοκα. Και φυσικά καρπούζια και πεπόνια.

Αυτές είναι οι αγαπημένες μου γεύσεις και δεν τις βαριέμαι ποτέ.

Μου αρέσουν και πολλά άλλα φρούτα (ανάλογα με την εποχή) αλλά αυτά είναι το τοπ μου.

Χωρίς αβοκάντο, ανανάδες, ακτινίδια κλπ δεν έχω πρόβλημα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής »

ανανας, μπανάνα, ροδακινα, πεπόνι, μήλο. Απο τα συμβατικά.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"
Άβαταρ μέλους
shrike

Ερμής έγραψε: 19 Ιουν 2019, 12:42 ανανας, μπανάνα, ροδακινα, πεπόνι, μήλο. Απο τα συμβατικά.
Μπορεί να το 'χω ξαναπεί (ξεχνάω γιατρέ μου, ξεχνάω...) αλλά τα 3 τοπ που έχω βάσει εποχής είναι:
Καλοκαίρι: ροδάκινο.
Χειμώνας: πορτοκάλι.
Άνοιξη: φράουλα.

Θα έλεγα και το σταφύλι για φθινόπωρο, αλλά κι εκείνο από καλοκαίρι ξεκινά...

Μιλάω για τοπ, φυσικά. Πολλά φρούτα μ' αρέσουν (σχεδόν όλα).
Στα δε ροδάκινα, τα κορυφαία σε γεύση είναι τα πλακέ (αυτά που κάποιοι τα λένε "ούφο").

fagano3

shrike έγραψε: 19 Ιουν 2019, 12:46 [
Θα έλεγα και το σταφύλι για φθινόπωρο, αλλά κι εκείνο από καλοκαίρι ξεκινά...

για αυτο και το λενε φθιν-οπωρο :P
Άβαταρ μέλους
Ερμής

Το πορτοκάλι,μανταρίνι,λεμόνι τα έχω σχεδόν σιχαθεί, δεν αντέχω ούτε τη μυρωδιά τους πλέον, ειδικά το μανταρίνι.

Όσο για τα Saturn Peaches ήταν δυστυχώς μια κίνηση που δεν έκανα κάπου στο 2010 να τα εισάγω, τα φοβήθηκα.
Για εμένα όμως πιο νόστιμος είναι ο παραδοσιακός Ελ γιερμάς.
Άβαταρ μέλους
shrike

Ερμής έγραψε: 19 Ιουν 2019, 12:52 Το πορτοκάλι,μανταρίνι,λεμόνι τα έχω σχεδόν σιχαθεί, δεν αντέχω ούτε τη μυρωδιά τους πλέον, ειδικά το μανταρίνι.

Όσο για τα Saturn Peaches ήταν δυστυχώς μια κίνηση που δεν έκανα κάπου στο 2010 να τα εισάγω, τα φοβήθηκα.
Για εμένα όμως πιο νόστιμος είναι ο παραδοσιακός Ελ γιερμάς.
Να σε ρωτήσω, μια που είσαι σχετικός και του επαγγέλματος, για να λυθεί η απορία μου για τα "ούφο".

Όταν τα πρωτο-είδα πριν μερικά χρόνια, ο μανάβης που τα πουλούσε μου είπε ότι αυτά είνα τα αυθεντικά ροδάκινα, σε αντίθεση με τα στρογγυλά. Έλεγε δηλαδή, ότι πριν (πχ) 100 χρόνια τέτοια έτρωγε ο κόσμος, μετά δημιουργήθηκαν οι νέες ποικιλίες και τα πλακέ σιγά-σιγά εξαφανίστηκαν καθαρά για εμπορικούς λόγους, επειδή δεν συνέφεραν πλέον.

Ισχύει κάτι τέτοιο, ή απλά δεν ήξερε τι έλεγε ο τύπος;

Btw, είναι πεντανόστιμα τα άτιμα και έχουν πολύ άρωμα...

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μου κάνει λίγο δύσκολο γιατί τα saturn βολεύουν και σε μεταφορά και σε συσκευασία και σε αποθήκευση, άρα εμπορικά θα μπορούσε να ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Επίσης είναι το ίδιο ανθεκτικά με τα υπόλοιπα.
Ούτε εξαφανίστηκαν ποτέ, στις ΗΠΑ ειδικά υπήρχε φρενίτιδα με αυτά τα ροδάκινα στα deli των late 90's, early 00's, απλά στην Ελλάδα ξεκίνησαν να έρχονται στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε γιατί έχουμε ήδη μεγάλη παραγωγή άλλων ποικιλιών. Μη ξεχνάς οτι η Ελλάδα είναι μέσα στις 5-6 πιο δυνατές χώρες παραγωγής Ροδακινου, παγκοσμίως.

Πάντως ισχύει οτι είναι πραγματικό φρούτο και όχι υβρίδιο.
Είναι πολύ νόστιμα και αρωματικά. Αλλά επιμένω οτι ο παραδοσιακός ελ γιαρμάς είναι ένα κλικ παραπάνω. Αλλα ο πστς είναι τόσο ευαίσθητος που εμπορικά δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα υπόλοιπα.

Το φρούτο που θα κάνει θραύση αν μπορέσει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα ή σε κοντινή μας χώρα, θα είναι το Black Sapote.
Άβαταρ μέλους
shrike

Το 'ψαξα τώρα το σαπότε που λες. Τι 'ν' τούτο, ρε;...

Ζόρικο πάντως και επικίνδυνο, απ' αυτά που διάβασα. Άμα δεν ωριμάσει τελείως σκέτο δηλητήριο είναι.

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μια φορά έχω δοκιμάσει. Σα να τρως σοκολάτα.
Ήδη έχω φέρει σπόρους. Περιμένουμε.
Όχι γενικά τα Sapote, το Black Sapote.
Άβαταρ μέλους
vantono
Phorum.gr user: vantono

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vantono »

Κι εγώ τώρα το ακουσα και το έψαξα. Μιλάμε για τη σωτηρία των απανταχού γλυκατζήδων (και δη σοκολατολατρών), αν τυχει και ευδοκιμήσει εδω αυτό. Οκ, οχι οτι θα μπορουσε να την αντικαταστήσει, αλλα απ οσο διαβάζω φαίνεται για ενα καλό υποκατάστατο.
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”