shrike έγραψε: 19 Απρ 2019, 15:04
Όσο για τις βιοδιασπώμενες, έχω συζητήσει με τον σακουλά μας για το θέμα και μου είπε ότι παρά τις πάαααρα πολλές προσπάθειες που έχουν κάνει πολλοί, δεν βρέθηκε "δίκαιη και βιώσιμη" λύση. Έχουν πέσει πολλά χρήματα για έρευνα, κυρίως για φυτικά υλικά (έχουν δουλέψει πολύ με πατάτες πχ), αλλά το αποτέλεσμα ήταν τζίφος, κυρίως στην αντοχή των υλικών. Κάποιες φορές πλησίασαν στο να βγάλουν κάτι κάπως αποδεκτό, αλλά αφ' ενός το κόστος ήταν τρελό (καλύτερα πάνινες μιας χρήσης, που λέει ο λόγος) αφ' ετέρου δε αναγκαζόντουσαν να χρησιμοποιήσουν μεγάλες ποσότητες πλαστικού που τελικά δεν τις έκανε και τόσο οικολογικές. Κάποιες που είχαν κυκλοφορήσει πριν λίγα χρόνια, νομίζω και ο Μασούτης είχε τέτοιες, και που μετά από λίγο καιρό γινόντουσαν απλώς θρύψαλα, τελικά ήταν χειρότερες. Και το υλικό απλά διαλυόταν αλλά χωρίς να είναι απορροφήσιμο από τη φύση, αλλά και γινόταν χίλια κομμάτια με αποτέλεσμα απλώς να εξαπλώνεται περισσότερο το πρόβλημα, ειδικά στο νερό.
Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί περίπου 30-40%*. Μεεχ. Βέβαια η Ελλάδα επειδή είναι μικρή χώρα έχει ανύπαρκτο αποτύπωμα στον πλανήτη, οπότε και 100% να μειωνόταν δεν θα υπήρχε κάποια διαφορά.
Όσον αφορά την έρευνα, σιγά τα λεφτά που έχουν δοθεί. Οι δε σακούλες πολλαπλών χρήσεων δεν λύνουν το πρόβλημα. Πρώτα απ' όλα, χρειάζονται πολλαπλάσια ενέργεια για να φτιαχτούν -και εκπέμπουν περισσότερο CO2- και ποτέ δεν κρατάνε όσο υποτίθεται ότι είναι ο χρόνος ζωής τους. Ούτε καν τον προσεγγίζουν στο μισό. Αν δε έχεις 5-6 σακούλες για να αντικαταστήσεις τις μιας χρήσεως, το γαμήσαμε οικολογικά το θέμα. Οι μεγάλες σακούλες πολλαπλών χρήσεων είναι μη πρακτικές.
Τέλος, έχω πελάτες που πλέον δεν χρησιμοποιούν σακούλες αλλά έρχονται για ψώνια με το αυτοκίνητό τους, πράγμα που δεν έκαναν πριν. Εκτιμώ ότι θα ήταν οικολογικά πιο βιώσιμο να έπαιρναν σακούλες.
Χώρια που μερικοί μάς πρήζουν τα παπάρια για το κόστος της σακούλας.
* εκτιμάται ότι η πώληση σακούλας πολλαπλών χρήσεων αυξήθηκε 25%, που δεν συνάδει με την υποτιθέμενη μείωση της σακούλας μιας χρήσης.