Σελίδα 8 από 10

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 31 Μαρ 2019, 09:59
από perseus
να το γεμισει σφιγκτηρες ρε Στεργιο και να δεσει σαν λουκανικο.

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 31 Μαρ 2019, 10:24
από Feindflug
Προϋπήρξε κάποια γενική, αμεσοδημοκρατική συνέλευση της οικογένειας στην οποία ορίσθηκες ως ψήστης του οβελία ή σε βάλανε μέσω φασιστικών-παρακρατικών μεθόδων;

Λευτεριά σε όσους/ες/α είναι στα σουβλιά.

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 31 Μαρ 2019, 10:29
από taliban
Κατάληψη την ημέρα του Πάσχα στο σπίτι του συντρόφου μαξ.
Ως συμπαραστΣη θα του πάμε ένα κομμάτι απ το δικό μας αρνί.

ΥΣ
ΜΗΝ μασάς ρε.
Κάνε ότι σου λέει ο περσε Διάβασε αυτά που σ έστειλα.
Και σχημάτισε το αναρχικό σύμβολο επάνω στο αρνί.
Να το φάνε καλύτερα.

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 31 Μαρ 2019, 10:49
από μίστερ μαξ
Feindflug έγραψε: 31 Μαρ 2019, 10:24 Προϋπήρξε κάποια γενική, αμεσοδημοκρατική συνέλευση της οικογένειας στην οποία ορίσθηκες ως ψήστης του οβελία ή σε βάλανε μέσω φασιστικών-παρακρατικών μεθόδων;

Λευτεριά σε όσους/ες/α είναι στα σουβλιά.
Υπηρξε ευρυς διαλογος και γενικη συναινεση. Λευτερια σε ολους!

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 01 Απρ 2019, 10:31
από Βινόσαυρος
τυλιχτο με λαδόκολα/αλουμινοχαρτο
Εικόνα
και αστο να σαπίσει στο γύρισμα
μισή ώρα- 1 ώρα πριν το ξεσουβλίσεις
βγάλε και την λαδόκολλα/αλουμινοχαρτο
να πάρει χρώμα

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 01 Απρ 2019, 11:24
από shrike
Βινόσαυρος έγραψε: 01 Απρ 2019, 10:31 τυλιχτο με λαδόκολα/αλουμινοχαρτο
Εικόνα
και αστο να σαπίσει στο γύρισμα
μισή ώρα- 1 ώρα πριν το ξεσουβλίσεις
βγάλε και την λαδόκολλα/αλουμινοχαρτο
να πάρει χρώμα
Με τόσο λίγο κάρβουνο και τέτοιο μηχανάκι που έχει στη φωτό, γι' αυτό κάνετε 4 ώρες και βάλε να το ψήσετε και σας φαίνονται λίγες οι 1,5 - 2 που λεω. Πιο πολύ ο ήλιος το ψήνει, παρά τα κάρβουνα.

Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο είναι βασικά, χωρίς αυτά απλά κοροϊδεύεις, δεν ψήνεις. :wink

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 01 Απρ 2019, 11:27
από Naida
Εγώ πάντως ρώτησα τον φαδερ για το λεμόνι και μου επιβεβαίωσε. Μόνο αλάτι, πιπέρι στο σφαχτό. Και μπόλικο κιόλας να πιαστεί. Λαδόκολλες κτλ δεν χρησιμοποιεί.

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 01 Απρ 2019, 11:28
από Βινόσαυρος
shrike έγραψε: 01 Απρ 2019, 11:24
Βινόσαυρος έγραψε: 01 Απρ 2019, 10:31 τυλιχτο με λαδόκολα/αλουμινοχαρτο
Εικόνα
και αστο να σαπίσει στο γύρισμα
μισή ώρα- 1 ώρα πριν το ξεσουβλίσεις
βγάλε και την λαδόκολλα/αλουμινοχαρτο
να πάρει χρώμα
Με τόσο λίγο κάρβουνο και τέτοιο μηχανάκι που έχει στη φωτό, γι' αυτό κάνετε 4 ώρες και βάλε να το ψήσετε και σας φαίνονται λίγες οι 1,5 - 2 που λεω. Πιο πολύ ο ήλιος το ψήνει, παρά τα κάρβουνα.

Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο είναι βασικά, χωρίς αυτά απλά κοροϊδεύεις, δεν ψήνεις. :wink
η φώτο είναι τυχαία επιλογή απο γοογλε ιμαγες

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 01 Απρ 2019, 11:33
από shrike
Βινόσαυρος έγραψε: 01 Απρ 2019, 11:28
shrike έγραψε: 01 Απρ 2019, 11:24
Βινόσαυρος έγραψε: 01 Απρ 2019, 10:31 τυλιχτο με λαδόκολα/αλουμινοχαρτο
Εικόνα
και αστο να σαπίσει στο γύρισμα
μισή ώρα- 1 ώρα πριν το ξεσουβλίσεις
βγάλε και την λαδόκολλα/αλουμινοχαρτο
να πάρει χρώμα
Με τόσο λίγο κάρβουνο και τέτοιο μηχανάκι που έχει στη φωτό, γι' αυτό κάνετε 4 ώρες και βάλε να το ψήσετε και σας φαίνονται λίγες οι 1,5 - 2 που λεω. Πιο πολύ ο ήλιος το ψήνει, παρά τα κάρβουνα.

Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο είναι βασικά, χωρίς αυτά απλά κοροϊδεύεις, δεν ψήνεις. :wink
η φώτο είναι τυχαία επιλογή απο γοογλε ιμαγες
Ναι βρε, ΟΚ. Ίσως λάθος μου το "κάνετε" που είπα, πες ότι πάει σε όλους όσοι είπαν πιο πίσω για ώρες ατελείωτες.

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 01 Απρ 2019, 11:34
από Nostalgia
shrike έγραψε: 30 Μαρ 2019, 10:10 Εγώ αναλαμβάνω εδώ και χρόνια το έθιμο και μπορώ να πω ότι είμαι πλέον εξπέρ. Μέχρι και στην Κόνιτσα έχει φτάσει η χάρη μου (ακόμα το θυμούνται μετά από τόσα χρόνια).

Έχω μάθει από τους καλύτερους στο θέμα (Στερεοελλαδίτες, για την ακρίβεια επαγγελματία από "κει χάμω") και σε 1,5 ώρα (το πολύ 1 & 3/4) έχω βγάλει αρνί/κατσίκι λουκούμι, ψημένο μέχρι το κόκκαλο, με ξεροψημένες πετσούλες και όλα τα ζουμιά του.

Αλλά φυσικά και δεν πρόκειται να πω κουβέντα...
1,5 ωρα αρνι στην σουβλα καλοψημενο δεν παιζει.

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 01 Απρ 2019, 11:41
από Nostalgia
μίστερ μαξ έγραψε: 30 Μαρ 2019, 16:29
ΓΑΛΗ έγραψε: 30 Μαρ 2019, 13:45
μίστερ μαξ έγραψε: 29 Μαρ 2019, 21:27 Ανελαβα να κανω τον Οβελια αυτο το πασχα. Ειμαι ηδη αρκετα εκνευρισμενος. Τεσπα. Πως φτιαχνεται ενας σωστος οβελιας; εχετε να προτεινεται καποια ιστοσελιδα; τι υποδομη χρειάζεται; Εδω στην Κυπρο κανουμε μονο σουβλα, τι παθανε ολοι και θελουν οβελια δεν ξερω...Οτι γνωριζετε παιδες, πεστε. Ευχαριστω.
Πιστεύω ότι έχεις την απόλυτη ευκαιρία για μια γροθιά στο συντηρητικό κατεστημένο του άμεσου περιβάλλοντος σου και ένα μεγάλο ΟΧΙ στη συνέχεια αυτών των βαρβαρικών θρησκευτικών εθίμων.

Βάλε στη σούβλα 5 λάχανα, λαδολεμονοαλατοπιπεροριγάνωσε τα και πρόσφερε τις χαρές μιας αναρχοαυτόνομης κοινότητας, που δεν υποτάσσεται στις μικροαστικές συνήθειες. Πάρε και δώσε μια ανάσα λεφτεριάς, μπορείς. :smt023
Δεν ειναι συντηρητικο το περιβαλλον μου, ειναι μωσαικο. Οι περισσοτεροι ειμαστε αναρχοαριστεροι, μουσια κτλ. Αλλα δεν υπαρχουν βεγκαν. Εγω παντως ειμαι βεγκαν φρεντλι.

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 01 Απρ 2019, 11:42
από shrike
Nostalgia έγραψε: 01 Απρ 2019, 11:34
shrike έγραψε: 30 Μαρ 2019, 10:10 Εγώ αναλαμβάνω εδώ και χρόνια το έθιμο και μπορώ να πω ότι είμαι πλέον εξπέρ. Μέχρι και στην Κόνιτσα έχει φτάσει η χάρη μου (ακόμα το θυμούνται μετά από τόσα χρόνια).

Έχω μάθει από τους καλύτερους στο θέμα (Στερεοελλαδίτες, για την ακρίβεια επαγγελματία από "κει χάμω") και σε 1,5 ώρα (το πολύ 1 & 3/4) έχω βγάλει αρνί/κατσίκι λουκούμι, ψημένο μέχρι το κόκκαλο, με ξεροψημένες πετσούλες και όλα τα ζουμιά του.

Αλλά φυσικά και δεν πρόκειται να πω κουβέντα...
1,5 ωρα αρνι στην σουβλα καλοψημενο δεν παιζει.
Για να είμαι ειλικρινής, το 1,5 που είπα ήταν το χάι σκορ μου, μια φορά, σε ζώο 13 κιλά και με ιδανικές συνθήκες.
Το είπα κυρίως για εντυπωσιασμό :oops: :8)

Συνήθως είναι μία και τρία τέταρτα με δύο, κάποιες φορές πιάνουμε και τις δύο και λίγο.
Μου έχει τύχει και μια χρονιά, να το καθυστερήσουμε στις 2,5 ώρες σκόπιμα (από τις 2 θα ήταν έτοιμο), επειδή δεν είχαν προλάβει να ετοιμαστούν άλλα πράματα για το τραπέζι.

Ότι γίνεται όμως, γίνεται. Δεν το λέω στην τύχη, ούτε και και το άκουσα από κάπου αλλού. Το κάνω (σχεδόν) κάθε χρόνο μαζί με τον αδελφό μου εδώ και αρκετά χρόνια.

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 01 Απρ 2019, 11:48
από Βινόσαυρος
λοιπόν, έχει χρόνια, νομίζω είναι πρωτομαγιά, σίγουρα όχι πάσχα
είμαι καλεσμένος σε δύο παρέες
η μία θα πηγαίναμε σε γραφική ψαροταβέρνα για θαλασσινά και ουζάκι
και η άλλη θα 'εκανε αρνί στη σούβλα, σε κτήμα όμως
λέω αρχικά θα ξεκινήσω από το κτήμα
εν συνεχεία θα περάσω για ένα τσιπουράκι από παρέα στην ταβέρνα
και μετά θα πάω στην εξοχή πάλι που θα είναι πιο άνετα
Και έτσι και έγινε, αρχίζουμε πίνουμε τα ρακιά μας έρχεται και άλλος κόσμος στο κήμα
φερνουν όμως και δικά τους μπριζολίδια, παϊδάκια, λουκανίκες κτλπ
μέχρι να γίνει το αρνί να "τσιμπάνε" λίγο.
Φευγω πάω για τσίπουρο στην ταβέρνα, το ένα τσίπουρο γίνεται 2, τα 2 τρια
και πάει λέγοντας όπου εντέλει περνάει κανα 2ωρο από τα 10 λεπτά που
υπολόγιζα να κάτσω.
Κάνω λοιπόν να πάω πίτα στο κτήμα.
Γυρνάω και τι να δω, ήταν όλοι φαγωμένοι απο τα γύρω-γύρω,
οι περισσότεροι άντρες και οι μισές γυναίκες μεθυσμένοι/ες
και το αρνί να γυρίζει μόνο του χωρίς κάρβουνα αφού είχαν γίνει
ντίρλα από το ποτό και το είχαν ξεχάσει.

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 01 Απρ 2019, 11:50
από Nostalgia
shrike έγραψε: 01 Απρ 2019, 11:42
Nostalgia έγραψε: 01 Απρ 2019, 11:34
shrike έγραψε: 30 Μαρ 2019, 10:10 Εγώ αναλαμβάνω εδώ και χρόνια το έθιμο και μπορώ να πω ότι είμαι πλέον εξπέρ. Μέχρι και στην Κόνιτσα έχει φτάσει η χάρη μου (ακόμα το θυμούνται μετά από τόσα χρόνια).

Έχω μάθει από τους καλύτερους στο θέμα (Στερεοελλαδίτες, για την ακρίβεια επαγγελματία από "κει χάμω") και σε 1,5 ώρα (το πολύ 1 & 3/4) έχω βγάλει αρνί/κατσίκι λουκούμι, ψημένο μέχρι το κόκκαλο, με ξεροψημένες πετσούλες και όλα τα ζουμιά του.

Αλλά φυσικά και δεν πρόκειται να πω κουβέντα...
1,5 ωρα αρνι στην σουβλα καλοψημενο δεν παιζει.
Για να είμαι ειλικρινής, το 1,5 που είπα ήταν το χάι σκορ μου, μια φορά, σε ζώο 13 κιλά και με ιδανικές συνθήκες.
Το είπα κυρίως για εντυπωσιασμό :oops: :8)

Συνήθως είναι μία και τρία τέταρτα με δύο, κάποιες φορές πιάνουμε και τις δύο και λίγο.
Μου έχει τύχει και μια χρονιά, να το καθυστερήσουμε στις 2,5 ώρες σκόπιμα (από τις 2 θα ήταν έτοιμο), επειδή δεν είχαν προλάβει να ετοιμαστούν άλλα πράματα για το τραπέζι.

Ότι γίνεται όμως, γίνεται. Δεν το λέω στην τύχη, ούτε και και το άκουσα από κάπου αλλού. Το κάνω (σχεδόν) κάθε χρόνο μαζί με τον αδελφό μου εδώ και αρκετά χρόνια.
Εγω το παιδευω με τις ωρες, χαμηλη φωτια και στην αρχη και ψηλα, μικρες φετες λεμονι μεσα στην κοιλια, αλατοπιπερο και σκορδο μεσα στην κοιλια στα μπουτια και στα χερακια. Φωτια στις ακρες και στην κοιλια λιγοτερο, δεν ειναι σπριντ, εξαλλου ολο το χαζι αυτο ειναι, γιατι να το τελειωσεις γρηγορα;

Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks

Δημοσιεύτηκε: 01 Απρ 2019, 11:53
από Al Bundy
Κάνετε ένα βασικό λάθος σχεδόν όλοι σας.
Μπερδεύετε το αρνί με το κατσίκι.
Το αρνί θέλει λεμόνι μέσα (σπάει τη μυρωδιά) αλλά όχι λαδόκολλα!
Λαδόκολλά θέλει το κατσίκι για να μη στεγνώσει!