Re: Οβελιας. Basic know-how, tips and tricks
Δημοσιεύτηκε: 31 Μαρ 2019, 09:59
να το γεμισει σφιγκτηρες ρε Στεργιο και να δεσει σαν λουκανικο.
Καλώς ήρθατε στο Phorum.com.gr Είμαστε εδώ πολλά ενεργά μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Phorum.gr που έκλεισε. Σας περιμένουμε όλους!
https://dev.phorum.com.gr/
Υπηρξε ευρυς διαλογος και γενικη συναινεση. Λευτερια σε ολους!Feindflug έγραψε: 31 Μαρ 2019, 10:24 Προϋπήρξε κάποια γενική, αμεσοδημοκρατική συνέλευση της οικογένειας στην οποία ορίσθηκες ως ψήστης του οβελία ή σε βάλανε μέσω φασιστικών-παρακρατικών μεθόδων;
Λευτεριά σε όσους/ες/α είναι στα σουβλιά.
Με τόσο λίγο κάρβουνο και τέτοιο μηχανάκι που έχει στη φωτό, γι' αυτό κάνετε 4 ώρες και βάλε να το ψήσετε και σας φαίνονται λίγες οι 1,5 - 2 που λεω. Πιο πολύ ο ήλιος το ψήνει, παρά τα κάρβουνα.Βινόσαυρος έγραψε: 01 Απρ 2019, 10:31 τυλιχτο με λαδόκολα/αλουμινοχαρτο
και αστο να σαπίσει στο γύρισμα
μισή ώρα- 1 ώρα πριν το ξεσουβλίσεις
βγάλε και την λαδόκολλα/αλουμινοχαρτο
να πάρει χρώμα
η φώτο είναι τυχαία επιλογή απο γοογλε ιμαγεςshrike έγραψε: 01 Απρ 2019, 11:24Με τόσο λίγο κάρβουνο και τέτοιο μηχανάκι που έχει στη φωτό, γι' αυτό κάνετε 4 ώρες και βάλε να το ψήσετε και σας φαίνονται λίγες οι 1,5 - 2 που λεω. Πιο πολύ ο ήλιος το ψήνει, παρά τα κάρβουνα.Βινόσαυρος έγραψε: 01 Απρ 2019, 10:31 τυλιχτο με λαδόκολα/αλουμινοχαρτο
και αστο να σαπίσει στο γύρισμα
μισή ώρα- 1 ώρα πριν το ξεσουβλίσεις
βγάλε και την λαδόκολλα/αλουμινοχαρτο
να πάρει χρώμα
Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο είναι βασικά, χωρίς αυτά απλά κοροϊδεύεις, δεν ψήνεις.![]()
Ναι βρε, ΟΚ. Ίσως λάθος μου το "κάνετε" που είπα, πες ότι πάει σε όλους όσοι είπαν πιο πίσω για ώρες ατελείωτες.Βινόσαυρος έγραψε: 01 Απρ 2019, 11:28η φώτο είναι τυχαία επιλογή απο γοογλε ιμαγεςshrike έγραψε: 01 Απρ 2019, 11:24Με τόσο λίγο κάρβουνο και τέτοιο μηχανάκι που έχει στη φωτό, γι' αυτό κάνετε 4 ώρες και βάλε να το ψήσετε και σας φαίνονται λίγες οι 1,5 - 2 που λεω. Πιο πολύ ο ήλιος το ψήνει, παρά τα κάρβουνα.Βινόσαυρος έγραψε: 01 Απρ 2019, 10:31 τυλιχτο με λαδόκολα/αλουμινοχαρτο
και αστο να σαπίσει στο γύρισμα
μισή ώρα- 1 ώρα πριν το ξεσουβλίσεις
βγάλε και την λαδόκολλα/αλουμινοχαρτο
να πάρει χρώμα
Λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο είναι βασικά, χωρίς αυτά απλά κοροϊδεύεις, δεν ψήνεις.![]()
1,5 ωρα αρνι στην σουβλα καλοψημενο δεν παιζει.shrike έγραψε: 30 Μαρ 2019, 10:10 Εγώ αναλαμβάνω εδώ και χρόνια το έθιμο και μπορώ να πω ότι είμαι πλέον εξπέρ. Μέχρι και στην Κόνιτσα έχει φτάσει η χάρη μου (ακόμα το θυμούνται μετά από τόσα χρόνια).
Έχω μάθει από τους καλύτερους στο θέμα (Στερεοελλαδίτες, για την ακρίβεια επαγγελματία από "κει χάμω") και σε 1,5 ώρα (το πολύ 1 & 3/4) έχω βγάλει αρνί/κατσίκι λουκούμι, ψημένο μέχρι το κόκκαλο, με ξεροψημένες πετσούλες και όλα τα ζουμιά του.
Αλλά φυσικά και δεν πρόκειται να πω κουβέντα...
μίστερ μαξ έγραψε: 30 Μαρ 2019, 16:29Δεν ειναι συντηρητικο το περιβαλλον μου, ειναι μωσαικο. Οι περισσοτεροι ειμαστε αναρχοαριστεροι, μουσια κτλ. Αλλα δεν υπαρχουν βεγκαν. Εγω παντως ειμαι βεγκαν φρεντλι.ΓΑΛΗ έγραψε: 30 Μαρ 2019, 13:45Πιστεύω ότι έχεις την απόλυτη ευκαιρία για μια γροθιά στο συντηρητικό κατεστημένο του άμεσου περιβάλλοντος σου και ένα μεγάλο ΟΧΙ στη συνέχεια αυτών των βαρβαρικών θρησκευτικών εθίμων.μίστερ μαξ έγραψε: 29 Μαρ 2019, 21:27 Ανελαβα να κανω τον Οβελια αυτο το πασχα. Ειμαι ηδη αρκετα εκνευρισμενος. Τεσπα. Πως φτιαχνεται ενας σωστος οβελιας; εχετε να προτεινεται καποια ιστοσελιδα; τι υποδομη χρειάζεται; Εδω στην Κυπρο κανουμε μονο σουβλα, τι παθανε ολοι και θελουν οβελια δεν ξερω...Οτι γνωριζετε παιδες, πεστε. Ευχαριστω.
Βάλε στη σούβλα 5 λάχανα, λαδολεμονοαλατοπιπεροριγάνωσε τα και πρόσφερε τις χαρές μιας αναρχοαυτόνομης κοινότητας, που δεν υποτάσσεται στις μικροαστικές συνήθειες. Πάρε και δώσε μια ανάσα λεφτεριάς, μπορείς.![]()
Για να είμαι ειλικρινής, το 1,5 που είπα ήταν το χάι σκορ μου, μια φορά, σε ζώο 13 κιλά και με ιδανικές συνθήκες.Nostalgia έγραψε: 01 Απρ 2019, 11:341,5 ωρα αρνι στην σουβλα καλοψημενο δεν παιζει.shrike έγραψε: 30 Μαρ 2019, 10:10 Εγώ αναλαμβάνω εδώ και χρόνια το έθιμο και μπορώ να πω ότι είμαι πλέον εξπέρ. Μέχρι και στην Κόνιτσα έχει φτάσει η χάρη μου (ακόμα το θυμούνται μετά από τόσα χρόνια).
Έχω μάθει από τους καλύτερους στο θέμα (Στερεοελλαδίτες, για την ακρίβεια επαγγελματία από "κει χάμω") και σε 1,5 ώρα (το πολύ 1 & 3/4) έχω βγάλει αρνί/κατσίκι λουκούμι, ψημένο μέχρι το κόκκαλο, με ξεροψημένες πετσούλες και όλα τα ζουμιά του.
Αλλά φυσικά και δεν πρόκειται να πω κουβέντα...
Εγω το παιδευω με τις ωρες, χαμηλη φωτια και στην αρχη και ψηλα, μικρες φετες λεμονι μεσα στην κοιλια, αλατοπιπερο και σκορδο μεσα στην κοιλια στα μπουτια και στα χερακια. Φωτια στις ακρες και στην κοιλια λιγοτερο, δεν ειναι σπριντ, εξαλλου ολο το χαζι αυτο ειναι, γιατι να το τελειωσεις γρηγορα;shrike έγραψε: 01 Απρ 2019, 11:42Για να είμαι ειλικρινής, το 1,5 που είπα ήταν το χάι σκορ μου, μια φορά, σε ζώο 13 κιλά και με ιδανικές συνθήκες.Nostalgia έγραψε: 01 Απρ 2019, 11:341,5 ωρα αρνι στην σουβλα καλοψημενο δεν παιζει.shrike έγραψε: 30 Μαρ 2019, 10:10 Εγώ αναλαμβάνω εδώ και χρόνια το έθιμο και μπορώ να πω ότι είμαι πλέον εξπέρ. Μέχρι και στην Κόνιτσα έχει φτάσει η χάρη μου (ακόμα το θυμούνται μετά από τόσα χρόνια).
Έχω μάθει από τους καλύτερους στο θέμα (Στερεοελλαδίτες, για την ακρίβεια επαγγελματία από "κει χάμω") και σε 1,5 ώρα (το πολύ 1 & 3/4) έχω βγάλει αρνί/κατσίκι λουκούμι, ψημένο μέχρι το κόκκαλο, με ξεροψημένες πετσούλες και όλα τα ζουμιά του.
Αλλά φυσικά και δεν πρόκειται να πω κουβέντα...
Το είπα κυρίως για εντυπωσιασμό![]()
![]()
Συνήθως είναι μία και τρία τέταρτα με δύο, κάποιες φορές πιάνουμε και τις δύο και λίγο.
Μου έχει τύχει και μια χρονιά, να το καθυστερήσουμε στις 2,5 ώρες σκόπιμα (από τις 2 θα ήταν έτοιμο), επειδή δεν είχαν προλάβει να ετοιμαστούν άλλα πράματα για το τραπέζι.
Ότι γίνεται όμως, γίνεται. Δεν το λέω στην τύχη, ούτε και και το άκουσα από κάπου αλλού. Το κάνω (σχεδόν) κάθε χρόνο μαζί με τον αδελφό μου εδώ και αρκετά χρόνια.