George_V έγραψε: 19 Φεβ 2025, 12:02
Με αυτη τη λογικη κανενας δεν ειχε εθνος.
Κανένας δεν «έχει έθνος» [= ανήκει σε ένα έθνος] πριν δημιουργηθεί το έθνος. Το [Νεο]ελληνικό έθνος είναι ένα από τα αρχαιότερα έθνη που από την ίδρυσή τους συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα! Πριν την νεωτερική εποχή (=πριν την εποχή του Διαφωτισμού), με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν υπήρχαν έθνη...
Και υπηκοος δεν σημαινει οτι δεν ανηκει σε καποιο εθνος.
Οι πρόγονοί σου δεν ανήκαν σε κάποιο έθνος γιατί έφεραν την Οθωμανική βασιλειακή υπηκοϊκή ταυτότητα. Συνεπώς δεν μπορούσαν να έχουν και μία εθνική (όποιας μορφής) ταυτότητα. Είτε το ένα έχεις, είτε το άλλο.
Και εγω εχω (και) Αμερικανικο διαβατηριο αλλα εθνικα δεν ειμαι Αμερικανος.
Είσαι Αμερικανός πολίτης. Συνεπώς, δυνητικά, αν δράσουν πάνω σου οι μηχανισμοί του Αμερικανικού κράτους μπορείς να ενταχθείς ολόψυχα στο αμερικανικό έθνος.
Εισαι Κυπριος. Αυτο σημαινει δλδ οτι εισαι μερος του (Νεο)Ελληνικου Εθνους απο το 1960 και μετα? Οι προγονοι σου ηταν Βρετανοι μεχρι το 1960, Οθωμανοι μεχρι το 1878, Βενετσιανοι μεχρι το 1566, Φραγκοι μεχρι το 1450, Ρωμαιοι μεχρι το 1189, Αραβες μεχρι το 688 και παει λεγοντας?
Όχι! Οι πρόγονοί μου ήταν εθνοτικοί «Ετεοκύπριοι», που κατακτήθηκαν από τους εθνοτικούς Αχαιούς («Μυκηναίους» που ήταν διαφορετικοί από τους Αχαιούς της κλασικής περιόδου) και εξαχαΐστηκαν εξελισσόμενοι στο ελληνικό φύλο (= ελληνόφωνη εθνότητα) των Αρκαδοκυπρίων, φέροντας ταυτόχρονα τις αντίστοιχες πολεοκεντρικές βασιλειακές ταυτότητες. Μαζί με άλλα ελληνικά φύλα συναρμόστηκαν μέσω των γνωστών μηχανισμών στην [αρχαία] ελληνική εθνότητα, η οποία εν τέλει κατά την ελληνιστική εποχή και την κλασική ρωμαϊκή περίοδο βυθίστηκε μέσα και επισκιάστηκε από τον ελληνιστικό (= πολιτισμικά ελληνίζοντα αλλά όχι εθνοτικά ελληνικό) κόσμο. Η απόδοση της ρωμαϊκής πολιτικής ταυτότητας και οι πολιτικές του ρωμαϊκού κράτους είχαν το αποτέλεσμα οι πρόγονοί μου να εκχριστιανιστούν και να αφελληνιστούν, εκρωμαϊζόμενοι πλήρως. Εν τέλει, μαζί με την πλειοψηφία των ελληνόφωνων που παρέμειναν εντός του ρωμαϊκού κράτους μετά τον 7ο αιώνα εντάχθηκαν στην ελληνόφωνη ρωμαϊκή εθνότητα και έθνος. Το [ελληνόφωνο] ρωμαϊκό έθνος έπαψε να υφίσταται κατά την εποχή των Κομνηνών όποτε και έπαψαν να υφίστανται οι ενδορωμαϊκοί κρατικοί μηχανισμοί που το συντηρούσαν. Έκτοτε οι πρόγονοί μου παρέμεινα εθνοτικοί [ελληνόφωνοι] Ρωμαίοι αλλά πλέον δεν ήταν εθνικοί Ρωμαίοι αλλά βασιλειακοί Ρωμαίοι. Με την φραγκική κατάκτηση παρέμειναν εθνοτικοί [ελληνόφωνοι] Ρωμαίοι αλλά απέκτησαν σταδιακά την φραγκοκυπριακή βασιλειακή υπηκοϊκή ταυτότητα. Με την βενετική κατάκτηση αντικατέστηαν την φραγκοκυπριακή βασιλειακή υπηοϊκή ταυτότητα με μία υπηκοϊκή βενετική παραμένοντας εθνοτικοί [ελληνόφωνοι] Ρωμαίοι. Παρομοίως, με την οθωμανική κατάκτηση. Μετά την δημιουργία του Νεοελληνικού κράτους, μέσω των σχολείων επί του κυπριακού εδάφους τα οποία άρχισαν να αυξάνονται άρχισε σταδιακά να διαχέεται η νεοελληνική εθνοτική ιδεολογία στη Κύπρο και μετά την βρετανική κατάκτηση (και την απόκτηση εκ μέρους των Κυπρίων μίας βρετανικής υπηκοϊκής ταυτότητας), άρχισε η συστηματική διάχυση του Νεοελληνικού εθνικισμού (σχολεία, σπουδές, Τύπος, Εκκλησία, μασονικές στοές). Μέχρι την εποχή της Ε.Ο.Κ.Α οι Κύπριοι είχαν επανεθνοτιστεί από [ελληνόφωνους] Ρωμαίους που ήταν προηγουμένως σε Νεοέλληνες και ήταν μέλη του Νεοελληνικού έθνους απαιτώντας την Ένωση με την Ελλάδα.
Οτι δλδ οι Ελληνες εξαφανιστηκαν απο το νησι τελειως και αποικηθηκε απο αλλες εθνοτητες μεχρι το 1960 που ξαναφυτρωσαν Ελληνες στην Κυπρο?
Δες πιο πάνω. Κάτι αντίστοιχο βίωσαν πάνω κάτω και οι δικοί σου πρόγονοι.