!!! DEVELOPMENT MODE !!!

Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
User_601

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από User_601 »

Πάνας έγραψε: 07 Φεβ 2019, 22:21 Τώρα που είδα το νήμα στον αφρό... πόσο καιρό κρατάτε ένα τηγάνι αντικολλητικό;
Πανα μου,καταρχην αν εχεις αντικολλητικο τηγανι παλιας τεχνολογιας,τουτεστιν τεφαλ,που ειναι με τεφλον,ΑΠΛΑ ΤΟ ΠΕΤΑΣ ΧΤΕΣ.Ειναι ακρως ανθυγιεινα.
Απαξ και εχουν χαρακιες,θελει πεταμα λεμε.Και ολα εχουν μετα απο λιγο.Οποτε απλα δεν τα αγοραζουμε.
Παμε σε αντικολλητικα κεραμικα η με επενδυση πετρας.Αυτα ειναι.
Αυτα λοιπον,τα προσεχουμε οπως και τα παλαια και επικινδυνα με τεφλον,δηλαδη βαζουμε ξυλινες κουταλες,σπατουλες κλπ,και ειναι και πιο ανθκτικα σε πληροφορω,αλλα ΔΕΝ τα πεταμε αμα φθαρουν,διοτι δεν ειναι επικινδυνα.Δεν βγαζουν δηλαδη τοξικα στοιχεια.Απλα δεν ειναι τοσο αντικολλητικα,οποτε βαζουμε παραπανω λαδακι και τα χρησιμοποιουμε κανονικα ως ΜΗ αντικολλητικα σκευη. :)
Άβαταρ μέλους
Πάνας
Δημοσιεύσεις: 13769
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 21:08

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πάνας »

Εσθήρ έγραψε: 07 Φεβ 2019, 22:26
Πάνας έγραψε: 07 Φεβ 2019, 22:21 Τώρα που είδα το νήμα στον αφρό... πόσο καιρό κρατάτε ένα τηγάνι αντικολλητικό;
Πανα μου,καταρχην αν εχεις αντικολλητικο τηγανι παλιας τεχνολογιας,τουτεστιν τεφαλ,που ειναι με τεφλον,ΑΠΛΑ ΤΟ ΠΕΤΑΣ ΧΤΕΣ.Ειναι ακρως ανθυγιεινα.
Απαξ και εχουν χαρακιες,θελει πεταμα λεμε.Και ολα εχουν μετα απο λιγο.Οποτε απλα δεν τα αγοραζουμε.
Παμε σε αντικολλητικα κεραμικα η με επενδυση πετρας.Αυτα ειναι.
Αυτα λοιπον,τα προσεχουμε οπως και τα παλαια και επικινδυνα με τεφλον,δηλαδη βαζουμε ξυλινες κουταλες,σπατουλες κλπ,και ειναι και πιο ανθκτικα σε πληροφορω,αλλα ΔΕΝ τα πεταμε αμα φθαρουν,διοτι δεν ειναι επικινδυνα.Δεν βγαζουν δηλαδη τοξικα στοιχεια.Απλα δεν ειναι τοσο αντικολλητικα,οποτε βαζουμε παραπανω λαδακι και τα χρησιμοποιουμε κανονικα ως ΜΗ αντικολλητικα σκευη. :)
Είναι πολύ πιο ακριβά από τα απλά;
the end
Άβαταρ μέλους
ΜπλεΜπουμπυς
Δημοσιεύσεις: 20369
Εγγραφή: 17 Μάιος 2018, 07:28
Τοποθεσία: Πανταχου παρων

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΜπλεΜπουμπυς »

Πάνας έγραψε: 07 Φεβ 2019, 22:22
ΜπλεΜπουμπυς έγραψε: 07 Φεβ 2019, 22:15 πώς ξέρουμε αν έχουν γίνει οι τηγανητές πατάτες, τις πετάμε στον τοίχο σαν τα μακαρόνια;
Όχι ρε συ, γίνονται ελαφριές και ανεβαίνουν πάνω.
Ανεβαινουν πανω...στο τοιχο ;
Οι ΗΠΑ θα πολεμανε την Ρωσια μεχρι τον ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Ουκρανο !
Άβαταρ μέλους
Πάνας
Δημοσιεύσεις: 13769
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 21:08

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πάνας »

Αυτά τα τηγάνια που είναι βαμμένα;
the end
Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ
Δημοσιεύσεις: 85273
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 12:19

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ »

νύχτα έγραψε: 29 Ιαν 2019, 22:48 της αργυρώς είναι ωραία και εύκολη
Με το κορν φλάουρ λες;

Αν ναι, κι εμένα μ' αρέσει γιατί είναι ελαφριά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
User_601

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από User_601 »

Πάνας έγραψε: 07 Φεβ 2019, 22:28
Εσθήρ έγραψε: 07 Φεβ 2019, 22:26
Πάνας έγραψε: 07 Φεβ 2019, 22:21 Τώρα που είδα το νήμα στον αφρό... πόσο καιρό κρατάτε ένα τηγάνι αντικολλητικό;
Πανα μου,καταρχην αν εχεις αντικολλητικο τηγανι παλιας τεχνολογιας,τουτεστιν τεφαλ,που ειναι με τεφλον,ΑΠΛΑ ΤΟ ΠΕΤΑΣ ΧΤΕΣ.Ειναι ακρως ανθυγιεινα.
Απαξ και εχουν χαρακιες,θελει πεταμα λεμε.Και ολα εχουν μετα απο λιγο.Οποτε απλα δεν τα αγοραζουμε.
Παμε σε αντικολλητικα κεραμικα η με επενδυση πετρας.Αυτα ειναι.
Αυτα λοιπον,τα προσεχουμε οπως και τα παλαια και επικινδυνα με τεφλον,δηλαδη βαζουμε ξυλινες κουταλες,σπατουλες κλπ,και ειναι και πιο ανθκτικα σε πληροφορω,αλλα ΔΕΝ τα πεταμε αμα φθαρουν,διοτι δεν ειναι επικινδυνα.Δεν βγαζουν δηλαδη τοξικα στοιχεια.Απλα δεν ειναι τοσο αντικολλητικα,οποτε βαζουμε παραπανω λαδακι και τα χρησιμοποιουμε κανονικα ως ΜΗ αντικολλητικα σκευη. :)
Είναι πολύ πιο ακριβά από τα απλά;
Αν εννοεις τα απλα,που ΔΕΝ ειναι αντικολλητικα,ειναι πιο ακριβα.Αν εννοεις τα αντικολλητικα με τεφλον,δεν θυμαμαι,δεν ξερω..δεν τα κοιταζω καν,δενε χω παρει ποτε.Παντως αν ειναι πιο ακριβα απο τα τεφαλ,δεν ειναι πολυ πιο ακριβα,.σαφως αξιζει τον κοπο και μαγειρευουν και απειρως καλυτερα.
Άβαταρ μέλους
Πάνας
Δημοσιεύσεις: 13769
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 21:08

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πάνας »

ΜπλεΜπουμπυς έγραψε: 07 Φεβ 2019, 22:29
Πάνας έγραψε: 07 Φεβ 2019, 22:22
ΜπλεΜπουμπυς έγραψε: 07 Φεβ 2019, 22:15 πώς ξέρουμε αν έχουν γίνει οι τηγανητές πατάτες, τις πετάμε στον τοίχο σαν τα μακαρόνια;
Όχι ρε συ, γίνονται ελαφριές και ανεβαίνουν πάνω.
Ανεβαινουν πανω...στο τοιχο ;
Να σου το πω αλλιώς για να το καταλάβεις, επιπλέει όπως το ΚΚΕ, απλά επιπλέει, αλλά αυτές αντί να βυθίζονται όσο περνάει ο καιρός ανεβαίνουν προς τα επάνω γιατί ήταν βυθισμένες. Το ανάποδο.
the end
νύχτα

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από νύχτα »

ΓΑΛΗ έγραψε: 07 Φεβ 2019, 22:30
νύχτα έγραψε: 29 Ιαν 2019, 22:48 της αργυρώς είναι ωραία και εύκολη
Με το κορν φλάουρ λες;

Αν ναι, κι εμένα μ' αρέσει γιατί είναι ελαφριά.
ναι!
the comet the course the tail

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από the comet the course the tail »

στις τηγανιτές πατάτες έχουμε:

1) παίζει ρόλο η πατάτα. αν είναι καλή και για τηγάνι
2) πρέπει να την ξεκινήσεις σε χαμηλή φωτιά, μη σου πω να την ρίξεις στο λάδι πριν καν ανοίξεις το μάτι, και μετά περιμένεις να πάρει χρώμα
Άβαταρ μέλους
Αγις
Δημοσιεύσεις: 27938
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:09

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις »

:fp:
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
Άβαταρ μέλους
Custom_F
Δημοσιεύσεις: 9262
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 02:12

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Custom_F »

the comet the course the tail έγραψε: 08 Φεβ 2019, 02:20 στις τηγανιτές πατάτες έχουμε:

1) παίζει ρόλο η πατάτα. αν είναι καλή και για τηγάνι
2) πρέπει να την ξεκινήσεις σε χαμηλή φωτιά, μη σου πω να την ρίξεις στο λάδι πριν καν ανοίξεις το μάτι, και μετά περιμένεις να πάρει χρώμα
Εμένα μου είχαν πει ότι πρέπει να καίει καλά το λάδι. Σπάνια κάνω πατάτες τηγανιτές... Οι καλύτερες που έχω φάει ήταν στο γκάζι, αυτά τα μπλε, αλλά μεγάλο.

HaTeRs GoNnA hAtE... :102:
νύχτα έγραψε: 23 Δεκ 2019, 09:51...η φιλία γενικώς μας εξημερώνει
Άβαταρ μέλους
Αγις
Δημοσιεύσεις: 27938
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:09

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις »

Custom_F έγραψε: 08 Φεβ 2019, 15:26
the comet the course the tail έγραψε: 08 Φεβ 2019, 02:20 στις τηγανιτές πατάτες έχουμε:

1) παίζει ρόλο η πατάτα. αν είναι καλή και για τηγάνι
2) πρέπει να την ξεκινήσεις σε χαμηλή φωτιά, μη σου πω να την ρίξεις στο λάδι πριν καν ανοίξεις το μάτι, και μετά περιμένεις να πάρει χρώμα
Εμένα μου είχαν πει ότι πρέπει να καίει καλά το λάδι. Σπάνια κάνω πατάτες τηγανιτές... Οι καλύτερες που έχω φάει ήταν στο γκάζι, αυτά τα μπλε, αλλά μεγάλο.
:g030:
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
the comet the course the tail

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από the comet the course the tail »

Custom_F έγραψε: 08 Φεβ 2019, 15:26
the comet the course the tail έγραψε: 08 Φεβ 2019, 02:20 στις τηγανιτές πατάτες έχουμε:

1) παίζει ρόλο η πατάτα. αν είναι καλή και για τηγάνι
2) πρέπει να την ξεκινήσεις σε χαμηλή φωτιά, μη σου πω να την ρίξεις στο λάδι πριν καν ανοίξεις το μάτι, και μετά περιμένεις να πάρει χρώμα
Εμένα μου είχαν πει ότι πρέπει να καίει καλά το λάδι. Σπάνια κάνω πατάτες τηγανιτές... Οι καλύτερες που έχω φάει ήταν στο γκάζι, αυτά τα μπλε, αλλά μεγάλο.
να καίει το λάδι;;; μόνο στις προτηγανισμένες.....
mec
Δημοσιεύσεις: 316
Εγγραφή: 29 Ιαν 2019, 14:43
Phorum.gr user: mec

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mec »

Τις πατάτες τις κάνω στο φούρνο μικροκυμμάτων με λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι επάνω. Αν τις θέλω ξεροψημένες τις κόβω λεπτές, αν τις θέλω λουκούμι τις κόβω πιο χοντρές.
User_601

Re: Συμβουλες μαγειρικης σε εργενηδες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από User_601 »

Αν τις πατατες για τηγανισμα,τις βαλουμε απο την αρχη στο λαδι και περιμενουμε να ζεσταθουν και να ψηθυν,σαφως θα ψηθουν αλλα καταρχην θα γινουν νιανια,κατα δευτερον θα ρουφηξουν τοσο λαδι,που θα σε πιεζουνε και θα σταζεις λαδι. :smt005:
Αυτο το μαμαδιστικο παλι,σε καυτο λαδι,ειναα πολυτα λαθος,διοτι ειναι ακρως ανθυγιεινο.Ζεσταινουμε το λαδι μεχρι να τσιτσιρισει οταν ριξουμε λιγο αλατι και μετα τις βαζουμε.Σε μετρια φωτια.Σε δυνατημθα δειτε παρακατω ποσο ανθυγιεινο ειναι.
Καλα για τον φουρνο μικροκυματων δεν θα σχολιασω καν. :fp: :fp:

Το καλυτερο,αραια και που τηγανιτες,σε κεραμικο τηγανι,με λιγο λαδι και μετρια φωτια,οπου ΠΡΩΤΑ ΠΑΝΤΑ ,οπως και να τις φτιαξουμε τηγανιτες,τις εχουμε μουλιασει στο νερο,τουλαχιστν για μιση ωρα και αυτο για να φυγει το πολυ αμυλο,διοτι αμυλο +τηγανισμα ή υψηλες θερμοκρασιες = Ακρυλαμιδιο=καρκινος,το οποιο ισχυει και για φουρνο σε θερμοκρασιες πανω απο 180 βαθμους κελσιου περικαλω.Και οχι μονο για πατατες.
Spoiler
Πατάτες: Το μούλιασμα στο νερό πριν το τηγάνισμα μειώνει το ακρυλαμίδιο
25/12/2017
Το μούλιασμα της πατάτας σε νερό, πριν μπει στο τηγάνι, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου. Πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι οι τροφές με ακρυλαμίδιο προκάλεσαν σε πολλά από αυτά μορφές καρκίνου όπως του γαστρεντερικού σωλήνα και του μαστού. Το μόνο επίσημο όριο διεθνώς για το ακρυλαμίδιο που έχει τεθεί αφορά το νερό (0,1 μικρογραμμάρια ανά λίτρο).

Το τηγάνισμα ή το ψήσιμο σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 120 βαθμών Κελσίου τροφών πλούσιων σε άμυλο προκαλεί τη μετατροπή του αμινοξέος ασπαραγίνη σε ακρυλαμίδιο το οποίο είναι δυνητικά καρκινογόνο στον άνθρωπο.

Όταν στο τηγάνισμα οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές (180-190 βαθμούς Κελσίου), τα επίπεδα ακρυλαμιδίου αυξάνονται εκθετικά. Η ουσία αυξάνεται επίσης όσο περισσότερο χρόνο διαρκεί το τηγάνισμα ή το ψήσιμο.
Το ακρυλαμίδιο ανιχνεύεται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε κάποια προϊόντα (όπως τηγανητές πατάτες, τσιπς, ψωμί και φρυγανιές) που μπορεί να φτάνουν ακόμα και τα ως 3.900 mg/kg.

Μια μελέτη του 2008 από ειδικούς της βρετανικής εταιρείας έρευνας τροφίμων Leatherhead Food Ιnternational έδειξε πως αν οι πατάτες βυθιστούν στο νερό για δύο ώρες πριν το τηγάνισμα μειώνεται ο σχηματισμός ακρυλαμιδίου κατά 48%. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Science of Food and Αgriculture. Να σημειωθεί ότι το ακρυλαμίδιο δεν υπάρχει στις ωμές πατάτες.

Η μελέτη αυτή έδειξε:

Αν κάποιος απλώς πλύνει τις πατάτες πριν από το τηγάνισμα μειώνει τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου κατά 23%.
Εάν τις βυθίσει σε νερό για 30 λεπτά επιτυγχάνει μείωση κατά 38%.
Αν τις μουλιάσει στο νερό για δύο ώρες η μείωση σχηματισμού του χημικού φθάνει στο 48%.
Τα παραπάνω ισχύουν μόνο όταν οι πατάτες στη συνέχεια δεν ξεροτηγανιστούν.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας δρ Ρέιτσελ Μπαρτς «έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες από τη βιομηχανία τροφίμων με στόχο τη μείωση του ακρυλαμιδίου στα αμυλούχα προϊόντα. Ωστόσο δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα φαγητά που μαγειρεύονται στο σπίτι και έτσι θελήσαμε να αναζητήσουμε τρόπους μείωσης των επιπέδων του ακρυλαμιδίου στα σπιτικά φαγητά».

To μούλιασμα της πατάτας μειώνει το ακρυλαμίδιο διότι τα σάκχαρα και η ασπαραγίνη διαφεύγουν στο νερό.

Να σημειωθεί ότι μια προηγούμενη μελέτη είχε βρει ότι τουλάχιστον 15 λεπτά μούλισμα μπορεί να μειώσει το ακρυλαμίδιο έως και 63% (Jackson και Al-Taher, 2005).

Ορισμένοι προτείνουν οι πατάτες αρχικά να βράζονται και κατόπιν να υφίστανται σύντομο τηγάνισμα, καθόσον στα αμυλούχα βραστά τρόφιμα δεν έχει αναφερθεί ύπαρξη ακρυλαμιδίου.

Τόσο στο ψήσιμο όσο και στο τηγάνισμα οι αμυλούχες τροφές πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και όχι χρυσοκαφέ χρώμα.

Οι προτηγανισμένες πατάτες περιέχουν υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου. Οι προτηγανισμένες πατάτες κόβονται σε μικρά κομμάτια, τηγανίζονται εν μέρει και καταψύχονται, με μία διαδικασία που τους επιτρέπει να είναι τραγανές στο εξωτερικό αλλά ωμές στο εσωτερικό τους.

Η έρευνα γύρω από τα ποια φυτικά έλαια είναι καλύτερα προκειμένου να σχηματίζεται λιγότερη ακρυλαμίδη έχει καταλήξει σε αντιφατικά αποτελέσματα. Μια μελέτη βρήκε ότι το βότανο Rosemary (Rosemarinus officinalis) όταν προστίθεται στο ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται στο τηγάνισμα οδήγησε σε 25% μείωση του σχηματισμού ακρυλαμιδίου
https://www.healthyliving.gr/2017/12/25 ... ganites-7/
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”