nostromos έγραψε: 23 Μαρ 2022, 15:30
nrg έγραψε: 23 Μαρ 2022, 01:24
nostromos έγραψε: 22 Μαρ 2022, 16:51
οι εταιριες αυτες βγαζουνε υπερκερδη ...πηρανε 3μηνη παραταση για να στελνουνε αναλυση ρητρας αναπροσαρμογης
γιατι δεν εχουνε λενε ηλεκτρονικη υποδομη ... στο 3μηνο αυτο θα εχουνε βγαλει δισ ...
μιλαμε για απατη που μπορει να συγκριθει ανετα με αυτη του Χρηματιστηριου ... χωρις τις πλατες στελεχων της κυβερνησης δεν θα μπορουσε να γινει
Και τους λογαριασμούς πώς τους υπολογίζουν;
Με το χέρι;
Ψάχνουν για κορόιδα οι πατριώτες.
σε επικοινωνια με την δικη μου εταιρια μου ειπανε οτι υπαρχει ενας μαθηματικος τυπος τον οποιο θα κατεβασω απο το σαιτ της εταιριας και να το υπολογισω ο ιδιος ... τους ειπα οτι γνωριζω τον τυπο τον οποιο και ειχα δωσει στο λογιστη να τον επεξεργαστη αλλα αυτος μου ειπε οτι θα πρεπει να εχεις πινακα με τις χρηματιστηριακες τιμες ενεργειας σε καθημερινη βαση και αναλογα να τροφοδοτεις τον τυπο με τις ημερησιες kw ... οποτε αν δεν μπορει να βγαλει ακρη λογιστης φαντασου τι γινεται με το μεσο καταναλωτη ...η υπαλληλος της εταιριας τι να πει ...?
νομιζω οτι φορτωνουνε τις ρητρες στο κουτουρου ... μπορει να σου τυχει 200 το ιδιο ευκολα με το να σου χρεωσουνε 300 ... δεν υπαρχει κανενας ελεγχος
Θεωρώ λίγο απίθανο να ζητάνε την
ημερήσια τιμή της MWh.
Επειδή το έψαξα και εγώ, στο τύπο βάζουν την μέση τιμή της MWh για τον μήνα κατανάλωσης δηλαδή την
Μηνιαία Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς ή ΤΕΑ.
Για την ΔΕΗ ο πίνακας είναι εδώ:
https://www.dei.gr/el/dei-omilos/i-dei/ ... as-agoras/
Μεγαλύτερο αρχείο αλλά με μικρές διαφορές στις τιμές (δεν ξέρω γιατί) είναι εδώ:
https://www.admie.gr/agora/enimerotika- ... imi-agoras
Οι τιμές σε καθημερινή βάση του χρηματιστηρίου ενέργειας (μεγάλη η χάρη του) είναι εδώ:
https://www.enexgroup.gr/el/day-ahead-market-figures
Εδώ μπορείς να βρεις την τιμή της MWh.
Πχ στις 24/3/2022 η τιμή ήταν 228,09. Βάζεις τον κέρσορα πάνω στο διάγραμμα και μετά ανοίγει ένα μικρό παράθυρο με την τιμή και την ημ/νια.
Επίσης έχει μία μπάρα όπου μπορείς να ορίσεις αρχική και τελική ημ/νια και να βρεις την μέση τιμή στο χρονικό διάστημα που σε ενδιαφέρει.
Πχ Από αρχές Μαρτίου η μέση τιμή είναι: 285,30 €/MWh (θα κλάψουν μανούλες)
Ο τύπος είναι πολύ απλός και με το excel μπορείς να υπολογίσεις την ρήτρα και μόνος σου.
Για την Protergia η ρήτρα προκύπτει ως εξής:
1,18 * (μέση τιμή MWh) + 13 - 50
Και φυσικά στερείται λογικής.
Ειδικά το τελευταίο μέρος όπου προσθέτουν 13 €/MWh αλλά αφαιρούν 50 €/MWh.
Έτσι γιατί έχουν βάλει και κάποια όρια από το 40 μέχρι το 50.
Οπότε όταν η MWh είχε μέση τιμή 52€ η ρήτρα ήταν:
1,18 * 52 +13 - 50 = 24 €/MWh
Περίπου 50% κάτω από το κόστος.
Δηλαδή μας πουλούσαν ρεύμα από την καλή τους την καρδιά χωρίς κέρδος.
Είδες θυσίες οι ιδιώτες;
Ενώ όταν η MWh είχε μέση τιμή 227€ η ρήτρα έγινε:
1,18 * 227 +13 - 50 = 230 €/MWh Δηλαδή πάνω από το κόστος.
Σε απλά ελληνικά:
η τιμή στο χρηματιστήριο αυξήθηκε 4,3 φορές
ενώ στον λογαριασμό 9,5 φορές.
Και τα κορόιδα πρέπει να πληρώσουν υπερδιπλάσιο ρεύμα γιατί ελεύθερη αγορά και ιδιωτικές εταιρίες.
Και ξέρεις τι θα σου πουν: Αυτό έλεγε το συμβόλαιο όταν το υπογράψατε.
Αν τρέξουμε τον τύπο της ρήτρας για το τελευταίο 4-μηνο με μέση τιμή 237 €/MWh:
1,18 * 237 +13 - 50 = 242 €/MWh
Δηλαδή για κατανάλωση 4-μήνου 1700 KWh = 1,7 MWh η χρέωση μόνο της ρήτρας θα είναι:
1,7 * 242 = 412 € ... χωρίς το ΦΠΑ.
Είναι φανερό ότι ψάχνουν για κορόιδα.