ST48410 έγραψε: 26 Ιουν 2021, 21:37
Ανακοινώθηκε ένα καινούριο προϊόν και ρώτησα αν πρόκειται να υπάρξει κάποια πρόοδος σε ένα τομέα που ήταν άκρως προβληματικός.
Η ανησυχία για τα προσωπικά δεδομένα είναι θεμιτή. Σε λάθος χέρια είναι κίνδυνος.
Για να δούμε όμως: ανησυχείς αλλά έχεις καταλάβει πραγματικά τα δεδομένα; Η πληροφορία είναι χρυσός. Αυτός που την έχει και μπορεί να την αναλύσει σωστά αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα. Η Microsoft συλλέγει δεδομένα και φτιάχνει ένα αναλυτικό profiling χρήσης. Προσφέρει και κάποια εργαλεία που μπορείς να περιορίσεις τα δεδομένα που συλλέγει για εσένα.
Η ερώτηση όμως είναι το τι είναι προβληματικό για εσένα. Αν σε ενοχλεί η συλλογή δεδομένων επί της αρχής θα πρέπει να κοιτάξεις και εναλλακτικές. Δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι εδώ. Κοίτα προς Apple ή κάποια διανομή Linux.
Όμως πέρα από το να φτιάξει ένα profile που το χρησιμοποιεί για να σου προωθήσει στοχευμένα προϊόντα και υπηρεσίες, τα δεδομένα σου συλλέγονται με τρόπους που βοηθούν κι εσένα είτε απευθείας είτε εμμέσως με ομαδοποιημένη ανάλυση τους και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες και προτιμήσεις των χρηστών. Και πολλές υπηρεσίες που χρησιμοποιείς σήμερα δε θα ήταν εφικτές αν δεν υπήρχε προσωποποιημένη συλλογή στοιχείων (από τα στοιχεία που δηλώνεις κατά τη δημιουργία λογαριασμού μέχρι την τοποθεσία σου).
Η Microsoft έχει μία βάση δισεκατομμυρίων χρηστών. Έτσι έχει αυτοματοποιήσει και τη διαδικασία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων στα προϊόντα της. Οκ, η τηλεμετρία χρησιμοποιεί λίγους πόρους και μπορεί να σου σερβίρει καμία άχρηστη εφαρμογή ή διαφήμιση. Άλλο κακό όμως σου κάνει; Π.χ. καταγράφει τον αριθμό της πιστωτικής σου και πάει για ψώνια με αυτή ο CEO; Δίνει τα δεδομένα στην αστυνομία, αν ζητηθούν (όχι δεν το κάνει και αντιστέκεται); Έχει πρόσβαση ο κάθε μηχανικός ή μαρκετίστας on demand στα δεδομένα χρήσης σου και στα αρχεία σου και τα χρησιμοποιεί με κάποιο τρόπο;
Που λες προσωπικά έχω μπλοκάρει διαφημίσεις σε όλες τις πλατφόρμες που χρησιμοποιώ (δε βλέπω virtually καμία), μπλοκάρω και τους trackers άσχετων αλλά MS, Google και σία δεν ασχολούμαι. Έχουν όλα τα στοιχεία μου, έχω τα αρχεία μου στις cloud υπηρεσίες τους, δε μπλοκάρω γενικά ανάλυση δεδομένων κλπ.
Η Google π.χ. καταγράφει τα άρθρα που διαβάζω στον Chrome και στην εφαρμογή της στο κινητό μετά από λίγο μου προτείνει σχετικό περιεχόμενο. Με ενοχλεί; Όχι, με βοηθάει, μου αρέσει γιατί διαβάζω αυτά που θέλω. Εσύ πάλι μπορεί να φρικάρεις άμα δεις τέτοιο πράγμα.
Αλλά γενικά cool. Δεν υπάρχει συνομωσία εναντίον μας. Και το να μπλοκάρεις τα πάντα βλάπτει και εσένα και την πρόοδο της τεχνολογίας.