Το ελληνικό "δαιμόνιον" δεν ήταν θεότητα αλλά η εσωτερική φωνή, συνείδηση του κάθε ανθρώπου που λειτουργούσε ως γέφυρα επικοινωνίας με το θείο. Αυτό που σήμερα θα λέγαμε "ψυχή".Γενιά της Αμαρτίας έγραψε: 04 Απρ 2020, 21:24Όχι πολύ διαφορετική. Απλά σήμαινε κυριολεκτικά μια θεότητα όπως είπες. Υπάρχει;Befaios έγραψε: 04 Απρ 2020, 21:17Στα αρχαία ελληνικά ο όρος «Δαίμων» είχε άλλη σημασία, εκτός και οι Λακεδαιμόνιοι ονομάστηκαν έτσι επειδή ήταν δαιμονισμένοι...Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης έλεγαν κυριολεκτικά ότι υπάρχει ένας Δαίμων μέσα μας. Διαφωνείς;
Δαίμονες νομίζω ονομάζονταν οι μικρές θεότητες στους αρχαίους και σήμαινε κάτι σεβαστό καλό κ'αγαθό.
Προφανώς σήμαινε και τον άνθρωπο που έχει σχέση με τα θεία και έχει κάποια θεϊκή υπόσταση, ότι πηγάζει από αυτήν.
Από τα βυζαντινά χρόνια λογικά πήρε άλλη έννοια επειδή παρομοιαστήκαν οι θεότητες των ειδωλολατρών σύμφωνα με τους έκπτωτους Αγγέλους της Αγίας Γραφής. Μάλιστα δεν παρομοιαστήκαν αλλά αποδόθηκαν έτσι.
Δηλαδή δεν τους κατηγόρησαν τους ΔωδεκαθεΪστές ότι πίστευαν σε κάτι ανύπαρκτο, αλλά σε κάτι υπαρκτό πλην όμως αντίθετο του θεού.
ΥΓ. Στο περί γεράματα σου απάντησα πιο πριν
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Μυστικισμός.
Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ
Re: Μυστικισμός.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Αυτό μάλιστα το ξέρω από τον Σωκράτη.ΓΑΛΗ έγραψε: 04 Απρ 2020, 21:34
Το ελληνικό "δαιμόνιον" δεν ήταν θεότητα αλλά η εσωτερική φωνή, συνείδηση του κάθε ανθρώπου που λειτουργούσε ως γέφυρα επικοινωνίας με το θείο. Αυτό που σήμερα θα λέγαμε "ψυχή".
Σας λένε στουρνάρια Καντάφι μέχρι να σβήσει ο ήλιος.
Αν είστε στουρνάρια ψηφίστε τους ξανά.
- Γενιά της Αμαρτίας
- Phorum.gr user: Γενιά των 700
Αυτό είναι μια εκκοσμικευμένη λάιτ σύγχρονη εκδοχή. Κουραστικό θα ήταν να φέρω τα αυτούσια λόγια πάντως ο Πλάτων πιστεύει ότι είναι το υψηλό μέρος της ψυχής που μας στρέφει στον ουρανό και ο Αριστοτέλης ότι είναι το ανώτερο και το ό ν τ ω ς θείο.ΓΑΛΗ έγραψε: 04 Απρ 2020, 21:34Το ελληνικό "δαιμόνιον" δεν ήταν θεότητα αλλά η εσωτερική φωνή, συνείδηση του κάθε ανθρώπου που λειτουργούσε ως γέφυρα επικοινωνίας με το θείο. Αυτό που σήμερα θα λέγαμε "ψυχή".Γενιά της Αμαρτίας έγραψε: 04 Απρ 2020, 21:24Όχι πολύ διαφορετική. Απλά σήμαινε κυριολεκτικά μια θεότητα όπως είπες. Υπάρχει;Befaios έγραψε: 04 Απρ 2020, 21:17
Στα αρχαία ελληνικά ο όρος «Δαίμων» είχε άλλη σημασία, εκτός και οι Λακεδαιμόνιοι ονομάστηκαν έτσι επειδή ήταν δαιμονισμένοι...
Δαίμονες νομίζω ονομάζονταν οι μικρές θεότητες στους αρχαίους και σήμαινε κάτι σεβαστό καλό κ'αγαθό.
Προφανώς σήμαινε και τον άνθρωπο που έχει σχέση με τα θεία και έχει κάποια θεϊκή υπόσταση, ότι πηγάζει από αυτήν.
Από τα βυζαντινά χρόνια λογικά πήρε άλλη έννοια επειδή παρομοιαστήκαν οι θεότητες των ειδωλολατρών σύμφωνα με τους έκπτωτους Αγγέλους της Αγίας Γραφής. Μάλιστα δεν παρομοιαστήκαν αλλά αποδόθηκαν έτσι.
Δηλαδή δεν τους κατηγόρησαν τους ΔωδεκαθεΪστές ότι πίστευαν σε κάτι ανύπαρκτο, αλλά σε κάτι υπαρκτό πλην όμως αντίθετο του θεού.
ΥΓ. Στο περί γεράματα σου απάντησα πιο πριν
Έτσι πρέπει να γίνει, έτσι θα γίνει.
Ταυτίζεις τον μυστικισμό με την μαγεία ή την χαρτομαντική;Niki έγραψε: 04 Απρ 2020, 21:23 Δεν ξέρω τι πρέπει να γράψω σε αυτό το νήμα, δεν καταλαβαίνω από μυστικισμό και μαγεία.
Ούτε στο φλιτζάνι πιστεύω ούτε στα χαρτιά η το διάβασμα της παλάμης.
Γενικά πιστεύω ότι την τύχη σου την φτιάχνεις μόνη σου.
Αυτήν την στιγμή η θάλασσα βγήκε έξω και βαράει το σπίτι του γείτονα.
Τον πήρα τηλέφωνο και μου είπε ότι είναι με τους κουβάδες και βγάζουν τα νερά.
Θέλω να πάω να βοηθήσω αλλά πρόσφατα ήρθε ο γιος του που σπουδάζει και δεν ξέρω αν έχει τον ιό.
Έχω πατέρα άρρωστο δεν το ρισκάρω.
Δεν θέλω να παίρνω και τηλέφωνο να μαθαίνω νέα γιατί θα τους διακόπτω από την δουλειά τους.
Τελικά κάτι έγραψα.![]()
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.
Έγραψα ότι ακόμα και η λέξη μυστικισμός και ιστορικισμός για μένα είναι άγνωστες λέξεις.ΟΥΤΙΣ έγραψε: 04 Απρ 2020, 21:46Ταυτίζεις τον μυστικισμό με την μαγεία ή την χαρτομαντική;Niki έγραψε: 04 Απρ 2020, 21:23 Δεν ξέρω τι πρέπει να γράψω σε αυτό το νήμα, δεν καταλαβαίνω από μυστικισμό και μαγεία.
Ούτε στο φλιτζάνι πιστεύω ούτε στα χαρτιά η το διάβασμα της παλάμης.
Γενικά πιστεύω ότι την τύχη σου την φτιάχνεις μόνη σου.
Αυτήν την στιγμή η θάλασσα βγήκε έξω και βαράει το σπίτι του γείτονα.
Τον πήρα τηλέφωνο και μου είπε ότι είναι με τους κουβάδες και βγάζουν τα νερά.
Θέλω να πάω να βοηθήσω αλλά πρόσφατα ήρθε ο γιος του που σπουδάζει και δεν ξέρω αν έχει τον ιό.
Έχω πατέρα άρρωστο δεν το ρισκάρω.
Δεν θέλω να παίρνω και τηλέφωνο να μαθαίνω νέα γιατί θα τους διακόπτω από την δουλειά τους.
Τελικά κάτι έγραψα.![]()
Θα μπορούσατε αν θέλατε στην αρχή να βάλετε κάποια εξήγηση και για μας.
Ακόμα κάτι.
Δεν είμαι η κοπέλα που θα κουκλάρει κάτι για να δείξει ότι το ξέρει.
Όταν δεν ξέρω κάτι γράφω δεν το ξέρω.
Δεν είμαι η κοπέλα που θα κουκλάρει κάτι για να δείξει ότι το ξέρει.
Όταν δεν ξέρω κάτι γράφω δεν το ξέρω.
- relativer777
- Phorum.gr user: relativer777
Γενιά της Αμαρτίας έγραψε: 04 Απρ 2020, 13:33 Σίγουρα ο καθένας έχει τον δικό του μυστικισμό. Όσο και αν ντρέπεται να το πει.
Εγώ ψάχνω σε αυτή την φάση τα κατάλληλα βιβλία που θα με οδηγήσουν στο Απόλυτο.
Ψάχνω βιβλία που έχουν να κάνουν τόσο με (1) κλασικό μυστικισμό, όσο και με (2) νεωτερικό μυστικισμό.
Τι θα μου προτείνατε;
(προσεγγίζω το θέμα ελευθεριακά και χωρίς ταμπού
δεκτή η ορθόδοξη θεολογία που την πιστεύω
αλλά καλό είναι να διαβάζω πιο ανοιχτά και πιο μοντέρνα
με μοντέρνα λοιπόν ματιά
και με ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτικό μυστικισμό
πχ. φασιστικό μυστικισμό, μυστικισμό των ΚΚ
και πολλά άλλα)
ΥΓ. είμαι άρρωστος φανατικός του ιστορικισμού
https://www.lobsangrampa.org/gr/u%CE%BB ... CF%82.html
Η ζωή είναι ωραία γι'αυτούς που ξέρουν να την ομορφαίνουν
- Γενιά της Αμαρτίας
Σέβομαι την άποψή σου αλλά δεν είναι πεδίο (τέτοιας) μάχης. Οι περισσότεροι πιστοί είμαστε. Δε βρίσκω τον λόγο να μη βλέπετε ότι σεβόμαστε.A0ANACIVC έγραψε: 04 Απρ 2020, 21:52 Αυτές οι ηλιθιότητες, η εσκεμμένη σύγχυση της Ορθόδοξης Παράδοσης με καφετζούδες, σατανισμούς και τα τοιαύτα από δημοσιογράφους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (Καρατζαφέρης, Τράγκας, Τριανταφυλλόπουλος, Κακαουνάκης, Βασιλόπουλος/Μάρκος, Χαρδαβέλας...) την εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης μετά το 1989 αλλά και πριν... η επίθεση στον μοναχισμό, πλαστές κατηγορίες σε μοναχούς και κληρικούς ως διεστραμμένους και ανώμαλους, στιγματισμός και δαιμονοποίηση του μοναχισμού (κατ' εξοχήν φορέα του ορθόδοξου μυστικισμού)...
άνοιξαν την πόρτα στις ανατολικές θρησκείες και αυτές της Νέας Εποχής... οι νεοπροτεσταντικές σέκτες, η γιόγκα, οι βουδιστές μοναχοί ήταν καλοί και αγαθοί, οι ορθόδοξοι καλόγεροι ήταν σάτυροι και αγύρτες...
Η επίθεση στον ορθόδοξο μυστικισμό και τους μοναχούς άρχισε πολύ νωρίτερα βέβαια, με τον ερχομό των βάρβαρων Βαυαρών, την κλοπή της μοναστικής περιουσίας και τις διώξεις μοναχών και αργότερα στην Κατοχή με τους Γερμανούς, φανατικούς κλέφτες και αρχαιοκάπηλους ελληνορθόδοξων κειμηλίων, εμπρηστές ιερών μονών και ναών και φονιάδες μοναχών και κληρικών...
Ελεύθερα γράφεις, εγώ δεν θα σου πω τι να γράφεις. Απλά λίγη τροφή για σκέψη (και σύνεση).
Αυτές οι ηλιθιότητες, η συκοφάντηση και εσκεμμένη σύγχυση της Ορθόδοξης Παράδοσης με καφετζούδες, σατανισμούς κλπ. από δημοσιογράφους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (Καρατζαφέρης, Τράγκας, Τριανταφυλλόπουλος, Κακαουνάκης, Βασιλόπουλος/Μάρκος, Χαρδαβέλας...) την εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης μετά το 1989 αλλά και πριν... η επίθεση στον μοναχισμό, πλαστές κατηγορίες σε μοναχούς και κληρικούς ως διεστραμμένους και ανώμαλους, στιγματισμός και δαιμονοποίηση του μοναχισμού (κατ' εξοχήν φορέα του ορθόδοξου μυστικισμού)...
άνοιξαν την πόρτα στις ανατολικές θρησκείες και αυτές της Νέας Εποχής... οι νεοπροτεσταντικές σέκτες, η γιόγκα, οι βουδιστές μοναχοί ήταν καλοί και αγαθοί, οι ορθόδοξοι καλόγεροι ήταν σάτυροι και αγύρτες...
Η επίθεση στον ορθόδοξο μυστικισμό και τους μοναχούς άρχισε πολύ νωρίτερα βέβαια, με τον ερχομό των βάρβαρων Βαυαρών, την κλοπή της μοναστικής περιουσίας και τις διώξεις μοναχών και αργότερα στην Κατοχή με τους Γερμανούς, φανατικούς κλέφτες και αρχαιοκάπηλους ελληνορθόδοξων κειμηλίων, εμπρηστές ιερών μονών και ναών και φονιάδες μοναχών και κληρικών...
- relativer777
- Phorum.gr user: relativer777
Γενιά της Αμαρτίας έγραψε: 04 Απρ 2020, 21:56Σέβομαι την άποψή σου αλλά δεν είναι πεδίο (τέτοιας) μάχης. Οι περισσότεροι πιστοί είμαστε. Δε βρίσκω τον λόγο να μη βλέπετε ότι σεβόμαστε.A0ANACIVC έγραψε: 04 Απρ 2020, 21:52 Αυτές οι ηλιθιότητες, η εσκεμμένη σύγχυση της Ορθόδοξης Παράδοσης με καφετζούδες, σατανισμούς και τα τοιαύτα από δημοσιογράφους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (Καρατζαφέρης, Τράγκας, Τριανταφυλλόπουλος, Κακαουνάκης, Βασιλόπουλος/Μάρκος, Χαρδαβέλας...) την εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης μετά το 1989 αλλά και πριν... η επίθεση στον μοναχισμό, πλαστές κατηγορίες σε μοναχούς και κληρικούς ως διεστραμμένους και ανώμαλους, στιγματισμός και δαιμονοποίηση του μοναχισμού (κατ' εξοχήν φορέα του ορθόδοξου μυστικισμού)...
Ελεύθερα γράφεις, εγώ δεν θα σου πω τι να γράφεις. Απλά λίγη τροφή για σκέψη (και σύνεση).
Δεν ξέρω τι ακριβώς θέλεις να μάθεις .
Αυτός έχει γράψει για αυτόν τον Μυστικισμό η κάτι τέτοιο.
Ίσος ψάχνεις βιβλία αυτού του είδους. Εάν σε ενδιαφέρουν τα δωρεάν βιβλία είναι σε pdf και doc extension . Μπορείς Εάν θέλεις να ρίξεις μια ματιά και να τα κατεβάσεις όποια σου κάνουν είναι Δωρεάν εδώ :
https://www.lobsangrampa.org/gr/u%CE%BB ... CF%82.html
Η ζωή είναι ωραία γι'αυτούς που ξέρουν να την ομορφαίνουν
- Γενιά της Αμαρτίας
Είναι η ώρα για ανανέωση του έργου της ανάγνωσης
Προσπαθώ να κάνω ένα ξεσκαρτάρισμα της βιβλιοθήκης και να επιμορφωθώ όσο μπορέσω
Δεν έχω κάτι ακριβώς μυστικιστικό αλλά ό,τι πρέπει να διαβαστεί και το βρίσκετε άξιο λόγου πείτε μου να το συμπεριλάβω στο διάβασμά μου
Παρακάτω ό,τι βρήκα προς το παρόν
Ιστορία της Φιλοσοφίας/Ουμπέρτο Έκο (16 βιβλία)
Αυτό βάζω γιατί ο Έγελος λέει ότι η Φιλοσοφία είναι η Ιστορία της Φιλοσοφίας. Συν το ότι η ιστορική αναδρομή μπορεί να με βοηθήσει να εντρυφήσω καλύτερα σε ιδεαλιστικές ή άλλες πιο πνευματικές φιλοσοφίες
Ιστορία Επιζώντων Θρησκευμάτων/Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας
Ισλάμ (Θρησκειολογική Προσέγγιση)/Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας
Λεξικό των Θρησκειών/Mircea Eliade
Κοράνι
Ανάλεκτα/Κομφούκιος
Ο Αντίχριστος/Νίτσε
Παράκαιροι Στοχασμοί/Νίτσε
Πέρα από το Καλό και το Κακό/Νίτσε
Αυτό γιατί αναφέρθηκε ο Νίτσε
Πολιτεία/Πλάτων
Μύθοι/Πλάτων
Γιατί αναφερθήκαμε αρκετά στον Πλάτωνα
Περί Ψυχής/Αριστοτέλης
Το πιο κοντινό που έχω σε πνευματική φιλοσοφία σε Αριστοτέλη. Δυστυχώς δεν έχω τα Μετά τα Φυσικά
Θεογονία/Ησίοδος
Έργα και Ημέρες/Ησίοδος
Οι επτά σοφοί
Ο Ήρωας με τα Χίλια Πρόσωπα/Joseph Campbell
Ανατομία της Κριτικής/Νόρθροπ Φράι
Ο Κόσμος της Σοφίας/Jostein Gaarder
Αυτό είναι το μόνο μυθιστόρημα που αξίζει αναφοράς. Πολύ σουρεαλιστικό.
Προσπαθώ να κάνω ένα ξεσκαρτάρισμα της βιβλιοθήκης και να επιμορφωθώ όσο μπορέσω
Δεν έχω κάτι ακριβώς μυστικιστικό αλλά ό,τι πρέπει να διαβαστεί και το βρίσκετε άξιο λόγου πείτε μου να το συμπεριλάβω στο διάβασμά μου
Αυτό βάζω γιατί ο Έγελος λέει ότι η Φιλοσοφία είναι η Ιστορία της Φιλοσοφίας. Συν το ότι η ιστορική αναδρομή μπορεί να με βοηθήσει να εντρυφήσω καλύτερα σε ιδεαλιστικές ή άλλες πιο πνευματικές φιλοσοφίες
Ιστορία Επιζώντων Θρησκευμάτων/Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας
Ισλάμ (Θρησκειολογική Προσέγγιση)/Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας
Κοράνι
Ανάλεκτα/Κομφούκιος
Ο Αντίχριστος/Νίτσε
Πολιτεία/Πλάτων
Μύθοι/Πλάτων
Περί Ψυχής/Αριστοτέλης
Το πιο κοντινό που έχω σε πνευματική φιλοσοφία σε Αριστοτέλη. Δυστυχώς δεν έχω τα Μετά τα Φυσικά
Θεογονία/Ησίοδος
Έργα και Ημέρες/Ησίοδος
Οι επτά σοφοί
Τύπε, νομίζω ότι καλύτερο θα ήταν να βρεις πρώτα αυτό που σε γοητεύει προσωπικά και έπειτα να εντρυφήσεις σε αυτό. Δεν μπορείς να ασχοληθείς με όλα ταυτόχρονα, εκτός και αν είναι η δουλειά σου αυτή.Γενιά της Αμαρτίας έγραψε: 05 Απρ 2020, 11:11 Είναι η ώρα για ανανέωση του έργου της ανάγνωσης
Κοράνι
Ανάλεκτα/Κομφούκιος
Ο Αντίχριστος/Νίτσε
Πολιτεία/Πλάτων
Μύθοι/Πλάτων
Περί Ψυχής/Αριστοτέλης
Το πιο κοντινό που έχω σε πνευματική φιλοσοφία σε Αριστοτέλη. Δυστυχώς δεν έχω τα Μετά τα Φυσικά![]()
Θεογονία/Ησίοδος
Έργα και Ημέρες/Ησίοδος
Οι επτά σοφοί
Θα σου πρότεινα να διαβάσεις μυθολογίες από όλους τους λαούς και κείμενα από διάφορες θρησκείες, για αρχή. Έπειτα, αφού βρεις την ατραπό για την οποία σου αρέσει να διαβάζεις και να μελετάς, αφοσιώσου σε αυτήν και μην σκορπάς την προσοχή σου σε χίλια δυο δόγματα και θεωρίες.
Dein Herz, meine Gier
Ab jetzt gehörst du nur mir
Ab jetzt gehörst du nur mir
Feindflug έγραψε: 05 Απρ 2020, 11:45 Θα σου πρότεινα να διαβάσεις μυθολογίες από όλους τους λαούς και κείμενα από διάφορες θρησκείες, για αρχή. Έπειτα, αφού βρεις την ατραπό για την οποία σου αρέσει να διαβάζεις και να μελετάς, αφοσιώσου σε αυτήν και μην σκορπάς την προσοχή σου σε χίλια δυο δόγματα και θεωρίες.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Παρε το Βημα σήμερα.
Έχει ένα βιβλίο του Στάινερ (ανθρωποσοφια) για την Αποκάλυψη και γενικά για χριστιανικό μυστικισμό.
Έχει ένα βιβλίο του Στάινερ (ανθρωποσοφια) για την Αποκάλυψη και γενικά για χριστιανικό μυστικισμό.
FIGHT! FIGHT! FIGHT!
- Γενιά της Αμαρτίας
Φίλε διαλεχτέ διψάω για μάθηση. Είναι εμμονικόςFeindflug έγραψε: 05 Απρ 2020, 11:45Τύπε, νομίζω ότι καλύτερο θα ήταν να βρεις πρώτα αυτό που σε γοητεύει προσωπικά και έπειτα να εντρυφήσεις σε αυτό. Δεν μπορείς να ασχοληθείς με όλα ταυτόχρονα, εκτός και αν είναι η δουλειά σου αυτή.Γενιά της Αμαρτίας έγραψε: 05 Απρ 2020, 11:11 Είναι η ώρα για ανανέωση του έργου της ανάγνωσης
Κοράνι
Ανάλεκτα/Κομφούκιος
Ο Αντίχριστος/Νίτσε
Πολιτεία/Πλάτων
Μύθοι/Πλάτων
Περί Ψυχής/Αριστοτέλης
Το πιο κοντινό που έχω σε πνευματική φιλοσοφία σε Αριστοτέλη. Δυστυχώς δεν έχω τα Μετά τα Φυσικά![]()
Θεογονία/Ησίοδος
Έργα και Ημέρες/Ησίοδος
Οι επτά σοφοί
Θα σου πρότεινα να διαβάσεις μυθολογίες από όλους τους λαούς και κείμενα από διάφορες θρησκείες, για αρχή. Έπειτα, αφού βρεις την ατραπό για την οποία σου αρέσει να διαβάζεις και να μελετάς, αφοσιώσου σε αυτήν και μην σκορπάς την προσοχή σου σε χίλια δυο δόγματα και θεωρίες.
Φυσικά θέλω να πλάσω δικό μου σύμπαν αλλά είμαι ταγμένος στο να αντλήσω μυστική γνώση από όλες τις πηγές που μου προσφέρονται. Θέλω να μάθω πάμπολλες παραδόσεις και τρόπους σκέψης.