brb και tyt έγραψε: 31 Μαρ 2019, 00:56
Αυτό που προσπάθησα να πω ανεπιτυχώς είναι ότι φοροδιαφεύγει έναν μισθό επειδή είναι μεγαλύτερος ο μισθός και στην Γερμανία οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. (μάλιστα στα ίδια προϊόντα είναι ακριβότερες σε κάποια αγαθά και υπηρεσίες). Αν έπαιρναν μικρότερο μισθό θα αναγκάζονταν να φοροδιαφύγουν περισσότερο γιατί δεν θα τους έφταναν τα λεφτά.
Το κατάλαβα αλλά δεν ξέρω αν πάει έτσι. Πχ στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες μπορεί μεγάλη βαρύτητα να παίζει η φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρικών ομίλων και οι μικροί να μην φοροδιαφεύγουν τόσο συγκριτικά. Ίσως χρειάζονται πιο αναλυτικά στοιχεία για να μπορείς να πεις με σιγουριά αυτό που υποθέτεις.
Προσωπικά μου είναι αδιάφορο αν "όλοι κλέβουν". Η φοροδιαφυγή δημιουργεί πρόβλημα ισονομίας και δικαιοσύνης στην δική μας χώρα και καλό είναι να περιοριστεί. Όταν φτιάξουμε το δικό μας σπίτι θα κουνήσουμε με την σειρά μας το δάχτυλο και στους άλλους. Τώρα τι αξία έχει; Μου φαίνεται σαν φτηνή δικαιολογία αυτών που φοροδιαφεύγουν.
brb και tyt έγραψε: 31 Μαρ 2019, 00:56
Αυτό που προσπάθησα να πω ανεπιτυχώς είναι ότι φοροδιαφεύγει έναν μισθό επειδή είναι μεγαλύτερος ο μισθός και στην Γερμανία οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. (μάλιστα στα ίδια προϊόντα είναι ακριβότερες σε κάποια αγαθά και υπηρεσίες). Αν έπαιρναν μικρότερο μισθό θα αναγκάζονταν να φοροδιαφύγουν περισσότερο γιατί δεν θα τους έφταναν τα λεφτά.
1 Το κατάλαβα αλλά δεν ξέρω αν πάει έτσι. Πχ στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες μπορεί μεγάλη βαρύτητα να παίζει η φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρικών ομίλων και οι μικροί να μην φοροδιαφεύγουν τόσο συγκριτικά. Ίσως χρειάζονται πιο αναλυτικά στοιχεία για να μπορείς να πεις με σιγουριά αυτό που υποθέτεις.
2 Προσωπικά μου είναι αδιάφορο αν "όλοι κλέβουν". Η φοροδιαφυγή δημιουργεί πρόβλημα ισονομίας και δικαιοσύνης στην δική μας χώρα και καλό είναι να περιοριστεί. Όταν φτιάξουμε το δικό μας σπίτι θα κουνήσουμε με την σειρά μας το δάχτυλο και στους άλλους. Τώρα τι αξία έχει; Μου φαίνεται σαν φτηνή δικαιολογία αυτών που φοροδιαφεύγουν.
1 Έχεις δίκιο για τις μεγάλες εταιρείες αλλά πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι φοροδιαφεύγουν νόμιμα και προφανώς δεν μετριέται στην φοροδιαφυγή. Η κατα κεφαλήν φοροδιαφυγή δεν σημαίνει ότι φοροδιαφέυγουν μόνον οι πολίτες όπως πχ. και το ΑΕΠ δεν σημαίνει ότι μοιράζεται σε όλους τους πολίτες.
Δεν διαφωνώ με το 2 αλλά μου κάνει εντύπωση ότι η διαφορά των ΄΄διεφθαρμένων'' κλπ. Ελλήνων δεν είναι μεγάλη με τους ''αδιάφθορους ξένους που έχουν οργανωμένα κράτη''.
brb και tyt έγραψε: 31 Μαρ 2019, 00:23
Έχουμε μεν 318 ευρώ διαφορά από την Γερμανία αλλά δεν έχουν την δικιά μας φορολόγηση και η φοροδιαφυγή έχει γίνει τακτική επιβίωσης στην χώρα μας.
Απορώ πόσο ήταν η διαφορά προ κρίσης και βαρύτατης φορολόγησης.
Μην μπερδεύεσαι η αξία του € είναι άλλη στην Γερμανία, η διαφορά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.. την αξία την διαμορφώνουν οι τιμές των αγαθών. Με 1.529€ εκεί φυτοζωείς, άρα η φοροδιαφυγή είναι κατά πολύ χαμηλότερη.
Δεν ξέρω αν το κατάλαβα καλά αλλά όσο είναι μικρές οι τιμές και μεγάλοι οι μισθοί σε σχέση με μία άλλη χώρα, τόσο μικρότερη θα έπρεπε να είναι η φοροδιαφυγή.
Η Γερμανία σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες έχει μικρότερες τιμές και η κατανάλωση (δηλαδή οι μισθοί) οι μισθοί μπορέι να συμβάλλουν λίγο στο ΑΕΠ αλλά είναι μεγαλύτεροι από τους δικούς μας. (εδώ βέβαια παίζει ρόλο και η αποταμίευση)
Και βέβαια παίζει ρόλο το πόσο μεγάλη είναι η φορολόγηση. Για παράδειγμα η Γερμανία της μικρότερης φορολόγησης έχει διαφορά μόλις 158 ευρώ από την Σουηδία της βαρύτατης φορολόγησης που είναι ανάλογη της Ελλάδας.
Να συγκρίνεις βασικό μισθό, ενοίκιο, ρεύμα, νερό κλπ.... οι τιμές των αγαθών διαμορφώνουν τον πληθωρισμό. Αν εκεί έχεις βασικό μισθό 1500€ και για ενοίκιο νερό ρεύμα κλπ σου φεύγουν τα 1000 - 1200 τι να το κάνεις αν τα προϊόντα είναι στην ίδια τιμή με τα δικά μας ή λιγότερα;
Μία η άλλη είναι και τα 318 € διαφορά δεν είναι τεράστια σε σχέση με εδώ. Αυτό λέμε. Πρέπει να βρεις πίνακα σε ποσοστά για να καταλάβεις. Άλλο βιωτικό επίπεδο εκεί άλλο εδώ. Εδώ τα 318€ είναι χρήμα, εκεί κέρματα...
Μην μπερδεύεσαι η αξία του € είναι άλλη στην Γερμανία, η διαφορά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.. την αξία την διαμορφώνουν οι τιμές των αγαθών. Με 1.529€ εκεί φυτοζωείς, άρα η φοροδιαφυγή είναι κατά πολύ χαμηλότερη.
Δεν ξέρω αν το κατάλαβα καλά αλλά όσο είναι μικρές οι τιμές και μεγάλοι οι μισθοί σε σχέση με μία άλλη χώρα, τόσο μικρότερη θα έπρεπε να είναι η φοροδιαφυγή.
Η Γερμανία σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες έχει μικρότερες τιμές και η κατανάλωση (δηλαδή οι μισθοί) οι μισθοί μπορέι να συμβάλλουν λίγο στο ΑΕΠ αλλά είναι μεγαλύτεροι από τους δικούς μας. (εδώ βέβαια παίζει ρόλο και η αποταμίευση)
Και βέβαια παίζει ρόλο το πόσο μεγάλη είναι η φορολόγηση. Για παράδειγμα η Γερμανία της μικρότερης φορολόγησης έχει διαφορά μόλις 158 ευρώ από την Σουηδία της βαρύτατης φορολόγησης που είναι ανάλογη της Ελλάδας.
Να συγκρίνεις βασικό μισθό, ενοίκιο, ρεύμα, νερό κλπ.... οι τιμές των αγαθών διαμορφώνουν τον πληθωρισμό. Αν εκεί έχεις βασικό μισθό 1500€ και για ενοίκιο νερό ρεύμα κλπ σου φεύγουν τα 900-1000 τι να το κάνεις αν τα προϊόντα είναι στην ίδια τιμή ε τα δικά μας ή λιγότερα;
Μία η άλλη είναι και τα 318 € διαφορά δεν είναι τεράστια σε σχέση με εδώ. Αυτό λέμε. Πρέπει να βρεις πίνακα σε ποσοστά για να καταλάβεις. Άλλο βιωτικό επίπεδο εκεί άλλο εδώ. Εδώ τα 318€ είναι χρήμα, εκεί κέρματα...
Δεν ξέρω πως αλλιώς να σου το εξηγήσω.
Δεν σε τρολάρω, μερικές φορές το μυαλό κολλάει.
Πες μου αν είναι σωστό ότι αν γίνει κι εκεί βαρύτατη η φορολόγηση όπως εδώ, η διαφορά μπορέι να είναι και μηδενική. Δηλαδή να φοροδιαφύγουν πιο πολύ εκεί.
θυμάμαι παλιά επί ημερών ΠΑΣΟΚ δεκαετίας 80 μάλλον να λέγεται ότι δεν είναι καλό να χτυπήσουν και να εξαλείψουν την παραοικονομία γιατί στηρίζει την πραγματική οικονομία με το χρήμα που διακινεί. Οικονομικά δεν γνωρίζω για να υποστηρίξω την αξία αυτής της πρότασης αλλά από ηθικής και πρακτικής πλευράς δεν φτιάχνεις ούτε σοβαρό κράτος ούτε συνεπείς και συνειδητοποιημένους πολίτες έτσι. Δεν μπορεί να δουλεύουν δύο, να παίρνουν τα ίδια χρήματα, να έχουν παρόμοια περιουσιακά στοιχεία και ο ένας να πληρώνει υπέρογκους φόρους επειδή ο άλλος πληρώνει λιγότερα από όσα του αντιστοιχούν. Δεν μπορείς να θεμελιώσεις σωστή δημοκρατία και να εμπεδωθεί αίσθημα δικαιοσύνης σε τέτοια βάση. Το πιθανότερο είναι κάποια στιγμή απηυδισμένος και ο δεύτερος να προσπαθήσει να φοροκλέψει. Ζημιά σε όλη την κοινωνία δηλαδή και κυρίως σε εκείνους που δεν μπορούν να αποκρύψουν έσοδα.
Δεν χρειαζόμαστε κανέναν ξένο να μας πει αν υπάρχει διαφθορά στην χώρα. Το ζούμε. Και όσοι έχουμε ζήσει λίγο έξω ξέρουμε ότι και εκεί υπάρχει επίσης.
Να συγκρίνεις βασικό μισθό, ενοίκιο, ρεύμα, νερό κλπ.... οι τιμές των αγαθών διαμορφώνουν τον πληθωρισμό. Αν εκεί έχεις βασικό μισθό 1500€ και για ενοίκιο νερό ρεύμα κλπ σου φεύγουν τα 900-1000 τι να το κάνεις αν τα προϊόντα είναι στην ίδια τιμή ε τα δικά μας ή λιγότερα;
Δεν ξέρω πως αλλιώς να σου το εξηγήσω.
Δεν σε τρολάρω, μερικές φορές το μυαλό κολλάει.
Πες μου αν είναι σωστό ότι αν γίνει κι εκεί βαρύτατη η φορολόγηση όπως εδώ, η διαφορά μπορέι να είναι και μηδενική. Δηλαδή να φοροδιαφύγουν πιο πολύ εκεί.
Σε αυτό δεν διαφωνούμε, όταν υπάρχει βαριά φορολόγηση υπάρχει και φοροδιαφυγή... αλλά εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο ότι και με χαμηλή φορολογία είχαμε μεγάλη φοροδιαφυγή. Αυτό πως το μεταφράζεις;
Η φορολογία αυξήθηκε γα να βγαίνει το "τιμωρητικό" πλεόνασμα και οι άνθρωποι υποφέρουν, εμένα αυτό με χαλάει...
Πάνας έγραψε: 31 Μαρ 2019, 01:16
Σε αυτό δεν διαφωνούμε, όταν υπάρχει βαριά φορολόγηση υπάρχει και φοροδιαφυγή... αλλά εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο ότι και με χαμηλή φορολογία είχαμε μεγάλη φοροδιαφυγή. Αυτό πως το μεταφράζεις;
Η φορολογία αυξήθηκε γα να βγαίνει το "τιμωρητικό" πλεόνασμα και οι άνθρωποι υποφέρουν, εμένα αυτό με χαλάει...
ότι δεν είχαμε φορολογική συνείδηση. Το πλεόνασμα κι εμένα με χαλάει.
brb και tyt έγραψε: 31 Μαρ 2019, 01:10
Πως να το ξέρει κανείς αυτό εκ των προτέρων; Άλλα κράτη και άλλες νοοτροπίες και μην το ξεπεράσεις αυτό εύκολα. Η οργάνωση και τα πλαίσια που βάζει μια κοινωνική δομή είναι πολύ ισχυρά και επιβάλλονται συνήθως στους πολίτες.
Παράδειγμα. Ο μέσος αναρχομπάχαλος φοιτητής του Ελληνικού πανεπιστημίου γίνεται αθώα κορασίδα όταν πάει να σπουδάσει έξω. Πόσους καθηγητές έχεις ακούσει να χτίσουν στο γραφείο τους Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού; Για τους ίδιους ανθρώπους μιλάμε που ανδρώθηκαν στις συνελεύσεις και στις κομματικές οργανώσεις των εδώ ΑΕΙ με όλη την συνεπακόλουθη αγωνιστική "δράση" τους.
Ε, φάε τώρα το πλεόνασμα για να αποκτήσεις φορολογική συνείδηση γαμώ τους Γερανούς μου μέσα.... το κακό είναι ότι υποφέρουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούσαν να φοροδιαφεύγουν και τα λαμόγια κάνουν πάρτι ακόμα.
Τσαντίστηκα βαρδιάτκο που τα σκέφτηκα πάλι όλα αυτά.
ST48410 έγραψε: 31 Μαρ 2019, 01:15
Δεν χρειαζόμαστε κανέναν ξένο να μας πει αν υπάρχει διαφθορά στην χώρα. Το ζούμε. Και όσοι έχουμε ζήσει λίγο έξω ξέρουμε ότι και εκεί υπάρχει επίσης.
Αν το πάμε γενικότερα στην διαφθορά, δύο παραδείγματα που θεωρούνται διαφθορά εδώ και όχι στην Γερμανία.
Το ένα είναι ότι δεν είναι διαφθορά που ο Σόιμπλε πήρε 100 χιλιάδες μάρκα από έμπορο όπλων και δεν τα δήλωσε. Όταν αποκαλύφτηκε το σκάνδαλο είπε ότι ήταν για το κόμμα του. Ο Τσουκάτος που πήρε 1 εκατομμύριο μάρκα από τη Ζίμενς για το ΠΑΣΟΚ, είναι διαφθορά (και θέλω να παραμείνει έτσι) Ή ο Μαντέλης που πήρε ''δώρο'' 200 χιλιάδες ευρώ από τη Ζίμενς.
Εδώ είναι διαφθορά η χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιώτες, εταιρείες κλπ. Στις ΗΠΑ δεν είναι. Όπως επίσης και στην Γερμανία όπου για παράδειγμα, η BMW έδωσε 690 χιλιάδες ευρώ στο κόμμα της Μέρκελ για να περάσει ευνοϊκή νομοθεσία στην ΕΕ.https://www.dw.com/el/%CE%BC%CE%AF%CE%B ... a-17162210
Ξέρω που ζω αλλά η λύσσα για ''διεφθαρμένους, τεμπέληδες Έλληνες'' είναι απαράδεκτη.Έχει ξεπεράσει προ πολλού το όριο του ρατσισμού.
Πάνας έγραψε: 31 Μαρ 2019, 01:22
Ε, φάε τώρα το πλεόνασμα για να αποκτήσεις φορολογική συνείδηση γαμώ τους Γερανούς μου μέσα.... το κακό είναι ότι υποφέρουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούσαν να φοροδιαφεύγουν και τα λαμόγια κάνουν πάρτι ακόμα.
Δεν μου φταίνε οι Γερμανοί αν 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση δεν έχω κράτος. Δεν ψηφίσαν οι Γερμανοί την Μεγαλοοικονόμου για βουλευτή, ούτε διόρισαν τον Καρανίκα. Οι Γερμανοί βρίσκουν (αδυναμίες) και κάνουν.
Τσαντίστηκα βαρδιάτκο που τα σκέφτηκα πάλι όλα αυτά.
Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν επιβλήθηκε επειδή ήταν μεγάλη η φοροδιαφυγή αλλά για να είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος και να μην κάνουν ''κούρεμα'' του οι Γερμανοί. Πηγαίνει στις χώρες δανειστές για την πληρωμή των τόκων (έτσι καθίσταται βιώσιμο το χρέος) για τα δάνεια που δήθεν έδωσαν. Στην πραγματικότητα είναι εγγυήσεις του χρέους μας και θα το πληρώσουν μόνον αν δεν το πληρώσουμε εμείς.
ST48410 έγραψε: 31 Μαρ 2019, 01:15
Αν το πάμε γενικότερα στην διαφθορά, δύο παραδείγματα που θεωρούνται διαφθορά εδώ και όχι στην Γερμανία.
Το ένα είναι ότι δεν είναι διαφθορά που ο Σόιμπλε πήρε 100 χιλιάδες μάρκα από έμπορο όπλων και δεν τα δήλωσε. Όταν αποκαλύφτηκε το σκάνδαλο είπε ότι ήταν για το κόμμα του. Ο Τσουκάτος που πήρε 1 εκατομμύριο μάρκα από τη Ζίμενς για το ΠΑΣΟΚ, είναι διαφθορά (και θέλω να παραμείνει έτσι) Ή ο Μαντέλης που πήρε ''δώρο'' 200 χιλιάδες ευρώ από τη Ζίμενς.
Εδώ είναι διαφθορά η χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιώτες, εταιρείες κλπ. Στις ΗΠΑ δεν είναι. Όπως επίσης και στην Γερμανία όπου για παράδειγμα, η BMW έδωσε 690 χιλιάδες ευρώ στο κόμμα της Μέρκελ για να περάσει ευνοϊκή νομοθεσία στην ΕΕ.https://www.dw.com/el/%CE%BC%CE%AF%CE%B ... a-17162210
Ξέρω που ζω αλλά η λύσσα για ''διεφθαρμένους, τεμπέληδες Έλληνες'' είναι απαράδεκτη.Έχει ξεπεράσει προ πολλού το όριο του ρατσισμού.
Σε εποχές μεγάλης ισχύος αυτά μπαίνουν κάτω από το χαλάκι και πας παρακάτω. Πιθανόν θεωρούν τον Σόιμπλε χαρισματικό και ικανό και του το χαρίζουν γιατί η χώρα τους επί των ημερών του ισχυροποιήθηκε σημαντικά. Συζητώντας με απλούς πολίτες στο εξωτερικό δεν σχημάτισα την άποψη ότι είναι ανήθικοι σε τέτοιο βαθμό που να μην τους ενοχλεί κάτι τέτοιο. Αν ο Τσουκάτος είχε κάνει για την Ελλάδα ότι ο Σόιμπλε για την Γερμανία ίσως να μην του το καταλόγιζες και εσύ.
Το αν είμαστε ή όχι διεφθαρμένοι δεν πρέπει να το συσχετίζουμε με το τι θα πουν ή θα κάνουν οι άλλοι. Και εννοείται αυτή η κουβέντα έχει νόημα μεταξύ μας. Δεν θα πήγαινα ποτέ να εκθέσω τους συμπολίτες μου σε ξένους λέγοντας κάτι τέτοιο. Εκεί όταν το πει ο ξένος του τρίβεις στη μούρη τα κατορθώματα των δικών του. Όμως μεταξύ μας μη γελιόμαστε. Πέρασε ο καιρός που ο λόγος και το καθαρό κούτελο μετρούσαν. Σε χαιρετάει ο άλλος και μετράς μήπως σου λείπει δάχτυλο.
Δεν μου φταίνε οι Γερμανοί αν 200 χρόνια μετά την απελευθέρωση δεν έχω κράτος. Δεν ψηφίσαν οι Γερμανοί την Μεγαλοοικονόμου για βουλευτή, ούτε διόρισαν τον Καρανίκα. Οι Γερμανοί βρίσκουν (αδυναμίες) και κάνουν.
Μην πέφτεις και εσύ στην παγίδα, ο Αντωνάκης δεν μπορούσε να επιβάλει τα μέτρα που ήθελαν... το μνημόνιο είναι γραμμένο από το 2010 και μέχρι το 15 είχε υλοποιηθεί μόνο το 20% ... εκεί είναι η "αδυναμία", στην εφαρμογή, γιαυτό τους κρέμασαν και βγήκε ο Τσίπρας. Η δουλειά του ποια ήταν νομίζεις να σκίσει τα μνημόνια ή να σου δείξει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος;
Κοματόσκυλο δεν είμαι φίλε αλλά βλέπω καθαρά κάποια πράγματα και ούτε υποστηρίζω τον Τσίπρα, να ξηγιομαστε για να μη παρεξηγούμαστε...
Αυτά, δεν έχω να πω κάτι άλλο.
Χωρίς να τρολάρω, δεν ξέρω τι έγινε στην Βαυαροκρατία, στην κατοχή κυριολεκτικά διέλυσαν τα πάντα (το κόστος ήταν τρία ΑΕΠ) και τώρα επίσης διαλύουν το Σύμπαν για να πάρουν τα πάντα. Από την δημόσια περιουσία μέχρι την ιδιωτική.
ST48410 έγραψε: 31 Μαρ 2019, 01:33
Σε εποχές μεγάλης ισχύος αυτά μπαίνουν κάτω από το χαλάκι και πας παρακάτω. Πιθανόν θεωρούν τον Σόιμπλε χαρισματικό και ικανό και του το χαρίζουν γιατί η χώρα τους επί των ημερών του ισχυροποιήθηκε σημαντικά. Συζητώντας με απλούς πολίτες στο εξωτερικό δεν σχημάτισα την άποψη ότι είναι ανήθικοι σε τέτοιο βαθμό που να μην τους ενοχλεί κάτι τέτοιο. Αν ο Τσουκάτος είχε κάνει για την Ελλάδα ότι ο Σόιμπλε για την Γερμανία ίσως να μην του το καταλόγιζες και εσύ.
Το αν είμαστε ή όχι διεφθαρμένοι δεν πρέπει να το συσχετίζουμε με το τι θα πουν ή θα κάνουν οι άλλοι. Και εννοείται αυτή η κουβέντα έχει νόημα μεταξύ μας. Δεν θα πήγαινα ποτέ να εκθέσω τους συμπολίτες μου σε ξένους λέγοντας κάτι τέτοιο. Εκεί όταν το πει ο ξένος του τρίβεις στη μούρη τα κατορθώματα των δικών του. Όμως μεταξύ μας μη γελιόμαστε. Πέρασε ο καιρός που ο λόγος και το καθαρό κούτελο μετρούσαν. Σε χαιρετάει ο άλλος και μετράς μήπως σου λείπει δάχτυλο.
Αν ήμουν Γερμανός θα ήμουν πάλι κατά της διαφθοράς του Σόιμπλε γιατί κοστίζει στις τσέπες των φορολογούμενων.
Το ίδιο είμαι και σαν Έλληνας γιατί ο Σόιμπλε αποφάσιζε για την ζωή μου. Οπότε ... Για παράδειγμα, γιατί πουλήθηκαν οι τράπεζες όταν άξιζαν 700 εκατομμύρια και όχι 36 δισ. προ ένδοξης διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος brb και tyt την 31 Μαρ 2019, 01:39, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.