!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Τα αυθεντικά ονόματα των ελληνικών χωριών
Re: Τα αυθεντικά ονόματα των ελληνικών χωριών
Πάντως, στα Σπάτα κρατήσαμε το όνομα μας. Κάτι άλλα ψώνια έκαναν το Χαρβάτι, Πικέρμι, το Λιόπεσι, Παιανία, το Χαρβάτι, Παλλήνη και την Λούτσα, Αρτέμιδα. 
«Δεν σου μιλώ για περασμένα, μιλώ για την αγάπη", Γιώργος Σεφέρης, Κίχλη.
Ισχύει κάποιοι Βούλγαροι επαναστάτησαν απέναντι σε έναν τσάρο επειδή ήθελαν τον αδελφό του. Η εξέγερση απέτυχε, έφυγαν για να μην τους σφάξουν αλλά πήγαν και έσφαξαν εκείνοι τους προηγούμενους κατοίκους.
Αμπελοκηποι, 1960ΓΑΛΗ έγραψε: 25 Ιαν 2025, 15:02Kαι γύρω από την Ακρόπολη υπήρχαν βοσκοί.sharp έγραψε: 25 Ιαν 2025, 14:32Α ναι και τα Βριλλήσια τα λέγανε γουρουνάδικα ή κάπως έτσι νομίζωΓΑΛΗ έγραψε: 25 Ιαν 2025, 11:07
Δεν άλλαξαν μόνον τα σλαβικά και τούρκικα ονόματα, άλλαξαν και τα ελληνικά επειδή ήταν "υποτιμητικα" πλέον για την περιοχή.
Πχ το Κολωνάκι λεγόταν Κατσικοχώρι επειδή όντως είχε πολλά κατσίκια εκεί. Όπως και σε πολλές άλλλες περιοχές της Αθήνας.![]()
![]()
Αυτά έχουν αποτυπωθεί και σε σκίτσα των Ευρωπαίων περιηγητών του 18ου και 19ου αιώνα.

http://12dim-athin.att.sch.gr/3_gitonia_photos.htm
ΓΑΛΗ έγραψε: 27 Ιουν 2024, 00:37
Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.
-
πατησιωτης
- Phorum.gr user: πατησιωτης
Δεν παριστάνω εγώ τον αντι - νεοταξίτη.Άλλοι τον παριστάνουν και δυσφορούν με ελληνικά τοπωνύμια θέλοντας να επαναφέρουν τα τουρκικά.Δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά ας μη παριστάνουν και τους πολύ πατριώτες που θίγονται με το παραμικρό.Μπίστης έγραψε: 25 Ιαν 2025, 15:13Αχου τα τα μωράκια μου τα αντι-νεοταξικαπατησιωτης έγραψε: 25 Ιαν 2025, 11:30Αλήθεια;Μπίστης έγραψε: 25 Ιαν 2025, 10:40
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Πυροβολήστε τις άθλιες πινακίδες, αλλάξτε τα ονόματα των συλλόγων αν θέλετε να λέγονται πολιτιστικοί , φέρτε ξανά σε χρήση τα αυθεντικά ονόματα των χωριών.
Ελπίζω όμως εάν γίνει αυτό και γεμίσουμε πάλι με σλαβικά και τουρκικά τοπωνύμια και αρχίσουν κάποιοι να λένε ότι δεν υπάρχουν Έλληνες αλλά είμαστε μίγμα Αλβανών και Σλάβων να μην το αποδώσεις στη ...νέα τάξη πραγμάτων ή στον Σημίτη ή τον Μητσοτάκη αλλά στον εαυτό σου.![]()
![]()
Βάλε ρε αγόρι μου μέσα και πως είμαι ζαιοψυχος εαμοβουλγαρος που θέλω η Κρίβα στο Κιλκίς να μην λέγεται ... Γρίβα γιατί ηττήθηκα από το 41 %
Αφού όλα γύρω από το κόμμα σου γυρίζουν
Καλλιθέα σε κάθε νομό
Για την Κρίβα ή Γρίβα δεν ξέρω πάντως αλλά ξέρω για το ίδιο το Κιλκίς.Πριν το 1913 ονομαζόταν Κουκούς και είχε βουλγαρικό πληθυσμό.Θέλεις να επανέλθει αυτό το παλιό όνομα;
- Allah
- Phorum.gr user: Άγιος Παπάριος, Άγιος, Έσχατόγερος
- Επικοινωνία:
Επίσης το Μπογιάτι, Άνοιξη, το Σπατατζίκι, Πευκόφυτο, το Καλέντζι, Βόθωνα, το Μενίδι, Αχαρνές - και διάφορα άλλα τέτοια.ΟΥΤΙΣ έγραψε: 25 Ιαν 2025, 16:11 Πάντως, στα Σπάτα κρατήσαμε το όνομα μας. Κάτι άλλα ψώνια έκαναν το Χαρβάτι, Πικέρμι, το Λιόπεσι, Παιανία, το Χαρβάτι, Παλλήνη και την Λούτσα, Αρτέμιδα.![]()
Από την άλλη πάλι, εδώ στο χειμερινό μου ανάκτορο κοντά στον Ραμνούντα (που ήταν πάντα Ραμνούντας, δεν άλλαξε ποτέ), υπάρχει ένας σκασμός από Αρβανίτικα τοπωνύμια που δεν ασχολήθηκε κανείς να τα αλλάξει. Κιάφα Μπέκα (και πολλές άλλες Κιάφες - κιάφα = αυχένας), Μάλι Σέλκι (και πολλά άλλα Μάλια - Μάλι = λόφος), Σέσι, Φέρθι, κτλ...
Πολλοί Αρβανίτες θεωρούν την γλώσσα τους Ελληνική διάλεκτο, άλλοι όχι είναι μοιρασμένοι σε αυτό το θέμα.Allah έγραψε: 25 Ιαν 2025, 21:03Επίσης το Μπογιάτι, Άνοιξη, το Σπατατζίκι, Πευκόφυτο, το Καλέντζι, Βόθωνα, το Μενίδι, Αχαρνές - και διάφορα άλλα τέτοια.ΟΥΤΙΣ έγραψε: 25 Ιαν 2025, 16:11 Πάντως, στα Σπάτα κρατήσαμε το όνομα μας. Κάτι άλλα ψώνια έκαναν το Χαρβάτι, Πικέρμι, το Λιόπεσι, Παιανία, το Χαρβάτι, Παλλήνη και την Λούτσα, Αρτέμιδα.![]()
Από την άλλη πάλι, εδώ στο χειμερινό μου ανάκτορο κοντά στον Ραμνούντα (που ήταν πάντα Ραμνούντας, δεν άλλαξε ποτέ), υπάρχει ένας σκασμός από Αρβανίτικα τοπωνύμια που δεν ασχολήθηκε κανείς να τα αλλάξει. Κιάφα Μπέκα (και πολλές άλλες Κιάφες - κιάφα = αυχένας), Μάλι Σέλκι (και πολλά άλλα Μάλια - Μάλι = λόφος), Σέσι, Φέρθι, κτλ...
- Allah
- Phorum.gr user: Άγιος Παπάριος, Άγιος, Έσχατόγερος
- Επικοινωνία:
Εντάξει, περί ορέξεως γκόγκλιες.Annibas έγραψε: 25 Ιαν 2025, 21:10Πολλοί Αρβανίτες θεωρούν την γλώσσα τους Ελληνική διάλεκτο, άλλοι όχι είναι μοιρασμένοι σε αυτό το θέμα.Allah έγραψε: 25 Ιαν 2025, 21:03Επίσης το Μπογιάτι, Άνοιξη, το Σπατατζίκι, Πευκόφυτο, το Καλέντζι, Βόθωνα, το Μενίδι, Αχαρνές - και διάφορα άλλα τέτοια.ΟΥΤΙΣ έγραψε: 25 Ιαν 2025, 16:11 Πάντως, στα Σπάτα κρατήσαμε το όνομα μας. Κάτι άλλα ψώνια έκαναν το Χαρβάτι, Πικέρμι, το Λιόπεσι, Παιανία, το Χαρβάτι, Παλλήνη και την Λούτσα, Αρτέμιδα.![]()
https://www.gastronomos.gr/syntages/sym ... ies/57401/
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Allah την 25 Ιαν 2025, 21:15, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Zundapp έγραψε: 25 Ιαν 2025, 16:50Αμπελοκηποι, 1960
[img]https://i.postimg.cc/Zn4rT8q3/19-1 ... .jpg[/img]
http://12dim-athin.att.sch.gr/3_gitonia_photos.htm
ΓΑΛΗ έγραψε: 09 Φεβ 2021, 16:09 Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.
Οι Ρομά που αποτελούν σήμερα τον μισό πληθυσμό δεν άφησαν κανένα τοπωνύμιο, σαφώς και θα έχουν γίνει επιμειξίες παλιότερα αν ισχύει ότι ήρθαν τον Μεσαίωνα, απίθανο να μην έγιναν.
Η "βυζαντινή" ονομασία της Αλικαρνασσού ήταν "Πετρώνι". Από αυτό προέρχεται η ονομασία "Μπόντρουμ". Εξ όσων γνωρίζω οι κάτοικοι της Κω συνεχίζουν να ονομάζουν την πόλη έτσι.Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 25 Ιαν 2025, 14:35Γιατί το Αλεξάνδρεια τι σχέση έχει με όσους ζουν στην Αίγυπτο; Ουδεμία. Αλλά δεν κάνουν καραγκιοζιλικια σαν τους Τούρκους, που λένε την Αλικαρνασσό Μπόντρουμ. Και τα ελληνικά ονόματα είναι φτηνιαρικα. Καλλιθέα λέει, ενώ το χωριό είναι φλατ με κάτι κατσικοδρομους.George_V έγραψε: 25 Ιαν 2025, 14:32Πολλα απο αυτα εγκαταλειφθηκαν στο περασμα των αιωνων απο πολεμους, εισβολες, μεταναστευσεις, μετακινησεις πληθυσμων κλπ.Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης έγραψε: 25 Ιαν 2025, 14:25
Κι εσύ θέλεις να μας πεις πως υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα χωριά, που ήτανε τότε τρεις και ο κούκος, και ήρθαν οι Αρβανίτες οχ, τους πήρανε τα σπίτια και τους άλλαξαν ονόματα; Άσε ρε πονηρέ.
Ηρθαν αλλοι μετα που μπορει να ηταν σλαβοι, αρβανιτες κλπ. και μετονομασαν τον οικισμο (σιγα μη ξερανε το παλιο ονομα του χωριου που μπηκαν) συμφωνα με τη γλωσσα τους.
Απο κει μετα και αυτοι ειτε εφυγαν καποια στιγμη απο εκει, ειτε εξελληνιστηκαν/αφομοιωθηκαν πληρως και το ονομα του χωριου πλεον δεν ειχε καμια σημασια οποτε αλλαχθηκε ειτε στο παλιο ελληνικο του ειτε σε ενα νεο ελληνικο για να αντανακλα τη νεα πραγματικοτητα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Σαββάτιος την 25 Ιαν 2025, 21:52, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- Κόκκορας
- Phorum.gr user: Κόκορας
οτιδήποτε θυμίζει τουρκοκρατία,βουλγάρικη/φράγκικη κατοχή κ.λπ είναι θεμιτό να μετονομάζεται ιδίως αν μιλάμε για αρχαίες/βυζαντινές περιοχές/οικισμούς
- Λίνο Βεντούρα
Κόκκορας έγραψε: 25 Ιαν 2025, 21:31 οτιδήποτε θυμίζει τουρκοκρατία,βουλγάρικη/φράγκικη κατοχή κ.λπ είναι θεμιτό να μετονομάζεται ιδίως αν μιλάμε για αρχαίες/βυζαντινές περιοχές/οικισμούς
Fluffy έγραψε: 25 Αύγ 2021, 12:22 Στον καπιταλισμό κυριαρχεί η αντίληψη της κυρίαρχης τάξης, γιαυτό είναι και κυρίαρχη.
Αν τα ερείπια είναι κυρίως της ρωμαϊκής εποχής (π.χ. Έφεσος) τότε έχουν κάθε δικαίωμα να τα αναφέρουν ως "Ρωμαϊκά". Ξέρεις η ρωμαϊκή εποχή ακολούθησε την ελληνιστική και την κλασική ελληνική εποχή και η ρωμαϊκή αρχιτεκτονική ήταν ανώτερη μηχανικά της ελληνικής. Είναι αναμενόμενο το γεγονός ότι περισσότερα ρωμαϊκά μνημεία επιβίωσαν σε σχέση με ελληνικά και ελληνιστικά.George_V έγραψε: 25 Ιαν 2025, 15:06 Αν πας σε αρχαιες πολεις στην παρακτια Τουρκια θα δεις οτι σχεδον ολα αναφέρονται σε ρωμαικα ερειπια. Σχεδον ποτε δεν θα δεις τη λεξη "ελληνικο"
Βασικα κανουν κατι που θα μπορουσε να χαρακτηριστει σαν "πολιτισμικη γενοκτονια" σβηνοντας και ξαναγραφοντας το παρελθον της Μ. Ασιας και χαρακτηριζοντας τα περισσοτερα μνημεια ως ρωμαικα αντι για ελληνικα.
- George_V
- Phorum.gr user: George_V
Aπο προσωπικη εμπειρια μπορω να σου πω οτι εχω δει αρκετα μνημεια στην παραλιακη τουρκια που ειναι ξεκαθαρα ελληνιστικης περιοδου (θεατρα κλπ) τα οποια αναφέρονται ως ελληνικα σε καθε βιβλιογραφια αλλα στην πινακιδα/πινακιδες εκει αναγραφονται ως ρωμαικα.Σαββάτιος έγραψε: 25 Ιαν 2025, 21:40Αν τα ερείπια είναι κυρίως της ρωμαϊκής εποχής (π.χ. Έφεσος) τότε έχουν κάθε δικαίωμα να τα αναφέρουν ως "Ρωμαϊκά". Ξέρεις η ρωμαϊκή εποχή ακολούθησε την ελληνιστική και την κλασική ελληνική εποχή και η ρωμαϊκή αρχιτεκτονική ήταν ανώτερη μηχανικά της ελληνικής. Είναι αναμενόμενο το γεγονός ότι περισσότερα ρωμαϊκά μνημεία επιβίωσαν σε σχέση με ελληνικά και ελληνιστικά.George_V έγραψε: 25 Ιαν 2025, 15:06 Αν πας σε αρχαιες πολεις στην παρακτια Τουρκια θα δεις οτι σχεδον ολα αναφέρονται σε ρωμαικα ερειπια. Σχεδον ποτε δεν θα δεις τη λεξη "ελληνικο"
Βασικα κανουν κατι που θα μπορουσε να χαρακτηριστει σαν "πολιτισμικη γενοκτονια" σβηνοντας και ξαναγραφοντας το παρελθον της Μ. Ασιας και χαρακτηριζοντας τα περισσοτερα μνημεια ως ρωμαικα αντι για ελληνικα.
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
Το Κιλκίς είναι η άλλη βουλγαρική όνομασία του Κουκούς. Οι ελληνόφωνοι αναφέρονταν σε αυτό ως "Κουκούσι". Το Κιλκίς γλύτωσε την μετονομασία λόγω της μάχης Κιλκίς-Λαχανά. Αρχικά, του είχε αλλαχθεί το γένος (η Κιλκίς, δηλαδή η Κιλκίδα) αλλά δεν επικράτησε. Και η δύο βουλγαρικές ονομασίες είναι προϊόν παραφθοράς της "βυζαντινής" ονομασίας "Καλλικούσιν" που προέρχεται από την παλαιοτερη ονομασία της πόλης που επιβιώνει στις πηγές με την λατινική της μορφή (Callicum).πατησιωτης έγραψε: 25 Ιαν 2025, 20:41Δεν παριστάνω εγώ τον αντι - νεοταξίτη.Άλλοι τον παριστάνουν και δυσφορούν με ελληνικά τοπωνύμια θέλοντας να επαναφέρουν τα τουρκικά.Δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά ας μη παριστάνουν και τους πολύ πατριώτες που θίγονται με το παραμικρό.Μπίστης έγραψε: 25 Ιαν 2025, 15:13Αχου τα τα μωράκια μου τα αντι-νεοταξικαπατησιωτης έγραψε: 25 Ιαν 2025, 11:30
Αλήθεια;
Ελπίζω όμως εάν γίνει αυτό και γεμίσουμε πάλι με σλαβικά και τουρκικά τοπωνύμια και αρχίσουν κάποιοι να λένε ότι δεν υπάρχουν Έλληνες αλλά είμαστε μίγμα Αλβανών και Σλάβων να μην το αποδώσεις στη ...νέα τάξη πραγμάτων ή στον Σημίτη ή τον Μητσοτάκη αλλά στον εαυτό σου.![]()
![]()
Βάλε ρε αγόρι μου μέσα και πως είμαι ζαιοψυχος εαμοβουλγαρος που θέλω η Κρίβα στο Κιλκίς να μην λέγεται ... Γρίβα γιατί ηττήθηκα από το 41 %
Αφού όλα γύρω από το κόμμα σου γυρίζουν
Καλλιθέα σε κάθε νομό
Για την Κρίβα ή Γρίβα δεν ξέρω πάντως αλλά ξέρω για το ίδιο το Κιλκίς.Πριν το 1913 ονομαζόταν Κουκούς και είχε βουλγαρικό πληθυσμό.Θέλεις να επανέλθει αυτό το παλιό όνομα;
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 5 Απαντήσεις
- 240 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από taxalata xalasa
-
- 0 Απαντήσεις