!!! DEVELOPMENT MODE !!!

H εξέλιξη της Αγγλικής γλωσσας

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Imperium

Re: H εξέλιξη της Αγγλικής γλωσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Imperium »

hellegennes έγραψε: 21 Οκτ 2024, 05:06
Imperium έγραψε: 21 Οκτ 2024, 04:11 8) Αλλα καμιά φορα κρατάμε μέρος του Γαλικού, πχ Beaufort ~= Μπόουφορτ
Μπόουφερτ. Νομίζω ότι είναι τυχαίο που ξεκινάει με μπό- δεδομένου ότι είναι δίφθογγος (όου) και η δεύτερη συλλαβή έχει [ε], όχι [ο].
:P Σωστά. ΝΒ: ~=

Είπα να τα απλοποιήσω και να εστιαστώ μόνο στο ea

Βέβαια, ούτε είναι ακριβώς -ε- (όπως θα το προέφερε ένας Έλληνας), μάλλον schwa, σε IPA /ˈboʊfərt/
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes »

Imperium έγραψε: 21 Οκτ 2024, 05:19
hellegennes έγραψε: 21 Οκτ 2024, 05:06
Imperium έγραψε: 21 Οκτ 2024, 04:11 8) Αλλα καμιά φορα κρατάμε μέρος του Γαλικού, πχ Beaufort ~= Μπόουφορτ
Μπόουφερτ. Νομίζω ότι είναι τυχαίο που ξεκινάει με μπό- δεδομένου ότι είναι δίφθογγος (όου) και η δεύτερη συλλαβή έχει [ε], όχι [ο].
:P Σωστά. ΝΒ: ~=

Είπα να τα απλοποιήσω και να εστιαστώ μόνο στο ea

Βέβαια, ούτε είναι ακριβώς -ε- (όπως θα το προέφερε ένας Έλληνας), μάλλον schwa, σε IPA /ˈboʊfərt/
Ναι, σουά είναι, αλλά δεν έχουμε τέτοιο πράγμα στα ελλήνικος, οπότε έψιλον it is.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Άβαταρ μέλους
Leporello
Phorum.gr user: Leporello

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Leporello »

masterridley έγραψε: 18 Οκτ 2024, 19:42
Leporello έγραψε: 13 Οκτ 2024, 11:07Η αλήθεια είναι ότι τα Γαλλικά ένα θέμα με το τελικό σύμφωνο το έχουν. Ωστόσο, υπάρχουν αν όχι ακριβείς κανόνες, τουλάχιστον ένα feeling γιά την ππροφορά. Π.χ. στο παράδειγμα που λες, οι λέξεις που λήγουν σε -spect (aspect, respect, prospect, suspect) δεν θα μπορούσαν να προφέρονται όπως το correct. Ο λόγος είναι ότι τα Γαλλικά απεχθάνονται τα συμπλέγματα συμφώνων. Δύο συμπλέγματα σε μία λέξη με τίποτα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά (αν και το απαρέφματο respecter προφέρεται ρεσπεκτέ).

Τούτων λεχθέντων, παραδέχομαι ότι το outil (εργαλείο) το προφέρω ουτίλ, ενώ είναι ουτί. Ομοίως το porc (χοιρινό) το προφέρω πορκ και όχι πορ όπως έπρεπε.
Ναι, είναι μεγάλος πόνος το τελικό σύμφωνο κάποιες φορές, πχ εγώ έλεγα το hélas "ελά", γιατί για κάποιο λόγο δεν έπεσε ποτέ σε μάθημα (είχα φτάσει πριν χρόνια σε B2)

Αλλά είναι αστείο να συγκρίνουμε γαλλικά με αγγλικά, τα πρώτα έχουν ξέκάθαρους φωνητικούς κανόνες που στα 2α πολύ απλά δεν υπάρχουν...

το outil δεν το ήξερα ούτε εγώ :oops: , το porc οκ.
Μπερδεύει και η λέξη utile (χρήσιμο) που προφέρεται υτίλ (ίσως και ουτίλ γιά τους Ελληνες)
1.
hellegennes έγραψε: 13 Οκτ 2022, 21:35Γνωρίζω πολύ καλύτερα στατιστική από σένα
2. Η λέξη υδρόφιλος είναι σύνθετη από δύο ελληνικές λέξεις το ύδωρ που σήμαινε νερό και το φίλος που σήμαινε φίλος.
Άβαταρ μέλους
masterridley
Phorum.gr user: masterridley

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από masterridley »

Imperium έγραψε: 21 Οκτ 2024, 04:11
masterridley έγραψε: 18 Οκτ 2024, 19:52
πχ heat/heap/heal αλλά head και hear! (3 λέξεις ο "κανόνας", 2 οι εξαιρέσεις = δεν υπάρχει κανόνας).
3 κι οι εξαιρέσεις, ξέχασες το heart/hearth. (χαρτ/χαρθ)
Oops, 4, έχουμε και το earth (~=urth) και το heard
Oops, 5, έχουμε και το bear (που δεν προφέρεται όπως πλήσιό του head, αλλα πιο σαν ΜΠΕ-αρ)
(Α ναι, BTW το heal δεν προφέρεται όπως το heat αλλά όπως το heel ή το beard ή το beer ).

Και πιθανά κάποια να μου διέφυγαν.

ΥΓ. Καλα είπα...

6) Τις περιπτώσεις όπου λέξη απο a- παίρνει re χωρίς πάυλα, πχ. readmit (= ρη-αντμιτ), readjust, κλπ, ή και ονόματα όπως Leanne ή Leandra

7) Beauty - Μπιούτη

8) Αλλα καμιά φορα κρατάμε μέρος του Γαλικού, πχ Beaufort ~= Μπόουφορτ

Όπως λέει κι ο Χέλλης, "είναι λέξεις που φαινομενικά έχουν ίδιο φωνηεντικό σύμπλεγμα αλλά μόνο οπτικά, γιατί η αγγλική έχει δεκάδες φωνήεντα και ελάχιστες αποτυπώσεις τους".
Δεν τα ξέχασα ωρέ, απλά περιορίστηκα στο σχήμα hea? με ένα τελικό σύμφωνο!

Στο κόκκινο κάνεις λάθος, δυστυχώς το heal προφέρεται σαν το heat και το heel, δλδ με /i:/. Λέω δυστυχώς γιατί και και γω το προφέρω σαν /hiəl/! Αντιθέτως, καμία σχέση δεν έχουν τα beard/beer, που προφέρονται bɪə(r)d και bɪə(r) αντίστοιχα.

Τέλος, να προσθέσω άλλη μία προφορά για να το κάνουμε exhaustive: create -> /ieɪ/

Είμαι σίγουρος ότι μας λείπει έστω ακόμα μία, τι κωλο-γλώσσα!
Άβαταρ μέλους
masterridley
Phorum.gr user: masterridley

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από masterridley »

hellegennes έγραψε: 19 Οκτ 2024, 02:04 ...
Το ίδιο συμβαίνει και με συλλαβές που τελειώνουν σε σουά (ə). Photograph (φέοουτεγκρααφ) -photographer (φετόγκρεφε). Πρόσεξε πόσο αλλάζει τις προηγούμενες συλλαβές το τελικό φωνήεν.

Εντούτοις, πολλές απ' αυτές τις προφορές φωνηέντων έχουν μεγάλη ποικιλομορφία και δεν είναι απαραίτητο να τα προφέρεις ακριβώς έτσι για να καταλάβει ο συνομιλητής σου. Δεν έχω ακούσει ποτέ μη Άγγλο να προφέρει φετόγκρεφε τον φωτογράφο.
...
Καλά, ειδικά αυτό το "φέουτογκραφ" νομίζω δεν το λέει ούτε ένας continental Ευρωπαίος, γιατί όλοι μιλάμε Αμερικάνικα στην ουσία, λόγω videogames/netflix/κτλ.

Δόξα τω θεώ δηλαδή, γιατί κάθε φορά που προσπαθώ να το πω, νιώθω σαν τον μεγαλύτερο γκέι Βρετανό ευγενή που γκέησε ποτέ.
Imperium

masterridley έγραψε: 21 Οκτ 2024, 19:40 Στο κόκκινο κάνεις λάθος, δυστυχώς το heal προφέρεται σαν το heat και το heel, δλδ με /i:/. Λέω δυστυχώς γιατί και και γω το προφέρω σαν /hiəl/!
Σώστα το προφέρεις. Δεν έχω ακούσει κανέναν να το προφέρει "χηλ". Αλλά έχω χρόνια να κατέβω Ελλάδα... :smt005:
Άβαταρ μέλους
hellegennes

masterridley έγραψε: 21 Οκτ 2024, 19:51
hellegennes έγραψε: 19 Οκτ 2024, 02:04 ...
Το ίδιο συμβαίνει και με συλλαβές που τελειώνουν σε σουά (ə). Photograph (φέοουτεγκρααφ) -photographer (φετόγκρεφε). Πρόσεξε πόσο αλλάζει τις προηγούμενες συλλαβές το τελικό φωνήεν.

Εντούτοις, πολλές απ' αυτές τις προφορές φωνηέντων έχουν μεγάλη ποικιλομορφία και δεν είναι απαραίτητο να τα προφέρεις ακριβώς έτσι για να καταλάβει ο συνομιλητής σου. Δεν έχω ακούσει ποτέ μη Άγγλο να προφέρει φετόγκρεφε τον φωτογράφο.
...
Καλά, ειδικά αυτό το "φέουτογκραφ" νομίζω δεν το λέει ούτε ένας continental Ευρωπαίος, γιατί όλοι μιλάμε Αμερικάνικα στην ουσία, λόγω videogames/netflix/κτλ.

Δόξα τω θεώ δηλαδή, γιατί κάθε φορά που προσπαθώ να το πω, νιώθω σαν τον μεγαλύτερο γκέι Βρετανό ευγενή που γκέησε ποτέ.
Ναι, μιλάω για στάνταρ βρετανική προφορά (estuary, RP ή κάποια από τις νότιες). Η προφορά του [ο] μεταξύ αγγλικής και αμερικάνικης είναι μια από τις χαρακτηριστικές διαφορές τους, μαζί με το r, το t και το a. Στα βρετανικά αγγλικά πάντα προφέρεται έοου εκτός αν ακολουθεί l (roll), οπότε προφέρεται όου.

Οκ, είναι approximations αυτά, πρέπει να τα ακούσει κανείς για να καταλάβει.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Imperium έγραψε: 21 Οκτ 2024, 22:12
masterridley έγραψε: 21 Οκτ 2024, 19:40 Στο κόκκινο κάνεις λάθος, δυστυχώς το heal προφέρεται σαν το heat και το heel, δλδ με /i:/. Λέω δυστυχώς γιατί και και γω το προφέρω σαν /hiəl/!
Σώστα το προφέρεις. Δεν έχω ακούσει κανέναν να το προφέρει "χηλ". Αλλά έχω χρόνια να κατέβω Ελλάδα... :smt005:
Δίκιο έχει. Νομίζω ότι σε τραβάει η προφορά του l, που είναι διαφορετική από του λάμδα. Το heal είναι μακρό hill, όπως το heat είναι μακρό hit (χίιλ-χίιτ vs χιλ-χιτ). Ορίστε που δεν είναι consistent τα αγγλικά στην προφορά τους. :lol:

Το heal είναι ομόηχο του heel.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Imperium

hellegennes έγραψε: 21 Οκτ 2024, 22:31 Το heal είναι ομόηχο του heel.
Ναι, αυτό έγραψα.
Επίσης δεν είναι ομόηχο του heat, που είναι βραχύτερο.

Στην Αγγλία τουλάχιστον, αλλού ποιος ξέρει;...
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Imperium έγραψε: 22 Οκτ 2024, 02:23
Ναι, αυτό έγραψα.

Ομόηχο με το heat δεν είναι γιατί αυτό έχει t. :003:

Αλλιώς το ίδιο φωνήεν έχουν και οι τρεις λέξεις. Το hit είναι βραχύ, το heat είναι μακρό.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Imperium

hellegennes έγραψε: 22 Οκτ 2024, 06:40
Ναι, αυτό έγραψα.

Αλλιώς το ίδιο φωνήεν έχουν και οι τρεις λέξεις. Το hit είναι βραχύ, το heat είναι μακρό.
Προφανώς δεν εννοώ βραχύ φωνήεν, η αναφορά μου είναι στον χρόνο διατήρησης του ήχου.

Τέλος πάντων, ας μην γίνομαι βαρετός, κάντε κανα ταξιδάκι Αγγλία, είμαι σίγουρος οτι οι Άγγλοι σας περιμένουν πώς και πώς να τους πείτε για την προφορά τους...
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Imperium έγραψε: 24 Οκτ 2024, 04:43
hellegennes έγραψε: 22 Οκτ 2024, 06:40
Ναι, αυτό έγραψα.

Προφανώς δεν εννοώ βραχύ φωνήεν, η αναφορά μου είναι στον χρόνο διατήρησης του ήχου.

Τέλος πάντων, ας μην γίνομαι βαρετός, κάντε κανα ταξιδάκι Αγγλία, είμαι σίγουρος οτι οι Άγγλοι σας περιμένουν πώς και πώς να τους πείτε για την προφορά τους...
Έζησα 4 χρόνια εκεί, μιλάω καθημερινά με Άγγλους γνωστούς μου και αυτές που λέω είναι οι επίσημες προφορές που μπορείς να βρεις στα λεξικά της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Απάντηση
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”