έχει βρεθεί λέει μια ολόκληρη σειρά με ταμπλέτες στο σπίτι του με παράπονα πελατών για κακής ποιότητας εμπόρευμα και χαμένες παραγγελίεςΕδώ εκτίθεται ίσως το παλαιότερο παράπονο καταναλωτή στον κόσμο
Αυτή η επιγραφή από την Μεσοποταμία γράφτηκε πριν από 4000 χρόνια από ένα πολύ αναστατωμένο άνθρωπο ονόματι Nanni προς την …υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών του Ea-Nasir, έμπορο χαλκού. Γράφει:
«Όταν ήρθατε, μου είπατε τα εξής: «Θα δώσω στον Gimil-Sin όταν έρθει, χάλκινους ράβδους καλής ποιότητας. Αναχωρήσατε τότε αλλά δεν κάνατε αυτό που μου είχατε υποσχεθεί. Δώσατε στον αγγελιοφόρο μου ( Sit-Sin) ράβδους που δεν ήταν καλής ποιότητος και του είπατε: « Αν τα θέλεις,
παρέλαβε τα. Αν δεν τα θέλεις, να φύγεις!» Για ποιόν με περάσατε για να με μεταχειρίζεστε με τέτοια περιφρόνηση; … Προσέξτε γιατί από δω και πέρα δεν πρόκειται να δεχθώ χαλκό από εσάς αν δεν είναι εξαιρετικής ποιότητος. Θα επιλέγω ράβδους για το ναυπηγείο μου από αλλού και θα ασκήσω εναντίον σας το δικαίωμά μου να απορρίψω τα προϊόντα σας επειδή με αντιμετωπίσατε με περιφρόνηση.»
Η επιγραφή είναι γραμμένη σε σφηνοειδή γραφή με γραφίδα που χαράχτηκε πάνω σε πηλό και μετά ψήθηκε σε φούρνο για να στερεοποιηθεί. Χρειάστηκε δηλαδή λίγο παραπάνω κόπος από ένα σημερινό θυμωμένο σχόλιο σε κάποια σελίδα του Διαδικτύου ή του Facebook.
Πριν 4000 χρόνια στην Μεσοποταμία γράφτηκε ίσως το πρώτο παράπονο εξυπηρέτησης πελατών στον κόσμο
https://www.iellada.gr/istoria/vretanik ... den-xerete
As it turns out, Nanni wasn’t the only one with a complaint against the merchant; in fact, the British Museum has even more evidence of Ea-nāṣir’s crooked copper dealings. On another tablet, someone named Imgur-Sin exhorts Ea-nāṣir to “transfer good copper to Niga-Nanna…Give him good copper, so that I will not become upset! Do you not know that I am weary?”
The copper baron’s reputation for inferior product had obviously gotten around Ur: In yet another communique to the copper baron, a trader named Nar-am demands: “Give [Igmil-Sin, Nar-am’s messenger] very good copper! Hopefully the copper in your care has not gone out.”
But given the durability of Ea-nāṣir’s customer service problem, perhaps it’s only fair to give him the last word. Remarkably, a note from the beleaguered Babylonian merchant survives—and unsurprisingly, it’s full of copper-caused drama. In the letter, Ea-nāṣir tells a man named Šumum-libši and a coppersmith not to overreact when two other men come to them in search of some missing metal.
“Do not be critical,” advises Ea-nāṣir. “Do not fear!”
Solid advice from history’s most famous copper con man.
https://www.nationalgeographic.com/hist ... erchant-ur