Ζαποτέκος έγραψε: 31 Ιούλ 2024, 12:16
Δεν είδες τα "Ρωμαίους όντας", "προγόνων Ρωμαίων", "Ρώμης γεννήματα"
Πολύ σωστά, και ξέρουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν ούτε καν για ιδεολογικοποίηση σαν τη δική τους.
Διότι η διαδρομή η δική μου έμεινε τόσο πιστή στις ημικές πηγές, ώστε κάθε συμπέρασμα να έχει συνέπεια χωρίς να έχει ανάγκη να ξεφυτρώνει "μαγικές λύσεις", όπως π.χ. τον απίστευτο ισχυρισμό για "παροδική ελληνική ταυτότητα" της Νίκαιας με ημερομηνία λήξης 1204-1261...
Ουδέποτε παρουσιάστηκε η ανάγκη για τέτοια ταχυδακτυλουργικά σαν τα δικά τους.
Και γι' αυτό, παρά την αντίληψη που ονόμασα "ελληνοκεντρική" (χωρίς καμία μειωτική φόρτιση) ουδέποτε δέχτηκα, διότι δεν βρήκα, αφύπνιση "εθνικής ταυτότητας" πριν την πτώση του Βυζαντίου.
Αυτήν η πανίσχυρη θεώρηση από την εποχή του Βακαλόπουλου, του Σβορώνου, της Αρβελέρ ή και του ικανότατου Καραμπελιά και τόσων άλλων, ουδέποτε κατάφερε να επιβεβαιωθεί στη δική μου μελέτη, και γι' αυτό διαφοροποιήθηκε.
Αλλά είδα εξίσου πως ο αρρωστημένος αφελληνισμός των ρωμαϊστών, ήταν πλέον εκτός ελέγχου όταν εξετάζονταν οι ημικές πηγές. Και εξίσου τίμια, και αυτή η διαφοροποίηση όφειλε να φανεί.
Έδειξα την ελληνορωμαϊκή ταυτότητα, ως σύνθεση των ισχυροτέρων στοιχείων των δύο διαφορετικών κόσμων της εποχής και αυτό αποκλειτικά με βάση τις ημικές πηγές. Και δεν χρειάστηκα ταχυδακτυλουργικά κόλπα σε κανένα σημείο από τον 4ο αι. μ.Χ. μέχρι τον 19 αι.
Μου είναι εύκολο να θυμίσω όχι μόνο μισές αλήθειες, αλλά να θυμίσω και πηγές που η θεωρία τους τις έβλεπε ακατανόητες ενώ στη δική μας διαδρομή ενσωματώθηκαν αβίαστα με πλήρες νόημα.