!!! DEVELOPMENT MODE !!!

εξελίξεις στην Ουκρανία

Πολιτικά θέματα εκτός Ελλάδας
likosmokeses

Re: εξελίξεις στην Ουκρανία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από likosmokeses »

Τι σημαίνει η "κακοφωνία" μεταξύ Ζελένσκι και Δυτικών ηγετών

Του Κώστα Ράπτη

Δεν είναι τα πάντα "επικοινωνία” - και πάντως σε ζητήματα ζωής και θανάτου δεν νοούνται "αυτοματισμοί”.

Η επιμονή της ουκρανικής κυβέρνησης να αποδίδει σε ρωσικό πλήγμα τον θάνατο δύο αγροτών σε παραμεθόριο πολωνικό χωριό, ακόμη και όταν οι ηγέτες της Δύσης έχουν αποφανθεί ότι κάτι τέτοιο πιθανότατα δεν ισχύει, αποτελεί σημείο καμπής. Διότι αποκαλύπτει την επιθυμία του Κιέβου να σύρει τους συμμάχους του με οποιαδήποτε αφορμή σε μία κλιμάκωση της σύγκρουσης, παραβλέποντας τα τεράστια ρίσκα, αλλά και το πραγματικό συσχετισμό ως προς το ποιος στην σχέση Δύσης-Ουκρανίας είναι αυτός που θα υπαγορεύει τον ρυθμό των εξελίξεων. :lol:

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε από τους πρώτους (και ενώ ο βρετανικός τύπος είχε ήδη υιοθετήσει με πρωτοσέλιδά του την εκδοχή ότι "η Ρωσία έπληξε την Πολωνία”) να εκτονώσει τα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι το τραγικό περιστατικό επί πολωνικού εδάφους προκλήθηκε πιθανότατα από διαφυγόν θραύσμα της ουκρανικής αεράμυνας, σε μία ημέρα κατά την οποία οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε όλη την έκταση της Ουκρανίας ήταν εντατικοί. Και σύντομα την εκδοχή αυτή υιοθέτησε το ΝΑΤΟ καθώς και η άμεσα ενδιαφερόμενη Πολωνία, ακυρώνοντας τα σχέδια να επικαλεσθεί το άρθρο 4 του καταστατικού της συμμαχίας.

Όμως δεν είναι τυχαίο και ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξακολούθησε, αφότου είχε τοποθετηθεί ο Μπάιντεν, να κάνει λόγο για "συνωμοσιολογικά σενάρια” που αποδίδουν το περιστατικό σε ουκρανικά πυρά.

Οι ηγέτες της Δύσης δεν έχουν καμία πρόθεση να κατηγορήσουν την ουκρανική πλευρά για κάτι το οποίο, δεδομένων των συνθηκών, δεν ήταν παράλογο να προκύψει από λανθασμένη ενέργεια ή αστοχία. Εξ ού και η επικοινωνιακή τους γραμμή επικεντρώνεται στο ότι εντέλει η ευθύνη παραμένει ρωσική, με την έννοια ότι η συνέχιση των επιχειρήσεων της Ρωσίας στο έδαφος της γείτονός της δημιουργεί το πλαίσιο στο οποίο καθίστανται δυνατά τέτοιου τύπου δυστυχήματα.

Ωστόσο, ο ηγέτης της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει να δηλώνει ότι εμπιστεύεται τις πληροφορίες των επιτελών του και ότι ζητά πρόσβαση Ουκρανών εμπειρογνωμόνων στον (αποκλεισμένο πλέον από τις πολωνικές αρχές) τόπο της τραγωδίας.

Με το να εμφανίζει όμως εμμέσως τους δυτικούς ηγέτες ως αναξιόπιστους καθίσταται ο ίδιος αναξιόπιστος στα δικά τους μάτια. Και αυτό αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα του δυτικού τύπου. :lol:

"Καταντάει γελοίο. Οι Ουκρανοί καταστρέφουν την εμπιστοσύνη που τους έχουμε. Κανείς δεν κατηγορεί την Ουκρανία και αυτοί ψεύδονται ανοιχτά. Αυτό είναι πιο καταστροφικό από τον πύραυλο” ανέφερε στους Financial Times εγκατεστημένος στο Κίεβο διπλωμάτης χώρας του ΝΑΤΟ. :a108:

Η ελβετική εφημερίδα Le Temps, πάλι, αφιερώνει κύριο άρθρο της στο ερώτημα αν ο Ζελένσκι έχει γαλβανισθεί από την ανάκτηση της Χερσώνας, εάν είναι πεπεισμένος για την απροϋπόθετη στήριξη Ευρωπαίων και Αμερικανών ή αν είναι απλώς ασύνετος. Σε κάθε περίπτωση, παρατηρεί η εφημερίδα, η στάση του θα κοστίσει στους Ουκρανούς.

Αλλά η στάση αυτή είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της εμπέδωσης μιας πεποίθησης ότι οποιοσδήποτε αρνητικός για τη Ρωσία ισχυρισμός θα γίνεται αυτομάτως αποδεκτός στη Δύση (ας αναλογισθούμε λ.χ. πως υποστηρίχθηκε στα σοβαρά ότι η ρωσική πλευρά ευθύνεται για την καταστροφή του αγωγού NordStream, δηλ. του κύριου μοχλού άσκησης της επιρροής της επί της Ευρώπης).

Αλλά η ευρωπαϊκή και αμερικανική στήριξη προς τον Ζελένσκι, καίτοι γενναιόδωρη, δεν είναι διόλου απροϋπόθετη. Οριοθετείται από την "κόκκινη γραμμή” ότι δεν θα υπάρξει απευθείας αναμέτρηση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, που σύντομα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Πόσω μάλλον όταν στην παρούσα φάση πολλαπλασιάζονται στις ΗΠΑ οι φωνές που κρίνουν αναγκαία μία παύση. Εξ ού και οι διακριτικές ρωσοαμερικανικές επαφές του τελευταίου διαστήματος, μεταξύ των οποίων και η συνάντηση των επικεφαλής των εκατέρωθεν μυστικών υπηρεσιών Μπερνς και Ναρίσκιν στην Κωνσταντινούπολη.

Το ότι η Ρωσία αδυνατεί έως τώρα να εκπληρώσει τους στρατιωτικούς της στόχους, δεν σημαίνει ότι η Ουκρανία μπορεί να εκπληρώσει τους δικούς της, που φθάνουν μέχρι την ανάκτηση της Κριμαίας.
:c020:

Το δημοσίευμα του Foreign Policy σχετικά με το περιορισμένο των οπλικών αποθεμάτων της Δύσης που μπορούν να αποσταλούν στην Ουκρανία, το αντίστοιχο δημοσίευμα του Politico για την παράλυση που απειλείται να επιφέρει η καταστροφή μεγάλου τμήματος του ουκρανικού ενεργειακού δικτύου από τις ρωσικές επιδρομές και ασφαλώς τα νέα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη που ακριβώς ενθαρρύνει αυτή η τακτική της Ρωσίας, είναι στοιχεία τα οποία δοκιμάζουν τη δέσμευση των Δυτικών ηγετών και ιδίως των εκλογικών σωμάτων τους απέναντι σε μία επ' αόριστον πολεμική σύγκρουση.

Και ασφαλώς η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι μια απευθείας ρωσο-νατοϊκή αναμέτρηση. Όχι πάντως μία αναμέτρηση που, αντί των "μεγάλων” (που πάντα διατηρούν διαύλους επίλυσης παρεξηγήσεων), θα την πυροδοτήσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή οι ομοϊδεάτες του στον βρετανικό τύπο ή τη Βαλτική.

Όμορφα....
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος likosmokeses την 17 Νοέμ 2022, 15:39, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ »

nyxtovios έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 15:15
ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 15:12
nyxtovios έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 14:58

Πρώτον, θυμάμαι ότι όταν έγινε το σαμποτάζ στη γέφυρα της κριμαίας όπου σκοτώθηκαν πολίτες, φτιάξαν μέχρι και βίντεο κλιπ με πανηγυρισμούς.
Δεύτερον, δεν πανηγύρισα εγώ πότε για τα χτυπήματα στην Ουκρανία, οπότε μην λες εσείς. Αυτά τα αφήνω σε ψεκασμένους σαν και εσένα.
Τρίτον, τι ερώτηση μου έκανες και δεν απάντησα;
Πρωτον, οποιος πανηγυρισε, πανηγυρισε για τη γεφυρα και οχι για τους 2 αμαχους που σκοτωθηκαν. Επισης, θελεις να κατσουμε να μετρησουμε ποσοι αμαχοι εχουν σκοτωθει και απο τις δυο πλευρες?
Δε με ενδιαφέρει η σύγκριση

Δευτερον, θελεις να μας πεις οτι δε χαιρεσαι που οι Ρωσοι χτυπουν τις υποδομες για να πληξουν τον αμαχο πληθυσμο και να εκβιασουν? Αν δε χαιρεσαι, εισαι αντιθετως με αυτη τη πρακτικη?
Φυσικά και δεν χαίρομαι που χτυπάνε τον άμαχο πληθυσμό. Αυτά είπαμε τα αφήνω σε εσένα.

Τριτον, πες μου 1-2 λογους που δε θα'πρεπε να χτυπησουν υποδομες της Ρωσιας.
Αυτό στο ρώτησα εγώ και το έκανες γαργάρα εσύ. Εφόσον το καλό ΝΑΤΟ νοιάζεται τόσο πολύ για τις ζωές των Ουκρανών, αυτή την απάντηση θα την δώσεις εσύ και όχι εγώ. Εγώ δε βρίσκω κανένα λόγο να μη χτυπήσουν τη Ρωσία. Εσύ που έχεις ποντάρει στη Δύση και στο ΝΑΤΟ πες μου το λόγο που δεν επεμβαίνουν
Δεν με εκπλησει.

Φυσικά και δεν χαίρομαι που χτυπάνε τον άμαχο πληθυσμό. Αυτά είπαμε τα αφήνω σε εσένα.
Ωραια, οποτε σε ξαναρωταω. Αρα εισαι αντιθετως στις πρακτικες των Ρωσων να χτυπουν υποδομες?

Αυτό στο ρώτησα εγώ και το έκανες γαργάρα εσύ. Εφόσον το καλό ΝΑΤΟ νοιάζεται τόσο πολύ για τις ζωές των Ουκρανών, αυτή την απάντηση θα την δώσεις εσύ και όχι εγώ. Εγώ δε βρίσκω κανένα λόγο να μη χτυπήσουν τη Ρωσία. Εσύ που έχεις ποντάρει στη Δύση και στο ΝΑΤΟ πες μου το λόγο που δεν επεμβαίνουν
Στους ειπα του λογους. Κυκλους θα κανουμε?
Άβαταρ μέλους
nyxtovios

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nyxtovios »

ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 15:23
nyxtovios έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 15:15
ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 15:12

Πρωτον, οποιος πανηγυρισε, πανηγυρισε για τη γεφυρα και οχι για τους 2 αμαχους που σκοτωθηκαν. Επισης, θελεις να κατσουμε να μετρησουμε ποσοι αμαχοι εχουν σκοτωθει και απο τις δυο πλευρες?

Δευτερον, θελεις να μας πεις οτι δε χαιρεσαι που οι Ρωσοι χτυπουν τις υποδομες για να πληξουν τον αμαχο πληθυσμο και να εκβιασουν? Αν δε χαιρεσαι, εισαι αντιθετως με αυτη τη πρακτικη?

Τριτον, πες μου 1-2 λογους που δε θα'πρεπε να χτυπησουν υποδομες της Ρωσιας.
Δεν με εκπλησει.
Ούτε εμένα που δεν σε εκπλήσσει

Ωραια, οποτε σε ξαναρωταω. Αρα εισαι αντιθετως στις πρακτικες των Ρωσων να χτυπουν υποδομες?
NAI είπαμε

Στους ειπα του λογους. Κυκλους θα κανουμε?
likosmokeses

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από likosmokeses »

Σωστή πλευρά της ιστορίας έγραψε:

Είμαστε με τους ουκρανούς, όχι με το Ζελένσκι....
Άβαταρ μέλους
Πορφύριος Εξαρχίδης
Phorum.gr user: Πορφύριος Εξαρχίδης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πορφύριος Εξαρχίδης »

πατησιωτης έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 14:56
nyxtovios έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 14:05 Αυτό είναι όντως μια εξήγηση, όχι ότι δεν το κάνουν επειδή είναι πολιτισμένοι που λέει ο άλλος πάνω
Ο πραγματικός λόγος είναι ότι πρόκειται για όρο για την αμερικανική βοήθεια.Η αμερικανική γραμμή είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί το παραμικρό πρόσχημα στη Ρωσία για να το πάει στα πυρηνικά όπλα όπως κάθε λίγο και λιγάκι απειλεί.
Η Ρωσία θα μείνει άθικτη και θα χάσει τους στρατιώτες της στο έδαφος της Ουκρανίας.
Από που συμπεραίνεις πως οι Ρώσοι έχουν περισσότερες απώλειες από τους Ουκρανους;
Άβαταρ μέλους
Αλιόσα
Phorum.gr user: Αλιόσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αλιόσα »

ksmyrn έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 15:17 O Λαβρόφ τί έγινε, ακόμα άρρωστος είναι; Ο Σοϊγκού δολοφονήθηκε για τέταρτη φορά ή ακόμα; Τα πυρομαχικά των Ρώσων εξαντλήθηκαν;
Δε ξέρω, πάντως οι ρώσοι χάνουν παντού εδώ και καιρό.
ksmyrn

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ksmyrn »

Αλιόσα έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 15:39
ksmyrn έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 15:17 O Λαβρόφ τί έγινε, ακόμα άρρωστος είναι; Ο Σοϊγκού δολοφονήθηκε για τέταρτη φορά ή ακόμα; Τα πυρομαχικά των Ρώσων εξαντλήθηκαν;
Για πές μας τις απώλειες του Ουκρανικού στρατού.

https://twitter.com/TheHumanFund5/statu ... 2052515840
Άβαταρ μέλους
dna replication
Phorum.gr user: dna

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication »

likosmokeses έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 15:25
Σωστή πλευρά της ιστορίας έγραψε:

Είμαστε με τους ουκρανούς, όχι με το Ζελένσκι....
Painful to watch: Two clowns talk to the third clown (allegedly)

https://rumble.com/embed/v1sg5ly/?pub=4
Άβαταρ μέλους
Πορφύριος Εξαρχίδης
Phorum.gr user: Πορφύριος Εξαρχίδης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πορφύριος Εξαρχίδης »

Αλιόσα έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 15:39
Πριν καμιά βδομάδα για πρώτη φορά ανώτατος αμερικάνος αξιωματούχος μιλούσε για 100.000 απώλειες εκατέρωθεν. Αυτό σημαίνει για τους Ουκρανούς 400 στρατιώτες εκτός μάχης κάθε μέρα του πολέμου. Για τους ρώσους είπε το ίδιο. Ασφαλώς υπερβάλλει αναφορικά με τους Ρώσους. Επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε η Ρωσία χάνει. Γι αυτό ο Ζελένσκυ έχει φρικάρει να πάει στρατός από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. ΕΠειδή η Ουκρανία ευημερεί και κερδίζει. Ας είμαστε ρεαλιστές. Αυτό το περίεργο πείραμα δεν έχει ξαναγίνει από τις ΗΠΑ.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Πορφύριος Εξαρχίδης την 17 Νοέμ 2022, 15:44, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
dna replication
Phorum.gr user: dna

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication »

EU to provide aid to Ukraine over winter before possible hostility flareup
https://archive.ph/wip/K9Elr
https://www.reuters.com/world/europe/eu ... 022-11-17/
BRUSSELS, Nov 17 (Reuters) - The EU will provide temporary cold-weather shelter, generators and electricity grid-repair kits to Ukraine
to help it tide over the winter ahead of a possible flare-up of hostilities in the conflict with Russia
EU member states have been asked to prepare for additional refugee inflows from Ukraine during the winter
if there is a surge in attacks.

Germany offers to send combat jets to Poland
https://www.anews.com.tr/world/2022/11/ ... -to-poland
"This can happen tomorrow if Poland wants it," Christian Thiels said at the weekly government news conference in Berlin.
He said the move would be aimed at strengthening air policing with Eurofighter aircraft of the German air force.
"The jets do not have to be relocated to Poland for this. The patrols can be carried out from German air force bases,"
sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp »

nostromos έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 15:16
Manolis έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 15:14
nostromos έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 15:11 αυτη η μαιμου ο Ζελενσκυ το παρατραβηξε ...
Κοκακιας νεοναζί που προσπαθεί να ξεκινήσει γ ππ.

και οι Ρωσοι καλα κουμασια ειναι ...
Μα ίδιος λαός είναι... τό 'πε κι ο Πούτιν.
ksmyrn

NATOΣ, ΝΑΤΟΣ, ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!!!

Ο Φαράζ επανέρχεται με νέο μπαράζ:

https://twitter.com/tom_username_/statu ... 6613313536
Άβαταρ μέλους
nyxtovios

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nyxtovios »

Αυτό είναι που λέγαμε ότι όταν οι ολιγάρχες της Δύσης και της Ρωσίας τα βρούνε, οι μόνοι που χάσαν ήταν οι οι άμαχοι Ουκρανοί.
Δεν πειράζει, υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στο ΝΑΤΟ.
ksmyrn

https://www.capital.gr/diethni/3681586/ ... kou-aeriou
Naftogaz: Ρωσικά πλήγματα κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές στο δίκτυο παραγωγής φυσικού αερίου
Άβαταρ μέλους
nostromos
Phorum.gr user: nostromos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nostromos »

nyxtovios έγραψε: 17 Νοέμ 2022, 15:59 Αυτό είναι που λέγαμε ότι όταν οι ολιγάρχες της Δύσης και της Ρωσίας τα βρούνε, οι μόνοι που χάσαν ήταν οι οι άμαχοι Ουκρανοί.
Δεν πειράζει, υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στο ΝΑΤΟ.
καλα δεν λεγατε μονο αυτο ... σιγα μην στεναχωρεθηκατε για τους φουκαραδες τους Ουκρανους
η προσοχη μας στο Καστελοριζο
Κλειδωμένο
  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Διεθνής πολιτική”