Τα ψηφιακά δεν είναι πιστά αντίγραφα έχουν σημεία που διαφέρουν πχ απόδοση χρωμάτων. Όμως και πιστά να ήταν, δεν έχουν την ίδια αξία που έχει το πρωτότυπο και το οποίο φέρει το άγγιγμα του δημιουργού του και μακρόχρονη ιστορικότητα. Ακόμα και τα τραύματα του στο χρόνο όπως η πέτρα που του έριξαν, προσθέτουν στην αξία του.Τίποτα δεν μπορεί να το αντικαταστήσει ακριβώς και ούτε θα υπάρξει ποτε, είναι μοναδικό.
Με τη 3δ εκτύπωση θα είναι πιστότατα.
Τώρα αυτά τα μεταφυσικά: άγγιγμα του δημιουργού, ιστορικότητα, μοναδικό και κυρίως αξία, δεν τα αντιλαμβάνομαι.
σωστο,
μην ξαναπας σε συναυλια, εχουμε πιστοτατες ηχογραφησεις.
Κι αν καποιος τσιριζει σε ζωντανη εκτελεση του Κατα Ματθαίον παθη του Μπαχ
επειδή τον χαλαει η θρησκεία ,
θα τον υποστηρίζεις ε?
Η συναυλία έχει το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του σώου παρουσία πολύ κόσμου. Χωρίς αυτό, προφανώς θα προτιμούσα τις ηχογραφήσεις.
Να υποστηρίξω κάποιον παρανοϊκό, επειδή θεωρώ ότι η έννοια του πρωτότυπου είναι υπερτιμημένη, δεν ξέρω πως σου βγαίνει η λογική σύνδεση.
AlienWay έγραψε: 31 Μάιος 2022, 11:55
Το cancel culture υποστηρίζει ότι θα πρέπει να απαγορευτούν έργα και πρόσωπα.
Για παράδειγμα βεβηλώνουν το άγαλμα της μικρής γοργόνας γιατί λένε ότι συμβολίζει τη "λευκή κυριαρχία".
Ε, προφανώς αυτός που επιτέθηκε στη Μόνα Λίζα, τη θεώρησε σύμβολο "υπερθέρμανσης του πλανήτη".
Δεν έχω ασχοληθεί πολύ με το cancel culture αλλά νομίζω ότι στρέφονται κατά συγκεκριμένων έργων ή προσώπων. Όχι γενικώς και αφηρημένα κατά παντός έργου.
Υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι το συγκεκριμένο συμβάν συσχετίζεται με αυτό το κίνημα ή είναι υπόθεση;
Καραμελίτσα έγραψε: 31 Μάιος 2022, 12:04
Ακόμα όχι, νομίζω. Δεν υπάρχει τεχνική να πιάνει όλα τα χρώματα.
Το χρώμα είναι το λιγότερο. Η υφή και το πάχος της πινελιάς, ο τρόπος που αντανακλούν το φως συγκεκριμένα υλικά αλλά και το πως αλλοιώνονται και μεταβάλλονται τα υλικά αυτά στο χρόνο νομίζω ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να το κάνει μηχάνημα σήμερα. Έχουμε δρόμο.
Καραμελίτσα έγραψε: 30 Μάιος 2022, 15:51
Υπάρχουν μια χαρά ψηφιακά αντίγραφα. Στον 21ο αιώνα και έχουμε ακόμα φετιχισμό του πρωτοτύπου, αααχχχ, αυτό αξίζει όχι τούρτα αλλά χειροβομβίδα.
Το ότι ουδένα θα ενδιέφεραν τα ψηφιακά αντίτυπα αν δεν υπήρχε ο φετιχισμός του πρωτότυπου, δεν παίζει ως σκεπτικό;