Δεν χρειάζεται καμμιά συνεννόηση. Οι αυξήσεις πάντα ακολουθούν μαθηματικά και μιμητικά πρότυπα. Ξέρουν ποια είναι τα περιθώρια αύξησης και μιμούνται ο ένας τον άλλον.break έγραψε: 11 Μάιος 2022, 00:41Ξεφεύγουμε τώρα, αλλά δεν καταλαβαίνω πως θα δουλέψει αυτό που λες χωρίς να υπάρχει συνεννόηση μορφής καρτέλ. Εκτός και αν αυξήσουν τις τιμές τους όλοι ταυτόχρονα και ισόποσα σίγουρα πιστεύω θα τεθεί θέμα ανταγωνιστικότητας.hellegennes έγραψε: 10 Μάιος 2022, 23:49 Το έχω εξηγήσει ξανά. Όταν η μείωση στην κατανάλωση είναι κλαδική, δεν τίθεται θέμα ανταγωνιστικότητας. Όλοι στον κλάδο θα αυξήσουν τις τιμές για να αντισταθμίσουν τις απώλειες.
Επίσης σου διαφεύγει το γεγονός ότι το σκεπτικό «θα κερδίσω από την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μου» δεν λειτουργεί όπως νομίζεις σε επίπεδο επιχειρήσεων που παράγουν (και όχι μεταπωλούν) προϊόντα, γιατί για να υπάρχει αύξηση όγκου λόγω αυξημένης ανταγωνιστικότητας πρέπει να ισχύουν πολλές προϋποθέσεις. Δεν γίνεται αυτόματα γιατί υπάρχουν εμπόδια, όπως η διαφήμιση, το brand loyalty και μια σειρά άλλων παραγόντων.
Οι διαφορές στις τιμές πρέπει να είναι σημαντικές για να κάνουν συμφέρουσα διαφορά για τον παραγωγό. Κι αυτό είναι πολύ δύσκολο σε περίοδο που οι παραγωγοί πιέζονται λόγω μείωσης της κατανάλωσης. Μάλιστα οι μεγάλες και πιο κραταιές εταιρείες αποφεύγουν να μπουν σ' αυτό το τριπάκι και οι μικρότερες δεν έχουν το οικονομικό περιθώριο να το ρισκάρουν. Έτσι καταλήγουν οι διακυμάνσεις στις τιμές να είναι ποσοστιαία ίδιες σε όλον τον κλάδο.
Πώς θα ψάξει, βρε, αγόρι μου, για φθηνότερη όταν είναι κλαδική η αύξηση; Η αύξηση είναι αντισταθμιστική σ' αυτήν την περίπτωση, στοχεύει στην μείωση των απωλειών, όχι στην πλήρη αποζημίωση. Δεν μιλάμε για οποιαδήποτε τιμή, μιλάμε για αύξηση σε ένα λογικό πλαίσιο αντιστάθμισης.break έγραψε: 11 Μάιος 2022, 00:41 Το ότι μία κατηγορία προϊόντων έχει μείνει στα ράφια επειδή η ζήτηση τους έπεσε δέκα φορές κάτω δεν σημαίνει ότι το ένα δέκατο της ζήτησης που έχει παραμείνει θα δεχτεί να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή ή δεν θα ψάξει να βρει την φθηνότερη.
Έτσι κι αλλιώς δεν είναι θεωρητικό αυτό που λέω, είναι ακριβώς αυτό που γίνεται στην πράξη και σου το λέω από την εμπειρία 10+ ετών.