ΠΤΗΣΗ: Για το θέμα του F-35 Έλληνες αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, έχουν εκφράσει σε αρκετές περιπτώσεις το ενδιαφέρον της Ελλάδας να το προμηθευτεί. Ποια είναι η γνώμη σας για τον «οδικό χάρτη» που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, ώστε να ενταχθεί στο κλαμπ του JSF, και τι είδους δεσμεύσεις αναμένονται από αυτήν, προκειμένου να βρεθεί η Πολεμική της Αεροπορία με Lightning II;
Πρέσβης Pyatt: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το πιο σημαντικό σημείο που είναι ότι η Ελλάδα θα είναι μέρος του προγράμματος F-35! Νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρα κατανοητό από την ελληνική κυβέρνηση, από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλά και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έχετε ακούσει δηλώσεις προς την κατεύθυνση αυτή όχι μόνο από εμένα, αλλά και από ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ΠΤΗΣΗ: Για το θέμα του F-35 Έλληνες αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του Πρωθυπουργού, έχουν εκφράσει σε αρκετές περιπτώσεις το ενδιαφέρον της Ελλάδας να το προμηθευτεί. Ποια είναι η γνώμη σας για τον «οδικό χάρτη» που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, ώστε να ενταχθεί στο κλαμπ του JSF, και τι είδους δεσμεύσεις αναμένονται από αυτήν, προκειμένου να βρεθεί η Πολεμική της Αεροπορία με Lightning II;
Πρέσβης Pyatt: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το πιο σημαντικό σημείο που είναι ότι η Ελλάδα θα είναι μέρος του προγράμματος F-35! Νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρα κατανοητό από την ελληνική κυβέρνηση, από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλά και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έχετε ακούσει δηλώσεις προς την κατεύθυνση αυτή όχι μόνο από εμένα, αλλά και από ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όλα αυτά πρόκειται να συμβούν! Το timing είναι κάτι που θα καθοριστεί από τους ελληνικούς δημοσιονομικούς παράγοντες. Αλλά είναι σημαντικό ότι έχουμε, και πάλι, ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης του Κογκρέσου για να προχωρήσουμε με αυτό το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου νόμου για την Άμυνα και τη Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας [σ.σ. U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act] με επικεφαλής τον γερουσιαστή Menendez και τον γερουσιαστή Rubio από την πλευρά της Γερουσίας.
Και η άποψή μας αυτή είναι μια φυσική εξέλιξη της τόσο μακράς και πολύ περήφανης προϊστορίας συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας, αλλά και των βημάτων που έχει κάνει πρόσφατα η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου -και δεν πρέπει να το παραβλέπουμε- του προγράμματος αναβάθμισης F-16 Viper, με όλες τις διαστάσεις αύξησης των δυνατοτήτων και ικανοτήτων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που αυτό ενέχει.
https://www.ptisidiastima.com/exclusine ... tt-part-b/
Αρχιζει να φαίνεται τελειωμενη ιστορια πλεον.