Leporello έγραψε: 27 Δεκ 2020, 21:24
Προφανώς δεν μου αρέσουν οι υπολογισμοί σου και ευτυχώς μπορώ να βγάλω μόνος μου τα σωστά συμπεράσματα χωρίς να έχω ανάγκη από την σοφία σου:
1. 362.000 είναι οι υπερβάλλοντες θάνατοι στις ΗΠΑ μέχρι τις 21/11/2020. Το νούμερο των 330.000 δεν το ξέρω, είναι πιθανότατα προγενέστερο.
Είναι τα τελευταία στοιχεία του CDC, αλλά δεν βαριέσαι, ας επινοήσεις δικά σου.
Leporello έγραψε: 27 Δεκ 2020, 21:242. Γιά να βρεθούν οι υπερβάλλοντες θάνατοι, λαμβάνεται υπόψη η
τάση. Ετσι βρίκονται οι αναμενόμενοι θάνατοι, όχι με την σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Αρα 362.000 είναι οι υπερβάλλοντες θάνατοι και όχι 120.000 - 150.000. Μάλιστα, τόσοι είναι γιά τους 11 μήνες περίπου. Ισως θα έπρεπε να περιμένουμε πάνω από 390.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Καλύτερα ίσως να προσθέσω στους υπερβάλλοντες θανάτους μέχρι τις 21/11/2020 τους 78.131
επιβεβαιωμένους θανάτους από Covid-19 στις ΗΠΑ από τότε μέχρι χθες, οπότε φθάνουμε στις 440.000
Λοιπόν, επειδή εσύ φέτος έμαθες την φράση «υπερβάλλουσα θνησιμότητα», άκου δυο πράγματα μπας και καταλάβεις τι λες. Υπερβάλλουσα θνησιμότητα είναι η θνησιμότητα πάνω από το επίπεδο των αναμενόμενων θανάτων. Οι αναμενόμενοι θάνατοι δεν είναι ίδιοι κάθε έτος, αυξάνονται. Οι θάνατοι στις ΗΠΑ αυξάνονται κάθε έτος, άλλες φορές περισσότερο κι άλλες λιγότερο. Μετά από σειρά ετών μικρής αύξησης έπεται έτος μεγαλύτερης ποσοστιαίας αύξησης και αυτό αναμενόταν και φέτος. Η αύξηση φέτος θα ήταν της τάξης του 2,5-3%. Αυτός ο αριθμός που επικαλείσαι θα ήταν ΕΞΤΡΑ θάνατοι μόνο αν η θνησιμότητα είχε 0% αύξηση.
Οπότε ή άκου εμένα που δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω τον όρο ή περίμενε τα επόμενα στοιχεία, γιατί επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά τις ίδιες βλακείες και τα ίδια γραφήματα, χωρίς να καταλαβαίνεις την συνολική εικόνα.
Η θνησιμότητα δεν υπολογίζεται από τάση αλλά από μοτίβα. Φυσικά στα μοντέλα που προβλέπουν την θνησιμότητα ενός έτους συμπεριλαμβάνονται αναλυτικές καταστάσεις με αίτια θανάτων.
Οπότε το να λες ότι είχαμε 360.000 έξτρα θανάτους από κορωνοϊό είναι απίστευτη παρανόηση. Θα έλεγα «ψέμα», αλλά δεν το κάνεις επειδή ψεύδεσαι αλλά επειδή δεν καταλαβαίνεις την όλη εικόνα.
Leporello έγραψε: 27 Δεκ 2020, 21:24hellegennes έγραψε: 27 Δεκ 2020, 20:14Το ότι τα λοκντάουν είχαν επίδραση στον αριθμό των θανάτων είναι ανεπιβεβαίωτη υπόθεση και δεν στηρίζεται κάπου.
Γιά να δούμε, τα εκτιμώμενα 37.000 κρούσματα στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο έναντι 66.000 τον Νοέμβριο λες ότι έπεσαν τυχαία; Οτι επετεύχθη ανοσία αγέλης; Κάτι άλλο;
Ότι τα κρούσματα δεν είναι νεκροί και εμείς μιλάμε για νεκρούς. Αυτό χωρίς να μπω στην συζήτηση για το πού και πώς έγιναν τα τεστ και πόσα έγιναν.