Ίσως να είμαι χαζός, αλλά ομολογώ πως δεν κατανοώ το επιχείρημά σου.hellegennes έγραψε: 05 Ιούλ 2018, 03:16Το ύψιλον δίπλα σε άλλο φωνήεν θα ακούγεται Φ ή Β, εφόσον δεν υπάρχουν διαλυτικά ώστε να προφέρεται ξεχωριστά, σαν φωνήεν. Αυτό όμως συμβαίνει σε λέξεις που ετυμολογικά δικαιολογούν το ύψιλον σε εκείνην την θέση και ο λόγος που το προφέρουμε σήμερα ως Φ ή Β έχει να κάνει με την εξέλιξη της ελληνικής φωνολογίας. Αν έχουμε ήχο που από ΟΥ έγινε Β, δεν υπάρχει ετυμολογικά λόγος να το γράψουμε με ύψιλον, διότι δεν μεταφέρουμε κάποια ιστορική γραφή της λέξης. Μεταγράφουμε μια φωνητική αλλαγή από ΟΥ σε Β.Παλαιομνήμων έγραψε: 05 Ιούλ 2018, 02:39 Όταν όμως το υ ακούγεται ως β, όπως συμβαίνει στο αυγό ("αβγό" ακουστικά και όχι "αϊγό"), τότε, έχω την αίσθηση ότι, το "ηχητικό" επιχείρημα δεν πολυευσταθεί ως προς το θέμα τής γραφής.
Εφ' όσον ακουστικώς έχουμε "β" και εφ' όσον υπήρχε λόγω τού "ου" το "υ", μια χαρά θεωρώ ότι προκύπτει ένα "αυγό" με υ* που ακούγεται β, αντί να γράφεται με κανονικό β. Επιλέγοντάς δηλ. την γραφή με "υ", ουσιαστικώς διατηρούμε -πιστεύω- την ιστορική γραφή, σε αντίθεση με αυτό που ισχυρίζεσαι. Και παραλλήλως, βεβαίως, "μεταγράφουμε" ΚΑΙ την φωνητική αλλαγή από "ου" σε "β", και μάλιστα κατά την γνώμη μου με τον πιο ταιριαστό τρόπο.
* χωρίς, φυσικά, διαλυτικά, άρα δεν τίθεται θέμα για ήχητικό "αϊγό".
Νύμφη Τρίκκη υπήρχε και αναφέρεται ως κόρη τού ποταμού Πηνειού ή κατ΄ άλλους τού Ασωπού. Με μια απλή αναζήτηση, αυτό το διαπιστώνεις. Όπως θα διαπιστώσεις επίσης ότι στην πλειονότητά τους αναφέρουν την Τρίκκη ως αυτήν από την οποίαν τα Τρίκ(κ)αλα (ασχέτως αν τα καταγράφουν με ένα ή με δύο κ) πήραν την ονομάσία τους.hellegennes έγραψε: 05 Ιούλ 2018, 03:16Δεν ξέρω αν υπήρχε η νύμφη, ξέρω ότι η πόλη δεν πήρε απ' αυτήν το όνομά της γιατί μαρτυρείται με ένα κάπα από την αρχαιότητα και είναι αρκετά διαφανής η ετυμολογία, δεδομένου ότι έχουμε την επισήμανση Τρίκαλον>Τρίκαλα, από την ελληνιστική εποχή ήδη.Παλαιομνήμων έγραψε: 05 Ιούλ 2018, 02:34Δηλαδή δεν υπήρχε η νύμφη Τρίκκη στην Αρχαιότητα ή η Τρίκκη δεν έδωσε το όνομά της στα Τρίκκαλα; Ή μήπως και η νύμφη Τρίκκη γραφόταν με ένα κ και μετά τής το... διπλασίασαν;hellegennes έγραψε: 05 Ιούλ 2018, 02:06 Στα αρχαία χρόνια η πόλη ήταν Λάρισα. Το ίδιο και τα Τρίκαλα, που είναι καταφανώς από την αρχαία πόλη Τρίκαλον, της Σικελίας, που μνημονεύεται 10 αιώνες πριν εμφανιστεί η γραφή «Τρίκκαλα».
Υ.Γ. Πάντως, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, διαβάζω με ενδιαφέρον αυτές τις επισημάνσεις σου, που τις θεωρώ ουσιαστικές στην συζήτηση.
Όπως και με την Λάρισα, μοιάζει για παρετυμολογία.
Αντίστοιχα βεβαίως, θα βρεις και για την πόλη Λάρισ(σ)α (είτε από την νύμφη Λάρισσα είτε από τον Λάρισσο).
Είναι όμως ισχυρά -αναγνωρίζω- και τα στοιχεία που αναφέρεις εσύ.
Από κει και ύστερα όμως, προσωπικώς δεν είμαι εις θέσιν να πω κάτι παραπάνω.