υπαρχουν καποιοι που εχουνBeria έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 15:05 Είναι πολύ συνήθης εκφραστικός τύπος, δεν υπάρχει κανένα λάθος στη χρήση του
Βλέπαμε στο βάθος τα σπίτια μας να καίγονται
Πολεμούσαμε για τις μανάδες και τους πατεράδες μας
Προφανώς δεν είχαν περισσότερες από μια μητέρα, ή πατέρα![]()
!!! DEVELOPMENT MODE !!!
Κόκ(κ)ορας ή περί ορθογραφίας
Re: Κόκ(κ)ορας ή περί ορθογραφίας
Μαλακίαν φυγείν αδύνατον.
Στου Κουνγκφού τη πόρτα, όσο θέλεις βρόντα.
-
Spiros252
- Διαχειριστής
- Phorum.gr user: Spiros252
Εδώ ο beria έχει δίκιο. Θα ήταν εκφραστικα λάθος να έλεγαν: βλέπαμε στο βάθος το σπίτι μας να καίγεται. Δεν αποδίδεται σωστά το νόημα.Beria έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 15:05 Είναι πολύ συνήθης εκφραστικός τύπος, δεν υπάρχει κανένα λάθος στη χρήση του
Βλέπαμε στο βάθος τα σπίτια μας να καίγονται
Πολεμούσαμε για τις μανάδες και τους πατεράδες μας
Εννοείται πως όλοι μαζί βλέπουν ο καθένας το σπίτι του να καίγεται .
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας».
Stephen Hawking
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας».
Stephen Hawking
- Παλαιομνήμων
Μυθικά;shrike έγραψε: 01 Ιούλ 2018, 12:38Όχι βρε, μάλλον δεν κατάλαβες τι εννοούσα. Δεν λέω ότι μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός να υπάρχει μια Λάρισσα και/ή ένας Λάρισσος που σχετίζονται με τη Λάρισα. Αναρωτήθηκα απλά αν, αυτοί ονομάστηκαν έτσι από την πόλη και όχι το αντίστροφο. Έτσι κι αλλιώς, και τα δύο πρόσωπα που αναφέρεις είναι μυθικά, οπότε δεν είναι και τόσο παράλογο οι μυθοπλάστες που τους δημιούργησαν να τους έδωσαν ονόματα που να σχετίζονται με την περιοχή. Γι' αυτό και ανέφερα την περίπτωση της Ρώμης, όπου σύμφωνα με αρκετούς ιστορικούς (και μάλιστα από την αρχαιότητα ακόμα) έχει γίνει αυτό ακριβώς.Παλαιομνήμων έγραψε: 01 Ιούλ 2018, 02:19"Αποδεδειγμένο" είναι βαριά κουβέντα!Spoiler
shrike έγραψε: 29 Ιουν 2018, 17:20
Αυτό που λες είναι αποδεδειγμένο; Εννοώ, ότι η πόλη πήρε το όνομά της από τη νύμφη ή τον ιδρυτή της, και όχι το αντίστροφο;
Το λέω, γιατί και για τη Ρώμη ο θρύλος λέει ότι ονομάστηκε απ' τον (μυθικό;) Ρωμύλο, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Ρωμύλος πήρε το όνομά του από τη Ρώμη. Μήπως και στη Λάρισα έγινε κάτι αντίστοιχο; Δεν ξέρω, απορώ απλά. Και αν δεν υπάρχει κάποια ιστορική πηγή γι' αυτό, γιατί να μην ισχύει είτε το ένα, είτε ο άλλο (μια που και τα δυο "παίζουν" σαν θεωρίες).Στην περίπτωση τής Λάρισσας όμως, πουθενά δεν αναφέρεται εκδοχή για το ανάποδο. Όπου διαβάσεις σχετικά με την ονομασία τής πόλεως, θα δεις να την ετυμολογούν είτε από την ομόνυμον νύμφη είτε από τον ιδρυτή τον Λάρισσο. Αναφέται δε απλώς πως ως ονομασία σημαίνει ισχυρά οχυρωμένος λόφος, χωρίς όμως πουθενά να αμφισβητείται η σειρά (αν πήρε δηλ. η πόλη το όνομά της από την νύμφη ή τυχόν η νύμφη από την πόλη).
Τώρα, αυτό που λες, δηλ. να μην ισχύει κανένα από τα δύο, νομίζω πως καταλαβαίνεις και εσύ ο ίδιος, αν το καλοσκεφτείς, πώς μοιάζει κάτι παραπάνω από απίθανο - παράλογο θα το ονόμαζα εγώ: Έχουμε μια νύμφη που ονομάζεται Λάρισσα και η οποία σύμφωνα με τον μύθο γλίστρησε και πνίγηκε στον Πηνειό ποταμό, δηλαδή το γνωστό «τής Λαρίσσης το ποτάμι»! Όχι ΚΑΠΟΥ στην Ελλάδα, αλλά στην συγκεκριμένη περιοχή! Υπάρχει λογική πιθανότης οι δύο ονομασίες να είναι άσχετες μεταξύ τους; ;)
Αντιστοίχως και με την περίπτωση τού Λάρισσου. Θεωρείς ότι αυτός που φέρεται ως ιδρυτής τής πόλεως Λάρισσα, υπάρχει περίπτωση -έστω και μία τοις χιλίοις- να αποτελεί σύμπτωση ότι τον λένε Λάρισσο και όχι π.χ. Αλέξανδρο; Δεν νομίζω! Ο Αλέξανδρος, εξάλλου, ίδρυε... Αλεξάνδρειες!![]()
Κοίτα, έστω και έτσι όπως το διευκρινίζεις, δεν έχει τύχει να διαβάσω πουθενά να γίνεται λόγος αυτοί να πήραν το όνομά τους από την πόλη, παρά μόνον το αντίθετο (ότι δηλ, όπως είπα, η πόλις Λάρισσα φέρει την ετυμολογία της εξ ενός εκ των δύο αυτών ονομάτων). Αλλά, όπως το θέτεις, δεν μπορώ και να σε διαβεβαιώσω από πλευράς μου ότι αποκλείεται να ισχύει. Αν βρεις κάπου να το ισχυρίζονται έστω ως υπόθεση, θα μπορούσαμε να το βάλουμε στο τραπέζι της συζητήσεως.
Ακόμα όμως και έτσι να ήταν -υποτεθείσθω- (και δηλ. η πόλις να ήταν αυτή που τελικά έδωσε εκ των υστέρων το όνομα στην νύμφη και στον μυθικό ιδρυτή της), πάλι το γεγονός ότι και οι δύο (νύμφη και ιδρυτής) γράφονται με δύο σ, θα μας κατεδείκνυε ότι και η πόλις εγράφετο με δύο σ. Έτσι δεν είναι;
Ανησύχησα! Μα κάποιοι έσπευσαν αμέσως να με "καθησυχάσουν"...
----------
9 Αυγ. 2016: https://web.archive.org/web/20160809180 ... d6eccbaaf4
----------
- Παλαιομνήμων
Ίσως η πρώτη μου ουσιαστική θετική συγκίνησις στο νέο πχόρουμ!
----------
----------
- hellegennes
Φυσικά όχι, το ίδιο και όταν λέμε «έχει μείνει στις καρδιές μας». Σαφώς εδώ υποδηλώνεται ένα σύνολο κι όχι πλήθος αντικειμένων για κάθε υποκείμενο.Spiros252 έγραψε: 29 Ιουν 2018, 12:17 Όταν λέμε δηλαδή: - Πρέπει να μείνουν όλοι στα σπίτια τους
είναι λάθος;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Παλαιομνήμων
Μερσί δια το "καλή", αλλά θα επεθύμουν μιάν εκτενεστέραν αντεπιχειρηματικήν τοποθέτησιν, πέραν τής απλής δηλώσεως περί μη επιτεύξεως τού πειθείν σε, κατόπιν μάλιστα τής χρήσεως τοιούτου λογοτεχνικού οίστρου παρ' εμού!Thor1 έγραψε: 02 Ιούλ 2018, 13:37καλη η εξηγηση σου,αλλα δεν με πειθεις.Παλαιομνήμων έγραψε: 01 Ιούλ 2018, 02:41Να' σαι σίγουρος, Thor1, ότι όταν λέμε ότι κάποιοι «πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους», δεν εννοούμε να μείνουν στα πολλά σπίτια του ο καθένας!Thor1 έγραψε: 29 Ιουν 2018, 17:28Spoiler
και ναι και οχι.
Στη περιπτωση του σπιτιου,καποιος μπορει να εχει περισσοτερα του ενος σπιτι.
Αλλα στη προταση που λες,η εντολη ειναι να μεινει ο καθενας στο δικο του σπιτι,δεν αθροιζονται τα σπιτια μεταξυ τους.
Η ψυχη μας,η καρδια μας,ο εαυτος μας και παει λεγοντας.
Οταν λες,οι ψυχες μας ας πουμε,ειναι σαν να εχει ο καθενας παραπανω απο μια ψυχη.
Ειναι λαθος εκφραση.Εξάλλου, εκ των πραγμάτων, όταν κάποιος "πρέπει" να μείνει σπίτι του (δηλ. λόγω κάποιας απαγορεύσεως κυκλοφορίας, ή ένεκα κινδύνου), όσα σπίτια και να έχει, σε ένα εξ αυτών θα μείνει ούτως ή άλλως!
![]()
Σε διαβεβαιώ λοιπόν ότι, στην φράση που αναφέρει ο Σπύρος, η περίπτωση είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ίδια με αυτή των "εαυτών" ή των "καρδιών".
Αν με ρωτάς δε, δεν βρίσκω λάθος (παρ' ότι κατανοώ πού βρίσκεται η ένστασίς σου): Κάθε ένας έχει έναν εαυτόν, μία ψυχή, μία καρδιά και -ίσως- ένα σπίτι. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν, σε αναφορά με πολλά άτομα, να υπάρχουν πολλοί εαυτοί, πολλές ψυχές, πολλές καρδιές και προφανώς πολλά σπίτια. Άσε που, προσωπικώς, γνωρίζω ανθρώπους που έχουν... άνω τού ενός εαυτού, όντες "διχασμένες προσωπικότητες"!![]()
Για τα υπόλοιπα, ούτε λόγος: Κολασμένες ψυχές περιφέρονται στα σκοτεινά σοκάκια τού Άδη. Για τον τάδε βάρβαρο αρχηγό έλεγαν ότι συγκέντρωνε τις καρδιές από τους εχθρούς του (ορισμένες ίσως να τις έτρωγε και για πρωινό). Τα δε Χριστούγεννα, οι άνθρωποι στα σπίτι τους (ο κάθε ένας στο δικό του!), φτιάχνουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες (η κατανάλωσή τους αυτές τις μέρες, θεωρείται παραδοσιακότερη των καρδιών!).
![]()
----------
----------
- Παλαιομνήμων
Ναι, ήθελα να το επισημάνω και πιο πάνω:
Ο Παλαιομνήμων, αλλά ο Παλαιομνήμονας, τού Παλαιομνήμονα/τού Παλαιομνήμονος, τον Παλαιομνήμονα.
----------
----------
- hellegennes
Αυτό που λέει είναι ανυπόστατο. Στα αρχαία χρόνια η Λάρισα γραφόταν με ένα σίγμα. Για την ακρίβεια, το Liddel Scott γράφει:shrike έγραψε: 29 Ιουν 2018, 17:20Αυτό που λες είναι αποδεδειγμένο; Εννοώ, ότι η πόλη πήρε το όνομά της από τη νύμφη ή τον ιδρυτή της, και όχι το αντίστροφο;Παλαιομνήμων έγραψε: 29 Ιουν 2018, 02:43 Το ότι στο σχολείο θυμάσαι να σας το διδάσκουν με ένα σ, είναι απολύτως λογικό, αφού, όπως σου είπα, η απόφαση για την απολοποίηση πάρθηκε κατά τα τέλη τής δεκαετίας τού '40 (1947 ή 1949, αν θυμάμαι καλά). Φαντάζομαι πως, εσύ σχολείο πήγες μετά (δεν είσαι άλλωστε ο Σαλίβερος!). Η εξήγηση όμως που έδιδαν για να δικαιολογήσουν αυτήν την απλοποίηση, με... ξεπερνάει!
Νύμφη Λάρισσα υπήρχε, ιδρυτή τής πόλεως Λάρισσο είχαμε (αμφότεροι με δύο σ), τι τσαμπουνάγανε για "απολύτως λογικό" ένα σ και "πελασγικά" (ως τάχα μη Ελληνικά), δεν μπορώ να καταλάβω...
![]()
Το λέω, γιατί και για τη Ρώμη ο θρύλος λέει ότι ονομάστηκε απ' τον (μυθικό;) Ρωμύλο, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Ρωμύλος πήρε το όνομά του από τη Ρώμη. Μήπως και στη Λάρισα έγινε κάτι αντίστοιχο; Δεν ξέρω, απορώ απλά. Και αν δεν υπάρχει κάποια ιστορική πηγή γι' αυτό, γιατί να μην ισχύει είτε το ένα, είτε ο άλλο (μια που και τα δυο "παίζουν" σαν θεωρίες).
Λάρῑσα [ᾱρ], ἡ (not Λάρισσα).
Και φυσικά σε όλα τα αρχαία κείμενα, από τον Όμηρο ήδη, γράφεται έτσι. Από την Ιλιάδα:
Ἱππόθοος δ᾽ ἄγε φῦλα Πελασγῶν ἐγχεσιμώρων,
τῶν οἳ Λάρισαν ἐριβώλακα ναιετάασκον
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- Νταρνάκας
- Phorum.gr user: Νταρνάκας
Noμίζω ότι το μπέρδεμα με τη γραφή της Λάρισας με δύο σ έχει να κάνει με το ότι κάποιοι πίστευαν ότι η κατάληξη -ισα σχετίζεται με την προελληνική κατάληξη -ισσός που υπάρχει σε τοπωνύμια (Κηφισσός, Ιλισσός κ.α.)hellegennes έγραψε: 03 Ιούλ 2018, 02:04Αυτό που λέει είναι ανυπόστατο. Στα αρχαία χρόνια η Λάρισα γραφόταν με ένα σίγμα. Για την ακρίβεια, το Liddel Scott γράφει:shrike έγραψε: 29 Ιουν 2018, 17:20Αυτό που λες είναι αποδεδειγμένο; Εννοώ, ότι η πόλη πήρε το όνομά της από τη νύμφη ή τον ιδρυτή της, και όχι το αντίστροφο;Παλαιομνήμων έγραψε: 29 Ιουν 2018, 02:43 Το ότι στο σχολείο θυμάσαι να σας το διδάσκουν με ένα σ, είναι απολύτως λογικό, αφού, όπως σου είπα, η απόφαση για την απολοποίηση πάρθηκε κατά τα τέλη τής δεκαετίας τού '40 (1947 ή 1949, αν θυμάμαι καλά). Φαντάζομαι πως, εσύ σχολείο πήγες μετά (δεν είσαι άλλωστε ο Σαλίβερος!). Η εξήγηση όμως που έδιδαν για να δικαιολογήσουν αυτήν την απλοποίηση, με... ξεπερνάει!
Νύμφη Λάρισσα υπήρχε, ιδρυτή τής πόλεως Λάρισσο είχαμε (αμφότεροι με δύο σ), τι τσαμπουνάγανε για "απολύτως λογικό" ένα σ και "πελασγικά" (ως τάχα μη Ελληνικά), δεν μπορώ να καταλάβω...
![]()
Το λέω, γιατί και για τη Ρώμη ο θρύλος λέει ότι ονομάστηκε απ' τον (μυθικό;) Ρωμύλο, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Ρωμύλος πήρε το όνομά του από τη Ρώμη. Μήπως και στη Λάρισα έγινε κάτι αντίστοιχο; Δεν ξέρω, απορώ απλά. Και αν δεν υπάρχει κάποια ιστορική πηγή γι' αυτό, γιατί να μην ισχύει είτε το ένα, είτε ο άλλο (μια που και τα δυο "παίζουν" σαν θεωρίες).
Λάρῑσα [ᾱρ], ἡ (not Λάρισσα).
Και φυσικά σε όλα τα αρχαία κείμενα, από τον Όμηρο ήδη, γράφεται έτσι. Από την Ιλιάδα:
Ἱππόθοος δ᾽ ἄγε φῦλα Πελασγῶν ἐγχεσιμώρων,
τῶν οἳ Λάρισαν ἐριβώλακα ναιετάασκον
Πάντως βλέπω ότι σε ξένες εκδόσεις του Στράβωνα και του Στέφανου Βυζάντιου του 19ου αιώνα, οι Ευρωπαίοι ελληνιστές που τις επιμελήθηκαν γράφουν τη λέξη με δύο σ αλλά μόνο στις υποσημειώσεις, στο κανονικό κείμενο το έχουν με ένα σ:
https://books.google.gr/books?id=GHGcvW ... B1&f=false
https://books.google.gr/books?id=O70UAA ... B1&f=false
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.
- Παλαιομνήμων
Re: Πνευματικοί λόγοι
Εύρηκα!Παλαιομνήμων έγραψε: 26 Ιουν 2018, 14:04Για την Λάρισσα αντιγράφω από ποστ μου σε άλλο νήμα στο παρόν πχόρουμ :shrike έγραψε: 26 Ιουν 2018, 13:07 Επίσης, το Λάρισα ανέκαθεν ήταν με ένα "σ", από όσο ξέρω. Ποτέ με δύο, εκτός από τις πινακίδες στα αγγλικά που το γράφουν έτσι για να μην το προφέρουν οι τουρίστες Λάριζα.
Ως προς προέλευση τού ονόματος τής πόλεως τώρα, έχω υπ' όψιν μου τις εξής δύο εκδοχές:
α) Από την νύμφη Λάρισσα, η οποία πνίγηκε στον Πηνειό και προς τιμήν της δόθηκε το όνομα στην πόλη.
β) Από τον ιδρυτή τής πόλεως, τον Λάρισσο.
Και στις δύο περιπτώσεις η γραφή με τα δύο σ προκρίνεται ως ετυμολογικώς σωστότερη. Και πράγματι, παλιά έτσι γραφόταν. Απλοποιήθηκε, μαζί με ονομασίες άλλων πόλεων, με απόφαση τού πρώτου μισού τού 20ου αιώνος (τότε έγινε και το Κιλκίς άκλιτο δηλ. τού Κιλκίς αντί τού Κιλκισίου που ήταν έως τότε). Δεν θυμάμαι ακριβείς λεπτομέρειες· αν το εντοπίσω, θα τις παραθέσω.
(Το απόκομμα, έχω σημειωμένο ότι ήταν Μάρτιος τού 1947, αλλά δεν μπορώ να βεβαιώσω ότι είναι σωστό. Μέσα πάντως μιλά για απόφαση τού 1945).
----------
----------
-
Spiros252
- Διαχειριστής
- Phorum.gr user: Spiros252
Μάλιστα! Με 1 λοιπόν αλλά δεν μας το αιτιολογεί..
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Stephen Hawking
Stephen Hawking
παραμερσι,αλλα δεν διαθετω το αναλογο λογοτεχνικο υποβαθρο,ωστε να ακολουθησω το δικο σου οιστρο.Παλαιομνήμων έγραψε: 03 Ιούλ 2018, 01:48
Μερσί δια το "καλή", αλλά θα επεθύμουν μιάν εκτενεστέραν αντεπιχειρηματικήν τοποθέτησιν, πέραν τής απλής δηλώσεως περί μη επιτεύξεως τού πειθείν σε, κατόπιν μάλιστα τής χρήσεως τοιούτου λογοτεχνικού οίστρου παρ' εμού!![]()
Οποτε θα μου επιτρεψεις ν'αποχωρησω μ'ελαφρα πηδηματακια απ'τη συζητηση.
Τηγκανα που λεν και οι φιλοι μας οι Γαλλοι.
- shrike
- Phorum.gr user: Isildur
Παρεμπιπτόντως, και μια που μου το θύμισες με το Τιγκανά, αν σ' αρέσει το fantasy πάρε και διάβασε την Τιγκάνα του Κέι.Thor1 έγραψε: 03 Ιούλ 2018, 12:45παραμερσι,αλλα δεν διαθετω το αναλογο λογοτεχνικο υποβαθρο,ωστε να ακολουθησω το δικο σου οιστρο.Παλαιομνήμων έγραψε: 03 Ιούλ 2018, 01:48
Μερσί δια το "καλή", αλλά θα επεθύμουν μιάν εκτενεστέραν αντεπιχειρηματικήν τοποθέτησιν, πέραν τής απλής δηλώσεως περί μη επιτεύξεως τού πειθείν σε, κατόπιν μάλιστα τής χρήσεως τοιούτου λογοτεχνικού οίστρου παρ' εμού!![]()
Ξέρω, άσχετο, αλλά το θυμήθηκα λόγω του Ζαναμαντού...
δε ξερω για ποιο πραγμα μιλας.shrike έγραψε: 03 Ιούλ 2018, 12:52Παρεμπιπτόντως, και μια που μου το θύμισες με το Τιγκανά, αν σ' αρέσει το fantasy πάρε και διάβασε την Τιγκάνα του Κέι.Thor1 έγραψε: 03 Ιούλ 2018, 12:45παραμερσι,αλλα δεν διαθετω το αναλογο λογοτεχνικο υποβαθρο,ωστε να ακολουθησω το δικο σου οιστρο.Παλαιομνήμων έγραψε: 03 Ιούλ 2018, 01:48
Ξέρω, άσχετο, αλλά το θυμήθηκα λόγω του Ζαναμαντού...![]()
Για δωσε πληροφορια.
- shrike
- Phorum.gr user: Isildur
https://www.politeianet.gr/books/978960 ... omos-92442Thor1 έγραψε: 03 Ιούλ 2018, 12:56δε ξερω για ποιο πραγμα μιλας.shrike έγραψε: 03 Ιούλ 2018, 12:52Παρεμπιπτόντως, και μια που μου το θύμισες με το Τιγκανά, αν σ' αρέσει το fantasy πάρε και διάβασε την Τιγκάνα του Κέι.Thor1 έγραψε: 03 Ιούλ 2018, 12:45
παραμερσι,αλλα δεν διαθετω το αναλογο λογοτεχνικο υποβαθρο,ωστε να ακολουθησω το δικο σου οιστρο.
Ξέρω, άσχετο, αλλά το θυμήθηκα λόγω του Ζαναμαντού...![]()
Για δωσε πληροφορια.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα εκδόθηκε σε δύο τόμους (κλασικό κολπάκι των εκδοτικών).
Έχω διαβάσει 2-3 του τύπου, πολύ ωραίος σε γενικές γραμμές. Η Φιόναβαρ με χάλασε λίγο, πολύ αμερικανιά για τα γούστα μου.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 6 Απαντήσεις
- 358 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από George_V
-
- 10 Απαντήσεις