wooded glade έγραψε: 18 Ιουν 2020, 14:57
shrike έγραψε: 18 Ιουν 2020, 14:53
wooded glade έγραψε: 18 Ιουν 2020, 14:34
Οπωσδήποτε έτσι είναι.
Έτσι είναι όλα τα παιχνίδια.
Γιατί να πάω εγώ να δώσω τα ωραία χίλια μου δολλάρια για να μπω σε ένα τουρνουά Αμερικάνικου μπιλιάρδου αν δεν πιστεύω ότι είμαι καλύτερος για να προκριθώ στα τελικά και να έχω μερίδιο ;
Σαν fair από φορογκανιοτικής πλευράς είναι τα ανταλλακτήρια, τα οποία στην Ελλάδα τα έχει απαγορέψει ο ΟΠΑΠ.
Ναι, οκ, απλά δεν πιάνω το νόημα του όρου fair bet. Ή, έστω, αν μπορείς μου πεις ένα στοίχημα που δεν είναι fair σε αντίθεση με ένα fair, για να καταλάβω τι σημαίνει.
Χρμφ.
Αν παίξουν δύο ομάδες και λήξει ισόπαλος ο αγώνας και το πάνε στα πέναλτυ και σου πω εγώ Σεντάν 2.00 - Μονπελιέ 2.00 είναι fair.
Αν σου πω Σεντάν 1.80 - Μονπελιέ 1.80 όπως κάνει ο ΟΠΑΠ δεν είναι.
Αν σου πω Σεντάν 1.95 - Μονπελιέ 1.95 είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω, διότι σαν εταιρεία πρέπει να πληρώσω φόρους, πρέπει να πληρώσω γραμματείς και φαρισαίους και πρέπει να πληρώσω και τα listing rights της Σεντάν και της Μονπελιέ.
Α, μάλιστα. ΟΚ, τώρα το 'πιασα. Σου είπα, είμαι άσχετος με το αντικείμενο, απλά εγκυκλοπαιδικά ρώτησα για να καταλαβαίνω τους όρους που λέτε.
Στοίχημα δεν έχω παίξει ποτέ στη ζωή μου (ακόμα και σε αθλήματα που παρακολουθώ μανιωδώς), μια-δυο φορές το μήνα
μπορεί να βάλω κανένα τζόκερ των 3 ευρώ. Κι αυτό συνήθως το παίρνω έτοιμο δηλαδή, πες το λαχείο, δεν κάθομαι να συμπληρώσω.
EKPLIKTIKOS έγραψε: 18 Ιουν 2020, 15:00
shrike έγραψε: 18 Ιουν 2020, 14:30
Φίλε, (ειλικρινής) απορία άσχετου: τι ακριβώς σημαίνει το fair bet; Και αν είναι πάνω-κάτω αυτό που νομίζω, πώς ακριβώς θα μπορούσε να είναι fair ένα bet; Ακόμα κι αν υπάρχει τέτοιο πράμα, θα πρέπει να βασίζεται στους πολλούς και άσχετους αιμοδότες ώστε να είναι fair για τους σούπερ-παίχτες, έτσι δεν είναι; Οπότε, από που κι ως που fair;
Εκτός κι αν δεν το πιάνω σωστά...
Βασικα πηγα να γράψω κατεβατο αλλα δε χρειάζεται κ δεν έχω κ χρονο τώρα. Δικαιο εννοώ να εισαι 50/50 χανω/κερδίζω, οπως σε κορώνα γράμματα. Αν εγω έχω 1 ευρώ, εσυ 1, κ το πονταρεις κορώνα κ εγω γραμματα, κ εχουμε βαλει ποντάρισμα σε ενα απο τα δυο, είναι ενα δικαιο παιχνίδι.
Απο την αλλη, η στατιστική σε ολες αυτες τις περιπτώσεις ευνοεί τους bookmakers, για πολλούς λογους Εχουν αυτο που ονομάζεται house edge. Και όσο περισσότερο παίζεις, τοσο πιο πιθανο ειναι να χάνεις, λογω του law of large numbers. Αν θελεις να βγαλεις λεφτα απο το στοίχημα, ο καλύτερος τρόπος ειναι να γινεις
εσύ ο bookmaker.
Εχε υπόψιν οτι ακομα κ αν ηταν δικαιο παιχνίδι ενα στοίχημα, παλι σε βάθος χρόνου θα έχανες κατα πασα πιθανότητα. Γιατι (α) το 50/50 υπονοεί αριστο παιχνίδι κ αποφασεις, πραγμα πρακτικα αδυνατο για εναν στοιχηματια, (β) το λεγομενο gambler's ruin: αργα ή γρηγορα ακομα κ με 50/50 τα λεφτα σου θα εξαντληθουν σε αντίθεση με του ΟΠΑΠ. Με αλλα λόγια, επιστρέφοντας στο παραδειγμα με το κερμα που σου ανεφερα στην αρχη, αν παίζουμε αυτό το παιχνίδι εγω κ εσυ κ εγω εχω απειρα χρηματα ενω εσυ έχεις 100 ευρώ, σε βαθος χρονου θα σε νικησω, θα σου πάρω ολα τα χρηματα.
Υπάρχει κ μια αλλη περίπτωση φυσικα να κερδίζεις στο παμε στοίχημα συστηματικά: να έχεις inside info, αλλα αν ίσχυε αυτό, δε θα συζητάγαμε εδω.
Ακόμα καλύτερη διευκρίνιση, θενκς μαν.
Κι αυτό που λες πάντως είχα κατά νου όταν ρώτησα, πώς μπορεί να είναι fair αφού το στήνει κάποιος που έχει σαν σκοπό να κερδίσει. Είτε αυτός είναι ο ΟΠΑΠ είτε οποιοσδήποτε. Αν ήταν
πραγματικά δίκαιο, θα έπαιζε το κεφάλι του. Και φαντάζομαι ότι αυτός (οργανισμός ή άτομο) είναι επιχειρηματίας, όχι τζογαδόρος.